katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 6.9.2005
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Přeji Vám požehnaný den. Moc děkuji všem, kdo se podílejí na vytváření těchto stránek. Také se mi líbí právě toto oddělení otázek a odpovědí, protože přestože jsem věřící, jsem ráda, že se mohu poučit v mnoha otázkách, ve kterých mi není jasno.
Chtěla jsem se optat na jeden částečně okrajový, ani se nedá říci, problém svého života. Vím, že v dnešní době, kdy se upouští od spousty katolických názorů, které jsou tzv. zastaralé, že v dnešní světské době se velmi snadno naše lidské svědomí mýlí. A tak tedy k věci:) Jsem mladá dívka z nevěřící rodiny. Zajímalo by mě, do jaké míry je svým způsobem v pořádku starat se sama o sebe. Myslím, že tohle je otázka šitá namíru kněžím:):):) Zajímalo by mě, co všechno je marnivostí a zakrýváním nedostatků a také povrchností a co přirozenou a dobrou touhou líbit se. Konkrétně mluvím o líčení, ale samozřejmě se to týká oblečení atd. Vím, že úkolem ženy je snažit se vypadat pěkně pro svého muže. Myslím, že to je i můj úkol, přestože na toho pravého teprve čekám. Asi jako ve všem člověk musí být upřímný sám k sobě a nakonec si odpoví, ale Váš názor by mě zajímal také. Moc děkuji. Posílám Vám pochvalu:) a modlitbu.


Datum zveřejnění: 2.9.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Otázka:
Dobrý den...

Rád by se Vás zeptal, jak se staví katolická církev k názoru, který se týká Desatera a to: že Desatero nás (křesťany) už nemusí zajímat, protože je nahrazeno Ježíšovým "Dvojterem" - "miluj svého Boha jediného celou svou duší, srdcem i myslí a miluj bližního svého, jako sebe sama...Ježíš tak prý nahradil "Mojžíšovo" Desatero svým dokonalejším Dvojterem. Tento názor byl ještě odůvodněn tím, že když se člověk prohřeší proti Dvojteru - tedy lásce k Bohu či bližnímu (tedy někoho by zabil, svedl někomu manželku, okradl by někoho atd), prohřeší se vlastně proti Desateru. Tím bylo vysvětleno to, že Dvojtero v sobě zahrnuje Desatero a že je prostě dokonalejší...
Rád bych znal názor katolické církve, jelikož mě osobně takovéto názory trochu zneklidňují...
Děkuji velmi za odpověď. Pavel


Datum zveřejnění: 30.8.2005
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Muzete mi, prosim, vysvetlit, proc katolicka cirkev v dnesni (moderni) dobe jeste stale odsuzuje (a zabranuje) pouzivani kondomu. Tento postoj primo zpusobuje nakazeni a pozdeji smrt statisicu nevinnych lidi a neprimo ohrozuje celou spolecnost. Budu rad, kdyz mi odpovite. Neberte to, prosim, jako narazku; jsem jen uprimen zvedavy. Dekuji za Vas cas.


Datum zveřejnění: 29.8.2005
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Když se mě někdo zeptá, co nebo kdo to jsou charismatici, v podstatě vím své, ale nevím, jak mu to přesněji sdělit. Napsali byste o nich něco více?
A ještě by mě zajímalo, proč je docela dost lidí nemá rádo a považuje je sektu.


Datum zveřejnění: 26.8.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den, před dvěma dny se mi dostala do rukou kniha Životopis Terezie z Avily a přečetla jsem ji během dvou dnů. Ráda bych touto cestou řekla, že se mi tento příběh velmi líbil a hodně mě zaujal natolik, že uvažuji, jestli by to nebyla cesta pro mě, protože cokoliv, co se týká života v klášteře, mě už dlouhou dobu zajímá a hledám dostupné informace. Nicméně ráda bych se zeptala, jakým způsobem by se dala karmelitánská spiritualita rozvíjet v běžném civilním životě. Přece jenom si myslím, že osobní setkáávní a vedení by bylo lepší než „pouhá“ četba knih. Dále mě napadla taková idea, jestli by se dalo nějak propojit vnímání této spirituality a chuť být poslušnou partnerkou dobrému muži, to vše v rámci oboustranné uspokojující lásky.


Datum zveřejnění: 11.8.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:

Píšu v takové zvláštní náladě. Včera měl taťka oslavu 50 let a už několik týdnů před tím bylo doma dusno. Jsem vystaven stresu každodenně, i když to na sobě nedávám znát, protože jsem flegmatik. Ale doma mi říkají, že jsem cholerik, protože se pořád rozčiluji a neumím se ovládat. Třeba teď mě chtěli doslova dotáhnout na onu oslavu, zrovna jsem pomáhal hledat nějaké knihy a když se chtěl bránit, vyletěly mi papíry s rukou. Při pohledu na zkrčené listy jsem se vzpamatoval jako první a utelkl jsem do pokoje, kde
jsem zamkl a začal jsem se bít...

Jsem neochotný, lenivý, drzý, hubatý, tvdohlavý, urážlivý atd... Když mi řeknou, abych něco něco udělal, tak to vždycky nějak okomentuji - většinou to je podle mě zbytečné nebo nevím, jak to mám udělat nebo mám jednoduše jenom jiné úkoly. Ale vysvětli to někomu! Už opravdu nevím, co mám dělat. A jsem beznadějný i v tom, že to neumím nikomu vysvětlit. Tak jak jsem doma nejchytřejší, který všechno ví, tak nikde jinde neumím ani říct svůj názor...

Připomínám si slova papeže: Kdybyste věděli, co vím já, také byste nespali a modlili se...

Mohu to vůbec vyznat knězi? Je to moje povaha, takže stejně to udělám znovu a znovu. Existuje nějaký způsob, jak bojovat s tím, jací jsme?


Datum zveřejnění: 8.8.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Prosím o informaci ohledně archivních křestních listů. Sestavuji rodokmen svých předků. V devatenáctém století se moji předkové z otcovi strany narodili v Olomučanech. Vzhledem k tomu, že jsem nenašla žádný kontakt na farnost v Olomučanech nebo Rudici, chtěla jsem poprosit o radu, kam bych se mohla v této věci obrátit. Jestli existuje archiv křestních listů v této oblasti a kde by byl uložen. Předem moc děkuji za informaci.
Poláčková


Datum zveřejnění: 5.8.2005
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobrý den, dovolte mi prosím, abych se Vás zeptala na Váš názor, který se týká různých výzkumů, či lépe řečeno odhadů, jak asi vypadal Ježíš. Mám dojem, že loni vyšel v novinách počítačový portrét pravděpodobné Ježíšovy podoby, vědci vycházeli z geografických podmínek Izraele, také se řídili různými úlomky kostí nalezených na území Izraele, jež pocházely z doby před 2000 lety, rovněž do PC portrétu zakomponovali vzhled současných obyvatel Izraele. Ale já si myslím, že takto sestavovat vzhled Ježíše naprosto nelze. Vzhledem k tomu, že je Syn Boha, tak pro něho přece neplatí žádné hranice v podobě geografické polohy země, nebo klasického vzhledu původních obyvatel. Ten počítačový obrázek totiž byl dost komický - údajný Ježíš tam vypadal jako nějaký přihlouplý pobuda, to byla přímo urážka Božího Syna. Vím, že každý v sobě nosí svou vlastní představu o tom, jak Ježíš asi vypadá, ale sestavovat jeho portrét na základě výše uvedených informací je podle mě absolutní nesmysl. Děkuji Vám za případné vyjádření svého názoru k tomuto tématu.


Datum zveřejnění: 5.8.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Měla bych dotaz ohledně pojmu „apoštolský nuncius“. V podstatě vím, že je zástupcem české církve ve Vatikánu, ale jinak skoro nic. Proto bych ráda věděla více.


Datum zveřejnění: 4.8.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den. Byla jsem vychovávaná ve ve víře,podle starých zvyklostí-do kostela se musí.Podle vzoru svých rodičů jsem nesprávně vychovala i své děti-jsou dnes dospělé a do kostela nechodí.Dříve jsem nad tím nepřemýšlela,ale asi 3 roky máme nového kněze.Ten mi svým způsobem otevřel oči,ale i nasadil brouka do hlavy.Do kostela chodím,že se to má.Trašně ráda bych chodila do kostela s radostí,ale nějak se mi to nedaří.Je mi málem 50 a nechápu různé liturg.texty a podobné věci.Někdy si říkám,že je líp lidem,kteří se k víře dostali až v dospělosti-dobrovolně.Prosím Vás o radu,psych.mně to dost deptá.Děkuji Anna.


Datum zveřejnění: 3.8.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Dobrý den, měl bych otázku ohledně liturgiky. Mohli byste mi, prosím, říci, zda dřívější Misály obsahovoaly „ordo“ pro vysluhování křu a zda součátí Misálu byly antifony a tzv. rubriky? Také by mne zajímalo, zda západní tradice do předvelikonočního postního období započítává soboty a neděle.

Děkuji


Datum zveřejnění: 29.7.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Odnášíme si ze svátosti smíření "jenom" rozhřešení nebo i něco navíc?
Už delší dobu přemýšlím nad tím, jak moc brát vážně poučení od zpovědníka v rámci svátosti smíření. Stalo se mi takto, že když jsem se kvůli pochopení okolností jistého hříchu, zmínila o jedné skutečnosti v mém životě, týkající se mé životní cesty, jeden kněz mě povzbudil se slovy, že je v tom viděl výrazné vedení Ducha svatého a ať vytrvám a jiný kněz mě ohledně téhož velmi důrazně varoval, že takto se projevuje ďáblovo působení, mám si dát velký pozor a rozhodně dál nepokračovat a zcela změnit své smýšlení :-))) Snažím se nebrat vážně ani jednoho z nich, i když ten první mě poznal mnohem víc (generální zpověď), ale co s tím?
Když se člověku stane, že je zrovna bez stálého zpovědníka, může mít takto brzy pěkný chaos v hlavě, a než se s někým, kdo o něm nic neví, ve zpovědnici hádat, tak ponaučení odkýve, ale pak se podle něj nezařídí, což asi taky není úplně O.K., ne?


Datum zveřejnění: 28.7.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na koho se mám obrátit když bych těla záčít vest nějaký klub pro děti a mládež.S kým bych se o tom měla poradit a jestli bych měla mít nějaký kurz.
Děkuji předem za odpověď.
Přeji hezký den.


Datum zveřejnění: 7.7.2005
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Při studiu Bible sem narazil na nesrovnalost, kterou si nedovedu nijak vysvětlit. Týká se Ježíšova vzkříšení. Ježíš, jak věříme a jak bylo na mnoha místech řečeno, měl vstát z mrtvých po třech dnech a třech nocích. Ale jestiže na kříži zemřel v 15.00 na Velký pátek a vzkříšen byl v neděli časně z rána – vycházejí nám pouze dva dny a dvě noci.


Datum zveřejnění: 30.6.2005
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Otázka:
Ráda bych se zeptala, zda katolická církev někdy uvažovala o blahořečení Milady Horákové. Děkuji za odpověď a za krásné stránky!


Datum zveřejnění: 22.6.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
1) Proč říkáme při mši " Ty jediný jsi svatý ...." a to např. v kostele s v a t é h o Mořice, na svátek s v a t é h o Jiřího, 50 km od s v a t é h o Kopečku za zpěvu Máti Páně p ř e s v a t á ?

2) Je skutečně - jak říká kněz při mši - všechna čest a sláva Boha Otce skrze Krista ? Vždyť v době před vtělením a příchodem Krista na svět o něm lidé nevěděli a Hospodina oslavovali a ctili?


Datum zveřejnění: 16.6.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Na pohřební mši mě zaujala slova kněze, ze kterých si bohužel přesně pamatuji jen "...popel popelu, prach prachu...". Tuším, že jsou z Bible. Můžete mi prosím říci, kde přesně tuto pasáž v Bibli najdu, popřípadě jak zní? Děkuji.


Datum zveřejnění: 13.6.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Zdravím Katolíka! Chtěla bych se Vás zeptat (pokud možno více lidí z Vašeho týmu)na 2 otázky:
1. zda jste sledovali (sledujete) pořad Superstar na Nově
2. jaký máte na názor na tento pořad?
P.S.pokud je to možné zveřejněte také anketu,kolik lidí,kteří navštěvují Katolíka,sledovali tento pořad.
Děkuji za odpověd. Ajka


Datum zveřejnění: 8.6.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Dobrý den,
někdy se setkávám s výrazem "paraliturgické obřady". Nikde se mi zatím nepodařilo zjistit, co se pod tímto pojmem skrývá. Prosím o vysvětlení. Děkuji.


Datum zveřejnění: 8.6.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Někde jsem četla, že Ignác z Loyoly měl dar slz. Můžete mi vysvětlit, co to znamená?


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář