katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 1.2.2004
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 30.11.2005 21:04
Otázka:
....rad bych si precetl zasveceny komentar k problemu, kdy je nutno milovat cloveka, ale odsoudit jeho pripadne zle ciny. Toto rozliseni mezi ciny a osobou mi jaksi nesedi.(Tezke dusevni choroby by mohly byt zde snad vyjimkou, ale jiz ne vedome a dobrovolne ovlivneni sebe sama drogami vseho druhu...)Mam na mysli tez dnesni rozsirene hajeni zlocincu svymi pravniky, kteri argumentuji tim, ze dotycna osoba byla v momentu zlocinu nepricetna a tudiz za to nemuze....propomina mi to popravu krvi potrisnene sekery v Kocourkove....jsem si vedom prislusnych pasazi u sv.Pavla....dekuji za komentar....

Datum zveřejnění: 22.5.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 29.11.2005 21:59
Otázka:
Prosím o informaci o katolických ritech - obřadech. Např. římskokatolický, řeckokatolický, melchitský ...
Zajímaly by mě názvy všech uznaných ritů a jejich základní charakteristiky. Delší dobu se sháním po informacích z této oblasti a nemůže nikde téměř nic sehnat. Můžete mi doporučit literaturu, která tuto oblast popisuje. Děkuji.

Datum zveřejnění: 6.5.2005
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 29.11.2005 21:36
Otázka:
Rád bych se zeptal, jaká je (či bohužel spíše byla) symbolika papežské tiáry. Co vedlo ke zrušení tohoto tradičního symbolu papežství, užívaného po celá staletí, nyní, za Benedikata XVI., dokonce i k jeho odstranění z papežského znaku?

Datum zveřejnění: 15.9.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 28.11.2005 13:48
Otázka:
Měl bych takový dotaz, který se týká duchovního růstu. Zajímalo by mě, jsou resp. mohou-li být jakési "deprese", výraznější poklesy nálady a těžké psychické stavy - nevím jak to mám přesně pojmenovat - průvodcem resp. pozitivním signálem při duchovním růstu a při procesu (postupného) přijímání poznávané a často tvrdé pravdy - tvrdé samozřejmě asi z pohledu "ještě neobráceného člověka". Jeden ex-seminarista mi říkal: "exercicie jsou vždy bolestné". (Otázku teď ale vůbec nesměřuji na exercicie, resp. ne pouze na ně) Otázka by se tedy dala položit tak, je-li jedna z možných cest/způsobů duchovního růstu taková, že se člověk do lepšího stavu tzv. "prodepresuje". Je tady jeden možná silný argument proti, a to Ježíšovo "poznáte pravdu a pravda vás osvobodí", což alespoň zdánlivě s depresemi rozhodně příliš neladí. Ještě z jiného pohledu se mi ale za život vykrystalizovalo takové neustále se mi osvědčující heslo, které zní "čím tvrdší, tím pravdivější", přičemž řekneme-li jej prohozeně ("čím pravdivější, tím tvrdší"), platí ještě silněji.
Ještě jedno upřesnění na závěr aby nedošlo k nedorozumění. Je jasné že cesta obrácení není procházka růžovým sadem ("vejďete úzkou branou", "zapři sám sebe a vezmi svůj kříž" apod) a že člověk bude určitou bolest prožívat. Ovšem většinou se zde asi myslí bolest nad vlastní slabostí a špatností, nad svými hříchy, která je však jasně spojená s velikou touhou po změně. Tohoto typu bolesti se však ve své otázce příliš nedotýkám. Jde mi spíš o to, kdy člověk nějak usiluje nebo se snaží usilovat o přijmutí a ztotožnění se s pro něj tvrdou pravdou (byť takto vnímá nějakou zcela zásadní pravdu o Bohu), po které - ve své sobecké přirozenosti - ne-touží a je to pro něj často něco co se "musí, protože nic jiného nezbývá", resp. ví že kdyby se vědomě nesnažil o pravdu jednal by velmi špatně. Prostě o proces, kdy touha zčásti či zcela absentuje a je to často především/jen o vůli a sebeumrtvování. Zopakuji ještě na závěr větu z prvního odstavce: "Otázka by se tedy dala položit tak, je-li jedna z možných cest/způsobů duchovního růstu taková, že se člověk do lepšího stavu tzv. "prodepresuje"." - je totiž nějakým způsobem ústřední a celý zbytek je takovým jejím upřesněním.

Datum zveřejnění: 24.2.2003
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 27.11.2005 21:18
Otázka:
Studenti se mne občas při občanské nauce , pokud je volnější téma ptají na tzv. Právo první noci...., z čeho vzniklo a h la v n ě
jak se k tomu stavěla katolická církev. Není o tom příliš známo.

Datum zveřejnění: 5.8.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 27.11.2005 19:03
Otázka:
Dobrý den, prosím Vás, budu rád, když mi dáte aspoň jedinou dostačující odpověď na otázku: Proč se dopustila Církev nejzávažnějších lidských zločinů v celé historii, jedná se o inkvizici a otrokářství, jaké se stalo v Latinské Americe? Vaši odpověď bych používal na diskuzi s mými kamarády. Děkuji.

Datum zveřejnění: 25.2.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 25.11.2005 18:16
Otázka:
Prosím Vás, mohli byste mi zjistit český katolický kostel nebo společnost v Londýně?

Datum zveřejnění: 18.5.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 23.11.2005 17:26
Otázka:
chtěla jsem se zeptat, jak je to s papežstvím. Mluvila jsem s evangeliky a ti mi řekli, že Ježíš postavil svou církev na petrovem vyznáni, ne ne něm, že jeho předchozi jmeno znamenalo steblo, slama, a změnou jmena Ježíš vyjádřil, že od teď bude stát pevně na vyznání, že ježíš je Boží syn, spasitel. proč máme kněze, když v písmu je, že bůh z nás udělal královské kněžstvo, proč se lidé v katol. církvi dělí na laiky a ...nevim, jak se tomu říká, vždyť Ježíš hledá učedníky... proč neomylnost papeže, když někteří vyhlásili hereze - v dějinách, byli pro vraždění židu.... kde je ta neomylnost. odpouštění hříchů jen ve zpovědi? víra zbavuje hříchů. vírou jste spaseni...nikdo nevejde do božího království než skrze mě. nač prosit o odpustky, když Ježíš už podal dokonalou oběť a není třeba už žádné oběti. v něm bylo všechno dokonáno. proč očistec, když jsme vírou v Ježíše Krista očištěni, jeho krví prolitou na kříži. Uvědomuju si, že citace nejsou přesné z bible, možná se mýlím, otázek jsem napsala mnoho, ale opravdu mě zajímá pravda. p.s.když se tak koukám, tak mi to v církvi přijde jako novodobé zákonictví, musíš dělat dobré skutky, aby ses líbil bohu, jdi ke zpovědi, aby jsi byl čistý a mohl přijít k bohu, ale k Bohu můžeme jen skrze J.K. a jak je to s eucharistií? Vždyť už oběť byla jednou vykonána. tak kněz přece Ježíše znovu neobětuje. tomuto opravdu nerozumím. Prosím jen mi nedávejte radu, abych si přečetla katechismus. Předem moc děkuji a omlouvám se za takové množství otázek. Kristýna

Datum zveřejnění: 27.5.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 22.11.2005 21:36
Otázka:
Jsem praktikující katolík a chtěl bych se vypravit na delší dobu do Norska.
Protože vím, že v této severské zemi je katolíků velice málo (dokonce méně než muslimů), zajímalo by mně kolik tam existuje římskokatolických farností a kolik je tam funkčních kostelů.

Datum zveřejnění: 6.10.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 22.11.2005 21:19
Otázka:
Zajímalo by mne, zda Bůh je i Bohem trestajícím. Děkuji.

Datum zveřejnění: 18.12.2001
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 22.11.2005 21:07
Otázka:
Vážený bratře , prosím o pomoc při vysvětlení 8 verše třetí kapitoly Janova evangelia : Vítr vane, kam chce,jeho zvuk slyšíš,ale nevíš,odkud přichází a kam směřuje.Tak je to s každým,kdo se narodil z Ducha. Předpokládám, že si správně vysvětluji text před tím, že narodit se znovu z vody a Ducha sv. je křest, přijetí Ducha sv. a obrácení ale nevím co znamená přirovnání toho kdo toto přijal s větou - vítr vane kam chce......

Datum zveřejnění: 7.10.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 22.11.2005 21:02
Otázka:
Při cestách po Českém ráji jsem narazil na několik křížů ale i samostatných soch SVATÉ STAROSTY. Marně hledám kdo byla tato Svatá a jaký byl příběh jejího života. Děkuji Pavel

Datum zveřejnění: 23.4.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 22.11.2005 20:55
Otázka:
Dobrý den, rád bych Vás poprosil o zodpovězení následujících dvou otázek.
Zajímalo by mě, proč se na Zelený čtvrtek při Gloria se rozezní zvony? Četl jsem si jednu z dřívějších odpovědí na podobnou otázku, kde je psáno, že „Svaté třídení je totiž dobou ztišení, kdy se zvony a varhany odmlčí od Gloria (Sláva na výsostech Bohu) večerní mše na Zelený čtvrtek a znovu zazní při Gloria Velikonoční vigílie.“ Nenašel jsem tam, ale odpověď na to, proč ve čtvrtek vůbec zní? Je ten „rámus“, který se vždy dělá, důležitý jen pro to, aby si lidé všimli, že od teď se mají ztišit? Nestačilo by pouze zvony od Gloria na Zelený čtvrtek nepoužívat?
A pak bych se chtěl zeptat ještě na jednu věc. K čemu zákoníci a farizeové potřebovali, aby jim Jidáš zradil Ježíše? Mohli si ho snad dost dobře najít sami i bez jeho pomoci.
Za odpověď děkuji.

Datum zveřejnění: 1.2.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 22.11.2005 20:53
Otázka:
Jaký má církev pohled na konec světa?

Datum zveřejnění: 10.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 22.11.2005 20:47
Otázka:
Dobrý deň. Je správne modliť sa k anjelovi strážnemu? Písmo hovorí, že modliť sa máme len k Bohu. Naše deti (aj ja dávno) sú však navádzané pri večernej alebo rannej modlidbe povedať na záver niečo ako: Anjel strážny Ty si môj, vo dne v noci pri mne stoj...
Neviem či je to správne alebo je to len výmysel naších starých mám. Mám učiť svoje deti aby sa modlili k anjelovi strážnemu?

Datum zveřejnění: 15.2.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 21.11.2005 22:19
Otázka:
Chvála Kristu, snažím se získat informace ohledně sv. Dominika Savia, ale mnoho informací o tomto světci není dostupných, některé se rozcházejí. Můžete, prosím, napsat něco o tomto světci, popř. doporučit nějakou literaturu nebo www stránky? Také bych se rád dověděl, kdy tento svatý slaví svůj svátek, zda 9. března (dle data úmrtí v roce 1857), nebo 6. května, jak uvádějí některé kalendáře (i když v našem liturgickém kalendáři tento světec, bohužel, připomínán není).
Za odpovědi děkuji.
Pavel

Datum zveřejnění: 24.5.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 21.11.2005 14:46
Otázka:
Nedavno byl v kinech uveden film Vymitac dabla. Film byl pry inspirovan skutecnymi udalostmi v USA. Zajimalo by mne, co si o tom mysli cirkev. Vim, ze akt exorcismu v cirkvi existuje, ale ze se jedna o naprosto vyjimecnou vec, jelikoz se tyto pripady nedeji tak casto. O to vic mne prekvapila reklama na strankach katolicke encyklopedie, kde jeden knez z Rima popisuje sve zkusenosti s timto jevem. Ma se jednat o desitky pripadu!, coz mne naprosto sokovalo.

Datum zveřejnění: 15.4.2002
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 21.11.2005 14:43
Otázka:
Co je to "kanonický výslech", kdy se provádí?

Datum zveřejnění: 19.12.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 21.11.2005 13:10
Otázka:
Dobrý večer,dozvěděla jsem se,že existují tzv. ženské řády III.řádu,zajímalo by mě,čím se odlišují od řádu jiných.Nejsem katolička a tak bych uvítala i nasměrování na literaturu apod.,kde bych se o těchto společenstvích mohla dozvědět víc.Děkuje a zdraví

Datum zveřejnění: 22.7.2002
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 20.11.2005 22:14
Otázka:
Kdy se poprvé v kostele objevilo tzv. věčné světlo a jaký má přesně význam? Děkuji za odpověď.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   321-340  360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář