katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Liturgika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 17.10.2003
Otázka:
Dříve se chodilo na poutní místa i velmi vzdálená s procesím a korouhvemi, mladí, staří a s doprovodem kněžstva, jak píše P.Šikula na ot. 547. Prosím, zda byste mohli vyjmenovat taxativně důvody, proč lidé chodili a chodí na poutní místa a také, čím se ta místa liší od farních kostelů. Děkuji.


Datum zveřejění: 23.9.2003
Otázka:
Dobrý den,
hloubavá kamarádka mne zaskočila dotazem, který neumím zodpovědět: Proč se kostely zasvěcují různým svatým a ne přímo Bohu?
Velice Vám děkuji za odpověď.
Jsem moc vděčná za Vaše stránky, pozdravuji všechny, kdo na nich pracují.
Kateřina


Datum zveřejění: 4.9.2003
Otázka:
Rád bych se zeptal na podrobnější informaci o cyklech liturgických textů (nedělních čtení): 1) Podle jakého klíče jsou jednotlivé texty čteny - resp. proč se např. čte pouze ze synoptických evangelií? 2)Kdy přesně jednotlivý cyklus čtení začíná a proč se neshoduje např. s kalendářním rokem? 3) Proč se čtení ve všední den zase řídí jiným pravidlem? Jistě se nejedná o nahodilá rozhodnutí, rád bych tedy pochopil logiku věci. Děkuji mnohokrát za odpověď.


Datum zveřejění: 12.8.2003
Otázka:
Nedávno jsem viděla svícínek s obrázkem sv.Rity. Uvědomila jsem si, že o ní vůbec nic nevím (a ani v archivu otázek jsem ji neobjevila), a tak Vás prosím, napište mi o ní pár podrobností, kdy žila, co vykonala, kdy byla svatořečena a čeho je patronkou, případně je-li v Čechách nějaký kostel jí zasvěcený, nebo nějaká socha, nebo je hrdinkou určité země. Děkuji Vám a přeji vše dobré. Marie


Datum zveřejění: 6.8.2003
Otázka:
Zdravím,
chtěla bych se zeptat na žalm, který se zpívá na svatbách.(Ať Vám Hospodin žehná po všechny dny Vašeho života)Hledala jsem ho v Písmu, ale nenašla jsem ho.(Jsem asi slepá)U nás v kostele se zpívá na každé svatbě.Je to tak všude nebo jen u nás? Děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 15.7.2003
Otázka:
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jak mám správně chápat smysl "posvěcení věcí" (posvěcené řetízky, prstýnky, růžence...). Jaký význam pro mě tyto předměty mohou nebo mají mít? Jedná se přeci pouze o předměty a předměty jako takové mě nemohou chránit.
Děkuji za Vaši laskavost.


Datum zveřejění: 10.7.2003
Otázka:
Laudetur Jesus Christus!
Mam docela malou otazku. Na nekolika oltarich jsem uz nasla napis ALTARE PRIVILEGIATUM. Zajimalo by me, co to znamena. Z latiny vim, ze "altare" je oltar. Tvar "privilegiatum" nemuzu prelozit. Kdyz vezmu v uvahu, ze by to mohl byt nejaky privilegovany oltar, chtela bych vedet, co to znamena. Dekuji za pomoc.


Datum zveřejění: 4.7.2003
Otázka:
Dobrý den. Ráda bych věděla, jestli písničky ze zpěvníků Hosana 1, 2, Taizé, Koinonia, Chvalozpěvy jsou neliturgické nebo ne. Jeden kněz nám říkal, že se tyto písně ke mši nehodí, neboť jsou neliturgické a že se to tak v semináři v Polsku učili. Mně jsou však mnohé bližší než mnohé písně z Kancionálu nemluvě o Boží Cestě. Ráda bych věděla, jak to skutečně je a jak se na to dívají liturgové. Děkuji.
Také bychom rádi věděli, když Jan Pavel II. má x-tý nejdelší pontifikát po sv. Petrovi, kdo je ten s nejdelším pontifikátem, sv. Petr? Jestli ano, tak jak se u něj určuje délka pontifikátu? Děkuji za odpověď a přeji hojnost Božího požehnání.


Datum zveřejění: 21.6.2003
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych vědět, co je to "evangelijní strana" v kostele nebo v kryptě. Děkuji. Jan Richter


Datum zveřejění: 20.6.2003
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaký patron matematiků. Předem děkuji.


Datum zveřejění: 13.6.2003
Otázka:
Spolu s několika kamarády vedeme Společenství mládeže v naší farnosti a chtěli bychom vědět, co si můžem v modlitbě jako "laici" (tedy bez teologického vzdělání) "dovolit". Líbí se nám např. modlitby s použitím Písma Svatého. Za všechny děkuji a zdravím Team Katolík.cz. Josef


Datum zveřejění: 30.5.2003
Otázka:
Jako dodatek ke dnesni otazce: Muzete jeste vysvetlit, jak se modli ruzenec sv. Frantiska, ktery se sklada ze sedmi desater? Jestli zverejnite nebo ne, prenecham na Vasem rozsudku, nakolik to je zajimave pro verejnost! Dekuji za odpoved


Datum zveřejění: 28.5.2003
Otázka:
Laudetur Iesus Christus!
Chtěl bych se zeptat, jak je to s udělováním tonzury. Zajímalo by mě, zda je udělování zakázáno, nebo se jen přestala udělovat. Gratias.


Datum zveřejění: 23.5.2003
Otázka:
Dobrý den,nedávno jsem se setkala s tzv. malým růžencem(korunkou k Dítěti Ježíši),kde se jedná o uctění 12 tajemství Ježíšového dětství.Nikde jsem se ale s těmito tajemstvími nesetkala.Mohla bych Vás o ně požádat? Předem děkuji.
s pozdravem Anna


Datum zveřejění: 19.5.2003
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na znění modlitby o smrtelné úzkosti Kristově a ještě na text modlitby k Nejsvětějšímu srdci Ježíšovu a na text modlitby k Neposkvrněnému srdci Mariinu. Děkuji.


Datum zveřejění: 15.5.2003
Otázka:
Dobrý den,
jsem praktikující katolička a až jednou dojdeme spolu s partnerem k rozhodnutí vzíti se, nevím, zda se nechat oddat v kostele, ve kterém jsem byla jako již dospělá pokřtěna (v mém rodném městečku) nebo v kostele, který navštěvuji nyní v městě mého současného bydliště, z jehož okolí pochází i partner.
A jak vybírat svědka? Měl by jím být rovněž praktikující katolík?
Děkuji za Vaši laskavost a ochotu mi odpovědět.
Andrejka


Datum zveřejění: 12.5.2003
Otázka:
Dobry den,
prosim o zodpovezeni meho dotazu. Mam celiakii, musim drzet prisnou bezlepkovou dietu (dozivotne). Jak se mam zachovat pri sv. prijimani? Hostie se vyrabeji z kvalitni psenicne mouky, ktera ma hodne lepku. Setkala jsem se s nazorem, ze Telo Pane nemuze uskodit ani pri zadne diete - Telo Pane ne, ale co lepek, ktery v hostii je? Vzdyt hostie se nemusi prijimat cela, staci pulka, ctvrtka, malicky kousek - a vzdy je to cele Telo Pane (ale lepku mene). Jinou moznosti by mohlo byt prijimani vina - Krve Pane, nevim, zda bych si v tomto pripade nepripadala jako nejaka vyjimka, ze me sleduje cely kostel... a jak vubec to prakticky vyresit.
Jsem vdecna, ze jsem nasla pochopeni ze strany knezi v nasi farnosti (maly kousek hostie), ale jak se zachovat, kdyz jinde pochopeni treba nenajdu? Jak se vyrovnat s pocitem, ze prijetim cele hostie porusuji dietu - ale pritom po sv. prijimani touzim? Vzdyt reseni nebo alespon prijatelny kompromis existuje. Bezlepkova dieta je pro me zivotne dulezita (mela jsem velke zdravotni potize), neni to zadna dieta na hubnuti...
Rozhodnuti, zda pristoupit ci nepristoupit ke sv. prijimani zalezi prece na jinych vecech.
Predem moc dekuji za vasi odpoved, nejsem sama, koho to zajima.
Vice informaci o bezlepkove diete je napr. na www.coeliac.cz




Datum zveřejění: 7.5.2003
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě, odkud pochází většina písní, které se zpívají při mších v katolických kostelích. Mají nějaké autory, nebo je jich většina anonymních?
Můj další dotaz se týka liturgie. Vím, že existují tři cykly, po třech letech se to celé opakuje, o důležitých svátcích se čte každý rok stejný text. Odkud tento systém pochází? Jak je to s pohřby a svatbami? Podléhají čtení při těchto svátostech také aktuálnímu cyklu? Před sto lety se četly stejné texty, nebo se čas od času obmění?
Děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 6.5.2003
Otázka:
Zdravím celý kolektiv Katolika.
Chtěl bych se předně zeptat, jaký je vztah mezi Denní modlitbou církve (především ranními chválami a nešporami) a "klekáním", tj. modlitbou Anděl Páně (Raduj se, Královno...). Mám na mysli to, zda existují nezávisle vedle sebe, nebo zda Anděl Páně je jakousi náhražkou nešpor pro ty, kdo se nemodlí breviář, nebo jak to vlastně je. S tím souvisí to, zda zvonění ke klekání oznamuje i dobu k modlitbě breviáře (proč se ale potom všichni, včetně rádia Proglas, modlí nešpory po 21. hodině?), nebo zda zde není žádná souvislost.
Za druhé - z předkoncilních kancionálů jsem zjistil, že tam existovalo tzv. Offertorium. Vím, že zůstal zachován Introit, Graduale a Communio (i když se jmenují jinak). Několikrát jsem se totiž zúčastnil mše sv. bez zpěvu mešních písní, kdy kněz recitoval ony 3 antifony. Nikdy jsem však neslyšel antifonu k obětnímu průvodu. Chtěl bych se proto zeptat, zda vůbec ještě aspoň teoreticky existuje .
Za obě odpovědi děkuji.


Datum zveřejění: 23.4.2003
Otázka:
Dobrý den, rád bych Vás poprosil o zodpovězení následujících dvou otázek.
Zajímalo by mě, proč se na Zelený čtvrtek při Gloria se rozezní zvony? Četl jsem si jednu z dřívějších odpovědí na podobnou otázku, kde je psáno, že „Svaté třídení je totiž dobou ztišení, kdy se zvony a varhany odmlčí od Gloria (Sláva na výsostech Bohu) večerní mše na Zelený čtvrtek a znovu zazní při Gloria Velikonoční vigílie.“ Nenašel jsem tam, ale odpověď na to, proč ve čtvrtek vůbec zní? Je ten „rámus“, který se vždy dělá, důležitý jen pro to, aby si lidé všimli, že od teď se mají ztišit? Nestačilo by pouze zvony od Gloria na Zelený čtvrtek nepoužívat?
A pak bych se chtěl zeptat ještě na jednu věc. K čemu zákoníci a farizeové potřebovali, aby jim Jidáš zradil Ježíše? Mohli si ho snad dost dobře najít sami i bez jeho pomoci.
Za odpověď děkuji.


20   40   60   80   100   120   140   141-160  180   200   220   240   260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář