katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 18.10.2005
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Dobrý den,

rád bych chtěl malinko oživit diskuse zde vedené. Jaký by měl být muž pokud chce být partnerem, manželem? Jaká by měla být jeho role? Eventuelně jaká by měla být žena, partnerka případně manželka? Jaká by měla být její role? Co dělá v partnerském vztahu správného muže mužem a správnou ženu ženou? Po čem ženy u mužů touží, co od muže očekávají? Jaký má podle vás podíl feminismu na problémech v partnerských vztazích a v manželství v dnešní době?

Ptám se z jednoho prostého důvodu. Vyrůstal jsem bez otce, tedy bez mužského vzoru. Nemyslím si, že bych byl zrovna nějaká zženštilá napodobenina muže, navíc jsem i docela komunikativní. Samozřejmě jsem jako chlap ješitný, dokážu být protivný, dokážu se naštvat a nemluvit, zalést si do své "jeskyně" a tam si věci zpracovávat atd.
Stále se však ve svých vztazích potýkám s problémy. Dostávám se do stavů, kdy ať dělám cokoli, není to nikdy dobře, nebo možná je, ale není mi to dáno najevo.

Často pozoruji, především u katoliček, spoustu strachů z toho, aby se špatně nevdaly, z toho aby nedělaly něco špatného, nespokojenost samých se sebou, z toho plynoucí spousta druhů duchovního aktivismu, strachů z toho, aby nebyly ve vztahu "domácí puťky a služky", neustálé snahy u muže potírat a likvidovat ješitnost, sobectví apod. Na jednu stranu velice citlivé (až přecitlivělé) a 'milující', ale na druhou stranu těžké "obranářky", hrdé aktivistky a bojovnice často působící dojmem, že vědí co chtějí, avšak svá zranění si jsou schopné v sobě "hýčkat" aniž to dají najevo a pak "vystřelit".
Dost často jde o perfekcionalistky, které si vrtají vrtačkou díry do zdi, zatloukají hmoždinky a hořekující nad neschopností mužů.

Co všechno má být dnes schopen opravdu dobrý muž unést?

Vím, že je dost těžké na výše položené otázky jednoznačně odpovědět, ale to ani neočekávám. Každému vyhovuje něco jiného. Jakási "kostra" alespoň v zásadních věcech a postojích existuje. Uvidíme. Zajímavá bude jistě i diskuse.

Děkuji.


Datum zveřejnění: 17.10.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Vážení přátelé. Nalézá se mezi čtenáři někdo se zkušeností s komunitou kolem německého léčitele Bruna Gröniga (Pomoc a léčení duchovní cestou – lékařsky prokazatelné)? Narodil se v Gdaňsku, žil v Německu (demokratickém) a přesto, když za ním chodily zástupy, byl, stejně jako Kristus, nespravedlivě souzen. Uzdravoval spoustu lidí „Heilstromem“, Boží léčivou silou, která v kruzích jeho přátel (vyznavačů?) působí dodnes. Setkání příznivců se nese v křesťanském duchu, Ježíš Kristus je vyzýván a veleben všemi možnými způsoby, vedoucí i většina účastníků se projevuje křesťansky. Přesto se scházejí různě po kulturních domech, ačkoliv by spíše měli být na farách.
Bohužel jsem poněkud natvrdlý; při charismatických setkáních necítím „vanutí Ducha sv,“, škapulíře na mě žádnou silou nepůsobí, nad vrcholem Križevace v Medžugorii jsem žádné zvláštní obláčky nespatřil, vylámali si na mě zuby všichni léčitelé, kteří přesvědčovali, že vydávají nějakou bioenergii, na seancích vyznavačů Šrí Matanháví (či jak se ta baculatá paní s červenou tečkou na čele jmenuje) se mně žádná Kundalíní nevrtěla nad temenem hlavy a ani tibetské šamanské „meče“, byť byly z horského křišťálu, nijak nepůsobily na moje „třetí oko“. A tak ani mezi nadšenými propagátory „Heilstromu“ necítím žádné brnění či dokonce píchání v prstech a rameno i kolena mě stále bolí. Mají někteří čtenáři jinou zkušenost?



Datum zveřejnění: 14.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
zajímalo by mně ,proč 80% věřících TVOŘÍ ŽENY.PROČ JE MUŽŮ TAK MÁLO MEZI VĚŘÍCIMI?dekuji za odpověď


Datum zveřejnění: 13.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Chvála Kristu!
Měla bych jeden dotaz. Je možné, že už tu asi podobné dotazy byly, ale ptám teď kvůli sobě... Asi 4 roky jsem cítila povolání do kláštera, asi rok a půl jsem byla aspirantkou. Ale pak jsem nastoupila do školy - na Vš a tam jsem poznala jednoho kluka, se kterým teď chodím. No ale je to takové chození nechození. Myslelas jsem, že mi tím Pán ukázal cestu, ale nevím... Když jsem u sester v klášteře cítím takový jakýsi klid a vnitřní štěstí, kdežto s tím klukem se necítím tak dobře. Ale nevím, k čemu mě Bůh volá? Proč by mě jinak posílal do školy a toho kluka do cesty? Jak poznám,kam mám jít, kde mě Pán chce mít???
Děkuji,Tereza


Datum zveřejnění: 12.10.2005
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Otázka:
Nedovedu si představit, jak mám v praxi ,,nemilovat svět ani co je ve světě". Mám se snad záměrně snažit zaujímat odtažitý postoj ke všemu, co se mi líbí? A je tolik věcí, kterými se zabývám a které mám ráda: např. úžasná klasická hudba, pěkné knížky, předměty, které studuji na gymnáziu, pěkné filmy, sport. Je snad na tom něco špatného? Bez takových koníčků by přece náš život zde byl dosti smutný.


Datum zveřejnění: 10.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý deň. Je správne modliť sa k anjelovi strážnemu? Písmo hovorí, že modliť sa máme len k Bohu. Naše deti (aj ja dávno) sú však navádzané pri večernej alebo rannej modlidbe povedať na záver niečo ako: Anjel strážny Ty si môj, vo dne v noci pri mne stoj...
Neviem či je to správne alebo je to len výmysel naších starých mám. Mám učiť svoje deti aby sa modlili k anjelovi strážnemu?


Datum zveřejnění: 5.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Zajimalo by mě, jestli je někde možné sehnat v elektronické podobě kompletní liturgický překlad Nového zákona, tak abych ho mohla používat jako eknihu v kapesním počítači.Nalezla jsem na internetu pouze jednotlivé úryvky nedělních textů a nebo ekumenický překlad Bible. A dále jestli existuje v elektronické podobě česká duchovní literatura - našla jsem na internetu pouze slovenskou a nebo jiných církví ne katolickou.


Datum zveřejnění: 4.10.2005
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobrý den! Narazil jsem v Bibli na místo, se kterým si nevím rady. Vím, že otázka původu zla je složitá a na Vašich stránkách se jim věnují zejména otázky č.294 a č.1431. Člověk asi opravdu nemůže (nebo nemá) proniknout do tajemství, kde se ve světě dobrého Boha vzalo Zlo. Bůh přeci o všem stvořeném, řekl "..že to je dobré". V této oblasti je těch otázek opravdu příliš mnoho. Kde se vzalo to původní "zrnko" v "dobrém stvoření", ze kterého vyklíčilo zlo? Na toto právě reagují ony otázky výše zmíněné. V odpovědi na otázku č.294 je doslovně napsáno "...Bůh není původcem zla..". Tento výrok víceméně koliduje s mítem v Bibli u Izajáše "Já vytvářím světlo a tvořím tmu, působím pokoj a tvořím zlo, já Hospodin konám všechny tyto věci." (Iz 45,7) Dle výkladu ekumenické překladatelské komise je zde dokonce pro "tvoření tmy a zla" použito termínu, který se používá v Bibli výhradně pro tvůrčí zásah Boha. Má hlavní otázka se tedy týká toho, jak mám rozumět tomuto ojedinělému místu v Písmu? Bůh je všemohoucí a rozumím tomu, že jaksi je v jeho moci "tvořit" zlo. Ale nedovedu si představit, že se tak může stát, když je dobrý a milující. Ani v kontextu celého odstavce mi to nedává jiný význam, než jaký je u proroka Izajáše napsaný. Vždyť "Bůh je světlo a není v něm nejmenší tmy." (1 Jan 1,5) Za odpověď předem děkuji.


Datum zveřejnění: 28.9.2005
Rubrika: Etika a morálka, Ostatní
Otázka:
Dobrý den.
Chtěl by se zeptat na období křížových výprav a svaté inkvizice jež zvládli upálit za jedno století padesát tisíc údajných čarodějnic. Což je dvě až tři čarodějnice denně. Upálili spoustu i nevinných lidí. Pujdou tito invizitoři do nebe protože sloužili ve jménu boží?


Datum zveřejnění: 26.9.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Chvála Kristu!

Chtěl bych se zeptat, jaký je postoj českého episkopátu k Bratrstvu sv. Pia X., zároveň jak je upraveno slavení „Tridentské mše“.

S Pánem Bohem a děkuji.


Datum zveřejnění: 23.9.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den,
rád bych znal Váš názor na Euro ústavu a obecně na sjednocující Evropu.
Děkuji


Datum zveřejnění: 21.9.2005
Rubrika:
Otázka:
Dobrý den,
chci se zeptat na používání neabortivní antikoncepce (kondom) mezi manžely. Zda se jedná o těžký hřích nebo lehký. Vím, že katolická církev oficiálně odmítá jakoukoliv antikoncepci. Ptám se proto, že mé příbuzné kněz ve zpovědi řekl, že použití kondomu a hormonální antikoncepce není hřích. Znamená to, že mezi knežími už taky není jednotný názor na antikoncepci? Jak si má potom člověk obhájit, že příbuzná může přijímat svátosti a já, který mám jiného zpovědníka ne? Metoda PPR mi přijde naprosto stejná jako používání kondomu, viz. článek v časopisu Getsemany http://www.getsemany.cz/index.asp?c=760 Jaký je Váš názor na tento článek?



Datum zveřejnění: 21.9.2005
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Chvála Kristu,rád bych se zeptal jestli je možné že vaše církev někdy uzná Jana Husa za svatého,či ho alespň příjme zpátky tj.zruší exkomunikaci a klatby,děkuji.


Datum zveřejnění: 21.9.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Chtel bych se zeptat co rikate na novy fenomen tzv. reality show - Big Brother a VyVoleni ? Proc je takovy zajem o tak primitivni zabavu, ktera s realnym zivotem nema nic spolecneho ? Jak vysvetlit detem, ktere takove porady neberou s nadhledem, ale mohou to brat jako skutecny zivot (jako urcitou spolecenskou normu)? Myslite si, ze by se krestane v takovych soutezich meli / mohli / nemeli angazovat ?


Datum zveřejnění: 15.9.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Měl bych takový dotaz, který se týká duchovního růstu. Zajímalo by mě, jsou resp. mohou-li být jakési "deprese", výraznější poklesy nálady a těžké psychické stavy - nevím jak to mám přesně pojmenovat - průvodcem resp. pozitivním signálem při duchovním růstu a při procesu (postupného) přijímání poznávané a často tvrdé pravdy - tvrdé samozřejmě asi z pohledu "ještě neobráceného člověka". Jeden ex-seminarista mi říkal: "exercicie jsou vždy bolestné". (Otázku teď ale vůbec nesměřuji na exercicie, resp. ne pouze na ně) Otázka by se tedy dala položit tak, je-li jedna z možných cest/způsobů duchovního růstu taková, že se člověk do lepšího stavu tzv. "prodepresuje". Je tady jeden možná silný argument proti, a to Ježíšovo "poznáte pravdu a pravda vás osvobodí", což alespoň zdánlivě s depresemi rozhodně příliš neladí. Ještě z jiného pohledu se mi ale za život vykrystalizovalo takové neustále se mi osvědčující heslo, které zní "čím tvrdší, tím pravdivější", přičemž řekneme-li jej prohozeně ("čím pravdivější, tím tvrdší"), platí ještě silněji.
Ještě jedno upřesnění na závěr aby nedošlo k nedorozumění. Je jasné že cesta obrácení není procházka růžovým sadem ("vejďete úzkou branou", "zapři sám sebe a vezmi svůj kříž" apod) a že člověk bude určitou bolest prožívat. Ovšem většinou se zde asi myslí bolest nad vlastní slabostí a špatností, nad svými hříchy, která je však jasně spojená s velikou touhou po změně. Tohoto typu bolesti se však ve své otázce příliš nedotýkám. Jde mi spíš o to, kdy člověk nějak usiluje nebo se snaží usilovat o přijmutí a ztotožnění se s pro něj tvrdou pravdou (byť takto vnímá nějakou zcela zásadní pravdu o Bohu), po které - ve své sobecké přirozenosti - ne-touží a je to pro něj často něco co se "musí, protože nic jiného nezbývá", resp. ví že kdyby se vědomě nesnažil o pravdu jednal by velmi špatně. Prostě o proces, kdy touha zčásti či zcela absentuje a je to často především/jen o vůli a sebeumrtvování. Zopakuji ještě na závěr větu z prvního odstavce: "Otázka by se tedy dala položit tak, je-li jedna z možných cest/způsobů duchovního růstu taková, že se člověk do lepšího stavu tzv. "prodepresuje"." - je totiž nějakým způsobem ústřední a celý zbytek je takovým jejím upřesněním.


Datum zveřejnění: 14.9.2005
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika
Otázka:
Přeji dobrý den, ráda bych si objasnila některé otázky týkající se svátosti smíření a eucharistie:
1. Podle Katechismu katolické cirkve jsou zasvěcené svátky neděle, 1. svátek vánoční a Nový rok. Církev ovšem doporučuje slavit i jiné svátky… Chápu to správně, že povinnost účasti na mši svaté a zachování prac. klidu se týká pouze zasvěcených svátků a když nejdu do kostele třeba ve svátek Cyrila a Metoděje, není to hřích? (Mohu pak přistoupit k svatému přijímání, nebo musím nejdřív vykonat svátost smíření?)
2. Je nakupování v neděli těžký hřích – musím se z toho vyznat?
Děkuji za odpověď


Datum zveřejnění: 13.9.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
V otázce č. 1301 jsem našel potvrzení toho, co jsem si vždy myslel, že biřmovací kmotr již musí být sám biřmován. Znám ale konkrétní případ, kdy roli biřmovacího kmotra zastával nebiřmovaný člověk. Je pokřtěný, katolík, avšak věcí kolem biřmování a své role značně neznalý. Při udílení svátosti jeho kmotřenci nevěděl, že podmínky kmotrovství nesplňuje.
Co teď s tím? Je nebo není jeho biřmovacím kmotrem? Bylo tak platné biřmování jeho kmotřence?


Datum zveřejnění: 8.9.2005
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Chvála Kristu!
Trápí mne ta obrovská averze vůči církvi. Proč v naší vlasti lidé tak moc nenávidí všechno co souvisí s církví? Myslel jsem si, že to má na svědomí komunistická výchova, ale když to slyším od mladých, kteří socialismus nezažili, tak mne to trápí. Lze to nějak změnit? Zajímalo by mne, co pro to dělá sama církev a co pro to může udělat každý jednotlivý katolík.
Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 7.9.2005
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký má katolická církev názor na tetování. Zajímalo by mě hlavně, jestli je proti tetování křesťanských symbolů (ryba, kříž, X, I.N. ...). Jako katolíka mě to zajímá kvůli tomu, že bych si rád nějaký křesťanský symbol nechal vytetovat (ne kvůli nějaké parádě či "frajeřině", ale po dlouhém přemýšlením jsem přišel na to, že by mi to mohlo pomoci jak v mé víře, tak i v šíření evangelia). Napadlo mě to po tom co, jsem zjistil, že většina prvotních křesťanů byla potetována a že egyptští a arménští křesťané se nechávají tetovat dodnes, a jsou na své křesťanské tetování hrdí. Dále jsem zjistil také, že již v roce 787 po Kristu bylo tetování papežem Hadrianem I. zakázáno, ale nevím, zda tento zákaz stále platí.
Pokud zákaz tetování platí, tak bych byl rád, zda by jste mi mohl odpovědět proč tomu tak je? Pokud totiž vím, tak odpůrci tetování se odvolávají jen na Starý zákon ("...mrtvým nesmíte zhotovovat na těle žádné zářezy a nesmíte si vyrýt žádnou značku.-3. Moj. 19,28. "...kněží si nesmí vystříhávat na své hlavě pleš, stříhat si vousy a na těle dělat zářezy." -3. Moj. 21,5; či Leviticus19:28- Nebudete svá těla zjizvovat pro mrtvého ani si dělat nějaké tetování. Já jsem Hospodin). Samozřejmě že je Starý zákon pro křesťany důležitý (hlavně Desatero), ale vždyť Nový zákon nás osvobozuje od pout (př. obřízka),jenž nás držela v zajetí rituálů a obyčejů jako je psáno např. v Leviticus 19:28 („Nepohrdám Boží milostí: Kdybychom mohli dosáhnout spravedlnosti skrze zákon, byla by Kristova smrt zbytečná.“ Galatským 2:21, „Avšak Ježíš dosáhl vznešenější služby, právě tak jako je prostředníkem vyšší smlouvy, založené na lepších zaslíbeních. Kdyby totiž ta první smlouva byla bez vady, nebylo by třeba připravovat druhou.“ Židům 8:6-7.,„Odloučili jste se od Krista vy všichni, kteří chcete dojít ospravedlnění na základě zákona, pozbyli jste milosti. My však z moci Ducha a ve víře očekáváme spravedlnost, která je naší nadějí. V Kristu Ježíši nezáleží na tom, je-li někdo obřezán či ne; rozhodující je víra, která se uplatňuje láskou.“ Galatským 5:4-6,...) . A v Novém zákoně je tak nanejvýš: „Či snad nevíte, že vaše tělo je chrámem Ducha svatého, který ve vás přebývá a jejž máte od Boha? Nepatříte sami sobě! Bylo za vás zaplaceno výkupné. Proto svým tělem oslavujte Boha.“ 1 Korintským 6-19-20. Pokud se ale nepletu, když tato slova nevytrhneme z kontextu, tak zde Sv.Pavel není proti tetování, ale varuje obyvatele Korintu před nebezpečím sexuální promiskuity a hlavně pohanských praktik sexu s rituálními prostituty. Někdo dokonce tvrdí, že následující verše ukazují přijatelnost nebo přípustnost tetování: „A budeš to mít jako znamení na své ruce a jako připomínku mezi svýma očima, aby v tvých ústech zůstal Hospodinův zákon, neboť pevnou rukou tě vyvedl Hospodin z Egypta.“ Exodus 13:9; „To bude jako znamení na tvé ruce a jako pásek na čele mezi tvýma očima. Neboť pevnou rukou nás vyvedl Hospodin z Egypta." Exodus 13:16; „Onen řekne: »Já jsem Hospodinův« a jiný se nazve jménem Jákobovým, další si napíše na ruku: »Jsem Hospodinův« a dá si čestné jméno Izrael." – Izajáš 44:5;„Hle, vyryl jsem si tě do dlaní, tvé hradby mám před sebou stále.." – Izajáš 49:16;...
Tak jak tomu vlastněje, a jaký zastává katolická církev názor?
Předem děkuji za odpověď
vassil



Datum zveřejnění: 6.9.2005
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Přeji Vám požehnaný den. Moc děkuji všem, kdo se podílejí na vytváření těchto stránek. Také se mi líbí právě toto oddělení otázek a odpovědí, protože přestože jsem věřící, jsem ráda, že se mohu poučit v mnoha otázkách, ve kterých mi není jasno.
Chtěla jsem se optat na jeden částečně okrajový, ani se nedá říci, problém svého života. Vím, že v dnešní době, kdy se upouští od spousty katolických názorů, které jsou tzv. zastaralé, že v dnešní světské době se velmi snadno naše lidské svědomí mýlí. A tak tedy k věci:) Jsem mladá dívka z nevěřící rodiny. Zajímalo by mě, do jaké míry je svým způsobem v pořádku starat se sama o sebe. Myslím, že tohle je otázka šitá namíru kněžím:):):) Zajímalo by mě, co všechno je marnivostí a zakrýváním nedostatků a také povrchností a co přirozenou a dobrou touhou líbit se. Konkrétně mluvím o líčení, ale samozřejmě se to týká oblečení atd. Vím, že úkolem ženy je snažit se vypadat pěkně pro svého muže. Myslím, že to je i můj úkol, přestože na toho pravého teprve čekám. Asi jako ve všem člověk musí být upřímný sám k sobě a nakonec si odpoví, ale Váš názor by mě zajímal také. Moc děkuji. Posílám Vám pochvalu:) a modlitbu.


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář