katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 13.9.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Velmi mě provokuje téma " svoboda člověka ". Proč Bůh daroval svobodu nám nevyzrálým lidem, když musel vědět, že s ní nebudeme umět zacházet? Zdá se mi, že už nemohu unést všechna ta negativa způsobená právě touto svobodou druhých lidí( včetně mé vlastní). Zprávy o nejrůznějších zločinech a utrpení, nedorozumění v nejbližším okolí nejen mém.....atd. mi nahánějí hrůzu, naplňují mně strachem a nesouhlasem, berou mi chuť žít. ( pro informaci : je mi třicet a nejedná se o pubertální pocitový problém, já tomu opravdu nerozumím, rovněž jsem si vědoma, že se na takovouto otázku nedá jednoduše odpovědět, spíše očekávám nějaké podněty k dalšímu přemýšlení). Děkuji Marcela


Datum zveřejnění: 12.9.2001
Rubrika: Věrouka
Otázka:
V poslední dobe jsem se zacal seznamovat se Starým zákonem. Mimo jiného by mne zajímala otázka proroku. Jaký je na ne správný a reálný dnešní pohled, jak se vytvárely tyto osobnosti a jaký byl jejich skutecný vliv? Dále by mne zajímalo, zda existují jednotlivé knihy Starého zákona s uvedením alespon strucných vysvetlivek. prosil bych uvést nekteré tituly a bližší údaje. Dekuji predem za odpoved.


Datum zveřejnění: 11.9.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Je slučitelné být křesťan a být homosexuál? Jakou možnost má člověk, který si svou orientaci nevybral, absolvoval návštěvy sexuologů, psychologů, kus života smířeného a kus zase bojujícího a prosícího, neúspěšné pokusy o navázání heterosexuálního vztahu, je ve věku zralém na partnerský a rodinný život... má zůstat sám a radovat se ze zachování přikázání a mít pocit provinění, když v něm zahoří byť i platonická náklonnost tohoto druhu, nebo má nárok mít vedle sebe partnera-člověka, sdílejícího a milujícího... má se rozhodnout žít v heterosexuálním svazku, aby byl "přijat", ve skutečnosti ale v přetvářce... kudy má takový člověk jít? Bez Pána si neumí představit svůj život.. ale představa osamělého života je pro něj také bolestná. (Myslíte si, že svou odchylku dostal jako jiní dostali jiné postižení a život je pro něj zkouška..?) Děkuji za odpověď


Datum zveřejnění: 10.9.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Máme být jako katolíci otevření všem lidem nebo uzavřená komunita sama pro sebe? Když otevřená, tak proč... proč jako věřící se máme stýkat jen s věřícími kamarády? Proč pěvecký sbor našeho města nemůže zpívat v našem kostele, protože nevědí, co zpívají, nejsou věřící. Proč si máme budoucí partnery pro život hledat jen mezi věřícími? Když kolikrát jde o člověka, který žije životem, kterým by mnohé věřící strčil do kapsy? Bojíte se, že by nás svou bezvěrou nakazili? Ale to stejné riziko číhá i na ně. My zase svou vírou můžem "nakazit" je. Ježíš nechodil jen mezi své. Měl ovečky všude. Tak i my bychom naopak měli razit mezi lidi, mezi nevěřící i věřící z jiných církví. Razit, motat se mezi nimi, aby o nás denně zakopávali. My nejsme sůl, co by měla zůstat pěkně v teple solničky a bát se, že když bude smíchána s pokrmem, ztratí svou chuť!


Datum zveřejnění: 10.9.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Co je hlavním důvodem tělesné čistoty v předmanželském životě? Obávám se, že mě z důvodu dodržování této čistoty opustí také můj nový přítel.Co mi tedy v té chvíli může být oporou a jak mohu najít smysl navázat v budoucnu nový partnerský vztah? Není totiž snadné najít aktivně věřícího katolíka se stejným pohledem na věc.


Datum zveřejnění: 9.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
V naší rodině jsou všichni nevěřící až na mojí babičku, která má v rodině velmi malý vliv. Ráda bych se nechala pokřtít ale mí rodiče jso proti tomu. Co všechno musím před křtem udělat? Je možný i bez souhlasu rodičů? Byl by hřích kdybych čekala se snahou o křest do dospělosti(5 let)? Děkuji


Datum zveřejnění: 9.9.2001
Rubrika: Církevní právo, Ostatní
Otázka:
Rada bych se Vas zeptala, zda, je-li clovek verici krestan - katolik, muze jeho telo byt po jeho smrti zpopelneno.


Datum zveřejnění: 6.9.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Otázka:
Moze katolik, ktory bol zosobaseny len civilne, po rozvode uzatvorit cirkevny sobas? Dakujem


Datum zveřejnění: 6.9.2001
Rubrika: Liturgika, Církevní právo
Otázka:
Chtěla bych doplnit Vaši odpověď ohledně podávání eucharistie: v Dánsku podávají i ženy-neřeholnice.


Datum zveřejnění: 5.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Jsem dospělý člověk (29 let) a připravuji se na křest a vstup do katolické církve. Vzhledem k tomu, že rodiče ani příbuzenstvo mě nevedlo ke křesťanství, je mnoho věcí, které třeba zvládnout. Mezi nimi je ovšem tato věc: hledám kmotra. Jak ho můžu najít, když v mém okolí se nevyskytuje nikdo, kdo by tuto funkci zodpovědně vzal? Existuje databáze kmotrů? :-)


Datum zveřejnění: 5.9.2001
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Jsem z Brna, křtěný katolík, chodím na bohoslužby, ale nikdy jsem nebyl u sv. přijímání. Rád bych konečně mohl absolvovat mši doopravdy, tj. včetně zpovědi a přijímání. Otázka je jednoduchá - co mám dělat ? Prosím o co nejpodrobnější odpověď. Odpověď typu, že mám jít do jakéhosi semináře jsem slyšel tisíckrát. Do jakého ? Kam ? Kdy ? Ke komu ? Co k tomu ? Tyto zásadní věci se na katolických www stránkách buď nevyskytují, nebo jsem slepý. Předem děkuji za vyčerpávající odpověď.


Datum zveřejnění: 29.8.2001
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Mam problém, ziju a byl jsem vychovavan v katolicke rodine , jemi nyni 20 let, ale rodice mi vubec nic nechteji dovolit porad si mysli ze jsem snad male dite. Vubec nechapou ze v tomhle veku mam pravo na urcitou volnost v jednani . Nejradsi by mi vsechno nadyktovali a nakazali. Jinak jsou hned urazeni. Napriklad na silvestra clovek by chtel jit nekam s kamarady,ale nasi to berou skoro za tragedii, ze nejsem snima doma , ze si jich nevazim...... . Pritom u rady i vericich kamaradu je to zcela normalni, nektere i rodice chapou a podporuji. Nevim co mam delat na jedne strane mam nase rad ale na druhe strane si myslim ze mi timto chovanim uplne ochuzuji o kamarady a spolecenskej zivot...


Datum zveřejnění: 28.8.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Otázka:
Dovoluji se na vas obratit s otazkou tykajici se uzavreni snatku mezi katolikem a divkou, ktera neni verici ani nebyla pokrtena. Ma praktikujici katolik moznost uzavrit cirkevni snatek? Za jakych podminek (cetl jsemnejake informace o souhlasu biskupa )? Zda v pripade obcanskeho snatku nenastanou prekazky v pristupu ke svatostem nebo jine omezeni? Predem mnohokrat dekuji za odpoved.


Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jak katolická církev vykládá verž z listu Židům 9, 27 "A jako každý člověk jen jednou umírá, a potom bude soud".Lze tento verš brát skutečně přesně a doslova, hlavně slovo "každý" ?A pokud ano, jak budou souzeny například předčasně zesnulé malé dětinebo dokonce potraty (u kterých my křesťané na základě Bible věříme,že nenarozené dítě je také člověk v plném smyslu).


Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Mě velmi trápí situace, kdy katolíci uctívají sochy, např. Panny Marie Fatimské požehnané papežem Janem Pavlem II. nedávno, i obrazy, např. sv. Aněžky nebo sv. Jana Sarkandra při kanonizaci. Četl jsem mnoho katolických knih, kde je psáno, že katolíci ve faktu neklání před těmi obrazy či sochami, ale jenom uctívají. Spousta špičkových katolických teologů praví, že klanění náleží jenom Pánu Bohu, ne světcům ani Panně Marii, což nepotvrdí stav, kdy Svatý Otec jako hlava této Církve, Pastýř a Učitel vlastně klečel před sochou Panny Marie mnohokrát veřejně. To by bylo považováno někým každým nekatolického vyznání za modloslužbu. Já jako pravý katolík bych s tím taky souhlasil. Mohl byste mi vysvětlit,jak k tomu šlo, že je to povoleno Církví? Nechci od Vás dostat známou odpověď: toto uctívání je jako když někdo na daleké cestě má s sebou fotku své milované osoby apod. Děkuji.


Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Otázka:
Chtela bych se zeptat, zda-li clovek musi vyznat pri svatosti smireni i neco, co sice povazuje za hrich, ale nechce o tom s nikym mluvit(nebo to je hodne tezke pro neho)? Nebo nestacilo by treba rici, lituji jedne veci, co se stala v mem zivote? Vzdyt prece Jezis vidi do srdce cloveka a vi, co se stalo i to, ze toho ten clovek lituje.


Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Otázka:
Slyšela jsem, že smrt je následkem dědičného hříchu, zajímalo by mne tedy proč umírají i zvířata, která se vůči Bohu prvotním hříchem neprovinila. Je to něco jako kolektivní vina nebo je smrt něco naprosto přirozeného, co s prvotním hříchem nemá nic společného?Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Rád bych se Vás na něco zeptal. Jak jsem slyšel, věřící člověk by měl být spíše veselý, plný Boží lásky a tu rozdávat lidem. Problémy by měl řešit s Boží pomocí lehčeji než jiní. Přestože jsem věřící, nenacházím v sobě tu sílu. Někdy mi to připadne spíše jako přetvářka než upřímná radost. Zdá se mi, že poctivě přemýšlející člověk by měl být spíše smutný, rmoutit se nad tím, jak je špatný a vidět naději ve vykoupení. Jde mi o to, že rady jako více se modli nebo čti písmo mi někdy připadají velmi jednoduché, abych se mohl cítit opravdu šťastný. Je nějaká jiná cesta?



Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobry den,je mi 20 let,uveril jsem teprve nedavno.Nejsem si zatim vesve vire uplne jisty.Trapi me otazka hrichu.Pravidelne se modlim k Bohuza odpusteni, ale potom spacham ten samy hrich znovu a nemam silu tomu zabranit.Nevim jak z toho ven.Dale by me zajimalo otazka krtu.Uvazoval jsem o tom, ale vubec nevim jak,co, a kde se to ma stat.Doufam ve Vasi odpoved. Diky.


Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Katolická církev a církve
Otázka:
Rada bych se zeptala, kdy byl uznan katolickou cirkvi krest ceskoslovenske cirkve husitske a jestli tim, ze je clovek pokrteny u teto cirkve, je ted katolikem. Take bych se chtela zeptat, zda ma clovek, ktery udelal nejaky smrtelny hrich, tedy proti duchu svatemu, jeste u Boha nejakou sanci, jestli to, ze je v pismu napsane, ze takovy hrich nebude odpusten, znamena, ze uz clovek nemuze nic delat, tedy snazit se o napravu nebo nejakou cestu z takoveho hrichu?




20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář