katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Biblistika


Další stránka

Datum zveřejění: 3.6.2009
Otázka:
Přeji hezký den! Zajímalo by mne, proč se přidává při čtení ze Svatého Písma k oslovení "Bratři" ještě "a sestry", když to v Písmu tak nestojí? Je to tedy jen lidské ustanovení, v zájmu jakési "emancipace"? Vždyť v závěru Písma stojí varování, že kdo přidá nebo ubere v Písmu slov, tolik mu Bůh naloží ran. Jak si to tedy vysvětlit? Pak se Svatým slovem nemůže nakládat takto nikdo, ani biskupská konference. Děkuji za výklad.


Datum zveřejění: 28.5.2009
Otázka:
Je rok sv.Pavla,více čteme jeho spisy,ale konkrétně nevím,jak je myšleno"chlubit se křížem našeho Pána".Určitě to není myšleno věcně,ale má to hlubší význam.Každý člověk nese určitý kříž.Tělesný či duchovní.I samotné vědění o vlastní ubohosti...Jak se člověk může chlubit křížem ?


Datum zveřejění: 14.4.2009
Otázka:
Dobrý den. Zítra bude zveřejněna knižní podoba Bible, Překlad 21.století (www.nbk.cz) jejímž hlavním překladatelem je Alexandr Flek. Chtěl bych se zeptat, zda je tato Bible vhodným pramenem pro římského katolíka. Definice slova "vhodný" nechám na Vás - jde mi hlavně o to, zda může být NBK v zásadním rozporu s katolickým výkladem a překladem Bible. Práci AF včetně vytvoření MP3 verze Nového zákona velmi obdivuji - obojím udělal pro duchovní obnovu českého národa velkou službu. Děkuji.


Datum zveřejění: 2.4.2009
Otázka:
Chvála Kristu, obracím se s dotazem. Pokud si dobře pamatuji, nezaznamenala jsem při sv. čtení nic o sv.Josefu od doby, kdy Ježíš Kristus vyrostl a ani při jeho smrti ukřižováním. Zajímalo by mne, co se se sv.Josefem stalo, event. jak a kdy zemřel.Děkuji.


Datum zveřejění: 27.3.2009
Otázka:
Zdravím, rád bych slyšel nějaký fundovanější rozbor z hlediska řečtiny, který by se týkal věty Pána Ježíše lotru po pravici: Pravím ti, ještě dnes budeš se mnou v ráji. V dialogu se Svědky Jehovovými dochází ke známé roztržce o čárku, kdy výrok vykládají: Pravím ti ještě dnes, budeš se mnou v ráji. A podkládají tento přístup tvrzením, že přeci lotr ani nemohl být s Ježíšem ten den v ráji, jelikož sestoupil do pekla a tak byl setrval dny.


Datum zveřejění: 25.2.2009
Otázka:
Zajímalo by mě, proč se první zmínky o Ježíši začínají objevovat až od 50 let po skončení jeho pozemského života.


Datum zveřejění: 23.7.2008
Otázka:
Ti, kteří jeli za papežem do Austrálie byli zajisté movitější - boháči. Běžný člověk si to dovolit nemůže. Kristus říká, spíš projde velbloud uchem jehly, než boháč co království nebeského. Z toho logicky vyplývá, že do Austrálie se sjeli ti, kteří do království Božího nevejdou. Takže, proč takový mediální humbuk (Velehrad apod.) kolem zavržených?
To jsem moc zvědavý, jak mi tyhlety papežovy triufální výlety zodpovíte. Asi nijak, ono se lepší odpovídá na otázku, kdy a kolikrát mají ministranti při mši zvonit. Že.


Datum zveřejění: 6.5.2008
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, kde v Bibli najdu napsáno o zpovědi, jak často k ní přistupovat, a proč je u zpovědi nutná přítomnost prostředníka (p. faráře). Děkuji


Datum zveřejění: 2.4.2008
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na možnosti mít Bibli v mobilu nebo v PDA a MDA. A jak je to s použitelností ekumenických překladů?


Datum zveřejění: 31.3.2008
Otázka:
Proč je tak velice důležité a zásadní, zda byla Marie, Ježíšova matka, panna? Proč je vůbec v našem, tedy katolickém náboženství panenství oslavováno, zdůrazňováno a je přikládán mu takový význam? Vždyť je to záležitost velmi „tělesná“, navíc souvisí s láskou, třebaže ne platonickou, ne s něčím negativním. A ještě prosím: Má panictví také takový význam a cenu? Pokud ne, pak proč?


Datum zveřejění: 11.3.2008
Otázka:
Zmiňují se o Ježíši a křesťanech nějaké čistě židovské knihy, např. Talmud? (Nemyslím teď Josefa Flavia.)


Datum zveřejění: 6.12.2007
Otázka:
Křesťanské víře jsem se otevřel celkem nedávno (i když jsem byl pokřtěn v dětství), a horlivě čtu Písmo a jiné materiály. Mám otázku, kde nenacházím uspokojivou odpověď.V Gn je řečeno, že Bůh stvořil svět a vše na něm během šesti dnů, sedmý den odpočíval. Židovství počítá že svět je "starý" asi 6000 let. Další věc: vývoj člověka od australopitéka po člověka dnešního typu oproti tomu stvoření Adama a Evy a vyhnání z ráje, dle židovství před 6tis. lety.... Víte, nevím, jaký náhled je v tomhle směru správný. Samozřejmě, že beru za zcela vlastní, že Bůh stvořil vše a vše pochází od něho a tento zdánlivý nesoulad mou víru v Něj nijak nezmenšuje, ale v tomhle celém mám nejasnost, beru-li Písmo jako zdroj informací od Pána..... Pokud bych bral, že je tu svět opravdu pouze 6000let, pak mě nenapadá obstojné vysvětlení všech archeologických nálezů a poznatky dnešní astrofyziky.


Datum zveřejění: 15.11.2007
Otázka:
Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie, akú majú súvislosť alebo čo majú
spoločné (alebo nemajú spoločné) nasledovné spojenia:
1. Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam...
2. Neprišiel som svetu priniesť pokoj, ale meč...


Datum zveřejění: 20.9.2007
Otázka:
Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat. Čtu jednu knížku, ve které je zmínka o sv. Tomášovi a jeho evangeliich. O nichž nemá veřejnost takřka žádnou povědomost. Dnes se zdá že Tomášovo ev. obsahuje velmi závažná svědectví o Ježíši. Co je na tom pravdy? Děkuju z odpověď


Datum zveřejění: 23.7.2007
Otázka:
Hezký den,
před určitou dobou se mi dostal do rukou leták Svědků Jehovových. V nich je citována bible:
Ez 18,4
"Hle, mně patří všechny duše; jak duše otcova, tak duše synova jsou mé. Zemře ta duše, která hřeší."
V letáku toto bylo prezentováno, jako důkaz smrtelnosti duše.
Chtěl bych vás poprosit o výklad tohoto citátu.
Děkuji


Datum zveřejění: 15.5.2007
Otázka:
Dobrý den, manželka mi dnes řekla, ať svým autem jedu na nákup do Globusu, ale já jsem řekl, že je neděle a že se v neděli nemá jezdit na nákupy. Ona nemá řidičský průkaz a tak si musela jet na nákup v této zimě na kole. Nákup nutně potřebovala dnes, protože musela nachystat svačiny dětem na pondělní pracovní den. Zachoval jsem se zprávně ? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 30.4.2007
Otázka:
Říká se, ze Boha lze najít jen v tichu a klidu. Je tomu opravdu tak?


Datum zveřejění: 17.4.2007
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s korunovací Panny Marie. Od kdy je Panna Maria uctívána jako královna, kdy a kde to bylo oficiálně vyhlášeno a jaký má význam pro věřící? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 16.2.2007
Otázka:
Jak chápat text Mdr 1,13–15;2,23–24 ve světle současných znalostí z mikrobiologie?


Datum zveřejění: 9.2.2007
Otázka:
Panna Maria je označována jako bez poskvrny počatá a jako uchráněná prvotního hříchu. Je snad sexualita brána jako něco poskvrňujícího a hříšného?
Vždyť sám Bůh nabádá „množte se, ať je vás jako písku na poušti“.
Druhá otázka je spíše k zamyšlení. Jsem zvídavý člověk, a tak by mě zajímalo, kde se vzala tak dokonalá bytost jakou je Bůh, kdo ji stvořil.


1-20  40   60   80   100   120   140   160  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář