katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 24.9.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Mam dotaz ohledne rozdeleni andelu. Jak mam chapat satana? Zminuje se o tom Bible? Mluvi Bible o satanu, jako takovem? Jaka je hierarchie andelu? Dekuji za odpoved.


Datum zveřejnění: 23.9.2001
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Zajimalo by me, proc vlastne v katolicke cirkvi zena nemuze zustat knezem (na rozdil od jinych cirkvi). Je o tom zminka nekde v Bibli? Proc taky jenom katolicti knezi dodrzuji celibat?


Datum zveřejnění: 23.9.2001
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Otázka:
Již několik let mám strach jít k svátosti smíření. Když si projdu zpovědní zrcadlo,jsem dost zhnusen. Navíc mne trápí svědomí.Přidaly se zdravotní potíže. Zdá se mi,že stav duše se odráží ve stavu těla.


Datum zveřejnění: 23.9.2001
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Otázka:
Jsem verici, ale nejsem clenem zadne cirkve. Chtela bych svou viru stvrdit krestem a prihlasenim se ke katolicke cirkvi. Co pro to musim udelat? Jaky je obvykly postup? Dekuji za odpoved.


Datum zveřejnění: 22.9.2001
Rubrika: Katolická církev a církve, Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Otázka:
Zajímalo by mne, jak se církev staví ke vztahu katolíka a evangeličky? A případně jaké podmínky si klade katolická církev pro "požehnání" církevní svatby, která by se odehrávala v katolickém kostele? Předpokládám, že "evangelický svatební obřad" by nebyl u katolíka v jeho vlastní církvi uznán, je to tak? Díky. Fanda


Datum zveřejnění: 22.9.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Mám na vás otázku.Seznámil jsem se z dívkou která je o 14let mladší než já.Mě je 30 a jí skoro 17let.Jsem její první kluk,myslím tím ve všem.Mám ji moc rád a ona mě taky,jsme spolu 3 měsíce a pořád je to hezčí a hezčí,ale moc se bojím,že se něco může stát.Její rodiče nevědi kolik mi je,(vypadám mladší)ale chodím k nim a znají mě.Ona o mě ví všechno a nevadí ji to.Napište mi prosím jestli to má smysl. Díky R.


Datum zveřejnění: 21.9.2001
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Je možné (dle CIC), aby kněz (resp. biskup) celebroval eucharistii ve společenství věřících, a při tom Tělo a Krev Páně nepřijal, ale jen ho podal všem shromážděným věřícím? Důvody přece mohou být různé (nesplnil podmínku hodinového tzv. eucharistického postu, je v těžkém hříchu a nestihl při svém pracovním vytížení slavit svátost smíření ap.)?


Datum zveřejnění: 21.9.2001
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Když jako římskokatolický věřící při náhodné návštěvě neřímskokatolické bohoslužby (např. starokatolické) zjistím, že se ji aktivně účastní oficiální římskokatolický kněz a aktivně při ní intercelebruje a praktikuje intercommunio, což je v rozporu s platným CIC, mám povinnost to ohlásit příslušnému ordináři nebo si to nechat pro sebe? Připadá mi, že nás obyčejné římskokatolíky CIC konkrétně v tomto případě zbytečně nutí k "bonzování", aniž by se páchalo zlo.


Datum zveřejnění: 19.9.2001
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na Americany-katolíky (a krestany vubec), kterí vyjdou z kostela, kde se konala mse sv. za obeti terorismu, a vytáhnou transparenty s hesly Bombardujte! (není to totéz co Zabijejte???) Jak se to váze k prikázání Nezabijes? Neprotirecí si tím???? Díky predem za odpoved. (tím nechci ríct, ze sympatizuji s teroristy, ale mám pocit, ze pri bombardování prijdou o zivot tisíce nevinných...)


Datum zveřejnění: 19.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Mám otázku, která se týká motlitby. Snažím se každý den ráno i večer modlit,ale vlastně vždy zjistím, že znám jen modlitby Otčenáš, Zdrávas, Zdrávas královno a pak Credo a nedokážu nějak formulovat svá slova, kterými chci Bohu poděkovat nebo ho o něco poprosit. Existuje nějaká kniha motliteb? A další otázka se týká růžence, nikdy jsem něměla odvahu se někoho zeptat, jak ho vlastně k modlitbě použít, ale velice by mě to zajímalo. Děkuji předem za odpověď.


Datum zveřejnění: 18.9.2001
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Otázka:
Rád bych se zeptal, jaký je v současné době postup při získávání odpustků. Četl jsem, že jsou spojeny s některými modlitbami a bohoslužebnými úkony. Mohli byste, prosím, napsat, jaké je potřeba splnit podmínky pro získání odpustků a jaké jsou k tomu možnosti? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 18.9.2001
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Chtěl bych se zeptat jakou formou se volí nový papež. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 17.9.2001
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Někdo se mne ptal, jaký je rozdíl mezi sutanou a klerikou? Dá se to etymologicky a liturgicky rozlišit? Díky.


Datum zveřejnění: 17.9.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Otázka:
Dobry den, jsem jiz po ctvrte zenaty a trikrat jsem mel za manzelku pokrtenou katolicku.Ale ani jednou jsme nemeli svatbu cirkevni,vzdy to byl snatek jen civilni.Nyni jsem zenaty opet s katolickou,ale jsem nepokrteny.Po krtu touzim a chceme mit s manzelkou svatbu v kostele.Prosim Vas co vse mam udelat, abych mohl mit katolicky snatek.Mnohokrat dekuji za odpoved a radu.


Datum zveřejnění: 16.9.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Ctěl bych ze zeptat jaký je postoj katolické církve ke zjevením Panny Marie popsaným v knize HLAS VĚČNOSTI. Tato kniha vyšla v roce 1993 v nakladatelství GEMMA89 a jsou v ní popsané zjevení Panny Marie která se od roku 1972 zjevovala a možná ještě zjevuje Anežce. Místo zjevení není uvedené údajně proto, že její příchod do této části naší země musí být nějakou dobu ještě utajený. Dále bych se ještě chtěl zeptat zda nevíte jestli je někde v internetu k dispozicí KATECHIZMUS KATOLICKÉ CÍRKVE.


Datum zveřejnění: 16.9.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobrý den. Dlouho mě napadá tato otázka - tento problém: Jako pro věřící křesťany je pro nás hlavní osobní vztah k Pánu Ježíši Kristu, tedy víra, a Bible zároveň učí, že se tato skutečná víra projevuje poslušností Jemu a Jeho přikázáním. Chtěl bych se proto zeptat, proč je ale výklad Písma tak náročnou záležitostí (zde to samozřejmě platí především o rozdílech mezi katolíky a protestanty, ale i mezi jednotlivými věřícími zároveň). Jsou to např. otázky Večeře Páně (eucharistie), celibátu kněží, antikoncepce, ospravedlnění pouze vírou anebo vírou a dobrými skutky, pacifismu, trestu smrti, povinné či nepovinné návštěvy bohoslužeb,mariánského kultu, i dalších otázek, kterými se v praktickém životě i jednání jako křesťané často lišíme a nemáme definitivní a jistou odpověď... Jinými slovy, proč Bůh, když si přeje, abychom my věřící (Jeho učedníci) byly jedno, pak proč odpovědi na tyto otázky nejsou v Bibli uvedeny zcela doslovně a jasně, aby o nich nemohlo býti sporů, nýbrž jsou v Bibli naopak jaksi velice nejasně, takže lze mít různé výklady.. Tedy proč nám věřícím Bůh nedá plné poznání Pravdy, aby nebylo sporů a nejasností a následných rozdělení? Děkuji a nashledanou.


Datum zveřejnění: 15.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den. Jednou jsem šel po ulici a uviděl jednoho známého, ale nebyl jsem
si jistý jestli to je on, protože jsem ho neznal dobře.
Šel jsem tedy za tím člověkem a měli jsem tenhle rozhovor:

Čau Honzo, řekl jsem.
Ten se na mě podíval jako na nějakého cvoka.
No, jsi Honza?Z koleji?, přitom jsem už pochyboval.
A pak řekl.Jsi Křesťan?
Já mu řekl, že ne /Tehdy jsem se otázkami Boha vůbec nezabýval/.
Tak to těžko!odpověděl.
Jeho reakce mi připadala tak opovrživá.Na dost dlouho mě to
přimrazilo.Pak jsem odešel a litoval ho.

Je to fanatismus?Nechci ale soudit.
Můžu se pokládat za křesťana i když nejsem pokřťen?
Jsem z ateisticeké rodiny.K Bohu mě nedovedl nikdo, ale On přišel ke mě sám.Je to už skoro rok a už jsem pocítil velké změny ve svém životě, poté co jsem se Mu otevřel.
Nějakou dobu má zájem dostat se do nějaká křesť. komunity věřících, ale nevím jak na to.
Ale kde jít?
Mám z toho trochu obavy, jít za neznámým knězem a říct mu to.Přes internet je to něco jiného.

Ještě jedna otázka.Musejí o křtu vědět rodiče?Bojím se jejich údivu popřípadě výsměchu.Je mi 21 :).
Děkuji předem za odpověd i za odpovědi jiným, které mi dost pomáhají.


Datum zveřejnění: 15.9.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Vážení Otcové,

nevím si rady s následujícím názorem: "Bůh je nejvíce milosrdný a milostivý a zároveń se celá řada lidí narodila do mírně řečeno neutěšených podmínek a rodinných vztahů. Mnoho lidí je od nejútlejšího věku vystavováno fyzickému či psychickému násilí nebo zneužívání. Tito lidé dostali něco o co nežádali, co nemohli odmítnout tak, jako můžeme odmítnout například dědictví, něco o čem se tiše předpokládá, že se za to má děkovat - život. Pokud takovíto lidé přijdou do kostela nebo kontaktují věřící, je jim Bůh předkládán jako někdo, kdo zejména soudí a trestá za nedodržování příkazů, které člověk ze své nedokonalé podstaty ani plně dodržovat nemůže, tj. jako by byl trestán pes za to, že si nemůže pomoci a stále štěká nebo nováček na vojně za to, že opravdu nevyčistil za pět minut celou chodbu zubním kartáčkem.
Co tedy říci na názor: "Já jsem žít nechtěl, podmínky do kterých jsem se narodil jsem si nezvolil. Když už se to ale stalo, budu se snažit pokud možno druhým prospívat a co nejméně škodit. Co se mnou Bůh provede po mé smrti je Jeho rozhodnutí, On stanovil všechna pravidla, rozhoduje, tedy asi nese i odpovědnost, přinejmenším před sebou samým. Jak napsal Saint-Exupery v knize Malý princ, člověk je odpovědný za toho koho si ochočí (cituji zpaměti) - Bůh si lidi "ochočil", je psáno, že svět je v Boží ruce. Kdyby kdokoli z nás měl možnost zabránit násilí, páchanému na dětech, jiných lidem nebo jen na zvířatech a neučinil by tak, vystavuje se pokud ne trestnímu stíhání, pak přinejmenším morálnímu odsouzení - Bůh je všemohoucí, já si Ho soudit netroufám. Jenom si myslím, že když vidí co lidé dokázali napáchat, je mu hodně smutno.


Datum zveřejnění: 14.9.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Otázka:
Manželství uzavřené také církevně bylo občansky rozvedeno. Jeden z manželů pak uzavřel nové občanské manželství. Po delší dobe se bývalí manželé sblíží a chtějí obnovit soužití. Má přednost toto církevně uzavřené a občansky rozvedené manželství, nebo je třeba respektovat později uzavřený občanský sňatek jednoho z partnerů?


Datum zveřejnění: 14.9.2001
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Dobrý den. Mohl byste mi vysvitlit, z eeho vyplývá, že trestu exkomunikace podléhá pouze osoba, která znala trest, který následuje za porušení zákona? Proeítal jsem v CIC jednotlivé paragrafy, ale myslím si, že to z žádného nevyplývá.Nebo je to upraveno jiným zákonem? Dikuji za odpovii.


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář