katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Duchovní život


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 18.10.2002
Otázka:
Jsem věřící dívka a je mi 16 let. Ráda bych se Vám svěřila se svým problémem a chtěla bych Vás poprosit o radu, jak se mám na svůj problém dívat. Můj problém jsou totiž pupínky na obličeji (samozřejmě
neprosím o lékařskou radu, ale o duchovní). Osobně si totiž myslím, že by bylo ode mne velmi sobecké, kdybych Boha prosila, abych dobře vypadala. Já to prostě nedokážu, když si uvědomím, jak jsou některé děti nemocné a postižené a já bych měla sobecky prosit za svoji krásu. Snažím se to brát jako svůj "kříž", který musím nést. Někdy mi ale dochází síly. Všechny moje spolužačky tyto problémy namají a já se snažím jim to nezávidět, ale někdy se tomu neubráním a prostě je mi to líto. Kožní lékařka mi předepsala už několik různých léků a mastí, ale nic mi moc nepomáhá. Věřím, že mi Bůch časem pomůže, ale je možné, že mi pupínky vydrží až do 30 let. Prosím, poraďte mi.



Datum zveřejění: 18.10.2002
Otázka:
Slyšel jsem, že prý některé sochy Panny Marie a její obrazy různě po světě pláčou a některé dokonce krvavé slzy. Je jich prý přes dvě stě.
Co je to za fenomén?
Existuje nějaký seznam takových obrazů a soch nebo víte aspoň o nějakých konkrétně? Děkuji.


Datum zveřejění: 17.10.2002
Otázka:
Dnes jsou lidé hodně orientovaní na úspěch a na majetek, prestiž a pýchu. Myslel jsem si, že se to týká jen nevěřících nebo lidí se slabou vírou, ale teď pozoruji i v našem sboru, že se lidi ode mě a od mé rodiny odtahují - nemáme dost peněz, bereme dávky, nemůžeme na různé akce, nemáme na různé slavnosti a oslavy, nemáme technické vybavení - samozřejmé: video, mobil, auto, máme tři děti a starost, jak se uživíme.
Je pro křesťana handicapem být chudý?
Anebo je to Boží trest?
Nás to hodně trápí a neumíme si pomoci. Máme trapný punc těch, kteří nikdy nikam nejdou a ničeho se neúčastní, některým připadáme jen jako uzavření, jiní ale vědí, že je potřeba být od nás dál, aby taky nedostali prašivinu chudoby.
Jak se má správný křesťan chovat?


Datum zveřejění: 14.10.2002
Otázka:
Dobrý den. Má několik dotazů, všechny jsou ale o jednom - o duchovním svatém přijímání.
1) Mohl byste vysvětlit, co to je?
2) Jsou k němu stejné podmínky jako k normálnímu při mši? (půst před, stav milosti, jednou za den - četl jsem, že někteří svatí takhle přijímali až 200x za den!)
3) Lze pomocí tohoto přijímání získat i "vedlejší produkty", tj. plnomocné odpustky a odpuštění lehkých hříchů?
Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 8.10.2002
Otázka:
Jak mám uskutečnit generální zpověď a kdy? Mám vyznávat hříchy, které jsem již vyznával? Když jsem dříve provedl jakýsi skutek, který byl špatný, ale poznání, že to byl hřích jsem obdržel až nyní; mám to vyznávat v generální zpovědi? Neboli: co mám vyznat v generální zpovědi. Slyšel jsem názor dvou kněží a každý říkal něci jiného. Jeden z nich generální zpověď nepovažuje za důležitou.Děkuji za odpověď.



Datum zveřejění: 4.10.2002
Otázka:
Dobry den,
mam obcas docela zajimave sny, ve kterych me treba pronasleduje dabel, snazi se me udusit, znicit, zachrani me jen modlitba (opet ve snu), probouzim se uplne zpoceny. Muze takto pusobit dabel ve snu nebo je to jen fantazie. Diky za odpoved.


Datum zveřejění: 2.10.2002
Otázka:
Vazeni, chtela bych se zeptat, jak je to s moznosti pristupovat ke svatostem v pripade, kdy bylo manzelstvi uzavreno na urade. Kolegyne, za kterou prosim o vase vyjadreni,pred svatbou pristupovala ke svatostem pravidelne. Snatek byl uzavren na urade pred 35 lety. Jeji pritelkyne ji rekla, ze za techto podminek v zadnem pripade nesmi pristoupit se sv.prijimani.
Ja sama ji nedokazu poradit, jen tolik, at se poradi se svym knezem. Jenze ..... Kolegyne ma pocit, ze ji cirkev odstrkuje. Mse sv. se pravidelne ucastni, moc rada by vsak pristoupila i ke svatostem (po hodne dlouhe dobe).
Je to mozne?
Neverim, ze by do konce zivota nemohla pristopit ke svatosti smireni a sv.prijimani. Dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 1.10.2002
Otázka:
Jak se díváte na nedostatek řeholních povolání (úmyslně vynechávám povolání kněžská). Ještě mohu i otázku zúžit: na nedostetk ženských řeholních povolání? Které důvody byste uvedli jako hlavní? Jakým způsobem by se mohlo přispět k odstranění tohoto problému.
Prioritní je jistě modlitba.


Datum zveřejění: 14.8.2002
Otázka:
Léta se modlím modlitbu "Otčenáš". Teprve nedávno jsem si všiml, že ta modlitba je výhradně oslavou Boha Otce a že vzhledem k lidem je tam jen zmínka o tom, abychom byli zachováni (chlebem) při životě a vzájemně se milovali (odpouštěli si). Je to aktualizace Kristovy výzvy, abychom nejprve hledali Boží království, že ostatní nám bude přidáno (automaticky).
Chápal jsem ji úplně jinak: jako platidlo u Boha, jako časový úsek věnovaný společenství s Bohem apod., ale ne jako modlitbu, aby byl oslaven Bůh. Tuto modlitbu nám odkázal Pán; nezmýlil se v našich potřebách?
Má tedy logiku se modlit za časná dobra, za mír, za úrodu, za jednotu, za národ, za víru, za... ? Nemáme se snažit výhradně o oslavu Boha?
Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 30.7.2002
Otázka:
Je opravdu nutne vykonavat dobrovolna a ulozena zadostiucineni a pokani? Uz se mi nechce...
Dekuji za odpoved


Datum zveřejění: 25.6.2002
Otázka:
Přemýšlím nad otázkou vyslyšení proseb. V Mt je psáno: "tlučte a bude vám dáno, proste a dostanete" a další např: když se 2 nebo 3 shodnou na něčem, Bůh jim to dá... aj. Pak ale čtu, jak Ježíš prosí v Getsemanech - je-li možné ať mě mine tento kalich a následně na kříži volá "Bože můj, proč jsi mě opustil?" Připadá mi to, jako paradox - na jednu stranu je v evangeliu neustále opakováno, abychom prosili, že dostaneme, ale ve skutečnosti ať prosíme, jak chceme, tak platí "ne jak já chci, ale jak ty chceš", takže pokud není Boží vůle, aby se něco stalo, tak se to nestane, i kdybychom se uprosili. Má tedy nějaký význam prosit o něco? A dál se chci zeptat, jak chápete větu "Bože můj, proč jsi mě opustil?" - je k ní nějaký výklad? Když jsem před nedávnem dostala pěknou ránu od Boha (prosila jsem, aby se něco neuskutečnilo, pokud mi to ublíží, ale stalo se), nedokázala jsem nic jiného, než se ptát Boha "Proč?", vzhledem k tomu, že byly zrovna velikonoce, hodně jsem soucítila s větou "Bože můj proč jsi mě opustil?" Chápala jsem to ale pouze jako otázku "Proč se to stalo, když já Tě tolik miluji - a nic se na tom nezmění, i když jsi mi takhle ublížil?". Někdy fakt nechápu, proč mi Bůh neustále ubližuje, když ví, že se nic na mém vztahu k němu nezmění.


Datum zveřejění: 20.6.2002
Otázka:
Přeji hezký den. Mám možná trochu zvláštní otázku. Bojím se šéfa, pokaždé, když mi něco vytkne, připadám si jako pristižená při zločinu. Moje babička mi vždycky říkala, že se nemám bát lidí, ale jenom Boha. Snažím se neustále si to říkat, ale nějak mě to strachu nezbavuje. Co mám dělat?


Datum zveřejění: 6.6.2002
Otázka:
Jsem věřící katolík,ale jsem taky gay.Moc mě bolí že církev proti nám podepisuje petice atd.,ale co pro nás dělá pozitivního?Jak probíhá v české katolické církvi pastorace gayů,probíhá-li vůbec.Všechno je zaměřeno na rodiny a manželství,ale my taky existujeme.Proč nejsou mše svaté pro gaye společenství pro gaye...?Existuje požehnání přatelství,žehnáme zvony,pokrmy,domy,ale když se mají lidi rádi tak to si zaslouží přece mnohem víc? Byl některý svatý gay?Mají gayové svého patrona?


Datum zveřejění: 6.6.2002
Otázka:
Zdravím Vás,
zajímalo by mne jak církev vysvětluje přítomnost mentálně postižených lidí. Mým blízkým věta ve smyslu - že jsou zde proto aby se lidé kolem nich (rodiče, ošetřovatelé) naučili milovat – nestačí.
A jak je to s povoláním k zasvěcenému životu při ptaní se Boha na Jeho vůli, měl by člověk hledat výlučně podle toho co ho baví, tedy co chce dělat? Není to spíš o darování sebe, dání se k dispozici Bohu, druhým skrze službu kterou mne Bůh vede a učí lásce? Dospívám k názoru že každá služba, činnost musí vycházet z hlubokého duchovního života (díky Bohu se člověk stává šťastným, milovaným a milujícím) a pak už je celkem jedno co člověk dělá. Je to tak? Díky za odpověď. Johanka



Datum zveřejění: 24.5.2002
Otázka:
Dobrý den,
mám neustálé pochybnosti ve svém životě a ve vztahu k Bohu. Uvažuji o duchovních cvičeních na prázdniny, protože věřím, že ty by mi mohly pomoci a povzbudit mě a hlavně posilnit můj vztah k Bohu. Jen přesně nevím, kde je hledat. Nemůžete mi napsat nějaký odkaz na termíny DC , které jsou pořádány v rámci Brněnské diecéze?


Datum zveřejění: 23.5.2002
Otázka:
Slyšel jsem, že člověk může znovu získat křestní milost, to znamená, že jsou mu odpuštěny všechny hříchy? Kdy takovou milost získá? (Údajně řeholník při věčných slibech) je to pravda?


Datum zveřejění: 17.5.2002
Otázka:
Jako mladý křesťanský pár jsme pocítili, že bychom se měli více věnovat společnému čtení Písma. Můžete nám, prosím, sdělit, jak bychom měli postupovat při čtení, jaký systém bychom měli zvolit, jak dlouhé texty bychom měli číst, v jakém pořadí, apod.
Děkujeme za odpověď


Datum zveřejění: 15.5.2002
Otázka:
Hříšníkovi, tedy člověku bez milosti posvěcující, je leccos odepřeno. Někde jsem slyšela, že "jeho modlitba nemá smysl". Myslím ale, že se často může onen člověk k Bohu obracet daleko intenzívněji než v dobách relativního klidu. Třeba také tím, že prosí o sílu překonat svou slabost a zkoncovat se svojí hříšností. Jeho modlitba přeci můsí mít smysl, když prosí za dobro pro druhé i pro sebe, když chválí Boha, i když proti tomu stojí námitka, že Boha uráží setrváním v hříchu....
Předem děkuji za vysvětlení.


Datum zveřejění: 13.5.2002
Otázka:
Je měsíc květen, v římskokatolických kostelech se většinou konají tzv. májové pobožnosti a při nich se většinou zpívají tzv. loretánské litanie. Nevím jak vám, ale mně se zdají příliš jednostranně zaměřené (samé teologické tituly, příliš konsolidační role P. M. nebo zase na druhé straně příliš triumfalistické pojetí ap.), chybí mi v nich více akce, která je přirozeným vyústěním kontemplace (např. invokace "bojovnice za práva nenarozených", "bojovnice za práva chudých") a dále pak více přátelské hledisko (např. invokace "Maria, přítelkyně") a hledisko "lidem blíž" (např. invokace "Maria, sestro ve víře"). Co si o tom myslíte osobně (!!!) vy sám! Má smysl odhrkávat něco, co nekonvenuje s mou cestou duchovního života?


Datum zveřejění: 9.5.2002
Otázka:
Prosím o zodpovezení dvou otázek (pokud je to mozné a nezformulovala jsem je moc slozite).
Jak se má krestan srovnat s pojmem „zdravé sebevedomí“ a na druhé strane s pokorou?
Dozvedela jsem se, ze Bible obsahuje vetu : „Buh vlozil lidem do srdce touhy, které sám chce vyplnit.“
Muze tedy clovek smele doufat, ze nejtajnejší prání jeho srdce bude vyslyšeno? Ze jeho zivotní sny, vysnený partner, je opravdu reálný a jednou se s ním potká?
Predem dekuji za odpoved



20   40   60   80   100   120   140   141-160  180   200   220  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář