katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Partnerské vztahy a manželství


Předchozí stránka

Datum zveřejění: 10.9.2001
Otázka:
Co je hlavním důvodem tělesné čistoty v předmanželském životě? Obávám se, že mě z důvodu dodržování této čistoty opustí také můj nový přítel.Co mi tedy v té chvíli může být oporou a jak mohu najít smysl navázat v budoucnu nový partnerský vztah? Není totiž snadné najít aktivně věřícího katolíka se stejným pohledem na věc.


Datum zveřejění: 6.9.2001
Otázka:
Moze katolik, ktory bol zosobaseny len civilne, po rozvode uzatvorit cirkevny sobas? Dakujem


Datum zveřejění: 28.8.2001
Otázka:
Dovoluji se na vas obratit s otazkou tykajici se uzavreni snatku mezi katolikem a divkou, ktera neni verici ani nebyla pokrtena. Ma praktikujici katolik moznost uzavrit cirkevni snatek? Za jakych podminek (cetl jsemnejake informace o souhlasu biskupa )? Zda v pripade obcanskeho snatku nenastanou prekazky v pristupu ke svatostem nebo jine omezeni? Predem mnohokrat dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 28.7.2001
Otázka:
Dobrý den. Chci se zeptat, jak daleko mohou "zajít" v něžnostech snoubenci ještě před svatbou. Je přípustné např. líbání nahého těla? Děkuji.


Datum zveřejění: 24.7.2001
Otázka:
Po 14 letech manželství /pravoplatný církevní sňatek/, mne opustila žena a nechala mi 2 děti. Jsem již 4 roky rozvedený a dceři je 18 a synovi 16 s matkou se stýkají minimálně. Jako důvod rozvodu uvedla, že jsem silně nábožensky založený a proti jejich vůli jsem je nutil žít podle víry a chodit do kostela a zanedbával jsem rodinu a ona se z toho psychicky zhroutila a proto si našla mladšího přítele a je s ním v jiném stavu /už je provdaná a má 3letého chlapečka. 10 let jsme žili pěkně, ač nebyla vychovávána ve víře, pravidelně na mši svatou se mnou chodila, byla i u biořmování i modlitba byla /je má vina, že nebyla důsledná a pravidelná - ochota byla/. Děti jezdily na tábory organizované přes kostel a do kostela chodí doposud. Po 10 letech začala marodit, ale veškerá vyšetření byla negativní. Skončila na psyciatrii a 4 roky se léčila /léčí se doposud- silné uklidňující prášy/. Střídavě ležela na psychiatrii a byla i v lázních a rodina začala moc trpět, když byla doma tak ji bylo špatně a když byla v nemocnici tak jsem byl na děcka sám, stal se z ní úplně jiný člověk. No a když si našla toho přítele, okamžitě jsem to poznal, hned začaly výčitky na kostel, a už se mnou nikdy na mši svatou nešla a přestala se mnou intimně žít a spávali jsme odděleně. To trvalo rok a pak mi sdělila že je v jiném stavu a že se chce rozvést a udělala to. Ctěl jsem za každou cenu zachránit manželství a chtěl jsem to dítě přijat, nechtěla. Ale tvrdila že nás má ráda a že se vrátí. No ale tahanice porozvodové /o děti ne , ale o majetek/ udělaly z její strany lásce konec. A ted uz i z mojí. Psychiatra jsem po tři roky navštěvoval s ní a on mi řekl, že se jedná o dědičnou poruchu a že se léčila už v dětství. Už si nepamatuji diagnózu. Tuto skutečnost jsem nevěděl. Histerické sklony mněla i po těch 10let, ale dařilo se mi ji nerozčilovat - poslouchal jsem. A já mám teď problém - samota, děti na internátě, prázdnota, smutek. Vím může to vše naplnit Bůh, ale.... Sklouzávám, mám strach. Je můj stav jednoznačný - doživotní nucený celibát? Nebo je to řešitelné - zrušení platnosti církevního sňatku? Pokušení a touha po ženě je čím dál tím sílnější a na druhé straně nechci žít v hříchu.


Datum zveřejění: 4.7.2001
Otázka:
Je možné uzavřít církevní sňatek mezi židem a katolíkem, když partner předem nesouhlasí s pokřtěním narozených dětí. Navrhuje aby se pro křest sami rozhodli až v dospělosti. Děkuji


Datum zveřejění: 4.7.2001
Otázka:
Reaguji na dotaz ohledně svátostí pro lidi žijící v civilním manželství. Radíte, aby uzavřeli sňatek i před církví, ale já se domnívám, že kdyby to bylo možné, udělali by to již při občanském sňatku. Pokud jeden z partnerů není katolík a zastává názor, že do kostela nevkročí, těžko ho bude věřící partner přesvědčovat třeba po mnoha letech manželství. (když ho nepřesvědčil v období velké zamilovanosti před svatbou.) A co když je toto manželství spořádané, děti jsou vychovávány k víře (tím věřícím z manželů).....je i tak nutný svatební obřad?


Datum zveřejění: 2.7.2001
Otázka:
Někde ve Vašich odpovědích jsem četla, že ten, kdo žije v manželství neuzavřeném před círví nemůže přistupovat ke svatému přijímání. Týká se to i ostatních svátostí? Například svátosti smíření nebo biřmování? Děkuji


Datum zveřejění: 2.7.2001
Otázka:
Jak se pozná povolání k reholnimu zivotu?
Nekteri tvrdi, ze Buh ke cloveku primo mluvi, jini, ze clovek
to pozna svou svobodnou vuli a svym rozumem. Jak to tedy je?
Dale by mne zajimalo, jestli lide, kteri se rozhodnou pro
manzelstvi, zvazuji, zda pro tento stav maji povolani.
Predem dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 21.6.2001
Otázka:
Chtěl bych se zeptat- jestliže je možné, aby katolík a ateista měli svatbu v katolickém kostele (a to je pokud vím pro katolíka nutné) jak zní manželský slib? Ateista přeci nemůže s čistým svědomím říct: ...k tomu mi dopomáhej Bůh, Amen. Děkuji


Datum zveřejění: 21.6.2001
Otázka:
Snatek v kostele mezi nekatolikem a katolickou je mozny pouze s podminkou, ze katolicka strana udela vse pro to, aby deti byly pokrtnene a vychovany v katolicke vire?? Tento slib je pisemny nebo staci ustne? A pokud katolicka strana tento slib dat nechce (s partnerem se domluvili,ze krest a viru nechaji na rozhodnuti deti, deti budou videt jak matka chodi do kostela a budou vedet o Bohu,ale nebudou nuceni do kostela chodit--->zrejme bez donuceni do kostela chodit sami nebudou...) je mozne svatbu i tak uskutecnit?


Datum zveřejění: 21.6.2001
Otázka:
Dobrý den!Zajímalo by mne,jak je to s rozvodem v manželství uzavřeném v kostele.Zda je možné toto manželství anulovat,nebo jinak ukončit.Děkuji za Vaši odpověď.


Datum zveřejění: 11.6.2001
Otázka:
Dnes bylo v Hustopečích biřmování. Byl tu pan biskup a po mši odpovídal na různé otázky. Jednou z otázek byla taky na registrované manželství. Chtěla bych se zeptat na Váš osobní názor. Můj názor je uznat manželstvi bez výchovy dětí. Jen Váš osobní názor.


Datum zveřejění: 24.5.2001
Otázka:
Po sv. zpovědi nebylo mojí přítelkyny uděleno rozhřešení, protože naposledy byla u sv. přijímání jako dítě a v současnosti (po mnoha letech) žije v manželství spojeném pouze civilním sňatkem. Její muž necítí potřebu uzavřít ještě sňatek církevní. Je to správné? Děkuji.


Datum zveřejění: 8.5.2001
Otázka:
Muj pritel a budouci manzel je Anglican a je katolik. Moc rada bych se ja stala jednou z vas, je to mozne a jesltli ze ano, za jakych podminek? Muzeme mit svatbu v kostele v Cechach? A co nase deti, jestlize tohle nebude mozne, bude to na ne mit nejaky dopad, kdyz manzel je katolik a ja ne? Dekuju moc.


Datum zveřejění: 7.5.2001
Otázka:
Dobry den, precetl jsem si odpoved, ktera se tyka predmanzelskeho sexualniho zivota. Rad bych se jeste zeptal na pripad, kdy oba partneri vedi, ze se v budoucnu (za rok a půl) vezmou. Pritom ten z nich, ktery neni verici, by chtel sexualnim zivotem - z lasky - zit i pred svatbou. Mozna by mu mohlo ublizit odmitnuti, protoze v soucasne dobe spolu takto ziji. ? Dekuji. Nashledanou F.


Datum zveřejění: 19.4.2001
Otázka:
Mam nevericiho pritele, chodime spolu devet mesicu. Je mi 21 let. Nyni vim, ze bych s nim chtela stravit zbytek zivota. Ale mam problem - tim je sexualni stranka. Dokonce jsem zacala brat antikoncepci. Nevim vsak, jak se s tim vyrovnat. Tizi me svedomi, protoze katol. cirkev predmanzelsky sex zakazuje. U sv. smireni to vyznavam jako hrich. Presto sveho cinu nelituji a vim ze budu pokracovat. Citim se jako pokrytec. Ale kdyz budu mlcet, tak vinu citim take. Jak muzu litovat neceho, co prameni z lasky nas obou?Tento cin nechapu jako sobecky, spis jako davani se navzajem a odevzdávání. Prosim vas poradte mi, nebo vyslovte svuj nazor.


Datum zveřejění: 3.4.2001
Otázka:
zajímalo by me, kdyz holka - katolicka chodi s klukem např evngelikem, jak se diva katolicka cirkev na pripadny snatek. je-li to mozne a za jakych podminek.predem dekuji Dagmar


20   40   60   61-80 



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář