katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Biblistika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 29.10.2002
Otázka:
Jedna se spise o zajimavy clanek. Docetla jsem se na www.idnes.cz, v oddile zpravy nasledujici:
Vědci mají zřejmě důkaz, že Ježíš žil
Archeologové zřejmě našli nejstarší dochovaný důkaz fyzické existence Ježíše Krista. Je jím nápis na schránce pro kosti mrtvých, nalezené nedávno v Izraeli. Objev oznámil v odborném časopise Biblical Archeology Review francouzský odborník na staré nápisy z francouzské Vyšší školy aplikovaných studií André Lemaire.
Odborníci o Kristově fyzické existenci většinou nepochybují. Zatím ale nebyl nalezen a prověřen jako pravý jediný hmotný artefakt z prvního století spojený s jeho životem. Nynější objev dává naději, že důkaz je na světě. Podle expertů však zůstává otázka, kde se schránka nacházela po uplynulých devatenáct století.
Nápis v aramejštině na prázdné schránce zní: Jakub, syn Josefův, bratr Ježíšův. Francouzský odborník ho datuje do roku 63 po narození Krista, tedy do doby třicet let po jeho ukřižování.
"Styl nápisu a fakt, že Židé provozovali pohřbívání ve schránkách jen v letech 20 před naším letopočtem až 70 let po našem letopočtu, poskytuje vysokou pravděpodobnost, že se zmiňuje skutečně o Ježíšovi," uvedl Lemaire.
Všechna tři jména na nápisu, Ježíš, Jakub i Josef, však byla v tehdejším Jeruzalémě velmi rozšířená. Na druhé straně ale jmenování bratra a otce na schránce je podle Lemaira velmi neobvyklé a vyskytuje se jen v jednom dalším případě. Zmínka proto naznačuje, že takový člověk se musel těšit nezvyklé slávě, a Ježíš Nazaretský, jak víme, tuto podmínku splňoval, napsal Lemaire.
Prokázat nade vší pochybnost, že jde opravdu o Ježíše, však nelze. Lemaire dodal, že v tehdejším Jeruzalémě bylo dvacet mužů nosících jméno Jakub, kteří měli zároveň bratra Ježíše a otce Josefa. S odvoláním na izraelské vědce, kteří provedli mikroskopický průzkum patiny na schránce, archeologický časopis poznamenal, že tam nejsou žádné stopy po falšování.
Starověký židovský historik Josephus napsal, že muž jménem Jakub, bratr Ježíše nazývaného Kristem, byl ukamenován k smrti za odpadlictví od židovské víry v roce 62 našeho letopočtu. Pokud byly jeho kosti uloženy do schránky, muselo se tak stát právě v roce 63.


Datum zveřejění: 26.8.2002
Otázka:
Mám hned několik otázek: 1)Jestliže jednotlivé části Bible (jak Starého tak Nového zákona) vznikaly zvlášť v různých dobách na různých místech, podle čeho byla sestavována dohromady? Jak se poznalo, co má a co nemá být její součástí. (Na víru mě přivedli mí přátelé z Církve Bratrské, katolická Bible má ale některé spisy navíc ptám se kvůli tomu, ale nejen kvůli tomu).
2)Píše se někde (kde?) v Bibli o Očistci?
3)Proč nestačí zpověď před Bohem?
4)Křest u jiné křesťanské církve než katolické má podle Vás stejnou váhu? (Předpokládám, že ano, ale chtěla bych se ujistit)


Datum zveřejění: 12.8.2002
Otázka:
Jsem velkym sympatizatem katolicke cirkve a pred nedavnou dobou jsem se zucastnil setkani krestanske skupinky, ktera byla dosti skepticka vuci katolicke cirkvi.
Napr. neuznavaji katolickou cirkev kvuli papezi, ze pry je nazyvan svatym Otcem (Hlavou cirkve,Kristuv namestek...) atd. oduvodnuji to tim ,ze Otec je jen jeden a to je Buh a zadnemu cloveku neprislusi se nazyvat Otcem ,atd...
Dale ze kataloci prehnane uctivaji Pannu Marii; pry Jezis k Panne Marii velkou uctu nechoval(Marek 3:31 "Podivej se, tva Matka a tvoji bratri jsou venku a hledaji te" On jim vsak odpovedel:"Kdo je ma Matka a moji bratri?"........)
Pry se ma modlit(nebo prosit) k Bohu ne k cloveku(Panna Marie,svati...) atd.

Jak jim mam pri dalsim podobnem setkani odporovat?
Diky za Vasi odpoved.
Preji pekny den.


Datum zveřejění: 20.5.2002
Otázka:
Dobry den, neni mi jasne proc se v evangeliu uvadi rodokmen Jezise Krista a je to vlastne rodokmen sv. Josefa. Vzdyt evangelista vedel, ze on neni jeho otec.
Taky by me zajimalo, jestli ma jmeno Jitka nejakou patronku, protoze ja jsem o sv.Jitce nikdy neslysela a knez ji na krtu deti vzyval. Predem dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 17.5.2002
Otázka:
Dobry den,
buď jsem tak blbej, nebo se mi tomu nechce věřit, ale nemůžu najít Bibli na internetu, nebo alespoň NZ, či evangelia. Děkuji.


Datum zveřejění: 17.5.2002
Otázka:
Cele Pismo svate ma jiste mnoho nepochopitelnych casti pro mnohe lidi,ja si pripadam nekdy moc neinteligentni a slaboduchy, kdyz jej ctu."Mezi tebe a zenu polozim nepratelstvi, i mezi sime tve
a sime jeji.Ono ti rozdrti hlavu, a ty jemu rozdrtis patu."
Co to znamena?
Podle meho selskeho rozumu to znamena, ze had-satan-dabel - se rozmnozuje jako my lide.Cili, ze se rodi dalsi satanove, porad a porad.
A temto my mame rozdrtit hlavu? Jak? Cim?
Satan-dabel-had nam rozdrti patu? Nechapu!!!
Vim, ze spravnou odpoved na tuto otazku naleznu v den, kdy potkam
Boha tvari v tvar, ale presto vyuziva moje zvedavost sluzeb Internetu.

S Bozim pozdravem
RUZENEC


Datum zveřejění: 17.5.2002
Otázka:
Jako mladý křesťanský pár jsme pocítili, že bychom se měli více věnovat společnému čtení Písma. Můžete nám, prosím, sdělit, jak bychom měli postupovat při čtení, jaký systém bychom měli zvolit, jak dlouhé texty bychom měli číst, v jakém pořadí, apod.
Děkujeme za odpověď


Datum zveřejění: 27.2.2002
Otázka:
Tady jsem našel Ctiradovu otázku: zkusil byste ji teologicky fundovaně zodpovědět? :-))
Bůh přebývá v nepřístupném světle (1 Tim 6,16), ne že je sám tím Světlem! Tomu ale protiřečí Zj 21,23 s textem, že "...světlo: září nad ním sláva Boží a jeho světlem je Beránek."


Datum zveřejění: 25.2.2002
Otázka:
Zajímalo by mě, jak je možné že Pán Ježíš trpěl fyzickou smrtí, když smrt do světa vstoupila až
jako důsledek (prvotního) hříchu a ten se přece na Ježíše nevztahoval. Co si zde neuvědomuji ?


Datum zveřejění: 21.2.2002
Otázka:
V diskuzi na otázce 527 jsme narazili na problém: "Matouš 28:19 mluví o křtu ve jméno Otce ,Syna i Ducha. Copak je Otec Jméno? Copak je Syn jméno? Copak je Duch jméno? Ježíš to je jméno! je to jméno Otcovo,které mu dal!" Mě nikdy nenapadlo, že by Otec, Syn a Duch Svatý nebyla vlastní jména Božských osob. Je to tak správně? A kam zařadit jméno Ježíš? Děkuji.


Datum zveřejění: 20.2.2002
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na učení církve o panenství Panny Marie. V Bibli se několikrát mluví o bratřích Ježíšových. Vím, že ve Starém zákoně je pojem rodiny chápán jako naše dnešní "široká rodina", tzn. bratry a sestrami nazývali i svoj bratrance a sestřenice. Předpokládám, že bratry a sestrami ale nazývali i své skutečné bratry a sestry(v dnešním slova smyslu). Kde je v Písmu důkaz, že např. ten člověk, který Ježíšovi řekl: "Hle, tvá matka a tvoji bratři stojí venku..." (Mt12,47) neměl na mysli bratry v dnešním slova smyslu a že teda Ježíš žádné sourozence neměl?


Datum zveřejění: 25.1.2002
Otázka:
Dobry den, prosim Vas o vylozeni:
Mark 13:13  Budou vás všichni nenávidět pro mé jméno; ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen.
14  Když pak uvidíte `znesvěcující ohavnost´ stát tam, kde být nemá - kdo čte, rozuměj - tehdy ti, kdo jsou v Judsku, ať uprchnou do hor;
15  kdo je na střeše, ať nesestupuje a nevchází do domu, aby si odtud něco vzal;
16  a kdo je na poli, ať se nevrací domů, aby si vzal plášť.
17  Běda těhotným a kojícím v oněch dnech!
18  Modlete se, aby to nebylo v zimě.
19  S těmi dny přijde takové soužení, jaké nebylo od počátku světa, který stvořil Bůh, až do dneška nikdy nebude.
20  A kdyby Pán nezkrátil ty dny, nebyl by spasen žádný člověk. Ale kvůli svým vyvoleným zkrátí ty dny.

Jak spravne chapat: "Běda těhotným a kojícím..."
A vyrok: "...aby to nebylo v zime."
Jaky je tam skryty vyznam?
Srdecne zdravi M.J.


Datum zveřejění: 18.12.2001
Otázka:
Vážený bratře , prosím o pomoc při vysvětlení 8 verše třetí kapitoly Janova evangelia : Vítr vane, kam chce,jeho zvuk slyšíš,ale nevíš,odkud přichází a kam směřuje.Tak je to s každým,kdo se narodil z Ducha. Předpokládám, že si správně vysvětluji text před tím, že narodit se znovu z vody a Ducha sv. je křest, přijetí Ducha sv. a obrácení ale nevím co znamená přirovnání toho kdo toto přijal s větou - vítr vane kam chce......


Datum zveřejění: 17.12.2001
Otázka:
dobrý den, mohl byste mi,prosím napsat, co vlastně znamená tento úryvek z Písma? :Římanům 12,1-2 (EKUM) 12,1: Vybízím vás, bratři, pro Boží milosrdenství, abyste sami sebe přinášeli jako živou, svatou, Bohu milou oběť; to ať je vaše pravá bohoslužba. 12,2: A nepřizpůsobujte se tomuto věku, nýbrž proměňujte se obnovou své mysli, abyste mohli rozpoznat, co je vůle Boží, co je dobré, Bohu milé a dokonalé. vždyť je psáno, že Bůh nechce oběti ani dary. jak má vypadat to, když Bohu přináším sama sebe jako oběť živou a Bohu milou. děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 4.12.2001
Otázka:
Měla bych jeden dotaz. Co to znamená spravedlnost. v písmu se o ní neustále píše. každý člověk uplatňuje svoji vlastní spravedlnost, ale tam se mluví o něčem jiném. tak např. 1. Janova 2,29 Víte-li, že on je spravedlivý, pochopte, že také každý, kdo činí spravedlnost, je z něho zrozen. 1. Janova 3,7 Dítky, ať vás nikdo neklame: Spravedlivý je ten, kdo činí spravedlnost - tak jako on je spravedlivý. 1. Janova 3,10 Podle toho lze rozeznat děti Boží a děti ďáblovy: Není z Boha, kdokoliv nečiní spravedlnost a nemiluje svého bratra. 1. Korintským 1,30 Vy však jste z Boží moci v Kristu Ježíši; on se nám stal moudrostí od Boha, spravedlností, posvěcením a vykoupením, 1. Královská 8,32 ty sám v nebesích vyslyš, zasáhni a rozsuď své služebníky; prohlaš svévolníka za svévolného a odplať mu podle jeho cesty, a prohlaš spravedlivého za spravedlivého a odměn jej podle jeho spravedlnosti. 1. Královská 10,9 Požehnán buď Hospodin, tvůj Bůh, který si tě oblíbil a dosadil tě na izraelský trůn. Protože si Hospodin zamiloval Izraele navěky, ustanovil tě králem, abys zjednával právo a spravedlnost." 1. Paralipomenon 18,14 David kraloval nad celým Izraelem a prosazoval právo a spravedlnost pro všechen svůj lid. 1. Petrova 2,24 On 'na svém těle vzal naše hříchy' na kříž, abychom zemřeli hříchům a byli živi spravedlnosti. 1. Petrova 3,14 Ale i kdybyste pro spravedlnost měli trpět, jste blahoslavení. 'Strach z nich ať vás neděsí ani nezviklá 1. Samuelova 26,23 Hospodin odplatí každému za jeho spravedlnost a věrnost. Hospodin tě dnes vydal do mých rukou, ale já jsem nechtěl na Hospodinova pomazaného vztáhnout ruku. atd. tyto a ještě mnoho dalších - celkem asi 303 odkazů my vyhledal počítač. Možná je to obsáhlá otázka. Jde mi o to najít nit, nebo nějaký pohled na ni. doufám, že jsem to specifikovala dostatečně. děkuji za odpověď a přeji hezký den Dáša p.s.prosím vas ještě, jestli byste mi mohli poslat odpověď i na e-mail.


Datum zveřejění: 1.11.2001
Otázka:
Při četbě Bible nedávno ráno v metru mě napadlo, jak vysvětlit verš "... již ten, kdo se hněvá na svého bratra, bude vydán soudu", když dále v Bibli celá řada Božích lidí včetně samotného Pána Ježíše se často na bližní - hříšníky hněvali i dost tvrdě. Jako příklad z mnoha dalších uvedu tyto verše: ... odstraňte ze svého středu toho, kdo to udělal... vydejte toho člověka satanu ke zkáze těla, aby duch mohl být zachráněn v den Páně. Plemeno zmijí: Jak může být vaše řeč dobrá, když jste zlí? Váš otec je ďábel a vy chcete dělat, co on žádá.... Co tedy skutečně dle Bible znamená hněvat se na bližního, které je zapovězené, oproti tomu někoho takto velice tvrdě kárat až odsuzovat, které zde zapovězené zřejmě není ? Jak v životě poznám, kdy při setkání se s nějakým zlem či hříchem mám nastavit tvář a přenechat odplatu Bohu (viz: nezjednávejte si spravedlnost sami, má je pomsta, já odplatím, praví Pán), a kdy se mám proti zlu či hříchu takto razantně postavit, ale aby to nebylo ono zapovězené "hněvání se". Vím, že se musíme v životě spoléhat na přímé Boží vedení a vedení Duchem Svatým, ale lze to nějak konkrétně vysvětlit a postihnout i slovy ?


Datum zveřejění: 27.10.2001
Otázka:
Dostali jsme se spolu do sporu o výklad knihy Zjevení sv. Jana. Máme ji chápat jako alegorický popis historických událostí s poselstvím nadeje do budoucna anebo jako prímou vizi budoucnosti? Za odpoved predem dekujeme.


Datum zveřejění: 23.10.2001
Otázka:
Zajímalo by mě, zda je možné prostřednictvím internetu získat komentáře k jednotlivým knihám Písma. Snažila jsem se tyto informace získat na mně známých webech (Víra, ChristNet, Pastorace, Katolík), ale zatím se mi to nepodařilo. Děkuji


Datum zveřejění: 3.10.2001
Otázka:
Prosím o vyjadrenie k téme "Darwinova teória" v učive dejepisu, konkrétne na cirkevných školách. Nestotožňujem sa totiž s názorom kolegýň prechádzať túto tému mlčky. Ďakujem (učiteľka na zákl.cirk. škole)


Datum zveřejění: 2.10.2001
Otázka:
Prosím Vás o výklad k textu Písma Sv. Nového zákona Marek 4 10-12
Děkuji


20   40   60   80   100   120   121-140  160  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář