katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 7.7.2005
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 10.8.2005 22:27
Otázka:
Při studiu Bible sem narazil na nesrovnalost, kterou si nedovedu nijak vysvětlit. Týká se Ježíšova vzkříšení. Ježíš, jak věříme a jak bylo na mnoha místech řečeno, měl vstát z mrtvých po třech dnech a třech nocích. Ale jestiže na kříži zemřel v 15.00 na Velký pátek a vzkříšen byl v neděli časně z rána – vycházejí nám pouze dva dny a dvě noci.

Datum zveřejnění: 13.11.2003
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 9.8.2005 16:29
Otázka:
Zajímalo by mne, jaký je názor "katolíku" na mešní satupendia - tedy peníze dávané kněžím za odsloužení mše na nějaký úmysl. Četl jsem zajímavý názor teologa P. Kunetky, který se domnívá, že je to nesmyslný pozůstatek středověkých oltářníků, v nebi to nemá váhu, neboť nelze u Boha předplatit, k čemu on použije oběť svého syna a kněží to navíc nezdaňují, takže je to nemorální příjem. Co na to říkáte vy?

Datum zveřejnění: 20.1.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 9.8.2005 15:42
Otázka:
Zdravim. Zajímá mě Váš názor, zda lze považovat např. vleklou nemoc nebo jiné neštěstí, za určitou formu tříbení(prořezávání ratolesti), nebo, poněkud nemoderně, za časné tresty za naše hříchy. Nemůžu si pomoct, ale osobně mám zkušenost, že pokud něco zlého udělám, poměrně brzy dostanu za uši (na druhou stranu, když je nejhůř, přihodí se kupodivu nějaké přiznivé 'náhody?'). Takže alespoň u mě vyhrává druhá varianta. Zkusíte mi to vyvrátit, nebo, je vůbec co vyvracet? A je možné, aby se Bůh vpodstatě takhle staral, nebo si jen něco namlouvám.

Datum zveřejnění: 21.10.2003
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 5.8.2005 12:20
Otázka:
Nevím si rady s bezdomovci a jejich podporou. Slyšel jsem již při kázání, že zdaleka ne všichni bezdomovci zaslouží naši podporu. Myšleno finanční, které se obvykle dožadují. Pokud tedy podpořit, tak například jídlem. Hlavním argumentem proti bývá, že za moje peníze si koupí alkohol, či cigarety...apod. a pouze jim pomůžu v jejich zničujících závislostech. V zásadě s tím souhlasím, ale jak mám poznat toho pravého. Nechci se totiž prohřešit proti lásce k bližnímu. Momentálně se snažím spíše podporovat /pokud je z čeho/ lidi bez práce a pod., lidi o kterých vím, že to potřebují. Bezdomovcům většinou nic jiného než to jídlo nedávám. Většinou ho ani nechtějí. Nebo to zahodí do nejbižšího koše. Děkuji za odpověď. Adam Bartoň

Datum zveřejnění: 22.9.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 3.8.2005 21:52
Otázka:
Dobrý den. Jsem muž,23 let a cítím,že mé místo v životě je v manželství. Vím že toužím po pevném vztahu a má dívka by měla být věřící. Jaké další vlastnosti by měla mít? Jaké vlastnosti partnerů jsou důležité pro štastné manželství. T.



Datum zveřejnění: 16.6.2005
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 26.7.2005 8:03
Otázka:
Na pohřební mši mě zaujala slova kněze, ze kterých si bohužel přesně pamatuji jen "...popel popelu, prach prachu...". Tuším, že jsou z Bible. Můžete mi prosím říci, kde přesně tuto pasáž v Bibli najdu, popřípadě jak zní? Děkuji.

Datum zveřejnění: 30.6.2005
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Datum poslední reakce: 18.7.2005 10:59
Otázka:
Ráda bych se zeptala, zda katolická církev někdy uvažovala o blahořečení Milady Horákové. Děkuji za odpověď a za krásné stránky!

Datum zveřejnění: 25.5.2005
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Datum poslední reakce: 17.7.2005 14:45
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na problém oddělení stvořitele od stvořeného. V hodině filosofie se učíme, že Bůh stvořil svět a víc už do něj nezasahuje. Je naprosto oddělen a nemá možnost do dění nijak zasahovat a ani člověk nemůže Boha „potkat“, spojit se s ním, naslouchat mu atd. Doslova mezi Bohem a světem je neprostupitelná mezera.
Pokud by to tak bylo, proč se modlíme, proč jsou při mši přímluvy, jak to, že se Hospodin zjevil v hořícím keři, když nemá možnost kontaktu se světem? Profesorka takto vykládá středověk (Augustin, Boetius, Akvinský) a mně připadá, že tu něco uniká.

Datum zveřejnění: 5.5.2005
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 14.7.2005 11:50
Otázka:
Dobrý den!
Mám následující dotaz, ale začnu nejdříve popisem situace.
Před půl rokem jsem začal navštěvovat školu asijských bojových umění a věnuji se stylu Aikidó. Jedná se o pomerně nenáročný styl a jeho cílem není destrukce protivníka, ale jen získání kontroly nad ním a taky nad sebou samotným. Za ten půlrok po který Aikidó studuji (vím že je to na bilancování moc málo) se cítím tělesně i duševně daleko lépe, jsem klidnější a vyrovnanější.
Teď k dotazu: Jak se staví církev ke studiu asijských bojových umění? Já na sobě cítím, že mi studium všestranně pomáhá a každému bych ho doporučil. Faktem ovšem je, že katolík se má zdokonalovat především motlidbou a svátostmi. Katolík jsem a katolíkem taky zůstanu a mezi křesťansvím a studiem Aikidó necítím rozpor. Pro upřesnění ještě uvedu, že to "fackování" pod kterým si laik bojové umění představuje, je jen jednou z mnoha složek studia. Kromě tréningu těla se učíme ovládat i emoce, chování, etiketu atd...
Zajímal by mě a snad i čtenáře Váš názor. Předem za něj děkuji.

Datum zveřejnění: 28.4.2005
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 12.7.2005 10:16
Otázka:
Dobrý den. Zajímalo by mě, jaké jsou u zesnulého podmínky, aby mohl být církevně pohřben a které skutečnosti tomu naopak brání? Mám na mysli zejména vyznání zemřelého. Děkuji.

Datum zveřejnění: 13.5.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 6.7.2005 11:16
Otázka:
Dobrý den...¨
I já bych měl dotaz týkající se mě osobně. Je mi 27 let. je to složitější, budu se snažit to říct stručně a jasně. Jsem věřící a od mládí si buduji cestu k Bohu. Když jsem s Bohem, respektive ve společnosti věřících je mi nepopsatelně dobře. Můj problém je v tom, že jsme z malého města, kde věřící lidé mého věku vůbec nejsou, takže nemám nikoho s kým se o víru a věci s ní související podělil. Což je někdy opravdu zlé...
Jelikož mě zajímá teologie, filozofie a učení katolické církve, rozhodl jsem se studovat CMTF obor Křestanska výchova....abych tak byl blíže Bohua a snad i lidem věřícím v Ježíše Krista.
Musím také říct, že ta absence věřících lidí mého věku (ale samozřejmě, že to nebylo jen tím, je to i má vlastní vina) vedla kolikrát k tomu, že jsem se od Boha vzdálil, což opravdu NECHCI. A teď otázka. Myslíte si, že studiem a snažením se dozvědět o křesťanství více a snažením se sdílet víru s druhými je dobrý způsob jak se přiblížit Bohu? Mám silnou touhu milovat lidi a být dobrým člověkem, ale když je člověk sám je těžké toto realizovat.
Moc rád bych se studiem dozvěděl o učení Ježíše Krista více, abych mohl víru v Ježíše Krista např. šířit dál lidem, kteří zatím neobjevili Lásku a Pravdu Boha Otce...
Děkuji mockrát za Vaši reakci.... Pavel...

Datum zveřejnění: 27.5.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 2.7.2005 23:26
Otázka:
Když jsem si tak v sekci otázky a odpovidi procítal nekteré dotazy týkající se sexuální morálky, napadl me ješte jeden dotaz na toto téma, na který neznám odpoved resp. postoj kat. církve. Jedná se o tohle: predstavme si pohlavní život manželu, odehrávající se dle všech pravidel katolické sexuální morálky. Mela by církev nejaké námitky vuci takovému pohlavnímu styku (který, jak už jsem rekl výše, by všechny regule splnoval), který by se však del v jiné, než prirozené poloze ? A jestli ano, jaké a proc ? BTW. vím, že v drívijší (puritánské) americe za toto hrozilo dokonce vezení.

Datum zveřejnění: 13.2.2003
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 27.6.2005 9:56
Otázka:
Když se teď tolik mluví o muslimech v souvislosti s terorizmem - byl jsem jednoznačným přívržencem vojenského řešení v Iráku (a podle mého názoru nejenom tam) a to jenom proto, aby už konečně měli slušní a nevinní lidé pokoj!! Cítím s těmi, které tohle teroristické šílenství osobně postihlo a je mi zle když vidím, jak se spousty muslimů raduje z neštěstí druhých a bezbranných lidí. Nejvíc mě na tom zaráží to, že k tomuto nešťastnémmu myšlení a jednání vedou i své děti. Ptám se tedy - co od těchto dětí můžeme v budoucnu čekat?? A teď, proč jsem na začátku řekl, že jsem byl přívržencem vojenského řešení a proč teď už nejsem? Je to z úplně prostého důvodu - protože papež řekl jednoznačné ne válce v Iráku. Myslím si, že je třeba řídit se tím co říká, i když se musím přiznat, že v tomto případě mi to dělá problémy. Jaký na to máte názor Vy?

Datum zveřejnění: 10.7.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 21.6.2005 23:21
Otázka:
Laudetur Jesus Christus!
Mam docela malou otazku. Na nekolika oltarich jsem uz nasla napis ALTARE PRIVILEGIATUM. Zajimalo by me, co to znamena. Z latiny vim, ze "altare" je oltar. Tvar "privilegiatum" nemuzu prelozit. Kdyz vezmu v uvahu, ze by to mohl byt nejaky privilegovany oltar, chtela bych vedet, co to znamena. Dekuji za pomoc.

Datum zveřejnění: 9.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 20.6.2005 8:26
Otázka:
Dobrý den. Měla bych jednu otázku, která je na těchto stránkách velmi často probírána a týká se předmanželské čistoty. Je považováno za hříh, když dva lidé, kteří spolu jen chodí, provádějí "všechno" kromě pohlavního styku? Za odpověď vám děkuji :o)

Datum zveřejnění: 21.5.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 19.6.2005 18:00
Otázka:
Dobreho dne,
chtel bych se zeptat na Vas nazor ohledne nelegalniho software.Mam na pocitaci desitky takovych programu.Pocinaje operacnim systemem Windows, pres ruzne uzitecne programy az po hry a zabavu. Take mam vice nez 100 CDcek s hudbou, filmy, atd.
Vim, ze je to hrich a lituji ho, zaroven ale vim, ze s tim asi nic neudelam. Muzu jit vubec ke sv. zpovedi?
Takovych pripadu jsou podle meho nazoru velke spousty a to i z "svatejsich" kruhu.(Takovy tedy znam jen jeden - z vice lidma jsem se o tom nebavil.)

Dekuji za odpoved.
PS: Doufam, ze jste za ty XP-cka ve kterych ted pracujete zaplatil cca 13.000 :-)

Datum zveřejnění: 13.6.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 16.6.2005 20:36
Otázka:
Zdravím Katolíka! Chtěla bych se Vás zeptat (pokud možno více lidí z Vašeho týmu)na 2 otázky:
1. zda jste sledovali (sledujete) pořad Superstar na Nově
2. jaký máte na názor na tento pořad?
P.S.pokud je to možné zveřejněte také anketu,kolik lidí,kteří navštěvují Katolíka,sledovali tento pořad.
Děkuji za odpověd. Ajka

Datum zveřejnění: 17.1.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 11.6.2005 11:31
Otázka:
Vím,že je to už hrozně ohraná otázka,ale přesto na ni nevím odpověď.Jak mám odpovědět člověku ,který se ptá:Když je Bůh tak milující,proč nechává trpět nevinné lidi,nebo proč musí umírat malé děti,které se ničím neprovinily?Co potom třeba jejich rodiče-vždyť můžou na Boha zanevřít a ten to přece nechce.Chce,abychom ho měli rádi.Děkuji za odpověď. M.

Datum zveřejnění: 28.11.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 11.6.2005 10:44
Otázka:
Dobry den, mam na vas velkou prosbu. Nevim co delat. Jsem krestanka, ktera nedavno zacala navstevovat cviceni jogy v dennim zivote. Mela jsem totiz zdrav.problemy a lekar mi sam jogu doporucil. Casem jsem zjistila, ze je mi blizke i duchovni uceni jogy a ve sve podstate neni v rozporu s Jezisem Kristem a s tim co hlasal. Naopak mam pocit, ze jsem jeste "lepsi" krestanka, vic veci si uvedomuji... take mne to tahne k jejich mistru Maheswarandovi. Zrejme jsem pochopila vyznam ziveho mistra, ale to neznamena ze zatracuji Jezise, stale ho ze srdce miluji. Myslite, ze v tom je problem? Rozpor? Ja ho necitim. Moc dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 23.2.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 7.6.2005 9:27
Otázka:
Jsou evangelíci heretiky? Není ekumenické snažení spíše utopickou vizí, když ŘKC nemůže a ostatní křesťanské "církve" nechtějí ustoupit od svých ustavujících principů.
Děkuji za odpověď.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   401-420  440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář