katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Biblistika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 22.4.2003
Otázka:
Prosím o informaci, proč se liší číslování (tj. vlastně pořadí) žalmů v latinském textu Bible (Vulgatě) a v českém překladu. Má se při citaci uvádět číslo podle Vulgaty nebo podle českého textu? Zdá se mi, že se v odborné literatuře (historické, uměleckohistorické, apod.) cituje spíše podle číslování ve Vulgatě, a to přestože to pak při hledání v českém překladu přináší určité komplikace. Děkuji


Datum zveřejění: 18.4.2003
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, proč se Kristu říká "beránek Boží"? Proč beránek? Děkuji.


Datum zveřejění: 16.4.2003
Otázka:
Prosím o objasnění rozdílu mezi apoštoly a učedníky s několika příklady a o názor katolické církve na Kateřinu Emerichovou.
Děkuji.


Datum zveřejění: 11.4.2003
Otázka:
Dobrý den, s blížící se květnou nedělí mi stále více hloubá v mysli pojem "Syn Davidův"(Hosana, Davidovu Synu).Mohl byste mi prosím tento termín nějak blíže vysvětlit, proč "Syn Davidův".Právě na květnou neděli chystám se scholou píseň s těmito slovy a děti mě zaskočily otázku, proč se Kristu říká "Syn Davidův", když David nebyl jeho otec.Hledala jsem to v katechismu, ale ani tam se o tom nijak blíže nepíše. Mnohokrát děkuji. Požehnaný den.Jiřina K.


Datum zveřejění: 9.4.2003
Otázka:
Proc veskera cirkev vymazala evangelium sv.Magdaleny,kteraz to byla ona tim milovanym zakem?V bibli se popisuje situace po vzkriseni Jezise Krista,pritomnost Marie Magdaleny a milovaneho zaka velice nejasne.Dle mne je to dokonce zamerne tak pomichane,aby to navadelo,ze se tam jedna o dve osoby,ze milovany zak je Jan a pak uz jen Marie.V tom mne take ^podporuje vypis,kdy milovany zak sedel Jezisovi na kline,kdy Jezis polibil milovanyho zaka na usta...Ackoliv skutecne nemam nic negativniho proti homosexualum,v tomto pripade mi takoveto zamereni na Jezise nesedi.Nicmene mohu dodat,ze ev.Marie Magdaleny mi pripada nejlogictejsi ze vsech ostatnich,nejpravdivejsi, a dokonce mne prave toto ev.pomohlo se dostat z depresi.POkud mi hodlate odpovedet jakkoliv,dovolim si podotknout,ze jsem uz davno pripravena na obzalobu, jako ze sbiham z cesty,ze se mylim apod.Ja se pouze divam na konkretni vysledek na sobe same,ktery je positivni,lasku k Jezisovi nosim stale v srdci a mnohe otazky mam zodpovezeny.Ale proc to ev.M.Magdaleny neni v bibli?Proc se tam skoro vubec nic o ni nepise,ackoliv to byla osoba Jezisovi nejblizsi?Mam si opravdu myslet ze je toto zamerne zatajovano?


Datum zveřejění: 21.3.2003
Otázka:
Proč se na každém kříži znázorňuje Kristovo tělo s probodeným pravým bokem a přitom se v modlitbě říká: "srdce Ježíšovo kopím probodené"?
Měl Ježíš probodené srdce?


Datum zveřejění: 19.3.2003
Otázka:
Prosím o vysvětlení pojmů Mišna a Gemara. A jsou nějaké odkazy, kde bych se dověděl o vývoji bible. Děkuji.


Datum zveřejění: 7.3.2003
Otázka:
Chtěl bych vás poprosit o (pokud možno podrobnější) výklad smyslu těchto částí evangelií: Lukáš, Spor o prvenství 9, 49-50 a také Matouš, 25, O posledním soudu. Čerpám z ekumenického překladu. Byl bych rovněž velmi vděčný za eventuelní diskuzi k této otázce. Děkuji mnohokrát


Datum zveřejění: 6.3.2003
Otázka:
Jeden takybiblista s humorem vyprávěl o legendární Jonášově rybě (Jonáš 2,1.11). Jak jsou věřící nevzdělaní, že nevědí, že nikdy v přírodě taková ryba nemohla existovat, natož aby v takové rybě připomínající ponorku mohl někdo 3 dny pobývat bez úhony ze žaludečních a trávicích šťáv, kterými by musel být rozpuštěn. Prostě bible je taková pověrečná a legendární kniha bájí.

Pán Ježíš tuto rybu ale zná jako reálnou a mluví o ní jako o jediném znamení, které bude lidem jeho doby dáno (Mat 12,39-40).

Jak se na toto (a podobná) vyprávění dívá dnešní exegeze? Děkuji.


Datum zveřejění: 5.3.2003
Otázka:
Dobrý den. Někde jsem slyšela, že je několik andělských kůrů, které mají své jméno. Napište mi, prosím kolik jich je, jak se jmenují a jak máme spolupracovat s andělem strážným. Děkuji a přeji pěkný den.


Datum zveřejění: 26.2.2003
Otázka:
V souvislosti s jeruzalémským chrámem mě napadla praktická otázka: pokud do svatyně mohl jenom velekněz a to jednou do roka, tak kdo tam uklízel? Nějaké pavučiny a prach se tam přece musel objevit? Nebo tam šel ten velekněz s kýblem a hadrem?


Datum zveřejění: 13.1.2003
Otázka:
Proč se padesátým narozeninám říká abrahámoviny?


Datum zveřejění: 10.1.2003
Otázka:
Dobrý den. Při jedné diskusi s ateistou jsem byla vehnána do úzkých dotazem, který zněl asi takto: je-li Ježíš Bohem, jakto, že na kříži zvolává: Bože můj, proč jsi mě opustil? Chtěla bych Vás proto požádat o pomoc s odpovědí. Děkuji.


Datum zveřejění: 9.1.2003
Otázka:
Prosím o vysvětlení textu Lk 2,48-51 kde Maria říká :" Tvůj otec i já jsme tě hledali. "
To jako sv. Josef je taky otec? Díky !


Datum zveřejění: 17.12.2002
Otázka:
Dobre odpoledne, rada bych se dovedela, odkud vychazi pribeh o padu andela Lucifera, o jeho vzpoure proti Bohu. V Bibli se mi o tom nepodarilo nic konkretniho najit. Dekuji.


Datum zveřejění: 11.12.2002
Otázka:
Zajimal by me vyznam/vyklad hebrejskeho slova Harmagedon (nebo Armageddon) ze Zjeveni Janova. Dekuji.


Datum zveřejění: 5.12.2002
Otázka:
Dobry den,
zajimalo by mne, zda lze dogma o sv. Trojici (RKC) oznacit za ryze biblickou nauku a zduvodnit, tak pouze na zaklade sv. Pisma (ze "suprema regula"; kanonicke spisy), kdyz se absolutne vyhnu Tradici (cirkevni Otcove, magisterium, teologie) RKC???

Dekuji
Borek


Datum zveřejění: 25.11.2002
Otázka:
Co Bible říká na procesí? Není to náhodou považováno za modloslužbu - idolatrii? Předem děkuji.



Datum zveřejění: 21.11.2002
Otázka:
Mluvil jsem s jedním adventistou sedmého dne a ten mi tvrdil, že katolická církev údajně v nějakých svých oficielnějších stanoviskách tvrdí, že kniha Zjevení svatého Jana se už do určité kapitoly (teď přesně nevím do které) udála (prostě že se to už stalo) O tomhle jsem dosud nic neslyšel, je to pravda ? A jestli ano, na základě čeho to církev tvrdí ?


Datum zveřejění: 15.11.2002
Otázka:
Chtěla bych se naučit číst Bibli a nevím jak do toho.Existuje nějaký knižní výklad Písma?Nebo rádce jak číst Písmo a hlavně jak ho chápat?


20   40   60   80   100   101-120  140   160  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář