katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Duchovní život


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 12.4.2005
Otázka:
V sucastnosti stojim pred dolezitymi zivotnymi rozhodnutiami.ako mam zistit ci to co citim v srdci ako poslanie je skutocne Bozia vola?Je mojou povinnostou rozvijat vsetky talenty ktore som od Boha dostala? Je zle ked clovek s vynikajucimi stud.vysledkami sa zacne venovat sluzbe druhym namiesto dalsieho studia alebo vedeckej prace, na ktoru ma predpoklady,ale nenaplna ho?


Datum zveřejění: 21.3.2005
Otázka:
Dobry den,
najskor by som sa Vam chcela podakovat za tieto stranky. Navstevujem ich casto, aby som si precitala Vase trpezlive odpovede, ktorymi ste uz aj mne vela nejasnosti objasnili. A preto by som aj ja chcela prispiet jednou otazkou:
Jedna sa o tzv. „kontroverzne“ filmy, ku ktorym sa Cirkev vyjadruje negativne (ako napr. Posledne pokusenie Jezisa Krista alebo Zivot Briana). Nie som si ista, ci su tie negativne vyjadrenia oficialnym stanoviskom Cirkvi, dozvedam sa o tom vacsinou z novin a recenzii alebo osobnych nazorov niektorych knazov. Zaujimalo by ma, ci je hriech potom si taky film pozriet. Nie pozriet z dovodu, ze by som tym chcela znevazovat Jezisa alebo stanoviska Cirkvi. Skor preto, ze ma zaujima pozriet sa na veci aj z inych uhlov pohladu. Stretla som sa ale s radikalnymi odsudeniami typu: Ako sa na to mozes pozerat, je to ruhanie! Je to naozaj z mojej strany ruhanie? Ja to tak necitim, ale chapem, ze sa mozem mylit. Velmi pekne vopred dakujem za Vasu odpoved.


Datum zveřejění: 17.2.2005
Otázka:
Prosím Vás, jak se mám modlit?
Teď mi řeknete, tak jak to nás naučil Ježíš. Tak to také dělám.Připadá mi ale, že neustálé omílání otčenášů, zdrávasů atd. není asi ono.Modlím se také svými slovy, ale to tak zabere 2 až 3 min.
Často čtu bibli.Chtěl bych ale v modlení držet jakýsi řád.Myslíte si ,že by bylo pro mě vhodné se modlit breviář pro laiky ? Nebo něco jiného? Poraďte mi prosím!
Jinak je mi 51 roků, praktikující katolík, lektor, ženatý ....


Datum zveřejění: 27.1.2005
Otázka:
Vážená redakce,
prosím o uveřejnění a zodpovězení mého dotazu ohledně věci, která jistě bude zajímat i jiné čtenáře:

V poslední době je u nás populární americký kněz Richard Rohr, který zde letos vedl jakési iniciační rituály pro muže. Ti prý při nich měli nevysvětlitelné vnitřní zážitky. P. Rohr také údajně praktikuje tzv eneagram. což má být něco podobného jako horoskop. Zajímalo by mne, jak mám poznat, že se zde nejedná o nějaké formy gnosticismu a okultismu.


Datum zveřejění: 7.1.2005
Otázka:
Jsou katolíci opravdu jen anebo převážně hledači náboženských zážitků? Jaké „zážitky“ katolictví nabízí? Existuje i „suchá“ víra, nesensualistická? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 29.10.2004
Otázka:
Krásný den,
všimla jsem si, že lidé patřící do „františkánské rodiny“ nenosí na krku kříž, ale popsala bych jako „téčko“ – myslím, že se tomu říká „františkánské tau“ – je to z písmeno t z řecké alfabety? Nemá to pak něco společného se slovem Theos (Bůh)?
Díky za vysvětlení.


Datum zveřejění: 18.10.2004
Otázka:
Srdecne Vas zdravim!
Sdelte mi, prosim co je prvnich pet sobot v mesici, vznik, podminky a zaslibeni. Dekuji


Datum zveřejění: 14.10.2004
Otázka:
Dobrý den,
rád bych Vám položil několik otázek týkajících se svátosti smíření.
1. Mohu pravidelně chodit k přijímání, pokud jdu ke svátosti smíření jen jednou za rok?
2. Jak často se doporučuje svátost smíření přijímat?
3. Mohu jít ke sv. přijímání, pokud jsem např. neděli předtím nebyl v kostele, nebo mám jít napřed ke zpovědi? Co když jsem byl před týdnem u zpovědi, ale za tu dobu jsem znovu zhřešil např. myšlenkami(závist, pochybování o některých článcích víry), měl bych jít zase ke zpovědi? To bych ale musel chodit káždý týden.
4. Je odkládání svátosti smíření a tím i přijímání hřích? Někdy je totiž velmi těžké překonat ostych a je vidět, že ne vždy má kněz čas a náladu.
Předem Vám děkuji za odpovědi na mé otázky, doufám, že se mi spousta věcí objasní.


Datum zveřejění: 14.5.2004
Otázka:
Dobrý den.
Mám dotaz, jak se nejlépe připravit na sv. zpověď. Jak se nebát ke sv.zpovědi, neboť ji stále odaluji z důvodu strachu. Až se rozhodnu ke zpovědi, měla bych to říct knězi, že mám takový strach, aby mi poradil, co mám dělat, poprosit ho třeba, aby mi ji nějak pomohl usnadnit? Myslíte si, že jsem nějak nemocná, když mám tenhle problém, nebo jste se s tímhle problémem také setkali? Nemohlo by se zpovídat pomocí internetu? Moc Vám budu vděčná za odpověď. S Pánem Bohem.


Datum zveřejění: 13.5.2004
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mne, zda se v křesťanské historii vyskytuje nějaký případ člověka se schopností "vzít na sebe utrpení druhého", vyjímaje Krista. Myslím to v takové osobní rovině, že by jeden člověk tak pronikl do nějakého duševního stavu druhého člověka a jeho problému, že by ho na sebe mohl zčásti vzít a tak mu pomoci ho řešit, nebo by ho jen nesl místo něj, aby mu jaksi ulevil. Vím že je to asi nesmysl, odporovalo by to odpovědnosti za vlastní duši a duševní stavy jsou v tomto smyslu nepřenosné. A je také otázka, zda by to tomu člověku, jehož utrpení na sebe vzal někdo jiný, bylo vůbec na prospěch, protože každé utrpení má smysl pro toho, kdo ho nese. Ale tohle téma mě zajímá už delší dobu a občas jsem také prosila Boha, aby na mě nějaké utrpení cizí osoby naložil, aspoň zčásti, do té míry, do které bych ho byla shopna nést. Potřebovala bych to vyřešit hlavně kvůli povídce, kterou píšu a která s tímto tématem souvisí, ale v trochu jiném smyslu. Prosím, máte-li k tomu cokoli, budu vděčna.
S pozdravem Františka



Datum zveřejění: 16.4.2004
Otázka:
Mám prosbu - zajímá mě, kdo je autorem všech mešních modliteb. Z jaké doby pocházejí? Některé slovní obraty mi připadají „nešťastné“, např. „…podle Spasitelova příkazu…“ atd. Chápu, že při jakémkoliv obřadu dochází i k určitým „obřadním frázím“. Spíš mě mrzí, že pro hledající návštěvníky kostela jsou některé mešní modlitby, navíc pronášené patetickým nebo naopak monotónním hlasem kněze, jaksi nepochopitelné a odrazující. Sama vím, jak hodně moji konverzi brzdila právě tato skutečnost. Měla jsem možnost zažít mši svatou v neformálním prostředí, kdy kruh studentů i s knězem seděl kolem kulatého stolu – a prožitek byl velmi hluboký. Nemluvím teď o nějakém povrchním citovém pohnutí, mám na mysli opravdu sounáležitost, dotyk v duši. A věřím, že nezanedbatelnou roli splnila právě přirozená mluva. I přímluvy se obešly bez nicneříkajících frází. Fráze a „nábožný“ slovník modliteb - to je pro mne kámen úrazu. A nejsem sama. Jenže ostatní se nechtějí zeptat, říkají, že tohle nikdo nemá v úmyslu změnit.


Datum zveřejění: 31.3.2004
Otázka:
Jaké vzdělání musí mít uchazeč o jáhenskou službu ?
Mohl by se stát jáhnem i člověk bez vzdělání( popř. vyučen )?
Co by pro to musel udělat ?


Datum zveřejění: 18.3.2004
Otázka:
Dobrý den.
Je mi 19 let a jsem katolička. Ráda bych se zeptala, jestli je dobré zvolit si svého zpovědníka a pokud ano, podle jakých kritérií bych si jej měla vybrat.
Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 1.2.2004
Otázka:
Klidný den. Prosím, co jsou to exercicie. Četla jsem o jejich nabídce, ale nevím co to je. Děkuji


Datum zveřejění: 15.1.2004
Otázka:
Pokud chce člověk Bohu něco soukromě slíbit (např. čistotu), musí tak učinit před knězem?


Datum zveřejění: 8.1.2004
Otázka:
Chvála Kristu,
chtěla bych se zeptat na otázku BOLESTI. Když trpíme - je to trest? Nebo zkouška? Vždyť v Písmu stojí, že Pán na sebe vzal naše NEMOCI a BOLESTI! Nemůže-li křesťan svpu bolest unést, proč ho Pán neuzdraví? Je to otázk víry a důvěry, nebo v tom je něco "více"?


Datum zveřejění: 23.12.2003
Otázka:
Stala se mi velmi zvláštní věc při sv. smíření, absolutně nevím, jak to řešit. Po vyznání hříchů, když mi kněz uděloval nějaké to napomenutí, mě napadla myšlenka, zda jsem také někoho nenáviděla. Nechtěla jsem ho hned přerušovat, protože pro stres jsem hned nevěděla, jestli ano nebo ne. Jenomže než jsem své chování vyhodnotila, bylo najednou rozhřešení a já šla ze zpovědnice. Celý den jsem ale neměla klid, pořád jsem o tom přemítala. a najednou odpoledne mi to konečně došlo, skutečně v mém okolí žije žena, kterou nemusím, dělala jsem jí naschvály, které vyplývaly právě z té nenávisti.
Jenomže co teď, mám neplatnou sv. zpověď a příjímala jsem svatokrádežně, nebo ne??
Předem děkuji!


Datum zveřejění: 16.12.2003
Otázka:
Dobrý den. Prosím o vysvětlení pojmu "duchovní mateřství". Proč se spojuje s ženami zasvěcenými Bohu? Děkuji za odpověď.
Klára


Datum zveřejění: 4.12.2003
Otázka:
Chtěl bych se zeptat , existuje-li v češtině nebo slovenštině kniha , která by zmapovala všechny řády(historie,řehole,svatí atd.)děkuji


Datum zveřejění: 28.11.2003
Otázka:
Dobry den, mam na vas velkou prosbu. Nevim co delat. Jsem krestanka, ktera nedavno zacala navstevovat cviceni jogy v dennim zivote. Mela jsem totiz zdrav.problemy a lekar mi sam jogu doporucil. Casem jsem zjistila, ze je mi blizke i duchovni uceni jogy a ve sve podstate neni v rozporu s Jezisem Kristem a s tim co hlasal. Naopak mam pocit, ze jsem jeste "lepsi" krestanka, vic veci si uvedomuji... take mne to tahne k jejich mistru Maheswarandovi. Zrejme jsem pochopila vyznam ziveho mistra, ale to neznamena ze zatracuji Jezise, stale ho ze srdce miluji. Myslite, ze v tom je problem? Rozpor? Ja ho necitim. Moc dekuji za odpoved.


20   40   60   80   81-100  120   140   160   180   200   220  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář