katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 15.12.2008
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Otázka:
Kdysi jsem vstoupil do diskuze se Svědky Jehovovy. S jejich učením obecně nesouhlasím. U jednoho tématu ale nemám jasno. Týká se trojice. Když si pročítám Bibli, při "selském" uvažování mi z toho trojice nevychází. Je opravdu Ježíš Kristus Bůh? Nebo je to prostě "jen" syn Boha, který dělá to, "co viděl u svého Otce"? Na jakém základě vzniklo učení o trojici a jejím uctívání? Popravdě, když se zkusím oprostit od tradice, vůbec by mě na základě Bible nenapadlo o trojici uvažovat. Je tam prostě vztaj otec a syn. A otec je Bůh. Neberte to prosím jako rouhání. Děkuji za vysvětlení!


Datum zveřejnění: 10.12.2008
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Otázka:
Jak je to, prosím, s platností účasti na půlnoční mši svaté? Pokud mám problém se účastnit slavnosti Božího hodu vánočního, je platná účast na půlnoční mši svaté? Stejně tak se má otázka týká účasti na Vzkříšení a na následujícím Božím hodu velikonočním.
Děkuji za odpověď a přeji požehnaný advent.


Datum zveřejnění: 8.12.2008
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Otázka:
V rubrice Seznamka jsem viděl inzerát, kde rozvedená věřící žena hledá věřícího muže pro trvalý rodinný život. Takový vztah ale přece není možný. Nebo snad může rozvedená věřící žena žit v manželství s jiným můžem?
Dějuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 27.11.2008
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Otázka:
Chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem můžu zrušit křest? Byl jsem pokřtěný jako dítě a vzchovávaný v křesťanské demagogii, ačkoliv jsem ateista a nechci mít s náboženstvím nic společného.


Datum zveřejnění: 26.11.2008
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Rád bych věděl, kdy začíná advent. Slavností Krista Krále, pondělím po, nebo až 1. adventní nedělí?


Datum zveřejnění: 25.11.2008
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve, Duchovní život
Otázka:
Chtěl bych vás požádat o vyjádření postoje, koho všechno považovat za Boží děti. Zda všechny lidi, nebo jenom právoplatně pokřtěné.


Datum zveřejnění: 12.9.2008
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o odpověď na otázky, které mě poslední dobou velmi trápí a to
1. Je hřích, pokud se dívka, která cítí volání k řeholnímu životu, která ví, že v klášteře je její místo a že tam bude šťastná, přesto všechno rozhodne, že se vdá?
2. Může uzavřít sňatek s mužem, který ji miluje, ale ona jeho ne, svým způsobem ,,sňatek z rozumu"? Ten muž je velmi bohatý a ona samozřejmě bude tohoto bohatství užívat,ale především chce s jeho pomocí (=z jeho peněz) postavit hospic nebo LDN pro umírající a jinak pomáhat?
Předem děkuji za odpovědi


Datum zveřejnění: 9.9.2008
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den.
Je pravda, že jestliže u svátosti smíření vědomě zatajím nějaký hřích, ačkoli ho lituji, tak se mi neodpouští? Opakuji, že jsem si ho vědoma a velice ho lituji.... Nemůže přece jít jen o to, že jsou ta slova vyslovena... Ano, vím, že pokud by to tak bylo všeobecně, zpověď by vůbec nemusela být. Ale když právě za tu jednu věc se stydím a bylo by mi velmi trapné svěřovat se zpovědníkovi?



Datum zveřejnění: 23.7.2008
Rubrika: Věrouka, Etika a morálka
Otázka:
Ti, kteří jeli za papežem do Austrálie byli zajisté movitější - boháči. Běžný člověk si to dovolit nemůže. Kristus říká, spíš projde velbloud uchem jehly, než boháč co království nebeského. Z toho logicky vyplývá, že do Austrálie se sjeli ti, kteří do království Božího nevejdou. Takže, proč takový mediální humbuk (Velehrad apod.) kolem zavržených?
To jsem moc zvědavý, jak mi tyhlety papežovy triufální výlety zodpovíte. Asi nijak, ono se lepší odpovídá na otázku, kdy a kolikrát mají ministranti při mši zvonit. Že.


Datum zveřejnění: 24.6.2008
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Dobrý den! Ráda bych se zeptala, zda je při mši svaté zakázáno při přinášení obětních darů a před evangeliem zpívat mariánské písně. Existuje na to nějaký předpis, anebo je to čistě na varhaníkovi či schole? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 12.6.2008
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Otázka:
Zajímal by mě váš postoj k jiným náboženstvím. Pocházím z ateistické rodiny, ale později jsem začla hledat, číst knihy s náboženskou tematikou a myslím, že v současné době o sobě můžu prohlásit, že jsem věřící. Pokud se hlásím ke křestanství, znamená to, že musím odmítat všechny „cizí“ nauky? Všimla jsem si, že v Dotazech striktně odmítáte každé zmínky o východních náboženstvích. Já si ale myslím, že některé jejich zásady jsou dobré a obohacující, a že by nebylo správné je odmítat, jen proto, že jsou „cizí“. V poslední době jsem hodně četla knihy o mezináboženském dialogu z nakladatelství Vyšehrad… Znamená to, že nejsem křesťanka, jestliže zjistím, že u mě některé myšlenky z jiných kultur vyvolávají určitou odezvu a obohacení mého duchovního života? – Omlouvám se, jestli dotaz působí zmateně, ale tahle věc mě v poslední době dost trápí. Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 10.6.2008
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Otázka:
V tisku jsem zaregistrovala pro mě zcela novou informaci, že byl po speciálním povolení Svatého Otce vysvěcen v ČR první ženatý muž. Jistě se jedná o mimořádnou skutečnost. Chci se zeptat, co to znamená „podmínečné“ vysvěcení a zda tento kněz nadále plně žije v i manželství nebo se po domluvě a se souhlasem manželky rozhodl pro celibát.


Datum zveřejnění: 4.6.2008
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak se církev staví k otázce „Vyrovnání majetku s církví“. Je to dost žhavé téma v politice, a já bych se chtěl zeptat, jak to vidí církev.


Datum zveřejnění: 3.6.2008
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve, Církevní právo
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych nechat pokřtít svou 12letou dceru. Mohli byste mi, prosím odpovědět, co je k tomu všemu zapotřebí, co je třeba absolvovat, pokud pocházíme z ateistické rodiny? Může se nechat pokřtít i dospělý člověk? Děkuji.


Datum zveřejnění: 29.5.2008
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Rád bych se vás zeptal, zda existuje patron fyziků.


Datum zveřejnění: 27.5.2008
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Pěkný den, prosím o vysvětlení, kdy je při mši sv. ustanoveno či doporučeno věřícím stát, kdy sedět, kdy klečet. Co farnost, to určité odlišnosti, někdy i výrazné… Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 21.5.2008
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Jsem katolička (římskokatolická církev) a chtěla bych se účastnit některých akcí (duchovní cvičení pro mladé např. týden ve Skotských horách) pořádaných komunitou Emmanuel (dočetla jsem se, že patří pod charismatické hnutí – a to je provázáno s letničním hnutím, které je evangelické). Nevyznám se v těchto komunitách a nevím, jestli je pro mě vhodné, abych se účastnila jejich aktivit. Nerada bych, aby mě nějak ovlivnili (vlastně nevím, co od nich můžu očekávat) a jestli se raději nemám držet římskokatolické církve a být se „svými“.


Datum zveřejnění: 20.5.2008
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Chvála Kristu,
prosím Vás o fundovaný názor, popř. přímo vyjádření odpovědných míst katolické církve, na časopis Milujte se! a názory v něm prezentované. Přiznám se, že po důkladném pročtení několika jeho čísel, jsem byl skoro zděšen obsahy krátkých statí prezentovaných jako „svědectví“. Výpověď mladíka, kterého půst a modlitba vyléčily (!) z homosexuality nebo svědectví ženy-matky tvrdící, že ji Bůh potrestal bezbožnými a morálně zkaženými dětmi za to, že ještě před svatbou sexuálně žila se svým manželem (a nebo spíš nezvládla jejich výchovu?) atd. Tohle snad ani nemůže být myšleno vážně! Podobně za nevhodné, ne-li přímo nechutné, považuji zaměňování výrazu přítelkyně a konkubína nebo všudypřítomné „strašení“ démony, exorcismem a propadnutím peklu! Protože (nejen) mně byl tento časopis doporučen vedoucím našeho laického společenství mládeže, zajímá mě oficiální postoj římskokatol. církve k jeho obsahu. Je Milujte se! církevně schváleno a je tedy vyjádřením závazných postojů a morálních apelů církve nebo se jedná jen o svéráznou, okrajovou iniciativu skupinky radikálních polských duchovních a podobně laděných laiků?
Osobně se přimlouvám, aby se oficiální místa rozhodně a jednoznačně vyjádřila k tomuto tématu ve smyslu, zda Milujte se! ano či ne a samozřejmě proč (například v respektovaném Katolickém týdeníku). Předem děkuji za Váš čas a odpověď.


Datum zveřejnění: 6.5.2008
Rubrika: Věrouka, Duchovní život
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, kde v Bibli najdu napsáno o zpovědi, jak často k ní přistupovat, a proč je u zpovědi nutná přítomnost prostředníka (p. faráře). Děkuji


Datum zveřejnění: 2.5.2008
Rubrika: Liturgika, Církevní právo
Otázka:
Dobrý den.
Mám dotaz, co by měl splňovat člověk, který chce dělat kmotra u křtu. Děkuji za odpověď. Marie


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář