katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Věrouka


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 13.3.2003
Otázka:
Chvala Kristu!

Rad by som vedel Vas pohlad na otazku vecneho zatratenia a vecnej blazenost vzajomne. Ak budem napriklada ja spaseny, ale moj otec /fizycky/ bude zatrateny /samozrejme teoreticky!/, ako budem moct byt v nebi dokonale blazeny? Nudem ho MUSIET prestat milovat? NErozumiem tomu. Vdaka za odpoved.


Datum zveřejění: 12.3.2003
Otázka:
Jak se katolická církev dívá na názor reinkarnací, tedy znovuzrození duše, která se vrátila z věčnosti do hmotnosti, aby čerpala další zkušenosti a přiblížíla se tak více, pokud možno absolutně, Bohu? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 26.2.2003
Otázka:
Hezký den,
rád bych se zeptal na dvě související otázky. Dědičný hřích a uchránění od dědičného hříchu (Ježíš, Marie). Dědičný hřích chápu jako stav odcizení člověka sobě samému i Bohu, nikoli jako čin s tím, že dědičnost zde nemá biologický ani sociálně podmíněný kontext, ale ten, že jde o lidský úděl od počátku věků. Příběh z Geneze vypráví o tom, jak "lidské zlo" - tzv. dědičný hřích octnul na světě, když přece Bůh je dobrý. Tento příběh můžu chápat A) trochu historicky, i když o historii nejde, tzn. že se fakticky nějak stal. V tom případě by však Bůh za jeden špatný čin spustil něco jako kolektivní pomstu a způsobil ve všech lidech jejich odcizenost, čemuž nevěřím nebo nerozumím; B) příběh vůbec historický není a mluví jen o tom, že člověk je od počátku porušený, snad proto, aby mohl ve svobodě dozrát k Božímu obrazu; tomu bych věřil spíš, ale moc tomu také nerozumím. Otázka 1. tedy zní, jak byste vzhledem k předchozím odstavcům ozřejmil problém dědičného hříchu. Otázka 2. z předchozí vychází. Je-li dědičný hřích stav odcizení, zdá se mi, že to Maria i Ježíš měli v negativním smyslu náramně zjednodušené, k čemu "normální" člověk může v krajním případě dospět velmi obtížnou cestou tj. k osobní celistvosti a k jednotě s Bohem - což jsou i pro konkrétní jednání dost významné faktory, oni jaksi přirozeným způsobem sbírali během svého (jistě ne jednoduchého) života, ale přesto, že museli projít mnohými zkouškami, je to něco jiného. Mariina i Ježíšova lidskost mi tak někdy připadá že je jim dána zdarma a úplně nerozumím tomu proč, připadalo by mě (aniž bych se chtěl stavět do Boží pozice) lepší, kdyby k své plné lidskosti museli dojít. Mohl byste mi tedy prosím nějak ozřejmit tu „nespravedlnost“ , že Ježíš a Maria byli dědičného hříchu uchráněni?
Děkuji. Václav



Datum zveřejění: 4.2.2003
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych poradit: s přítelem jsme probírali názor jednoho muslima, který na nedávnou televizní zprávu o německém kanibalovi zareagoval slovy: pokud vy katolíci věříte, že jíte tělo a krev Krista, nemáte onomu kanibalovi co vyčítat, neboť jste úplně stejní jako on. Co mu na to říct? Díky.


Datum zveřejění: 17.1.2003
Otázka:
Kdesi jsem četl, že pobožnost křížové cesty, pokud se navštíví po sobě a bez přerušení 14 zastavení, je vybavena plnomocnými odpustky. Zajímá mě, jestli je k tomu potřeba také splnit obvyklé podmínky, jestli i zde platí, že lze získat jen jeden plnomocný odpustek za den a jestli tyto odpustky mohou být přivlastněny i živým. Dále mě zajímá, jestli když získávám odpustek pro živého, on o tom musí, nebo nemusí vědět a jestli i on musí splnit obvyklé podmínky. Děkuji.


Datum zveřejění: 8.1.2003
Otázka:
Chtěl jsem se zeptat na jeden z 6ti hříchů proti Duchu Svatému, a sice na ten, který je definován jako "opovážlivé spoléhání se na Boží milosrdenství". Mohl by jste to trochu víc (podrobněji) rozvést, co se pod tím myslí ? Nejlépe v příkladech, ale prosím ne v extrémních (jako např. když si člověk bude vesele hřešit jak chce s tím že Bůh je přece milosrdný a odpustí mu), ale spíše v jemném rozlišování - tedy kdy se jedná o tento hřích a kdy už ne. Děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 22.11.2002
Otázka:
Dobrý den, já bych potřebovala poradit, kde bych se dočetla nějaké podrobnější informace o kanonizačním procesu, co všechno to obnáší a pod. Děkuju.


Datum zveřejění: 1.11.2002
Otázka:
1/Chtel bych ziskat podrobne informace o birmovani a o vsem co je s tim spojeno. Taky mam specialni otazku: Ve kterem veku mohu prijat svatost birmovani?
2/Taky bych se chtel zeptat co rict cloveku, ktery tvrdi, ze Buh neni milujici? Rika:"Jak muze byt Buh miluji, kdyz seslal potopu sveta....".
3/Co jsou to plnomocne odpustky? Na co jsou dobre? Jak se daji ziskat? Od kdy a kdo je zavedl?
Dekuji za odpovedi
Vilimek


Datum zveřejění: 27.10.2002
Otázka:
Chtěla jsem se zeptat jak je s křty mimek v katolicke cirkvi. Nedávno jsem byla jednomu takovemu pritomna a rodice nedali dohromady ani Otce nas. Jak se stavi kat. cirkev k temto krtum, kdy ocividne rodice dite k vire nepovedou, nebot nepraktikuji. Dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 25.10.2002
Otázka:
Vážený pane, verím v Boží velikost a dobrotu k lidem, presto bych byl vdecný za objasnení následujícího.
1.Potrebuje Buh používat pro dobrý úmysl zlo? Jsem presvedcen, že ne. 2.Vysvetlete prosím, proc znicil Sodomu, Gomoru a uvedl na svet potopu.
3.Jsou podle oficiálního výkladu církve tyto nicivé události pouze obrazy anebo se skutecne staly?
4.Když dal lidem svobodu rozhodnout se pro dobro nebo zlo a pak tem, kdo se rozhodují pro zlo vzkáže, že je zasype popelem ci utopí, nebere ten dar svobody zpet?
Dekujij vám za odpoved.


Datum zveřejění: 22.10.2002
Otázka:
Zajímala by mne otázka neposkvrněnosti panny Marie.Jak to,že mohla zůstat pannou i po porodu Ježíše Krista?Otěhotnění panny bych chápal jako možné,ale jak to,že při porodu nedošlo k perforaci pannenské blány?Když jsem se ptal své babičky,která je věřící,řekla mi,že je to boží tajemství.Ale má snad potřebu nám bůh něco zatajovat?Neumím si to vysvětlit.Díky za odpověď. Martin Mareš


Datum zveřejění: 22.10.2002
Otázka:
Je mi dost blbý ptát se na takovou základní věc,ale chci v tom mít uz konečně jasno.Jak to, že existuje Bůh trojjediný? To je jeden, nebo tři.V srdci mi přijde,že tomu rozumím,ale neumím to vysvětlit nevěřícím.Prosím poraďte!Díky


Datum zveřejění: 21.10.2002
Otázka:
Pochvaleny bud Jezis Kristus!
Rad by som sa vas spytal,kde najdem presne urcene (cirk.dokumenty), co je maly a co velky exorcozmus a co je pre laikov dovolene a co zakazane.Pretoze u nas sa objavuju publikacie ako F.McNutt-Oslobodzovanie od zlych duchov, kde je navod pre laikov ako vyhanat zleho (V mene Jezisa Krista ty duch toho a toho prikazujem ti...)Podla mojho nazoru je toto exorcizmus a laici ho nesmu robit.
S pozdravom Lubo



Datum zveřejění: 18.10.2002
Otázka:
Zajímalo by mne, zda je pro římskokatolickou církev dogmatem "mužský rod" Boha (Hospodina). Z toho, jak je o něm vypovídáno, vysvítá, že ano (např. tradiční trojiční formule Otec, Syn a Duch Svatý). Ale čím je to podloženo? Vždyť pojem "Bůh" je transsexuální a transhumánní. A nevidím proto důvod divit se někomu, kdyby se modlil k Matce, Dceři a Svaté Duši (to by byl ale zase druhý extrém, i když bych ho neodsuzoval, protože by se jednalo vlastně o jakýsi výkřik chtějící upozornit na to, že se "mateřská stránka" "Boha" opomíjí). Proč musí být jakékoli božství určováno jen mužským principem? Pak se nedivím, že se mnozí snaží Mateřství hledat v Panně Marii. Ale proč "chodit ke kováříčkovi", když je Mateřství obsaženo také v "Bohu", který je lidsky vyjádřeno jak Otcem tak Matkou? Upozorňuji, že se nejedná o nějakou feministickou provokaci. Děkuji za Váš náhled na věc.


Datum zveřejění: 7.10.2002
Otázka:
Dobrý den!
Při listování stránkami na portálu mě připadá, že mnozí mají o Bohu představu, že pokud vůbec existuje, vyvrcholil svoji činnost před 2000 lety a tím s lidstvem skončil. Skoro jako by umřel, jak říká Nietsche. Přitom existují nesporná fakta, průkazná, jak Bůh často zasahuje do běhu dějin. V první řadě to jsou zázraky, tedy to, co se vymyká přirozenému řádu věcí. O zázracích se dají mnohá fakta, jsou zdokumentované... dokonce existují zázraky, které se opakují periodicky, u nichž známe datum, kdy proběhly a předpoklad, kdy proběhnou příště (třeba u krve sv. Justiniána), zázraky z nerozkládání se některých Božích vyvolených mrtvých (papežů, svatých),
atd., tedy věci průkazné a takové, že se na ně dá přímo sáhnout.

Myslíte, že by mělo smysl sestavit seznam takových ohmatatelných Božích znamení a že by to někoho mohlo přivést k víře?

Myslíte, že by podle toho mohl někdo vyznat: "Bůh žije, Bůh není mrtev!"?

Písmo sv. říká:
Jan 4,48: "Ježíš mu odpověděl: "Neuvidíte-li zázraky a znamení, neuvěříte.""
To znamená v pozitivním smyslu, že zázraky "tomuto zvrácenému pokolení" mohou pomoci!


Anebo někoho nepřesvědčí nic, jak říká P.Ježíš sám:
Mat 13,14-16: "A plní se na nich proroctví Izaiášovo: `Budete stále poslouchat, a nepochopíte, ustavičně budete hledět a neuvidíte. Neboť obrostlo tukem srdce tohoto lidu, ušima nedoslýchají a oči zavřeli, takže nevidí očima a ušima neslyší, srdcem nepochopí a neobrátí se - a já je neuzdravím.´
Blažené vaše oči, že vidí, i vaše uši, že slyší."

Děkuji za rady.



Datum zveřejění: 25.9.2002
Otázka:
Zacali jsme v ZSV probirat uvod do filozofie a jedna z prvnich otazek, ktere jsme resili, bylo to, zda je buh vsemohouci. A dosli jsme prostou logikou (a chytra knizka nam to potvrdila), ze buh vsemohouci byt nemuze. Z jednoducheho duvodu. Otazka, kterou jsme to overovali, zni: Muze buh stvorit kamen, ktery neunese? A odpoved je jasna.. Pripustime li, ze takovy kamen stvori neboli "utvori se " slabym, pak ho zvednout nemuze. tudiz neni vsemohouci. Tak jak to teda je?


Datum zveřejění: 26.8.2002
Otázka:
Mám hned několik otázek: 1)Jestliže jednotlivé části Bible (jak Starého tak Nového zákona) vznikaly zvlášť v různých dobách na různých místech, podle čeho byla sestavována dohromady? Jak se poznalo, co má a co nemá být její součástí. (Na víru mě přivedli mí přátelé z Církve Bratrské, katolická Bible má ale některé spisy navíc ptám se kvůli tomu, ale nejen kvůli tomu).
2)Píše se někde (kde?) v Bibli o Očistci?
3)Proč nestačí zpověď před Bohem?
4)Křest u jiné křesťanské církve než katolické má podle Vás stejnou váhu? (Předpokládám, že ano, ale chtěla bych se ujistit)


Datum zveřejění: 12.8.2002
Otázka:
Jsem velkym sympatizatem katolicke cirkve a pred nedavnou dobou jsem se zucastnil setkani krestanske skupinky, ktera byla dosti skepticka vuci katolicke cirkvi.
Napr. neuznavaji katolickou cirkev kvuli papezi, ze pry je nazyvan svatym Otcem (Hlavou cirkve,Kristuv namestek...) atd. oduvodnuji to tim ,ze Otec je jen jeden a to je Buh a zadnemu cloveku neprislusi se nazyvat Otcem ,atd...
Dale ze kataloci prehnane uctivaji Pannu Marii; pry Jezis k Panne Marii velkou uctu nechoval(Marek 3:31 "Podivej se, tva Matka a tvoji bratri jsou venku a hledaji te" On jim vsak odpovedel:"Kdo je ma Matka a moji bratri?"........)
Pry se ma modlit(nebo prosit) k Bohu ne k cloveku(Panna Marie,svati...) atd.

Jak jim mam pri dalsim podobnem setkani odporovat?
Diky za Vasi odpoved.
Preji pekny den.


Datum zveřejění: 15.7.2002
Otázka:
Někde jsem četl, že existuje i peklo pro křestany. Co musím udělat, abych se tam nedostal a abych se vyhnul i očistci, což je skoro totéž s jedinou útěchou, že to jednou skončí. Mám z Boha strach.


Datum zveřejění: 3.7.2002
Otázka:
V současné době se připravuji na křest.Dost dobře nevím,co si mám představit pod pojmem vzkříšení a život věčný.Děkuji za odpověď.


20   40   60   80   100   120   121-140  160   180   200   220   240  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář