katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 14.6.2001
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Existuje nějaké pravidlo jak rozeznat těžký hřích od lehkého, zda-li to záleží na svědomí každého z nás nebo je to nějak obecně dáno? Děkuji.


Datum zveřejnění: 14.6.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Dobrý den. Zajímalo by mne, jaký postoj má katolická církev k Mormonům a co říká na osobu Josefa Smitha.Děkuji


Datum zveřejnění: 13.6.2001
Rubrika: Katolická církev a církve, Duchovní život, Ostatní
Otázka:
Zdravim chcel by som sa vas opytat ci existuje rehlne spolocenstvo v ramci katolickej cirkvi kam mozu vstupovat aj tazko telesne postihnuty na voziku a podobne


Datum zveřejnění: 12.6.2001
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Otázka:
Priblizil jsem se k Bohu.Potom ale, a ne jednou, kdyz vse je jak chci, a co nechci je pryc, opet delam co nechci, i kdyz vim, ze to neni dobre.Neboli, tim ze klesnu a `vzdaluju` se Mu, tim uprimneji se pak na Nej divam a opet speju k priblizeni.Jako kdybych potreboval spatne, abych dosahl dobreho.Co s tim?Tot ma otazka. Dekuji za odpoved.


Datum zveřejnění: 12.6.2001
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Otázka:
Můžete vysvětlit rozdíl mezi farářem, kaplanem a dalšími tituly používanými v církvi? Děkuji.


Datum zveřejnění: 12.6.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rozdíly mezi katolíky a adventisty sedmého dne a zda je křest u adventistů uznáván katolickou církví. Děkuji.


Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Otázka:
Rada bych se jeste jednou vratila k tak casto opakovane otazce Mariina panenstvi. Nani to problem, ktery by me vyslovene trapil, ale jelikoz se ted vice seznamuji s veroukou Rimskokatolicke cirkve, nemuzu se teto otazce uplne vyhnout. Zajima me, jak se toto dogma shoduje s s timto biblickym mistem: `Kdyz se Josef probudil ze spanku, ucinil, jak mu prikazal andel Hospodinuv, a prijal svou manzelku k sobe. Ale nezili spolu, dokud neporodila syna; a dal mu jmeno Jezis.` Mt 1,24-25 Za odpoved predem dekuji. Hanka


Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Mam dotaz jestli má mše v týdnu platnost za nedělní bohoslužbu, v případě odjezdu, kdy není možnost se dostat na mši svatou ani v sobotu. Díky za odpověď Jana


Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Biblistika, Liturgika, Církevní právo
Otázka:
Dobrý den, mám několik otázek... Chtěla bych se zeptat, zda mohu přistoupit ke svatému přijímání, když nejsem přítomna mše sv. od začátku. Moje druhá otázka se týká postu před sv. přijímáním. Vím, že je hodinový. Je to myšleno hodinu před začátkem mše nebo hodinu před sv. přijímáním? Dále bych se chtěla podělit s jednou zkušeností. Chtěla jsem koupit kříž na stěnu a zavítala jsem do jednoho obchodu, který patří člověku z nekatolické církve. Řekla jsem mu své přání (kříž z tělem Krista), a on mi namítl, proč chci kříž s Kristem, když Kristus na kříži nezůstal a že ho chci znovu ukřižovat... Přemýšlela jsem o tom a došla jsem k závěru, že je sice pravda, že Kristus na kříži nezůstal, ale pro mě kříž bez Krista nemá smysl. Zajímalo by mě, od kdy si vlastně lidé vyráběli kříže s Kristem na připomenutí ukřižování. A jaký je na to Váš názor?


Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Dnes bylo v Hustopečích biřmování. Byl tu pan biskup a po mši odpovídal na různé otázky. Jednou z otázek byla taky na registrované manželství. Chtěla bych se zeptat na Váš osobní názor. Můj názor je uznat manželstvi bez výchovy dětí. Jen Váš osobní názor.


Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Kdy naposledy bylo v tomto století vyhlášeno rozhodnutí `ex cathedra`?


Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve
Otázka:
Dobrý den. Zajímá mě možnost účasti člena Římskokatolické církve na Řeckokatolické bohoslužbě. Děkuji. F. H.


Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Zajimalo by mne, proc neudelate na svych www strankach nejakou diskuzi mezi nevericimi a vericimi. Jsou totiz dosti jednostranne. Misa


Datum zveřejnění: 3.6.2001
Rubrika: Biblistika, Liturgika, Katolická církev a církve
Otázka:
Muze clen csl.cirkve husitske jit u katoliku ke svatemu prijimani, v pripade ze byl ve sve cirkvi u zpovedi a smi jit ke zpovedi u katoliku, nema-li moznost vzypovidat se u sve cirkve ? Dekuji.


Datum zveřejnění: 1.6.2001
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Otázka:
Kamarádka (nevěřící, ale zajímající se o různé vyznání) mi tvrdí, že Římskokatolická církev tvrdí,že svět je starý 3 000 let, ale já jsem o tom neslyšela. Tak bych se chtěla zeptat, jestli je to pravda. Díky za odpověď Jana


Datum zveřejnění: 29.5.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Pokud je to možné, prosím Vás o alespoň stručné vyjádření k následujícím větám... Nejdříve úvod do problematiky - trochu `ze široka`: V poslední době je nemožné si nevšimnout prudce se zrychlujícího vývoje v oblasti platebních a také jiných (např. identifikačních) systémů. V minulosti se hojně používalo karet magnetických, které však byly v některých oblastech lidské činnosti nahrazeny dokonalejšími a bezpečnějšími kartami čipovými. S rozvojem mobilních zařízení a internetu a zejména s jejich větší dostupností veřejnosti podporovanou nejen místními politickými vládami, ale i světovými velmocemi a nadnárodními společnostmi jako je např. Microsoft (viz např. jeho snahy o rozšiřování `počítačové gramotnosti` v Rusku) lze však vysledovat jakousi `další fázi` ve vývoji všech těchto systémů - jedná se o snahy propojit celý svět elektronicky - bez ohledu na hranice států a rozdíly mezi kontinenty. V důsledku tohoto technického rozvoje je možné vysledovat rostoucí využívání mobilní a elektronické komunikace, elektronického obchodu, elektronického vedení účtu, elektronického podpisu atd. Přináší to celou řadu výhod, které jsou také často prezentovány při obavách lidí ze zavádění těchto technologií do jejich života. Z těchto výhod jmenujme např. to, že již nikdy více nemusíte čekat dlouhé fronty ve svém bankovním ústavu kontrolujete-li svůj ůčet např. přes internet, mobilní telefon či přes jiný elektronický platební systém, své výhody má i elektronická zdravotní dokumentace a identikační karta atd. Všechny tyto údaje je již dnes možné umístit na jediný čip - umístěný např. v osobní čipové kartě. A teprve nyní se dostávám k jádru své otázky, která pro mnohé může znít nesmyslně, nicméně já ji přesto pokládám: Nedomníváte se, že současný stav v oblasti komunikačních, informačních a ostatních technologií je přinejmenším přípravou pro naplnění obsahu ZJ 13:16-17 ? Nikdy v minulosti lidstva si totiž nebylo možné představit, že by mohla být prováděna kontrola nad každým jedincem... v současné době to již - díky vyspělé technice, kterou si člověk vytvořil - možné je. Avšak - jak vážná je tato doba, to ať posoudí každý sám s pomocí Ducha Svatého. Bratři a sestry v Kristu - modlete se a studujte Písmo Svaté tím usilovněji, čím vážnější tuto dobu shledáte! Buďte si vědomi toho, že stále ještě zažíváme dobu velké milosti - vždyť můžeme bez jakéhokoliv trestu a hrozby vyznávat svou víru v Ježíše Krista, našeho Pána a hlásat Evangelium! Ale zároveň si položme otázku: `Jak dlouho ještě tato doba milosti potrvá?`. Proto Vás, bratři a sestry, z celého srdce prosím - BDĚTE!!!


Datum zveřejnění: 28.5.2001
Rubrika: Biblistika, Liturgika
Otázka:
Chtela bych se vas zeptat, jestli mi bude uznana nekatolicka mse, jestlize nebudu mit jinou moznost (napr. pobyt protestantke zemi ).Dekuji


Datum zveřejnění: 27.5.2001
Rubrika:
Otázka:
Jak se máme vyrovnat s problémem násilí v Bibli (Starý zákon)? Kde bych se o tom podrobněji dočetla?


Datum zveřejnění: 24.5.2001
Rubrika:
Otázka:
Krome soboty, na ktere mi vadilo, ze je nahrazena dnem svatecnim, me v desateru nenechava klidnym zacatek a konec. Tak jak ho tradicne Rimsko-katolicka Cirkev uci zni takto:
1.V jednoho Boha věřiti budeš.
2. Nevezmeš jména Božího nadarmo.
3. Pomni, abys den sváteční světil.
4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo na zemi.
5. Nezabiješ.
6. Nesesmilníš.
7. Nepokradeš.
8. Nepromluvíš křivého svědectí proti bližnímu svému.
9. Nepožádáš manželky bližňího svého,
10. aniž požádáš statků jeho.

Nerozumim tomu proc kdyz srovnam posledni 2 prikazani s Ex 20: `Nepožádáš domu bližního svého, aniž požádáš manželky bližního svého,ani služebníka jeho, ani děvky jeho, ani vola jeho, ani osla jeho, ani cožkoli [jest] bližního tvého.`, tak se to jevi jako jedine prikazani, nehlede na to, ze to rozdeleni na dve vyse uvedene se nezda byt ani za sebou jdouci v biblickem textu (oddeleni statku - 10. prikazani od domu - zacatek textu v Exodu, a nebo naopak oddeleni manzelky - 9. prikazani od ostatnich lidi v jeho domacnosti - sluzebnictva atp.).
Z toho samozrejme vyplyva otazka, jestli je naopak spravne sloucit `Nebudeš míti bohů jiných přede mnou.Neučiníš sobě rytiny, ani jakého podobenství [těch věcí] , kteréž jsou na nebi svrchu, ani [těch] , kteréž na zemi dole, ani [těch] , kteréž u vodách pod zemí.` do jednoho prikazani, kdyz se naopak v textu zda, ze jde o prikazani dve.

Neni mozne, ze zpusob vyse uvedeneho tradicniho desatera dusledkem problemu, ktere mela Rimsko-katolicka Cirkev v minulosti s tim, jestli dovolit obrazy v Bohosluzbe nebo ne? (a pak by to bylo samozrejme ucelovym rozdelenim, ktere by velmi zle nakladalo s Bozim slovem)


Datum zveřejnění: 24.5.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Prosím o vysvětlení následujících otázek spojených s mým hledáním víry: V poslední době jsem se začal zajímat o víru o něco hlouběji - nestačí mi vědět, že je Bůh, okolím jsem viděn spíše jako nevěřící a proto nemám odvahu se ptát na otázky, které mě zajímají - nechodím do kostela, snad proto, že mi bohoslužba bez pochopení víry dle katolických pravidel nic moc neříká. Zaujalo mě zrození Krista a neumím si jej příliš vysvětlit, ale již v souvislosti s tímto počátkem křesťanství jsem se setkal s mnoha církevními `nařízeními` ohledně samotné bohorodičky. Citáty z encyklopedie: Maria - Historické zprávy o matce Ježíše z Nazareta jsou především v historii dětství v evangeliích Nového zákona. Jako Židovka měla prý po vzoru starozákonní prorokyně jméno Mirjam, které bylo později v řeckém jazyku překládáno jako Maria. Ve skrovných biblických pramenech je popisována jako žena, která je ochotna podle vůle Boží porodit mimořádného syna. Prorocky vyslovuje slova `Magnificat` (evangelium sv. Lukáše 1,46 násl.), aby upozornila na význam Ježíše jako Syna Božího a mesiáše Izraele. Pod Ježíšovým křížem je jí spolu s učedníkem Janem předána odpovědnost za obec učedníků (evangelium sv. Jana 19, 25). Proto se v alegorických textech církevních otců od 2. stol. označuje jako `nová Eva`. Neposkvrněné početí míní Mariinu nevinnost, tj. její nedotčenost dědičným hříchem. Tím se Maria stala protitypem hříšné Evy. Podle tradice Maria porodila Ježíše, aniž pozbyla svého tělesného panenství. S Josefem žila v panenském manželství a neměla další děti. Evangelisty zmiňovaní `bratři` a `sestry` Ježíšovy nepokládá katolická církev za tělesné sourozence, ale za příbuzné. Po Velikonocích a Kristově nanebevstoupení žila Panna Maria spolu s apoštolem Janem v Jeruzalémě a v Efesu. Víru v její nanebevzetí s tělem a duší povýšil r. 1950 papež Pius XII. na dogma. Zatímco katolická církev uskutečňuje výraznou úctu Panně Marii, protestantská teologie tento fenomen nezná. Právě mariánská dogmata stavějí ekumenický proces před velké problémy. Také uvnitř římskokatolické církve jsou v nejnovější době prudké kontroverze o adekvátním mariánském chápání. Neposkvrněné početí Tato nauka, kterou r. 1854 papež Pius IX. prohlásil za dogma, říká, že Matka Boží Maria v okamžiku svého početí byla zvláštní milostí Boží uchráněna dědičného hříchu. NEROZUMÍM CÍRKEVNÍM DOGMATŮM ohledně zrození Marie: Proč jsou `mariánská` dogmata vyhlašována až v 19-20.století? Proč jsou problémem - proč je ostatní věřící nepříjmají absolutně? Proč dal Duch Svatý (a byl to vůbec Bůh?) právě tomu kterému papeži právo takové dogma vyhlásit? Proč, když za 2.sv.války jednal papež Pius XII. (papežem: 2.3.39-9.10.58) chybně (p.Jan Pavel se za jednání církve v té době omluvil) má právo vyhlašovat tak důležité nařízení (pravdy), nemůžou se i ostatní papežové mýlit? Proč i uvnitř katolické církve je vedena polemika o správném mariánském chápání? Proč by Bůh skrze Bibli nezjevil, že Maria byla již při svém stvoření obdařena zvláštní milostí? (myslím, že je to docela dost závažný problém pro ty, kteří dají více na formu – vytváří to další možný důkaz, že se jedná o Spasitele (snad proti židům) – než pro opravdově věřící, pro které je důležitější obsah: samotné zrození Ježiše) Děkuji za odpověď Jura Malík


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář