katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Liturgika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 23.4.2003
Otázka:
Koupil jsem si obraz Leonardo - Posledni vecere pane. Prosim kde je mozno zjistit, ktery apostol na obraze je ktery. O obraze jsem si precetl na internetu - nachazi se v Milane na zdi klasterni jidelny, ale to je vse.


Datum zveřejění: 11.4.2003
Otázka:
Mám na vás prosbu tykajici se manzelského slibu - jaké je jeho přesné znění ? Děkuji.


Datum zveřejění: 7.4.2003
Otázka:
Včera (25. 3.) jsme byli gratulovat k narozeninám a oslavenkyně se zmínila, že se narodila na Velký pátek. Napadlo mě, jak se vlastně řeší, jestliže se slavnost (v tomto případě Zvěstování Páně) sejde s pohyblivým postním dnem. Děkuji


Datum zveřejění: 6.4.2003
Otázka:
Ráda bych se Vás zeptala na eucharistický zpěv TANTUM ERGO SACRAMENTUM, kdo jej složil, na text v latině a český překlad.
Děkuji Eva


Datum zveřejění: 14.3.2003
Otázka:
Přeji hezký den.

Nedávno jsem se dočetl o tom, že existuje rozdíl mezi způsobem, jakým "se křižují" katolíci a pravoslaví, a že se "pokřižování se"
i v daných církvích jinak interpretuje. Mohl bych požádat o informaci nebo odkaz, který by mi danou věc osvětlil? Případně alespoň popis a interpretaci římsko-katolického způsobu?(Prosím,v případě odpovědi mi to popište jako člověku, který se nikdy nekřižoval.)
Díky moc, uznáte-li mě hodna námahy.

M.


Datum zveřejění: 7.3.2003
Otázka:
Dobry den,
muzete prosim vysvetlit vyznam pismen IHS (JHS) na liturgickych predmetech? Velmi dekuji.


Datum zveřejění: 14.2.2003
Otázka:
Ráda bych se zeptala zdatného liturgika na původ a historický vývoj litanie ke všem svatým. Vím, že se používá několik jejích forem. Při jakých příležitostech a která? Jak je litanie používána v protestantských církvích a jak v pravoslaví? Můžete mi zároveň doporučit českou literaturu k tomuto tématu?


Datum zveřejění: 12.2.2003
Otázka:
Prosím Vás, chtěl bych se dozvědět více o modlitbě "Duše Kristova posvěť mně", o jejím původu.
Druhá otázka je, jak mohu oslovovat Kristovu Krev, nebo Jeho Srdce, Duši apod. Já se rád modlím litanie k Srdci Ježíšovu či Krvi Kristově, ale chtěl bych hlouběji pochopit smysl a původ této zbožnosti. Děkuji.


Datum zveřejění: 7.2.2003
Otázka:
Přeji dobrý den.
Blíží se 14.2. - ve světě i u nás se tento den slaví jako svátek všech zamilovaných pod patronací sv.Valentyna.
Prosím o informace o tomto světci a předem děkuji.


Datum zveřejění: 31.1.2003
Otázka:
V polovině února zhruba je jeden den( tušim 11.) Svatým Otcem ustanoven jako Den nemocných. Jak si Svaty Otec, resp. cirkev představuje konkretní náplň tohoto dne - jako připomínku jen nebo probíhají také konkrétní akce nebo mají probíhat? A má tento Den souvislost se svátkem některého svatého, pečujícího o nemocné? Jde mi jen o praktické podrobnosti a smysl tohoto Dne, předem děkuji za odpověď. Kata


Datum zveřejění: 28.1.2003
Otázka:
Dobrý den. Ráda bych věděla, co znamená slovo votivní (dar, mše svatá...)Děkuju.


Datum zveřejění: 24.1.2003
Otázka:
Co soudí církev o tanci (poi liturgii)? Je tanec zmioován v Písmu sv. (kde)?
Nemáte kontank na skupinu-spoleeenství(?) "Lev z Judy"?



Datum zveřejění: 22.1.2003
Otázka:
Chvála Kristu!
Mše svatá je podle učení Církve v prvé řadě Kristova oběť; této skutečnosti se týká můj dotaz. Z kterých mešních úkonů nebo modliteb to vyplývá a které ji vyjadřují. Nebo snad můžeme najít část mše, o níž lze prohlásit, že je nekrvavým zpřítomněním Kalvarské oběti? Dále nerozumím slovům kněze: "Modlete se, aby se má i vaše oběť zalíbila Bohu Otci všemohoucímu." Co je tím myšleno? Mše přeci není naší obětí. Nejde zde o rozdíl obětování darů a Nejsvětější obětí? Prosím Vás o vysvětlení. Mnohokrát děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 2.1.2003
Otázka:
V nedávné době jsem nalezl informaci, že je-li v Bibli řeč o víně, tak se nejedná o víno v pravém slova smyslu vždy, ale často i o mošt, nikoli tedy kvašený nápoj. Zvlášť patrné je to v cizím znění, kde jsou používány odlišné výrazy pro víno kvašené a nekvašené, příp. výraz, který vyjadřuje obojí smysl. Například při Večeři Páně je řeč o krvi - "plod vinné révy", čili je možné, že nešlo vůbec o víno, ale mošt, který v té době byl odpařováním a zahušťováním uchováván i delší dobu v nekvašeném stavu. Vždy se varovalo před kvasem... Jedl se nekvašený chléb, proč tedy kvašené , alkoholické víno?


Datum zveřejění: 13.12.2002
Otázka:
Dočetla jsem se, že při udělování svátosti biřmování, kněz vkládá ruce na biřmovaného, ale také používá mazání svatým olejem (na hlavě). Tento olej je olivový a někdy se do něj přidávají balzámy a koření, pak se tento svatý olej nazývá křižmo. Ráda bych se dozvěděla, jaké rostliny se přidávají do tohoto oleje (pokud to není tajemstvím). Na východě se tomuto oleji prý říkalo myron, je to snad proto, že obsahuhoval či obsahuje myrhu?
Ve Starém zákoně čteme o "oleji svatého pomazání", složeného z olivového oleje, tekuté myrhy, balzámové skořice, kasie a puškvorce (2. Mojžíšova 30:22). Tento olej se používal k pomazání kněží. Je svaté křižmo co se složení týče něco podobného? Velmi děkuji za zodpovězení dotazu.


Datum zveřejění: 12.12.2002
Otázka:
Dobry den. Mam dotaz tykajici se ruzence a mse. Opakovane jsem se v nekterych farnostech setkal s tim, ze v kvetnu, ale treba i v rijnu se modli desatek (posledne i cely ruzenec) jako soucast mse. Vim, ze jde o marianske mesice, ale tento zpusob se mi moc nelibi. Z nekolika duvodu. Predevsim mam pocit, ze mse je jedinecna slavnost, ke ktere neni potreba nic dodavat. Dale mi tento zpusob prijde ponekud nasilny (chces se modlit ruzenec nebo nechces, stejne budes. Znam par lidi pro ktere je dulezite pozehnani po msi, takze odejit neni snadne, navic na male vsi). Chci se zeptat, zda tyto zmeny maji oporu v misalu? A co delat s tim, kdyz se knez o techto vecech s laikem nehodla bavit a navic naznacuje, ze jeho vira je asi nejak spatna. Dekuji.


Datum zveřejění: 10.12.2002
Otázka:
Chtel bych se zeptat na vyraz "roraty". Ma to singular? Z jakeho jazyka to pochazi a jaky je vyznam tohoto slova?


Datum zveřejění: 6.12.2002
Otázka:
Přeji hezký den.
Velmi mne překvapilo, když jsem se dočetla v jednom časopise, že katolická církev v roce 1969 vyloučila ze svého seznamu svatých sv.Mikuláše.
Co je na tom pravdy?
Děkuji předem. V.Zahalkova


Datum zveřejění: 28.11.2002
Otázka:
Jaký smysl mají prvni pátky v měsíci? A je povinná zpověď před prvním pátkem nebo může být jindy s úmyslem, že je ona zpověď za první pátek?


Datum zveřejění: 27.11.2002
Otázka:
Blíží se advent, adventní věnce a čtyři svíčky na něm. Je pravda - jak se říká - že ty čtyři svíčky znázorňují 4000 let, které lidstvo od Adama čekalo na Spasitele?
Jak to koresponduje s Darwinovou teorií? Děkuji.


20   40   60   80   100   120   140   160   161-180  200   220   240   260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář