katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Věrouka


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 5.4.2007
Otázka:
Dobrý den, můj dotaz se týká přijímání svátostin. Zajímalo by mě, zda jako katechumenka mohu přijmout popelec. Vzhledem k dnešnímu datu je tato otázka pro praxi tohoto roku již bezpředmětná, ale ve společenství o této otázce debatujeme a zůstává pro nás stále nezodpovězená. A jak je to s požehnanými pokrmy o velikonocích? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 21.2.2007
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s "přísným postem" o Popeleční středě a Velkém pátku v případě, že jsem těhotná. Díky Eva


Datum zveřejění: 9.2.2007
Otázka:
Panna Maria je označována jako bez poskvrny počatá a jako uchráněná prvotního hříchu. Je snad sexualita brána jako něco poskvrňujícího a hříšného?
Vždyť sám Bůh nabádá „množte se, ať je vás jako písku na poušti“.
Druhá otázka je spíše k zamyšlení. Jsem zvídavý člověk, a tak by mě zajímalo, kde se vzala tak dokonalá bytost jakou je Bůh, kdo ji stvořil.


Datum zveřejění: 25.1.2007
Otázka:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jakou máme jistotu, že apoštolská posloupnost, pod kterou rozumím předávání svěcení, nebyla od doby apoštolů až po naše dny nikdy přerušena. Zvláště v dobách pronásledování církve mohlo dojít k popravě všech starších místního sboru. Máme jistotu, že nově zvolení starší byli také řádně vysvěceni, tak jak to chápeme dnes? Máme také jistotu, že v úplných začátcích církve, kdy tato procedura nebyla tak samozřejmá jako dnes, byli noví starší řádně vysvěceni?


Datum zveřejění: 5.12.2006
Otázka:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na problematiku "odpuštění".
V bibli jsem četla,že pokud člověk není schopen odpustit křivdu,jeho srdce se nemůže zcela otevřít Bohu.Tudíž se duševně neuzdraví.Je to tak zásadní skutečnost?Já tento problém mám.I když se nijak nemstím,neproklínám,nestýkáme se,stačí o něm zmínka a hned se naštvu. Bohužel nelze toho jedince vymazat z mého života(rodina).Prosím o radu.Děkuji.



Datum zveřejění: 29.11.2006
Otázka:
Vzhledem k tomu, že Bůh je všemohoucí a absolutně dokonalý, nepochybně není podřízen času. Čas pro něj neplyne, Bůh je jeho pánem, stojí mimo něj. Vidí jej vcelku – a to je i v souladu s tím, že je vševědoucí.

Jak lze ale potom vysvětlit lidskou svobodnou vůli? Existuje vůbec? Bůh musí přece dopředu vědět, jak se člověk zachová… Bůh nemohl být „překvapen“ hříchem Adama a Evy, musel o něm vědět už při stvoření… Dopředu musel vědět, že sešle na zemi potopu atd.


Datum zveřejění: 12.10.2006
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ohledně hříchů. Ty se dělí, jak známo na lehké a na těžké. Já ale dodnes nevím, které jsou ty těžké a které ty lehké. A u kterých není nutná zpovědˇ, ale stačí upřímná lítost. Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji


Datum zveřejění: 11.10.2006
Otázka:
Přeji požehnaný den. Chtěl bych se zeptat, jak je to s rozdělením hříchů a jestli je nějaký hřích, který by nám Bůh neodpustil. Co je to časný trest atd.
Děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 4.10.2006
Otázka:
Zdravím Vás. Před nedávnem se mě jeden můj známý, který začal číst Bibli, zeptal, jak je možné, že Ježíš mohl říct onomu lotru po pravici: „Amen, pravím ti, dnes budeš se mnou v ráji.“ (Lk 23,43), když byl vzkříšen z mrtvých až třetí den po ukřižování (Lk 24,7) a do nebe byl vzat ještě později. Takto jsem o tom nikdy nepřemýšlela a nevěděla jsem, jak odpovědět – prosím Vás proto o radu.



Datum zveřejění: 3.7.2006
Otázka:
Zrovna čtu jednu knihu, kde se píše o mariánské medaili, která se začala razit po zjeveních, které měla Kateřina Laboure. Tohle téma už jsem našel i v otázce č. 1290. Můžete mi, prosím, říct, jestli se tyto medaile razí dodnes, popřípadě jestli církev doporučuje je nosit?


Datum zveřejění: 23.6.2006
Otázka:
Mt 10, 5-6:...Na cestu k pohanům nevstupujte,do samřské obce nechoďte.; jděte raději ke ztraceným ovcím lidu izraelského.
Mt 28,19: Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky...
Jak vysvětlit dvě opačné instrukce, navíc v jednom evangeliu?
Miroslav


Datum zveřejění: 23.6.2006
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné, aby nepokřtěný člověk dosáhl spasení. děkuji za odpověd


Datum zveřejění: 28.4.2006
Otázka:
Chvála Kristu,
zaslechl jsem slovo „kerigma“. Co to prosím vás znamená?


Datum zveřejění: 22.2.2006
Otázka:
Je někde na webu text Katechismu katolické církve a „Skoblíkova“ Morálka?
Děkuji za nasměrování či odpověď.


Datum zveřejění: 16.2.2006
Otázka:
Je už k dispozici český překlad nové encykliky Deus caritas est?


Datum zveřejění: 15.2.2006
Otázka:
Zajímalo by mě, zda a kdy bude k dispozici česká verze Kompendia katechismu katolické církve. V jiných cizích jazycích (včetně např. polštiny) už je vydána, ale zatím jsem neslyšel nic o českém překladu. Myslím že zvlášť v naší zemi by bylo toto vydání velmi smysluplné a potřebné.


Datum zveřejění: 19.1.2006
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli je pravda, že se na Nikajském koncilu rozhodovalo o tom, jestli byl Ježíš bůh nebo člověk.


Datum zveřejění: 3.1.2006
Otázka:
Rad by som sa spytal, co si ma katolik mysliet a ako ma reagovat na obvineniach s kacirstva padajucich na Hlavu sucasnej Cirkvi (http://www.patrickpollock.com/ 101heresiesofbenedictxvi.html). Nie som teolog a uvedeny zoznam herez Benedikta XVI ma dost zaskocil.


Datum zveřejění: 9.12.2005
Otázka:
S manželkou teď čteme knihu Výklady ke Starému zákonu I.
Autorem je Starozákonní biblická společnost.
Nelíbí se nám tam jedna citace. Mohl bys k tomu zaujmout svůj postoj?
Cituji str. 30:
"I když ovšem člověk dostal dech života způsobem tak jedinečným, neříká se o něm více, než že se stal živým tvorem jako každý jiný živočich. Nedostal živou duši, jak se pod vlivem řeckého myšlení často vykládá toto místo. Nejde tu o duši jako samostatný princip schopný života i mimo tělo, do těla jen dočasně uzavřený jako do žaláře. Člověk je stvořen jako nedílný celek."

Nejde o blud? Duše opravdu není schopná žít mimo tělo?
Děkuji za případnou odpověď.
Bob


Datum zveřejění: 8.12.2005
Otázka:
Při dnešních možnostech zjišťování a porovnávání DNA by mě zajímalo, jestli se někdo pokusil a s jakým výsledkem porovnat DNA z Kristových relikvií (Turínské plátno, Rouška aj.) navzájem a s živými eucharistickými Zázraky (Lanciano, Betania). To by potom bylo o autenticitě, pravosti nebo nepravosti. Jsou takové zkoušky a jejich výsledky známé? Děkuji za odpověď.


20   21-40  60   80   100   120   140   160   180   200   220   240  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář