katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 25.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat, v čem by mi měl býti vzorem současný papež? Sám rodinu nemám a v čem je mi otcem? (docentem a profesorem nechci být) Zatím jsem od něho slyšel "modlete se za mě, pokorného služebníka".
Jestli budete moci odpovědět, budu velice rád.



Datum zveřejnění: 25.4.2005
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobrý den, Mám dvě otázky. První se týká údajného hrobu Pána Ježíše v Kašmíru. Nemáte o tomto podrobnější informace? Druhá se týká horčice. Ta je v evangeliích označená slůvkem strom. Údajně se však jedná o keř vysoký 0,75 m., druhá odrůda vyrůstá do výše 2 metrů a eště existuje odrůda třetí.

Děkuji za odpovědi.
VM...


Datum zveřejnění: 24.4.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Mám dotaz týkající se tzv. "prvních pátků". U nás v kostele bývá v tyto dny mnohem víc lidí na mši sv., o řadách u zpovědnic ani nemluvě. Přitom nám kněží vysvětlují, že spoléhat na to, že si prvními pátky zasloužíme spásu, je blud.
Ráda bych věděla, jaká je historie vzniku a prožívání prvních pátků a jaký smysl mají pro dnešního křesťana.
Za odpověď děkuji.


Datum zveřejnění: 24.4.2005
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Měl bych několik spolu navzájem souvisejících otázek a možná byste mi na ně dokázali odpovědět. Rok 2005 je prý rokem Milosrdenství? Je možné získávat odpustky duším zemřelých a sobě? Za jakých podmínek? Jsou s možností získání těchto odpustků spojeny nějaké liturgické svátky v roce? Srdečně Vám děkuji za odpověď



Datum zveřejnění: 24.4.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den,
chtěli bychom jít svatojakubskou pouŤ do Santiaga de Compostela. Kde můžeme zjistit nějaké podrobnější informace o této cestě? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 22.4.2005
Rubrika: Liturgika, Církevní právo
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, zda nedělní povinnost se vztahuje i na případy, kdy přijdu do kostela a až tam zjistím, že mše je spojena s koncertem - například Mozartovým Requiem. Mše pak trvá o cca hodinu déle. Když začne hrát hudba, kněz i věřící znehybní jak na zastaveném filmu a dynamika obřadu je zcela narušena. Nemluvím o případech, kdy je projev amatérský a nedá se poslouchat.
Předem děkuji za odpověď.



Datum zveřejnění: 21.4.2005
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Duchovní život
Otázka:
Mám nejasnosti týkající se úcty před svatostánkem. Slyšela jsem, že v těsné blízkosti svatostánku by člověk měl pokleknout. Když v kostele někdo projde kolem svatostánku, poklekne, to je jasné. Ale jak se má člověk (ne ministrant) zachovat, když např. při mši svaté jde k amboně přečíst čtení z Písma Svatého a přitom se ke svatostánku jen přiblíží? (nejde přímo ke svatostánku, ale vstupuje do jeho blízkosti, do prostoru, kde kněz slouží mši, kam by se normálně při mši svaté nedostal). Všimla jsem si, že někteří lidé se při příchodu a i po odchodu od ambony uklánějí, někteří poklekají a jiní jen příjdou a odejdou bez pokleknutí a poklekají jen v té těsné blízkosti svatostánku. Co je ale správné? Jak by se člověk měl zachovat? Snad podle toho, jak to kdo cítí? Nebo je to jinak? Prosím o radu.


Datum zveřejnění: 21.4.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
zaujimalo by ma podla coho sa vybera meno noveho papeza ... preco sa vola terajsi papez Benedikt? ma to nejaku logiku? zahrnuje to napr. vlastnosti daneho cloveka, alebo jeho prislusnost k radu benediktinov, ci je to nahodne?


Datum zveřejnění: 20.4.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den,ráda bych se zeptala na některé okolnosti volby nového papeže,kolem kterých se dohadujeme s kolegou z práce. Já jsem si v jednom článku na internetu a v časopise Týden přečetla, že nyní se již volební lístky kardinálů archivují (z úspěšné, či jen neúspěšné volby?) a k "výrobě" kouře se využívají chemikálie. Kolega tvrdí, že se volební lístky spalují. Moc by mne zajímalo, jaká je skutečnost. Předem děkuji za odpoveď. (Kontaktovala jsem i známého kněze,ale bohužel mi nedokázal otázku zodpovědět)


Datum zveřejnění: 20.4.2005
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Otázka:
dobrý den, zajímalo by mě, jak se díváte na otázku vedení malých dětí k víře. Já mám za to, že malé dítě, kterému z vůle rodičů od útlého věku vtloukáno do hlavy, že existuje Bůh atd., tomu nakonec samozřejmě uvěří, protože nemá vlastní rozum. Když dítěti čteme pohádky o Perníkové chaloupce, taky tomu určitou dobu věří. Prostě nemá ještě dost vlastního rozumu, aby si to přebralo. Nepřipadá vám to jako "vymývání mozků"? Druhá věc v této souvislosti jsou křty. Já jsem byl pokřtěn v jednom roku věku (nevím přesně, hádám), takže jsem k tomu nemohl říct svůj názor, že? Teď se považuju za ateistu, i když je mi občas předhazováno, že jsem křesťan, protože jsem byl pokřtěn. Ale co jsem proti tomu mohl tenkrát dělat?


Datum zveřejnění: 18.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Vážení přátelé,
je mi 19 let a studuji 1. rok na VŠ. Jenom občas pochybuji, jestli to je ta správná cesta, kterou Bůh po mě chce. Jsem katolík, ministrant. Nemám vážnou známost, i když cítím určité sympatie k jiné dívce (ta však není katolička a má "svého" přítele). Uvažuji o duchovním povolání. Prosím, můžete mi poradit?
Jak poznám, co mám dělat? Vždyť přece každý má určen své posláním ještě před narozením. Chci konat Boží vůli. Jak ji však mohu poznat? Prosím o to (o znamení), až mi někdy přijde, že se rouhám. Tak nevím. Čtu Bibli, svěřil jsem se do Božích rukou - ale mám pochybnosti, že má nečinnost je špatná. Modlím se... a rád bych i pracoval, kdybych věděl, "na jakém poli".
Za všechny "hledající" děkuji za Váš čas.



Datum zveřejnění: 17.4.2005
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve
Otázka:
Rad by som sa spytal , preco pri pohrebnych obradoch za papeza bol celebrant v cervenom ruchu . Kedysi bola pohrebna farba cierna , dnes fialova . Dakujem .


Datum zveřejnění: 15.4.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Prosim o informace kolikrat byl papez Jan Pavel II v CSSR a CR a pres jake mesta vedla jeho cesta?


Datum zveřejnění: 14.4.2005
Rubrika: Věrouka, Liturgika
Otázka:
Chvála Kristu ,
rád bych si ujasnil , jak je tomu s pokrývkou hlavy v kostele?
Sv.Pavel píše ve svém I.listu Korintským (1 Ko 11,3-4):" Rád bych, abyste si uvědomili, že hlavou každého muže je Kristus, hlavou ženy muž a hlavou Krista je Bůh. Každý muž, který se modlí nebo prorocky mluví s pokrytou hlavou , zneuctívá toho, kdo je mu hlavou, a každá žena, která se modlí nebo prorocky mluví s nezahalenou hlavou, zneuctívá toho, kdo je jí hlavou; je to jedno a totéž, jako kdyby byla ostříhaná." Dále píše (1 Ko 11,7) :" Muž si nemá zahalovat hlavu, protože je obrazem a odleskem slávy Boží, kdežto žena je odleskem slávy mužovy."
1) Proč tedy mají církevní hodnostáři obvykle od biskupů výše při obřadech pokrytou hlavu ( obdoba židovské jarmulky - latinský název neznám )?
2) Proč není povinná pokrývka hlavy (šátek apod.) u žen ?
Děkuji za vysvětlení. P+D H.


Datum zveřejnění: 13.4.2005
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Chtěl bych se zeptat kdo může být zvolen novým papežem. Prosím i o odkaz na článek kanonického práva (nebo encykliky) které toto upravuje. Pročetl jsem si celou encykliku Universi Dominici Gregis a pouze v článku 83 je malá narážka na to, ze to nemusí být kardinál.

Předem Děkuji za odpověď


Datum zveřejnění: 13.4.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Tento rok připadá Velký pátek na den 25.března. Podle liturgického kalendáře se sice slavnost Zvěstování Páně přesouvá až na pondělí 27.3., nicméně nelze si nepovšimnout jisté symboliky, že se vlastně setkává začátek a konec fyzického života Božího syna na Zemi.V této souvislosti jsem se doslechl o slavení této události (nebo spíše souběhu připomínek těchto událostí) ve slavném francouzském poutním místě Le Puy na horní Loire; vzhledem ke kalendáři dochází k této situaci zhruba jednou za třicet let a jedná se tedy o jisté jubileum.Zajímá mě, jak probíhají poutě do Le Puy při této příležitosti dnes; ve středověku měly velkou odezvu (např. se ví o účasti matky Jany z Arku ve slavném roce 1429), nyní se zdá, že o tomto není vůbec slyšet.Nevíte, jestli se nepořádá nějaká organizovaná pouť z České republiky? Děkuji za odpověď


Datum zveřejnění: 13.4.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Zajímalo by mne,jaký význam má modlitba za zemřelého člověka,jehož duše se po smrti již dostala přímo do nebe.Může modlitba na tomto postavení ještě něco zlepšit?Děkuji.


Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den, kde, na jakých stránkách mohu prosím najít úplný seznam sboru kardinálů i s jejich fotografiemi? Děkuji


Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
V sucastnosti stojim pred dolezitymi zivotnymi rozhodnutiami.ako mam zistit ci to co citim v srdci ako poslanie je skutocne Bozia vola?Je mojou povinnostou rozvijat vsetky talenty ktore som od Boha dostala? Je zle ked clovek s vynikajucimi stud.vysledkami sa zacne venovat sluzbe druhym namiesto dalsieho studia alebo vedeckej prace, na ktoru ma predpoklady,ale nenaplna ho?


Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Slyšel jsem, že posvěcené věci by se nikdy neměly spálit - je to pravda? Můžou se tedy maximálně vyhodit? Mám na mysli třeba posvěcené větvičky.


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář