katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Duchovní život


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 15.4.2007
Otázka:
Chci se zeptat, co musí udělat, clovek který ačkoliv byl vychovaný ve víře, víru odhodil a teď by se chtel vrátit? je Potreba se přihlásit ve farnosti nebo k tomu stačí jen svátost smíření?
A jak se donutit tuto svátost přijmout,kolikrát se připravím, jsem schpopná dojít do kostela ale nemám odvahu přikleknout ke zpovednici a to i presto ze vím, že mi svátost smíření hodně pomohla, je mi trapně vyprávět nekomu o svých chybách.


Datum zveřejění: 6.4.2007
Otázka:
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně Velkého pátku. Slyšela jsem, že je to den přísného postu – znamená to tedy, že bychom tento den neměli vůbec jíst? Anebo bychom si měli odepřít pouze některé potraviny, jako např. maso, sladkosti, alkohol apod.? Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 4.4.2007
Otázka:
Dobrý den, chci se Vás zeptat na pobožnost křížové cesty. Kdy se stala součástí zbožnosti?Kdy se poprvé objevily její obrazy v kostelích nebo zastavení v jejich okolí či volné krajině. Kdo stanovil těch 14 zastavení z evangelií? Díky za odpověď nebo odkaz, kde hledat informace.


Datum zveřejění: 14.2.2007
Otázka:
Mám osobní dotaz ohledně svátosti smíření, respektive lehký a těžký hřích. Kamarádka dostala vynadáno, že jde ke zpovědi pouze s lehkým hříchem, že se má zpovídat pouze z těžkých hříchů.
Mně na větu, že mám pouze ty lehké hříchy, kněz vypěnil. Cituji: Tak ty jsi pouze urazila Boha, jinak se nic neděje. Tak jak to vlastně je, má se člověk vyznávat jen z těžkých hříchů, a pokud ho nemá, má počkat, až ho udělá, anebo to záleží na tom, na koho narazí?


Datum zveřejění: 8.2.2007
Otázka:
Zdravíčko,
byla jsem upozorněna našimi věřícími, že nedělám dobře, když se zdravotními problémy nechodím
k lékaři, ale k léčitelce, která léčí tělo dodáním energie, nebo na reiki.
Chtěla bych vědět, co je na tom špatného
a na co si mám dát pozor ?


Datum zveřejění: 31.1.2007
Otázka:
Nevíte, jaký je patron cyklistů? Rád bych využil jeho služeb ve své modlitbě. Často je terén nepěkný a přímluva se hodí.


Datum zveřejění: 26.1.2007
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co vyplývá pro ty katolíky, kteří nechodí na nedělní bohoslužby a hlásí se ke katolické víře. Co to pro ně znamená? Děkuji.


Datum zveřejění: 19.1.2007
Otázka:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se žena může modlit počas dnů menstruace, v Islámu je totiž v těchto dnech žena "nečistá" a na modlitbu se neodebírá, stejně tak jako půst během ramadánu v těchto dnech přeruší a zpětně pak nahradí. Existuje tedy něco takového i v křesťanství? A dovolte mi prosím ještě jednu otázku, jestli i v křesťanství existuje nějaký speciální způsob očisty před modlitbou, jak je např. přesně definován v islámu?
Velmi vám děkuji za odpověď a srdečně přeji nádherné a přínosné modlitby a rozjímání i v tomto roce:)


Datum zveřejění: 18.1.2007
Otázka:
Přeji Vám pěkný dobrý den.
Chci se Vás zeptat, jak je to v dnešní době se vstupem do kláštera. Ačkoli jsem věřícím člověkem po celý svůj dosavadní život, o této konkrétní problematice nevím víceméně nic. Za jakých podmínek může mladý člověk, který si zvolil tuto cestu, do kláštera vstoupit a co všechno musí tento uchazeč splňovat? Tuto otázku kladu v obecném slova smyslu, jelikož tyto podmínky a požadavky se jistě u jednotlivých řeholních řádů liší. Předem děkuji za odpověď a ještě jednou Vám přeji pěkný den.


Datum zveřejění: 16.1.2007
Otázka:
Potřebovala bych zjistit nějaké informace k nadcházejícímu týdnu modliteb za jednotu křesťanů. Proč se připomíná toto téma a jak týden probíhá? Existuje nějaký seznam modliteb nebo nějaké články, kde bych se mohla něco dozvědět?


Datum zveřejění: 5.12.2006
Otázka:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na problematiku "odpuštění".
V bibli jsem četla,že pokud člověk není schopen odpustit křivdu,jeho srdce se nemůže zcela otevřít Bohu.Tudíž se duševně neuzdraví.Je to tak zásadní skutečnost?Já tento problém mám.I když se nijak nemstím,neproklínám,nestýkáme se,stačí o něm zmínka a hned se naštvu. Bohužel nelze toho jedince vymazat z mého života(rodina).Prosím o radu.Děkuji.



Datum zveřejění: 12.10.2006
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ohledně hříchů. Ty se dělí, jak známo na lehké a na těžké. Já ale dodnes nevím, které jsou ty těžké a které ty lehké. A u kterých není nutná zpovědˇ, ale stačí upřímná lítost. Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji


Datum zveřejění: 11.10.2006
Otázka:
Přeji požehnaný den. Chtěl bych se zeptat, jak je to s rozdělením hříchů a jestli je nějaký hřích, který by nám Bůh neodpustil. Co je to časný trest atd.
Děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 2.10.2006
Otázka:
Dobrý den,
ráda bych věděla, jaký je vztah dnešní církve ke středověkým legendám o světcích. Slouží dnes ještě jako vzory a ideály svatosti? Čerpá současná církev z jejich odkazu?
A existuje k tomuto tématu nějaká literatura?
Děkuji za vysvětlení.


Datum zveřejění: 4.8.2006
Otázka:
Dobrý den,

Rád bych věděl, s jak těžkým hříchem mohu přistoupit ke svátosti eucharistie. Mám totiž poci, že opustím zpovědní místnost, a než nastane neděle, netroufám si se svými hříchy předstoupit před oltář.

děkuji


Datum zveřejění: 28.6.2006
Otázka:
Máme ve farnosti skvělého kněze, který dokázal probudit celé společenství, pořádá se spousta akcí pro různé skupiny, schází se s námi farníky i neformálně. Prostě paráda.

Jenže to s sebou přináší alespoň pro mě jeden paradox – nedokážu u tohoto kněze, kterého považuji opravdu za dobrého přítele, absolvovat svátost smíření. Prostě mám v sobě psychický blok, který mi nedovolí svěřovat se se svými slabostmi a prohřešky někomu blízkému a mně milému.

Uvažoval jsem již i o tom, že zajedu někam do sousední farnosti ke mně neznámému knězi, ale nepřipadá mi to jako systémové řešení.

Co byste mi poradili?


Datum zveřejění: 26.6.2006
Otázka:
Je církevní tradice zákon? Je strašně těžké dodržovat všechna ustanovení, přikázání, jen si pamatovat co je povinné a co ne. Srašně těžká břemena, strašně těžká! Není to proti tomu co říka Svatý Pavel o zákoně a čeho jsou jeho listy plné.


Datum zveřejění: 10.2.2006
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na povinnou účast na mších svatých o svátcích, které nepřipadají na neděli a přesto by se jich měl katolík zúčastnit, aby se nedopustil hříchu. Jsou to tzv. zasvěcené svátky? Které to jsou?


Datum zveřejění: 30.1.2006
Otázka:
Počátkem 70. let nám pan děkan oznámil, že v dohledné době se připravuje nová forma svátosti smíření - veřejně ve společenství. Od té doby uplynulo více jak 30 let a nic nového v tomto směru nenastalo. Dle jednoho článku v KT svátost smíření ve zpovědnici zavedla církev teprve asi v 11. století, takže změna snad není nepřekonatelná. Pokud by však nastala, přivedla by k plnému křesťanskému životu dosti věřících, pro něž zpovědnice je takřka nemožná. Jedná se snad o nedořešený výsledek II. vatikánského koncilu. Kdy už konečně tehdy ohlášená změna nastane? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 27.1.2006
Otázka:
Chtěla bych se Vás zeptat na podrobnější informace o tzv. Třetích řádech. Dříve jsem si myslela, že sdružuje pouze laiky, kteří složili slib čistoty a necítí se být povoláni pro život v klauzuře. Nyní jsem se doslechla, že je Třetí řád vhodný např. i pro manžele.
Je nutné, aby do něj vstoupili oba manželé nebo je možné, aby do něj vstoupil jen jeden z manželské dvojice? A je možné vstoupit do Třetího řádu jako svobodná a poté se vdát?
Ještě prosím, zda byste mi mohli napsat, jestli se to týká všech Třetích řádů působících v ČR.


20   40   41-60  80   100   120   140   160   180   200   220  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář