katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Církevní právo


Další stránka

Datum zveřejění: 15.1.2011
Otázka:
Uplynuly tři roky od vydání Motu propria Benedikta XVI. ke slavení mše dle misálu z roku 1962. Mám dotaz, zda katolík se může zúčastnit mše a přijímání slavených kněžími FSSPX. Mše v dominikánském ritu je velice podobná. Je však slavena dominikány, kteří konají službu legitimně.


Datum zveřejění: 25.11.2010
Otázka:
Zajímalo by mne, zda jsou stanovena pravidla určující, kolik kmotrů a jakého pohlaví může mít křtěný.


Datum zveřejění: 5.10.2010
Otázka:
Kolik má ČR dnes kardinálů? Kdo může volit nového papeže?


Datum zveřejění: 27.9.2010
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jestli je svátek sv. Václava 28. září církevně zasvěcený, tzn. jestli je pro katolíka povinnost se v tento den zúčastnit mše svaté jako v neděli.


Datum zveřejění: 9.9.2010
Otázka:
Zajímalo by mě, jestli kmotrem může být opravdu kdokoli, koho si vyberu – tzn. i můj starší bratr (ačkoli už je kmotrem mé mladší sestry).


Datum zveřejění: 16.3.2010
Otázka:
Dobrý den, plánujeme s přítelkyní církevní svatbu v kostele. Jelikož bych chtěl mít za svědka kamaráda, který není pokřtěn, zajímá mne, zdali musí být svědek pokřtěn, nebo ne. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 17.12.2009
Otázka:
Je to rok co jsem chodila na katechismus, a byla jsem pokřtěna; můj přítel, křesťan už od narození, chce mít svatbu v kostele a požádal mě o ruku a svatbu bychom chtěli příští rok. Je nějaký problém s tím, že jsem byla pokřtěna až teď?


Datum zveřejění: 16.12.2009
Otázka:
Jsem katolík a žiji dlouhodobě v Anglii. Nemám-li možnost chodit na nedělní katolickou bohoslužbu, je brána jako alternativa účast na anglikánské bohoslužbě a svatém přijímání (případně ostatních svátostech)?


Datum zveřejění: 15.12.2009
Otázka:
Chci se prosím zeptat, zda se dá nahradit účast na nedělní bohoslužbě účastí na večerní sobotní bohoslužbě, když sobotní večerní bohoslužba není vzata z nedělní liturgie.

A druhý dotaz: Zda se může nedělní povinnost účasti na mši nahradit účastí na řeckokatolické mši ve východním (byzantském) ritu.


Datum zveřejění: 18.11.2009
Otázka:
Za přímou účast na potratu je katolík exkomunikován. Trest exkomunikace může sejmout biskup nebo penitenciář. Můj dotaz: Jak je tomu v případě, že ten exkomunikovaný člověk je na smrtelné posteli a je zaopatřen knězem, který se naskytne? Je to zaopatření (hlavně generální absoluce a plnomocné odpustky udělené při něm) platné? Moc děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 7.10.2009
Otázka:
Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se církevního sňatku, který se chystám uzavřít. Můžete mi, prosím, sdělit, zda jsou nějaká předepsaná či jen nezávazná pravidla pro svědka při tomto obřadu? Jsme konvertité, víru i křest jsme přijali až v dospělosti (20 a 21 let). Chci mít za svědka dlouholetého kamaráda, který mě k víře přivedl a je i mým křestním kmotrem, věkově jsme stejně staří. Můžete mi objasnit můj dotaz s ohledem na třeba i starší křesťanskou tradici?


Datum zveřejění: 24.2.2009
Otázka:
Chtěl bych se vás zeptat, jestli má Stát Vatikán či Římskokatolická Církev nějakou státoprávní či jinou kontinuitu s antickou Římskou republikou případně s Římským císařstvím.


Datum zveřejění: 20.2.2009
Otázka:
Nemám příliš jasno v otázkách pátečního postu, i názory kněží se různí. Nezdá se mi zcela vhodné zakazovat tříletému dítěti každý pátek nejíst maso. Jak je to tedy s pátečním půstem od masa, kdo jej musí dodržovat (a tím nemyslím Velký pátek)?


Datum zveřejění: 20.1.2009
Otázka:
Vím, že základní povinností každého křesťana je zúčastnit se v neděli a zasvěcené svátky mše svaté. Můžete mi, prosím, vypsat, které jsou ony zasvěcené svátky?


Datum zveřejění: 8.12.2008
Otázka:
V rubrice Seznamka jsem viděl inzerát, kde rozvedená věřící žena hledá věřícího muže pro trvalý rodinný život. Takový vztah ale přece není možný. Nebo snad může rozvedená věřící žena žit v manželství s jiným můžem?
Dějuji za odpověď.


Datum zveřejění: 27.11.2008
Otázka:
Chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem můžu zrušit křest? Byl jsem pokřtěný jako dítě a vzchovávaný v křesťanské demagogii, ačkoliv jsem ateista a nechci mít s náboženstvím nic společného.


Datum zveřejění: 10.6.2008
Otázka:
V tisku jsem zaregistrovala pro mě zcela novou informaci, že byl po speciálním povolení Svatého Otce vysvěcen v ČR první ženatý muž. Jistě se jedná o mimořádnou skutečnost. Chci se zeptat, co to znamená „podmínečné“ vysvěcení a zda tento kněz nadále plně žije v i manželství nebo se po domluvě a se souhlasem manželky rozhodl pro celibát.


Datum zveřejění: 3.6.2008
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych nechat pokřtít svou 12letou dceru. Mohli byste mi, prosím odpovědět, co je k tomu všemu zapotřebí, co je třeba absolvovat, pokud pocházíme z ateistické rodiny? Může se nechat pokřtít i dospělý člověk? Děkuji.


Datum zveřejění: 2.5.2008
Otázka:
Dobrý den.
Mám dotaz, co by měl splňovat člověk, který chce dělat kmotra u křtu. Děkuji za odpověď. Marie


Datum zveřejění: 29.4.2008
Otázka:
jaký je služební postup od žáka v církevní škole po papeže


1-20  40   60   80   100   120  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář