katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 14.5.2002
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Zdravím, jsem pevně věřící člověk. Může být vůbec někdo po smrti zatracen? Bůh přece nekonečně miluje všechny lidi. Mohl byste např. Vy, navždy zatratit někoho, koho milujete? Snad není člověka, který by za svého života neučinil ani jediný nepatrný dobrý skutek. Pokud by měl být navždy zatracen, kam se promítne tento dobrý skutek? Snad neexistují dvy očistce - jeden, kde duše trpí a čekají na blaženost a druhý, kde si duše "užívají" a čekají na zatracení. Je odvážné, myslet si, že neexistuje inferno? Děkuji za odpověď


Datum zveřejnění: 13.5.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Je měsíc květen, v římskokatolických kostelech se většinou konají tzv. májové pobožnosti a při nich se většinou zpívají tzv. loretánské litanie. Nevím jak vám, ale mně se zdají příliš jednostranně zaměřené (samé teologické tituly, příliš konsolidační role P. M. nebo zase na druhé straně příliš triumfalistické pojetí ap.), chybí mi v nich více akce, která je přirozeným vyústěním kontemplace (např. invokace "bojovnice za práva nenarozených", "bojovnice za práva chudých") a dále pak více přátelské hledisko (např. invokace "Maria, přítelkyně") a hledisko "lidem blíž" (např. invokace "Maria, sestro ve víře"). Co si o tom myslíte osobně (!!!) vy sám! Má smysl odhrkávat něco, co nekonvenuje s mou cestou duchovního života?


Datum zveřejnění: 13.5.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda existuje agentura, která zprostredkovává au-pair do katolických rodin v Nemecku. Dekuji.


Datum zveřejnění: 13.5.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Je homosexualita léčitelná? A když ne kde nájít v katolické církvi společenství mladých lidí,které by nepraktikujícího homosexuála přijali.Uznávám oprávněnost celibátu,ale nechci být celý život bez přátel!


Datum zveřejnění: 12.5.2002
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Kde mohu najit literaturu nebo cirkevni dokumenty popr. internetove odkazy vztahujici se k otazkam evoluce versus vira (stvoreni).


Datum zveřejnění: 10.5.2002
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na článek, který naleznete zde: http://www.ohz.cz/Zpravy/cirkev.html
Zašlete laskavě svou odpověď na můj mail. Děkuji.


Datum zveřejnění: 10.5.2002
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Chvála Kristu! Četl jsem, že když při koncelebrované mši svaté koncelebrující kněz neříká slova proměňování (slyšitelně), je jeho koncelebrace neplatná. Prý to potvrdila i Jeho Svatost papež Pius XII. Zajímá mě, jestli by pak byla mše svatá neplatná, nebo jestli jenom onen kněz neproměňoval platně a ostatní ano. Máme pak před sebou Pána Ježíše, nebo jen chleba a víno?


Datum zveřejnění: 9.5.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Co si myslíte o Christnetu? Má církevní schválení? Jsou tam oficiální stanoviska katolické církve?


Datum zveřejnění: 9.5.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Prosím o zodpovezení dvou otázek (pokud je to mozné a nezformulovala jsem je moc slozite).
Jak se má krestan srovnat s pojmem „zdravé sebevedomí“ a na druhé strane s pokorou?
Dozvedela jsem se, ze Bible obsahuje vetu : „Buh vlozil lidem do srdce touhy, které sám chce vyplnit.“
Muze tedy clovek smele doufat, ze nejtajnejší prání jeho srdce bude vyslyšeno? Ze jeho zivotní sny, vysnený partner, je opravdu reálný a jednou se s ním potká?
Predem dekuji za odpoved



Datum zveřejnění: 7.5.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Přeji krásný den.Chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení původu a významu těchto slov,která často slýchám a nejsem si jistá tím,že si je vykládám správně.Slova HOSANA,ALELUJA,VOLONTARIÁT A KONVERTITA.Díky moc Léňa


Datum zveřejnění: 7.5.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den! Rád bych se zeptal, zda je možné si myslet o žijícím člověku, že je svatý. Pokud ano, za jakých podmínek? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 3.5.2002
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Otázka:
Slyšela jsem, že jsou hříchy, od kerých může dát rozhřešení pouze biskup a od některých pouze papež. Prosila bych o bližší informaci, neboť se mi zatím nepodařilo nikde najít nějaký seznam, z kterého by toto bylo jasné. Prý dokonce v letošním roce mělo dojít k nějakému zpřísnění ohledně účasti katolíků na Bohoslužbách jiných církví. Děkuji za objasnění této otázky. Velmi mě to zajímá, protože můj partner není katolík, ale je členem církve Československé husitské.


Datum zveřejnění: 2.5.2002
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Otázka:
Prosil bych o radu jak se správně zpovídat resp. zpytovat svědomí. Jde o to, že dříve jsem se měl z čeho zpovídat. Skutky jako lež, podvod, pomluva, odsuzování, hříchy proti čistotě atd. byly „součástí“ mého života. Dnes se snažím jít každý měsíc ke zpovědi, mám stále pocit velké hříšnosti, ale v podstatě neumím konkrétně pojmenovat své hříchy nebo nemám naprosto jasno, zda-li to hřích byl či ne. Není mi např. jasné, zda-li je hřích když např. v práci neřeknu pravdu proto, abych někomu neublížil resp. nešířil o něm něco co je sice pravda, ale není mojí kompetencí to posuzovat a sdělovat. Nebo naprosté dilema mám v otázce čistoty. Např. při pohledu nebo setkání s ženou mně přijde na mysl nečistá myšlenka (touha), kterou okamžitě zavrhnu. Abych se vystříhal těchto představ, nedívám se již roky na televizi apod. Nicméně ve smyslu slov Pána Ježíše „ Mt 5,28 Já však vám pravím, že každý, kdo hledí na ženu chtivě, již s ní zcizoložil ve svém srdci.“ mám pocit velké hříšnosti. Takže ještě jedna otázka: co dělat proti tomuto pokušení?


Datum zveřejnění: 2.5.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den, četla jsem si odpovědi na různé otázky. Hodně lidí píše o tom , jak nás má Bůh rád se všemi chybami a tak. Jak to můžete vědět, jak tomu mohu věřit? Jsem věřící, ale silně pochybující. Prosím proto o odpověd víc lidí - třeba vlastní zkušenosti. Ale takovýto Bůh je láska, má tě rád - to je fajn, ale jaksi tomu nemohu uvěřit. Dá se s tím něco dělat? Ráda bych tomu věřila. Děkuji předem za odpověd



Datum zveřejnění: 1.5.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Židé uctívají stejného Boha-Otce jako křesťané, ve své historii však mnoho klidných období izraelský národ neměl a příliš podpory z křesťanské strany nepocítil. I dnes je situace ve Svaté zemi velmi napjatá a pro mnoho lidí nepřehledná - existuje nějaká znatelná oficiální aktivita katolické církve k urovnání vztahů v této oblasti? Jak mají křesťané pohlížet na tamní konflikt? V souvislosti s událostmi 11.9.01 zahájily USA otevřenou válku proti terorismu, konkrétně proti Afgánistánu, víceméně se souhlasem "zbytku světa" - i z Izraele slyšíme zprávy o teroristických útocích proti civilnímu obyvatelstvu, ale v tomto případě se světové mocnosti ohrazují proti odvetným akcím Izraele - jak na oba konflikty ve srovnání pohlíží církev?


Datum zveřejnění: 30.4.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Byli na foru mladeze ve Zdaru nad Sazavou take nekteri cirkevni predstavitele, kteri rikaji, ze se o mladez zajimaji, pisou o ni a nebo take o ni prednaseji? (Mam na mysli P. Ales Opatrny, Kristan, Kaplanek, .....) Jestli nebyli - proc? Nebyli pozvani???Dekuji.


Datum zveřejnění: 30.4.2002
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Nedávno mě kamarádka zaskočila názorem, že neexistuje očistec. Mluvila prý s "lidmi", kteří se zabývají Biblí a ti trvdí, že nikde v Bibli nenajdeme nic o očistci. Nesouhlasím s ní, ale ani jí to nedokážu nijak vyvrátit. Chtěla bych proto poprosit o radu Vás. Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 29.4.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Může te mi poskytnout nějaké informace o pouťi do Saintiaga de Compostela.


Datum zveřejnění: 29.4.2002
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na tuto věc: V Enchiridionu odpustků jsem se v odstavci P 16, §1 dočetl, že "odpustek spojený s návštěvou určitého kostela nebo kaple nepomíjí, pokud byla budova zničena a do 50 let obnovena na témže místě ..... a jestliže je zachován stejný titul kostela nebo kaple." Myslel jsem si, že po splnění všech předepsaných podmínek může člověk získat odpustek, který mu promíjí dosavadní časné tresty či jejich část. Znamená výše uvedená formulace z Enchiridionu odpustků to, že odpustek je jakou "propůjčenou věcí", která za určitých okolností pozbývá platnost, byť jsem v době jeho získávání splnil všechny uvedené podmínky ?


Datum zveřejnění: 25.4.2002
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobry den.Chtel bych vedet,zda-li se chodi ke sv.prijimani jen po svatosti smireni nebo to neni nijak omezeno(jen hodinovym pustem?)?
Diky za odpoved.


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář