katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 10.7.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Laudetur Jesus Christus!
Mam docela malou otazku. Na nekolika oltarich jsem uz nasla napis ALTARE PRIVILEGIATUM. Zajimalo by me, co to znamena. Z latiny vim, ze "altare" je oltar. Tvar "privilegiatum" nemuzu prelozit. Kdyz vezmu v uvahu, ze by to mohl byt nejaky privilegovany oltar, chtela bych vedet, co to znamena. Dekuji za pomoc.


Datum zveřejnění: 8.7.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobrý den, mám otázku: "Z jakého důvodu jsou důležité funkce v církvi zastoupeny muži?"Děkuji


Datum zveřejnění: 8.7.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:

Moc vás zdravím
a děkuji za vaše skvělé stránky.Ale k dotazu:Když Ježíš sedí po pravici Otce, kdo sedí po jeho levici?


Datum zveřejnění: 4.7.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Dobrý den. Ráda bych věděla, jestli písničky ze zpěvníků Hosana 1, 2, Taizé, Koinonia, Chvalozpěvy jsou neliturgické nebo ne. Jeden kněz nám říkal, že se tyto písně ke mši nehodí, neboť jsou neliturgické a že se to tak v semináři v Polsku učili. Mně jsou však mnohé bližší než mnohé písně z Kancionálu nemluvě o Boží Cestě. Ráda bych věděla, jak to skutečně je a jak se na to dívají liturgové. Děkuji.
Také bychom rádi věděli, když Jan Pavel II. má x-tý nejdelší pontifikát po sv. Petrovi, kdo je ten s nejdelším pontifikátem, sv. Petr? Jestli ano, tak jak se u něj určuje délka pontifikátu? Děkuji za odpověď a přeji hojnost Božího požehnání.


Datum zveřejnění: 27.6.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Mám takový problém, který mi neustále vrtá hlavou. Ač je křesťanství ve světě velmi rozšířené, ne všichni lidé jsou křesťané. Existují i jiná náboženství, spousta lidí jsou ateisté. I mezi křesťany existují různá vyznání, různé pohledy na svět. Navíc se ne všichni křesťané řídí do puntíku přikázáními. Shrnuto a podtrženo, je jen málo lidí, kteří by si Boží království opravdu zasloužili. Co s těmi lidmi bude? Připadalo by mi nesmírně kruté, kdyby měli být zavrženi. Já osobně miluji mnoho nevěřících lidí, a ze srdce bych jim přál, aby došli věčné spásy. A protože Bůh je ztělesněním lásky, musí je přece milovat daleko více než já. Mezi námi žije spousta lidí, kteří pro ostatní mnoho udělali -- lékaři, zachraňující jeden život za druhým, záchranáři, politici zaslouživší se o blaho země, nebo i jen maminky a babičky, které dali mnoho krásného svým potomkům. S nimi se ani já nemohu srovnávat, zasloužili se o mnoho dobrých věcí, ač jsou nevěřící. Navíc většina věřících, které znám, pochází z věřících rodin. Takže je jen málo lidí, kteří se k víře dostali během života, a vlastně za to nemohou. Existuje snad nějaká predestinace? Tomu nevěřím. Dostanou se do nebe i lidé, kteří nejsou křesťany, mají-li vůli konat dobro? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 21.6.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych vědět, co je to "evangelijní strana" v kostele nebo v kryptě. Děkuji. Jan Richter


Datum zveřejnění: 20.6.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaký patron matematiků. Předem děkuji.


Datum zveřejnění: 19.6.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Ráda bych se dozvěděla, jaký je oficiální názor Katolické církve (a kde ho najdu) na důvod vykoupení, proč vlastně Pán Ježíš Kristus zemřel. Dočetla jsem se, že existují různé filozofické doktríny: objektivní (Kristus zemřel proto, aby učinil zadost Boží spravedlnosti a abychom se stali pro Boha přijatelnými.), subjektivní (Kristus přišel a zemřel spíše proto, aby změnil nás než Boží postoj k nám) a klasická (vítězství nad zlými silami světa). Já osobně zastávám názor, že se tyto důvody doplňují a že všechny jsou pravdivé. A myslím si, že pokud bychom některý z nich označili za zbytečný (zvl. objektivní), pak by to mohlo vést k herezi.
Jak mám odpovědět člověku, který vůbec neuznává objektivní pohled na vykoupení a říká, že Pán Ježíš nemusel zemřít, kdyby se k němu lidé tenkrát zachovali jinak, a že šel na smrt hlavně z toho důvodu, aby lidi vyprovokoval (jako proroci)?
Prosím též o doporučení nějaké literatury. Děkuji.



Datum zveřejnění: 15.6.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Zdravim Vas Otce,
Chci se zeptat, kdy se stal Jezis Mesiasem, pri krtu nebo pri svem poceti.
Predem dekuji


Datum zveřejnění: 13.6.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Spolu s několika kamarády vedeme Společenství mládeže v naší farnosti a chtěli bychom vědět, co si můžem v modlitbě jako "laici" (tedy bez teologického vzdělání) "dovolit". Líbí se nám např. modlitby s použitím Písma Svatého. Za všechny děkuji a zdravím Team Katolík.cz. Josef


Datum zveřejnění: 13.6.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobrý den,

Zajímalo by mne, proč tvrdíte, že pouze Ježíš byl počat neposkvrněně. Znamená to tedy, že Bůh jedinou přirozenou možnost (pohlavní styk), jak počít dítě, současně kvalifikoval jako hřích? Jak tedy je možné počít dítě tak, aby to nebylo hříchem, a tudíž to bylo neposvrněné? Opravdu je každé přirozené početí dítěte hříchem?


Datum zveřejnění: 12.6.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobry den,
mam dotaz. V Bibli se pise, ze jednou pri vyhaneni zlych duchu Jezis poslal tyto demony do stada prasat. Znamena to snad, ze maji zvirata jakousi dusi??


Datum zveřejnění: 10.6.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Moje otazka je dvoji:
1/Jak se diva katolicka cirkev na rozvedeneho cloveka? Cirkev sama rozvod manzelstvi neuznava, jsou tedy rozvedeni vecnymi hrisniky bez naroku na dalsi plnohodnotne spolecenstvi v cirkvi? A nebo se jejich provineni casem umori do ztracena a cirkev primhouri oko? Faktem je, ze nemohou znovu vstoupit do manzelstvi, takze hrich rozvodu na nich oficialne lpi.
2/Maji rozvedeni (permanentni hrisnici) narok na eucharistii a nebo se svatokradeznym prijimanim dale a hloubeji zatracuji?


Datum zveřejnění: 10.6.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Zdravím z Vysočiny!
Měla bych jeden dotaz. V 2 Sam (18,9) čteme: "Abšalom narazil na Davidovy služebníky, a jak ujížděl na mezku, vběhl mezek pod větvoví velikého posvátného stromu a on v tom stromě uvázl hlavou, takže se ocitl mezi nebem a zemí; mezek na němž jel, běžel dál."
Zajímalo by mě, zda měl posvátný strom nějaký význam pro Židy - měl nějakou zvláštní funkci (např. právo azylu,...) nebo něco podobného - nebo to byl jen pozůstatek po předešlých kultech.
Předem děkuji za odpověď a přeji vše dobré.
Maruška




Datum zveřejnění: 5.6.2003
Rubrika: Ostatní
Otázka:
brzy pujdu k birmovani a potrebuji si najit svou patronku. to jsem udelala, jenomze o ni nemuzu sehnat podrobnejsi informace. vybrala jsem Marketu Skotskou a kdyby jste nejake informace meli, byla bych moc vdecna dekuji


Datum zveřejnění: 30.5.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Jako dodatek ke dnesni otazce: Muzete jeste vysvetlit, jak se modli ruzenec sv. Frantiska, ktery se sklada ze sedmi desater? Jestli zverejnite nebo ne, prenecham na Vasem rozsudku, nakolik to je zajimave pro verejnost! Dekuji za odpoved


Datum zveřejnění: 29.5.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Jak si mam vlastne predstavit Boha? Jak je mozne ze tady vzdycky byl? vsechno prece musi mit svuj zacatek, neda se prece verit ve stareho pana, ktery nad nama sedi a ktery nas bedlive sleduje(bez urazky, ale chtel bych vnest trochu svetla do meho tapani)


Datum zveřejnění: 28.5.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Laudetur Iesus Christus!
Chtěl bych se zeptat, jak je to s udělováním tonzury. Zajímalo by mě, zda je udělování zakázáno, nebo se jen přestala udělovat. Gratias.


Datum zveřejnění: 27.5.2003
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Zdravím, chci se zeptat jestli v ČR existuje něco jako "malý seminář" - tedy střední škola pro budoucí seminaristy.
Díky za odpověď! Tomáš


Datum zveřejnění: 26.5.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Zdravím,
není mi příliš jasný úryvek:"Na počátku bylo Slovo.To Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh.To bylo na počátku u Boha." Předem děkuji za vysvětlení.Veronika


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář