katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Liturgika


Další stránka

Datum zveřejění: 5.1.2012
Otázka:
Chtěl bych se Vás zeptat, zda má podle oficiálních liturgických předpisů slavnost Zjevení Páně vigilii.
V misálu, respektive lekcionáři jsem nenašel zvláštní texty pro tuto vigilii. Ale často se setkávám s tím, že například na farních nástěnkách je v rozpisu bohoslužeb označena mše svatá 5. ledna jako „vigilie slavnosti Zjevení Páně“. Je to tak přesné a správné?


Datum zveřejění: 9.3.2011
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli se eucharistie může přijímat pouze po svaté zpovědi a jestli se může přijmout pouze jednou. Myslím, když jdu v jeden den ke svaté zpovědi, zda mohu přijmout eucharistii pouze v ten den na mši svaté jednou, popřípadě dvakrát, nebo se po jedné zpovědi eucharistie příjmá delší dobu – týden nebo dva týdny.
A ještě bych se chtěla zeptat, proč se na Popeleční středu dává popelec. A je to nějak závislé na tom, jestli člověk bude dodržovat půst??


Datum zveřejění: 27.9.2010
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jestli je svátek sv. Václava 28. září církevně zasvěcený, tzn. jestli je pro katolíka povinnost se v tento den zúčastnit mše svaté jako v neděli.


Datum zveřejění: 9.9.2010
Otázka:
Zajímalo by mě, jestli kmotrem může být opravdu kdokoli, koho si vyberu – tzn. i můj starší bratr (ačkoli už je kmotrem mé mladší sestry).


Datum zveřejění: 1.3.2010
Otázka:
Zajímalo by mne, proč se Zelenému čtvrtku říká Zelený čtvrtek.


Datum zveřejění: 1.3.2010
Otázka:
Proč je sobota velikonočního tridua právě BÍLÁ?


Datum zveřejění: 8.1.2010
Otázka:
Mohu jít ke sv. přijímání vícekrát, když jsem třeba na dvou mších sv. za den?
A ještě jeden dotaz: když přijdu do kostela později (stane se), mohu jít ke sv. přijímání?


Datum zveřejění: 16.12.2009
Otázka:
Jsem katolík a žiji dlouhodobě v Anglii. Nemám-li možnost chodit na nedělní katolickou bohoslužbu, je brána jako alternativa účast na anglikánské bohoslužbě a svatém přijímání (případně ostatních svátostech)?


Datum zveřejění: 15.12.2009
Otázka:
Chci se prosím zeptat, zda se dá nahradit účast na nedělní bohoslužbě účastí na večerní sobotní bohoslužbě, když sobotní večerní bohoslužba není vzata z nedělní liturgie.

A druhý dotaz: Zda se může nedělní povinnost účasti na mši nahradit účastí na řeckokatolické mši ve východním (byzantském) ritu.


Datum zveřejění: 3.6.2009
Otázka:
Přeji hezký den! Zajímalo by mne, proč se přidává při čtení ze Svatého Písma k oslovení "Bratři" ještě "a sestry", když to v Písmu tak nestojí? Je to tedy jen lidské ustanovení, v zájmu jakési "emancipace"? Vždyť v závěru Písma stojí varování, že kdo přidá nebo ubere v Písmu slov, tolik mu Bůh naloží ran. Jak si to tedy vysvětlit? Pak se Svatým slovem nemůže nakládat takto nikdo, ani biskupská konference. Děkuji za výklad.


Datum zveřejění: 13.5.2009
Otázka:
Dobrý den, existují nějaké pokyny k přijímání na ruku? Myslím tím způsob, jakým způsobem vložit eucharistii do úst.Dlouhou dobu přijímám přímo z dlaně (neberu hostii do ruky)a dnes jsem při přijímání dostala vynadáno, že se to tak nedělá :-)Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 23.4.2009
Otázka:
Chtěl jsem se zeptat, zda je vskutku pravda, že v Itálii byla na Velký pátek sloužena mše svatá za oběti zemětřesení. V případě že ano, prosím, napište mi, jak se k tomuto úkonu staví Katolická církev, vzhledem k tomu, že není dovoleno na Velký Pátek slavit mši svatou. Natož pohřební. Z lidského hlediska se to snažím pochopit, ale trochu mne to zaskočilo. Navíc jsem na to byl dotazován věřícími z našich farností.


Datum zveřejění: 27.2.2009
Otázka:
Rád bych se zaptal, jaký je český výraz pro anglické slovo MATINS (z kontextu vyplývá, že jde o druh ranní modlitby).


Datum zveřejění: 26.2.2009
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, proč při liturgii se před přijímáním odpovídá slovy: "....ale řekni jen slovo a má duše bude uzdravena". Zajímalo by mě, jak toto vyjádření vzniklo. Často je totiž slyšet o Ježíši jako lékaři těla a duše a pak také křesťanství zvěstuje, že tělo má svou velikou cenu a člověk bez těla není úplný.


Datum zveřejění: 25.2.2009
Otázka:
Dobry den, potrebovala bych prubeh mse ve francouzstine a pod tim prelozen do cestiny, tak pokud vi nekdo nejakej odkaz? Nejlepsi by bylo neco ve stylu toho papiru, jako jsme dostavali na setkani mladeze v Klokotech, kdyz se slouzila cesko-latinska mse. Jsem ve Francii a zatim temer nerozumim, tak bych byla moc rada, kdyby se neco takoveho na internetu vyskytovalo.


Datum zveřejění: 27.1.2009
Otázka:
Chvála Kristu, chtěl bych se zeptat, jak se správně chovat u proměňování eucharistie při mši svaté. Bavil jsem se na to téma s mnoha lidmi a mám v tom chaos. Děkuji za vysvětlení.


Datum zveřejění: 20.1.2009
Otázka:
Vím, že základní povinností každého křesťana je zúčastnit se v neděli a zasvěcené svátky mše svaté. Můžete mi, prosím, vypsat, které jsou ony zasvěcené svátky?


Datum zveřejění: 12.1.2009
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě proč se v liturgickém roce neobjevuje 1.neděle v mezidobí? Proč příští neděle 18.ledna 2009 je zvána 2.nedělí v mezidobí, ačkoli je v mezidobí první nedělí? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 10.12.2008
Otázka:
Jak je to, prosím, s platností účasti na půlnoční mši svaté? Pokud mám problém se účastnit slavnosti Božího hodu vánočního, je platná účast na půlnoční mši svaté? Stejně tak se má otázka týká účasti na Vzkříšení a na následujícím Božím hodu velikonočním.
Děkuji za odpověď a přeji požehnaný advent.


Datum zveřejění: 26.11.2008
Otázka:
Rád bych věděl, kdy začíná advent. Slavností Krista Krále, pondělím po, nebo až 1. adventní nedělí?


1-20  40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář