katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Etika a morálka


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 24.4.2007
Otázka:
Je nějaká možnost odjet pracovat do rozvojových zemí (včetně východní a jižní Evropy) jako dobrovolník? Prostě jen tak, sebrat se a na půl roku s nějakou křesťanskou dobročinnou organizací odjet pomáhat nejmenším z nejmenších. Prosím o kontakty. Na koho se mohu obrátit?
Děkuji.


Datum zveřejění: 17.4.2007
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s korunovací Panny Marie. Od kdy je Panna Maria uctívána jako královna, kdy a kde to bylo oficiálně vyhlášeno a jaký má význam pro věřící? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 15.4.2007
Otázka:
Chci se zeptat, co musí udělat, clovek který ačkoliv byl vychovaný ve víře, víru odhodil a teď by se chtel vrátit? je Potreba se přihlásit ve farnosti nebo k tomu stačí jen svátost smíření?
A jak se donutit tuto svátost přijmout,kolikrát se připravím, jsem schpopná dojít do kostela ale nemám odvahu přikleknout ke zpovednici a to i presto ze vím, že mi svátost smíření hodně pomohla, je mi trapně vyprávět nekomu o svých chybách.


Datum zveřejění: 6.4.2007
Otázka:
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně Velkého pátku. Slyšela jsem, že je to den přísného postu – znamená to tedy, že bychom tento den neměli vůbec jíst? Anebo bychom si měli odepřít pouze některé potraviny, jako např. maso, sladkosti, alkohol apod.? Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 26.1.2007
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co vyplývá pro ty katolíky, kteří nechodí na nedělní bohoslužby a hlásí se ke katolické víře. Co to pro ně znamená? Děkuji.


Datum zveřejění: 5.12.2006
Otázka:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na problematiku "odpuštění".
V bibli jsem četla,že pokud člověk není schopen odpustit křivdu,jeho srdce se nemůže zcela otevřít Bohu.Tudíž se duševně neuzdraví.Je to tak zásadní skutečnost?Já tento problém mám.I když se nijak nemstím,neproklínám,nestýkáme se,stačí o něm zmínka a hned se naštvu. Bohužel nelze toho jedince vymazat z mého života(rodina).Prosím o radu.Děkuji.



Datum zveřejění: 24.11.2006
Otázka:
Mám na vás jednu, řekněme ekonomickou, otázku. V jednotlivých diecézích ČR jsou do očí bijící rozdíly v ekonomické situaci farností (mám na mysli především farnosti v pohraničí, v diecézích jako je plzeňská, litoměřická, ...). Napadlo mne to v souvislosti s se sbírkami v naší farnosti během Vánoc, kdy se vybralo kolem 100.000 kč během pár dní. Vzhledem k tomu, že se nyní kompletně spravil celý kostel a farnost má splácet poměrně dost peněz, tak to jinak než sbírkami nejde. V jiných farnostech v Čechách by tuto sumu vybírali 50 let.
Když byly před lety velké povodně, tak se ve farnostech dělaly sbírky, v naší farnosti se udělala sbírka pro
jinou konktrétní farnost postiž. povodní a také jsme dostali zprávu o tom, jak bylo s penězi naloženo a co všechno bylo opraveno.

Můj dotaz zní: neuvažuje se o podobném modelu financování farností např. u zmíněných diecézí (litměřická, plzenská,...), kdy některá "lépe situovaná" farnost z brněnské či olomoucké diecéze si "adoptuje" farnost v Čechách?
Jinými slovy udělá 2-3x za rok sbírku pro konkrétní farnost a na konkrétní účel jiné farnosti ? Uvažuje se o něčem podobném? Kdy se vytipují farnosti ke spolupráci, kde to "má smysl" a rozjet tuto výpomoc ? Díky za odpověď.


Datum zveřejění: 28.7.2006
Otázka:
Mne trápí gong, který zazní co 12 vteřin, že umřelo dítě na hlad a podobenství posledního soudu, kde zazní jedna z otázek ...když jsem měl hlad, dali jste mi najíst?
Tuším, že největším problémem tohoto světa není terorismus ani globalizace, ale vlažnost učeníků.


Datum zveřejění: 27.7.2006
Otázka:
KKC 1756:...Není dovoleno páchat zlo, aby z něho vzešlo nějaké dobro.
Nejsem přesvědčen o univerzální prvdivosti tohoto tvrzení.


Datum zveřejění: 28.6.2006
Otázka:
Máme ve farnosti skvělého kněze, který dokázal probudit celé společenství, pořádá se spousta akcí pro různé skupiny, schází se s námi farníky i neformálně. Prostě paráda.

Jenže to s sebou přináší alespoň pro mě jeden paradox – nedokážu u tohoto kněze, kterého považuji opravdu za dobrého přítele, absolvovat svátost smíření. Prostě mám v sobě psychický blok, který mi nedovolí svěřovat se se svými slabostmi a prohřešky někomu blízkému a mně milému.

Uvažoval jsem již i o tom, že zajedu někam do sousední farnosti ke mně neznámému knězi, ale nepřipadá mi to jako systémové řešení.

Co byste mi poradili?


Datum zveřejění: 27.6.2006
Otázka:
Spadala pod pojem "přísaha", jak je chápana v teologii, i vojenská přísaha, byla li vynucena zákonem pod hrozbou sankce? Vzhledem k vynucení bylo nutno ji brát za morálně závaznou?


Datum zveřejění: 12.5.2006
Otázka:
Zde přinášíme několik souhrných informací související s jáhenskou službou.


Datum zveřejění: 26.4.2006
Otázka:
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli je možné být členem pastorační rady farnosti pokud ještě nemám 18 let (volby budou tento měsíc, 18 mi bude v červnu). Jestli je možná nějaká výjimka nebo něco podobného. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 26.2.2006
Otázka:
Má ozbrojený zaměstnanec bezpečnostní služby právo nebo povinnost chránit velký svěřený majetek i za cenu zabití útočníka, případně obé nebo ani jedno z nich. Ve všech ořípadech přepadení vozů s majetkem bezpečnostní služba nekladla odpor. Je to morální?


Datum zveřejění: 22.2.2006
Otázka:
Je někde na webu text Katechismu katolické církve a „Skoblíkova“ Morálka?
Děkuji za nasměrování či odpověď.


Datum zveřejění: 17.2.2006
Otázka:
Moje otázka se týká podpisové akce, která proběhla asi první týden v lednu v kostelích a byla zaměřena proti Nově a Primě (Velký bratr a Vyvolení). Má smysl taková akce, když jsou obě stanice souromé? Zmůže něco pár podpisů převážně starších občanů?


Datum zveřejění: 25.1.2006
Otázka:
Věřil jsem v Boha, dokud jsem si nepřečetl Bibli. Věřící mi Boha vždy líčili jako velmi láskyplného, milostivého, prostě dobrotu samu, či ho dokonce ztotožňovali s láskou. v Bibli naprosto převažují pasáže, kde Bůh působí jako velmi sebestředná, po obdivu toužící, žárlivá osoba, provádějící věci, ze kterých jde mráz po zádech nebo vyžadující provádění takových věcí po lidech.


Datum zveřejění: 6.1.2006
Otázka:
Dovolte mi zeptat se, které svátostiny může udělovat laik. Je možné kupříkladu udělat někomu křížek na čelo nebo větší kříž a říct třeba Ať Tě požehnává a na tvých cestách doprovází Všemohoucí Bůh Otec...
Jak se postupuje při svěcení obydlí bez kněze na slavnost Zjevení Páně?
Musí laik při vykonávání svátostin splňovat nějaké zvláštní podmínky, např. být ve stavu milosti?
Jsou v Benedikcionále obsaženy i formulky pro laiky?


Datum zveřejění: 15.11.2005
Otázka:
V poslední době jsem přemýšlel o názoru církve na předmanželské pohlavní soužití.Církev 1900 let kázala, že předmanželský sex je špatný, jelikož z každého styku může vzniknout dítě.Dítě patří do rodiny a proto tento názor církve byl jistě zcela správný.Ve 20.století však byla vynalezena antikoncepce, která do velmi vysoké míry otázku nechtěného těhotenství řeší. Já mám pocit, že církev na tuto změnu vůbec nezareagovala. Respektive zareagovala tak, že jednoduše dál odmítá předmanželský pohlavní styk a spolu s ním i antikoncepci.Domnívám se, že Bible v šestém přikázání zakazuje Cizoložství, neboli nevěru v manželství. Bible sice v Dt 22,21 přikazuje pokutu sto šekelů a ukamenování ženy, u které manžel zjistí, že při svatbě není pannou, ale tato pasáž mi přijde vágní a přežitá.Sexuální styk má podle mého názoru dva smysly. Za prvé může vést ke splození dítěte, v manželství, za předpokladu, že oba manželé mají zájem zplodit dítě. Za druhé však sexuální styk je výrazem nejvyšší lásky mezi dvěma partnery, a ta může nastat dříve než nastane manželství.Vždyt co je správnější-když se Britney Spears opije a týž den se v Las Vegas provdá za neznámého muže a může s ním mít bezhříšný styk, a nebo když spolu muž a žena tři roky žijí, pak začnou spolu žít i sexuálně a po čtyřech letech se vezmou a zplodí děti Zajímal by mě názor církve na tyto moje myšlenky.Děkuji.


Datum zveřejění: 9.11.2005
Otázka:
Chvála Kristu !
Prosím Vás o zodpovězení následujících dotazů. Jak se má zachovat katolík,který dělá něco,co je v rozporu s oficiálním postojem církve,ale pro něho samotného toto chování není v rozporu se svědomím a tedy není ani těžkým hříchem. Mám na mysli třeba používání kondomů v manželském životě. Může takový člověk přistupovat k přijímání nebo je nutná "alespoň" Svátost smíření ? Víme přece z minulosti o spoustě případů, kdy církev prohlašovala něco za hřích, ale postupem času se její postoj změnil. O co se
opírá církev, když žádá od svých věřících, aby kondomy nepoužívali, ale metoda neplodných dnů je v pořádku? Není to trochu pokrytecké, jakým způsobem zabráním početí? Vždy se přece jedná jen o jakési snížení pravděpodobnosti otěhotnění, ne o 100% jistou věc. Je pravda, že za určitých podmínek může používání kondomů zpovědník povolit? Jaké jsou tyto podmínky ? Není zde zpovědník postaven do role, která mu nenáleží? Co když mi jeden kněz používání kondomu nepovolí, ale já půjdu za jiným a ten bude jiného názoru ? Předem děkuji za odpověď.


20   21-40  60   80   100   120   140   160   180  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář