katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Biblistika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 11.6.2004
Otázka:
Trápí mě jeden úryvek z Písma – Zj 13,17–18: „aby nemohl nakupovat ani prodávat, kdo není označen jménem té šelmy nebo číslici jejího jména. To je třeba pochopit: kdo má rozum, ať sečte číslice té šelmy. To číslo označuje člověka, a je to číslo šest set šedesát šest.“ Tento úryvek mi připominá dnešní dobu – všude na internetu chtějí náš mail, matematické označení WWW je 666, a WWW je označení většinou člověka nebo nějaké organizace nebo firmy. Zajimá mě váš názor. Je mi většinou z toho blbě a po nocích a večerech o tom uvažuji.


Datum zveřejění: 9.6.2004
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli je někde v Bibli úryvek:
„Od východu slunce až na západ bude mé jméno veliké mezi pronárody. Na každém místě budou přinášet mému jménu kadidlo a čistý obětní dar. Zajisté bude mé jméno veliké mezi pronárody. Země bude naplněna na poznáním Hospodinovy slávy jako vody pokrývají moře…“ Pokud ano, ráda bych věděla, kde to najdu.


Datum zveřejění: 27.5.2004
Otázka:
Dobrý den, ráda bych se zeptala na judaismus. Co je to vlastně za náboženství Judaismus ? Je to židovské náboženství ? Kdy vzniklo a jak souvisí s křesťanstvím ? Díky za odpověď.


Datum zveřejění: 19.5.2004
Otázka:
Rád bych se zeptal na jednu věc, kterou si nějak nedovedu představit. V Bibli je několikrát uvedena věta: "Bůh řekl Mojžíšovi","Hospodin řekl...", "...tu se zjevil Anděl a...". Co si pod tímto mám představit, KDO řekl co Mojžíšovi (při modlitbě? v rozjímání ?). Nebo další příklad: "Z nebe se ozval hlas: Toto je můj milovaný syn..." - jaký hlas? Opravdu to byl hlas nebo pocit, který všichni nějak velmi intengivně pocítili ? Díky za Vaši odpověd!


Datum zveřejění: 13.5.2004
Otázka:
Dobrý den,
stála nemohu přijít na to, co přesně znamenají slova z Jan 19,34 : ale jeden z vojáků mu probodl kopím boků a ihned vyšla krev a voda.
Přesněji řečeno, moc nechápu, co má znamenat ta voda. Kdesi jsem slyšela, že to má nějakou spojitost se křtem, ale nevim, co je na tom pravdy.
Děkuji a přeji hezký zbytek dne.


Datum zveřejění: 11.5.2004
Otázka:
Dobrý den.
Má otázka se týká filmu Umučení Krista. Film na mne velmi silně zapůsobil, ale nepochopila jsem scénu, při níž Marie s Maří Magdalenou utírají bílým rouchem krví zbrocenou podlahu. Diskutovala jsem na toto téma s dalšími věřícími, ale ani oni neví, proč to dělaly. Mne napadá jen vysvětlení, že Marie nejlépe věděla, jak je tato krev vzácná a proto nechtěla, aby bylo po ní šlapáno. Prosím o Vaše vysvětlení. Předem Vám děkuji.


Datum zveřejění: 11.5.2004
Otázka:
Dobrý den. Mám krátký dotaz. Tím, že si denně uvědomuji přítomnost Boha ve všech věcech, lidech...a klidně mohu říci, že Boha miluji, jsme na cestě,, jděte a hledejte království nebeské, vše ostatní Vám bude přidáno,,? a ještě mnne teď napadlo: jak si vyložit větu: Když budu sloužit jednomu, nemohu sloužit všem? Moc děkuji. Pěkný den Vám všem. Radka


Datum zveřejění: 4.5.2004
Otázka:
Při kázání kněz rozebíral Ježíšův požadavek lásky k bližnímu a podobenství o milosrdném Samaritánovi. Nejprve Ježíš odpovídá na otázku co je třeba činit pro získání věčného života: Milovat Boha tak moc jak jen to půjde, nade vše, a bližního svého jako sebe samého.
A pak Ježíš nechává zákoníka odpovědět na svou otázku, kdo že se mu zdá být bližním tomu, kdo se dostal mezi lotry. Zákoník odpovídá: "Ten, kdo mu prokázal milosrdenství."
Je snad potřeba ještě něco dodávat? Vše teď bylo již řečeno! Oloupenému a zraněnému člověku se najednou stal milosrdný Samaritán jeho bližním! Vznikl nový vztah a s ním pro pocestného povinnost lásky k tomu Samaritánovi. Zákoník, který Ježíše pokoušel, od Ježíše dostal odpověď. Když se zákoník vžije do osudu onoho oloupeného a zraněného pocestného, a zeptá se sám sebe, jak by se po svém uzdravení choval k milosrdnému Samaritánovi, co si po pravdě odpoví? Od teď ví, že takového člověka má pro jeho milosrdný skutek který sám na sobě pocítil milovat jako sebe sama, chce-li dostat věčný život. Jenže nebyl by to Ježíš, kdyby ještě něčím nepřekvapil, kdyby si ještě "nepřisadil" řka "Jdi a čiň i ty podobně." Nemáme tu tedy celkem TŘI požadavky, z nichž pouze jediný z nich hovoří o mém vztahu k mým bližním? Takto oloupený a zraněný pocestný asi dobře cítí (v souhlase se soudobým chápáním Ježíšovy doby), kdo je jeho bližní. Druhá podmínka vstupu do věčného života po lásce k Bohu nadevše je - považuj svého zachránce za svého nejlepšího přítele. Miluj ho jako sebe sama. Rozděl se s ním, když bude něco potřebovat. -
Najednou zmizel neurčitý pojem "lásky k bližnímu" a na jeho místo nastoupily požadavky dva:
1.Láska k mým vlastním bližním, které nemohu neznat, protože každý z nich osobně pro mne úmyslně vykonal něco o čem byl přesvědčený že to nutně potřebuji.
2. Pomáhej těm, kteří to nutně potřebují!(Všem, nejen tvým bližním, tedy nejen těm, kteří pomohli tobě předtím. O Samaritánu se nepíše, že by přemýšlel, jestli pro něj pocestný předtím něco vykonal, on se ustrnul, nechal na sebe působit svůj cit a proměnil ho ve skutek.) (A oni nezískají život věčný když tě nebudou mít za to rádi jako sami sebe! Ha ha ha! Opravdu až teď při psaní mi došlo, že "pomoc druhému člověku na základě lásky k bližnímu" v souladu uvedeným podobenstvím znamená mou pomoc druhému člověku na základě jeho povinnosti následné lásky ke mně, prostě proto, že mou pomocí jemu v nouzi, se stanu pro něj jeho bližním, kterého mu Ježíš ukládá milovat. Není to skvěle vymyšlené na židovskou povahu tradovanou jako věčně kalkulující?)
Že by ten třetí požadavek (pomáhat druhým v nouzi) byl podmínkou dosažení věčného života, to v tomto podobenství myslím Ježíš neříká, ale říká to asi jinde (A kde jsme Tě viděli žíznit a nedali Ti pít ??...).
Kdy došlo ke změně obsahu pojmu "bližní" v naší kultuře, v katolické věrouce?



Datum zveřejění: 21.3.2004
Otázka:
Zajímalo by mě, proč lidé v důležitých situacích tak snadno a rádi usnou? Je takový spánek pozitivní?
Abram usnul při uzavírání smlouvy, apoštolové v Getsemanské zahradě...



Datum zveřejění: 5.3.2004
Otázka:
Četl jsem několikrát příběh o Kainovi a pořád hledám jestli mu bůh dal šanci k odčinění jeho hříchu, což tam ani myslím není. Můžete mi vysvětlit příběh O Kainovi a jeho bratrovi. V knize od Steinbecka "Na východ od ráje" jsem četl, že v originální verzi bible tuto šanci dostal, ale překlady už nejsou tak přesné, podle Steinbecka! Mám v tom zmatek, teda nejen v tomhle :-) Taky by mě zajímalo, někde jsem totiž taky četl, že Kain byl první prvorozený a tím pádem vzorem všech prvorozených. Jak je tohle myšleno, jeli to tak v bibli myšleno? Jsem prvorozený :-) Díky za odpověď a hezký den.


Datum zveřejění: 4.3.2004
Otázka:
Kde Ježíš mluví o hierarchizované organizaci---církev???


Datum zveřejění: 20.2.2004
Otázka:
Dobrý den! Mám jeden takový problém: Na tábor bychom potřebovali nějaká jména /mám-li být přesná, kolem 30, z toho asi 20 ženských/ běžná ve starověké Mezopotámii v době Abrahamově a nevím, kde bych je měla hledat, tak se obracím na vás: Mohli byste mi doporučit nějaké prameny? /Nevadily by mi ani konkrétní návrhy.:-)/ Díky za poskytnutý prostor a přeji vše dobré a hodně zdaru ve vaší práci. Šalom alejchem.


Datum zveřejění: 16.2.2004
Otázka:
Dozvěděl jsem se, že vše,co je v evangeliích, nemusel říct přímo Ježíš, ale je to třeba od první církve. Jak tedy vnímat NZ jako Boží slovo, jaký je skutečně Kristus, když nemusí být všechna slova, činy od něho? Děkuji!


Datum zveřejění: 13.2.2004
Otázka:
Dobrý den. Čtu pŕíležitostně Bibli a poslouchám, co o ní říkají vzdělanější než já, a jak se vyrovnávají s různými pasážemi. Ale zajímaly by mě dvě věci, na něž bych rád znal váš názor.
1 Jak můžeme vědět, od koho Bible pochází?
To, že se v ní o něčem píše, přece není vůbec směrodatné. Je to jen jeden způsob interpretace událostí a názorů. Mám takový nejasný dojem, že je něco špatně, když stvoření obsahuje formulace "stvořil Bůh nebe a zemi" apod. Čekal bych spíš ich-formu, tedy "stvořil jsem nebe a zemi"! Tak, jak je to napsané, navozuje představu, že tam byl ještě někdo jiný, kdo sledoval, jak se to děje a podával o tom svědectví zápisem.
2 Kdo to byl?
Děkuji.


Datum zveřejění: 12.2.2004
Otázka:
Dobry den,
ako si mame z hladiska katolickeho pohladu na stvorenie cloveka vysvetlovat kosterne nalezy vsetkych tych "predchodcov" cloveka,
ktore skor nahravaju evolucnej teorii.
Tie nalezy tu su a aj ked u casti z nich by sa pravost spochybnit dala, vacsina je skutocne autenticka. Ak teda po zemi chodili bytosti ako napr. australopitekovia ci neandertalci kto alebo co to boli?
Dakujem



Datum zveřejění: 11.2.2004
Otázka:
Nedávno mi jedna žena tvrdila, že v Bibli nikde není zmínka o manželství s jednou ženou a že v době Ježíšově byla běžná bigamie. V Novém zákoně o tom nikde není ani zmínky, což prý mnohoženství nevylučuje. Manželství s jednou ženou je prý výmysl církve. Dále tvrdila, že katolická církev je moc přísná a že by měla povolovat rozvod v případě nevěry. I Abrahám měl více žen, přesto za smilstvo byl trest ukamenováním. Tyto názory mě překvapily, tak bych se ráda nechala poučit, jak to dříve s tím manželstvím vlastně bylo.
Děkuji


Datum zveřejění: 6.2.2004
Otázka:
Kdo je syn Boží? Ptám se proto, abych si sám odpověděl na otázku, zda je jeden a zda to je Kristus.


Datum zveřejění: 1.2.2004
Otázka:
Jaký má církev pohled na konec světa?


Datum zveřejění: 26.1.2004
Otázka:
Prosim o vysvetleni - Prvni Mojzisova 6.Synove bozsti a dcery lidske - o co tady vlastne jde? Nejak nechapu???!!!???
Dekuji.


Datum zveřejění: 22.1.2004
Otázka:
Kde v Bibli najdu zmínku o biřmování? V Bibli čtu pořád, ale o biřmování jsem ještě nečetla.


20   40   60   61-80  100   120   140   160  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář