katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 21.1.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 6.5.2005 11:07
Otázka:
Chtěla bych se zeptat,jestli mohou ženy studovat teologii a jaké potom mají uplatnění?

Datum zveřejnění: 26.2.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 6.5.2005 8:55
Otázka:
Dobrý den,
často se setkávám s námitkou, že církev měla před r.89 obrovský morální kredit, která nedokázala využít a ztratila jej. Cítím, že to není tak úplně pravda, ale jak na takovouto námitku reagovat?

Datum zveřejnění: 18.1.2005
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 5.5.2005 10:10
Otázka:
Četla jsem na Vašich stránkách texty ke slavnosti Všech svatých…
Už jsem mnohokrát přemýšlela o odpustcích, každoročně se k tomu vracím a stejně mi to není moc jasné.
Nevím
– proč jsou stanovené právě tyto dny pro získání odpustků, je to jenom vodítko pro lidi, aby si vzpomněli na zemřelé, nebo je to jinak dané.
– proč jsou stanovené právě modlitby Otče náš a Zdrávas; ty modlitby samotné jsou přece o něčem jiném (tomuhle nerozumím nejen ve spojení s odpustky: Pomodlit se Otče náš za…).
– kde se odpustky vlasně vzaly, jak víme, že můžeme nějakému zemřelému pomoct, je nějaký odkaz v Bibli.
– kde v Bibli najdu něco o výše zmiňovaném očistění a z toho i o očistci; na základě čeho můžeme tvrdit, že vlastně vůbec existuje.

Datum zveřejnění: 5.5.2005
Rubrika: Věrouka, Liturgika
Datum poslední reakce: 5.5.2005 9:58
Otázka:
Chvála Kristu. Několikrát jsem se už setkal s tím, že je Panna Maria označována jako "blahoslavená Panna Maria". Vždy jsem měl za to, že je svatá. Při hledání v archivu, kde jsem se snažil najít odpověď na tuto otázku, jsem zaregistroval, že i v odpovědích je označena jako "přesvatá", či je přímo napsáno : "O svatosti Josefa či Marie bych se v tomto případě nebál: když ne oni, kdo vůbec...?". Z výše uvedeného jsem nabyl přesvědčení, že je skutečně svatá a proto mě o to víc zaráží užívání výrazu "blahoslavená". Chtěl bych poprosit o alespoň krátký komentář k této otázce. Blahoslavenost chápu jako jakýsi předstupeň svatosti. Proč je tedy používán nižší "titul" :-) ? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 17.9.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Datum poslední reakce: 4.5.2005 11:25
Otázka:
Dobry den, jsem jiz po ctvrte zenaty a trikrat jsem mel za manzelku pokrtenou katolicku.Ale ani jednou jsme nemeli svatbu cirkevni,vzdy to byl snatek jen civilni.Nyni jsem zenaty opet s katolickou,ale jsem nepokrteny.Po krtu touzim a chceme mit s manzelkou svatbu v kostele.Prosim Vas co vse mam udelat, abych mohl mit katolicky snatek.Mnohokrat dekuji za odpoved a radu.

Datum zveřejnění: 6.8.2001
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 3.5.2005 21:50
Otázka:
Chvála Kristu! Zajímaly by mě prosím předpisy a nařízení Svatého stolce ohledně podávání eucharistie a podmínky možných vyjímek daných biskupstvími. A to jak ve způsobu (tím myslím na ruku, vkleče, má-li se pohybovat kněz či věřící atd.), tak stanovení, kdo smí nejsvětější svátost podávat (podmínky pro laiky včetně pohlaví, řeholních bratrů, sester atd.). Díky za Vaši službu. Ze srdce přeji požehnané dny!

Datum zveřejnění: 30.3.2005
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 3.5.2005 21:24
Otázka:
Dobrý deň
obraciam sa na Vás s nasledovnou otázkou.
Priatel-katolík, ktorý je relatívne vlažný vo viere, vstúpil do manželstva s dievčaťou, ktoré je evanjelička. Manželstvo uzavreli len v evanjelickom kostole. Deti sa rozhodli vychovávať ako evanjelikou. Pán ich požehnal a očakávajú prvé dieťa. Priateľ ma poprosil, či by som mohol byť krstým rodičom ich dieťatka.
Viem, že krst je vzájomne (medzi rímsko katolíckou a evalinjelickou cirkouv) uznávaný. Avšak viem, že krst sa udeľuje vo viere rodičov a krstných rodičov.
Aký postoj mám k tomu ja zaujať ako rímsky-katolík? Priateľovi by som rád vyhovel avšak nemôžem sľúbiť niečo čo je v rozpore s našou vierou.
Rád by som vedel oficiálne stanovisko katolíckej cirkvi.
Ďakujem

Datum zveřejnění: 29.5.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 3.5.2005 12:50
Otázka:
Pokud je to možné, prosím Vás o alespoň stručné vyjádření k následujícím větám... Nejdříve úvod do problematiky - trochu `ze široka`: V poslední době je nemožné si nevšimnout prudce se zrychlujícího vývoje v oblasti platebních a také jiných (např. identifikačních) systémů. V minulosti se hojně používalo karet magnetických, které však byly v některých oblastech lidské činnosti nahrazeny dokonalejšími a bezpečnějšími kartami čipovými. S rozvojem mobilních zařízení a internetu a zejména s jejich větší dostupností veřejnosti podporovanou nejen místními politickými vládami, ale i světovými velmocemi a nadnárodními společnostmi jako je např. Microsoft (viz např. jeho snahy o rozšiřování `počítačové gramotnosti` v Rusku) lze však vysledovat jakousi `další fázi` ve vývoji všech těchto systémů - jedná se o snahy propojit celý svět elektronicky - bez ohledu na hranice států a rozdíly mezi kontinenty. V důsledku tohoto technického rozvoje je možné vysledovat rostoucí využívání mobilní a elektronické komunikace, elektronického obchodu, elektronického vedení účtu, elektronického podpisu atd. Přináší to celou řadu výhod, které jsou také často prezentovány při obavách lidí ze zavádění těchto technologií do jejich života. Z těchto výhod jmenujme např. to, že již nikdy více nemusíte čekat dlouhé fronty ve svém bankovním ústavu kontrolujete-li svůj ůčet např. přes internet, mobilní telefon či přes jiný elektronický platební systém, své výhody má i elektronická zdravotní dokumentace a identikační karta atd. Všechny tyto údaje je již dnes možné umístit na jediný čip - umístěný např. v osobní čipové kartě. A teprve nyní se dostávám k jádru své otázky, která pro mnohé může znít nesmyslně, nicméně já ji přesto pokládám: Nedomníváte se, že současný stav v oblasti komunikačních, informačních a ostatních technologií je přinejmenším přípravou pro naplnění obsahu ZJ 13:16-17 ? Nikdy v minulosti lidstva si totiž nebylo možné představit, že by mohla být prováděna kontrola nad každým jedincem... v současné době to již - díky vyspělé technice, kterou si člověk vytvořil - možné je. Avšak - jak vážná je tato doba, to ať posoudí každý sám s pomocí Ducha Svatého. Bratři a sestry v Kristu - modlete se a studujte Písmo Svaté tím usilovněji, čím vážnější tuto dobu shledáte! Buďte si vědomi toho, že stále ještě zažíváme dobu velké milosti - vždyť můžeme bez jakéhokoliv trestu a hrozby vyznávat svou víru v Ježíše Krista, našeho Pána a hlásat Evangelium! Ale zároveň si položme otázku: `Jak dlouho ještě tato doba milosti potrvá?`. Proto Vás, bratři a sestry, z celého srdce prosím - BDĚTE!!!

Datum zveřejnění: 14.5.2003
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 3.5.2005 7:09
Otázka:
Dobrý den. Chci se zeptat na něco, co už zde možná padlo. (V tom případě bych byl vděčný za odkaz.)
V Mt 19,9 je, že kdo propustí manželku, mimo případ smilstva, uvádí ji do cizoložství, a kdo si v takovém případě vezme jinou, cizoloží. (Parafráze ekum. překladu.)
a) Znamená to, že kdo opustí svého manželského partnera, který smilnil, neuvádí ho do „cizoložství“, a že kdo si v takovém případě vezme někoho jiného, „necizoloží“?
b) Znamená to, že ten, kdo opustí svého manželského partnera, který smilnil, a ten, kdo si v takovém případě vezme někoho jiného, může jednat správně?Jak se to potom má ke katolickému pojetí nezrušitelnosti manželství za pozemského života manželů? Děkuji.

Datum zveřejnění: 23.10.2003
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 2.5.2005 11:20
Otázka:
Můžete mi, prosím, říci, jak vzniklo slovo Hospodin? Je mi jasné, že to není od slova hospoda. Myslím si, že to je od slova hospodář (jakožto nejvyšši na statku). Nebo se mýlím?

Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 1.5.2005 23:47
Otázka:
V sucastnosti stojim pred dolezitymi zivotnymi rozhodnutiami.ako mam zistit ci to co citim v srdci ako poslanie je skutocne Bozia vola?Je mojou povinnostou rozvijat vsetky talenty ktore som od Boha dostala? Je zle ked clovek s vynikajucimi stud.vysledkami sa zacne venovat sluzbe druhym namiesto dalsieho studia alebo vedeckej prace, na ktoru ma predpoklady,ale nenaplna ho?

Datum zveřejnění: 18.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 1.5.2005 23:12
Otázka:
Vážení přátelé,
je mi 19 let a studuji 1. rok na VŠ. Jenom občas pochybuji, jestli to je ta správná cesta, kterou Bůh po mě chce. Jsem katolík, ministrant. Nemám vážnou známost, i když cítím určité sympatie k jiné dívce (ta však není katolička a má "svého" přítele). Uvažuji o duchovním povolání. Prosím, můžete mi poradit?
Jak poznám, co mám dělat? Vždyť přece každý má určen své posláním ještě před narozením. Chci konat Boží vůli. Jak ji však mohu poznat? Prosím o to (o znamení), až mi někdy přijde, že se rouhám. Tak nevím. Čtu Bibli, svěřil jsem se do Božích rukou - ale mám pochybnosti, že má nečinnost je špatná. Modlím se... a rád bych i pracoval, kdybych věděl, "na jakém poli".
Za všechny "hledající" děkuji za Váš čas.


Datum zveřejnění: 25.6.2001
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 29.4.2005 13:17
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jestli člověk odpadlý od víry (však pokřtěný katolík), může mít pohřební obřad v katolickém kostele. Předem děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 21.1.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 29.4.2005 13:09
Otázka:
Hledám skupinku mladých nadšenců, kteří letos o prázdninách pojedou do La Salette, Lourdes, nebo na jiná poutní místa v Evropě. Chtela bych se k vám připojit. Děkuji Katka, e-mail: kzb@post.cz

Datum zveřejnění: 24.5.2001
Rubrika:
Datum poslední reakce: 29.4.2005 13:03
Otázka:
Krome soboty, na ktere mi vadilo, ze je nahrazena dnem svatecnim, me v desateru nenechava klidnym zacatek a konec. Tak jak ho tradicne Rimsko-katolicka Cirkev uci zni takto:
1.V jednoho Boha věřiti budeš.
2. Nevezmeš jména Božího nadarmo.
3. Pomni, abys den sváteční světil.
4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo na zemi.
5. Nezabiješ.
6. Nesesmilníš.
7. Nepokradeš.
8. Nepromluvíš křivého svědectí proti bližnímu svému.
9. Nepožádáš manželky bližňího svého,
10. aniž požádáš statků jeho.

Nerozumim tomu proc kdyz srovnam posledni 2 prikazani s Ex 20: `Nepožádáš domu bližního svého, aniž požádáš manželky bližního svého,ani služebníka jeho, ani děvky jeho, ani vola jeho, ani osla jeho, ani cožkoli [jest] bližního tvého.`, tak se to jevi jako jedine prikazani, nehlede na to, ze to rozdeleni na dve vyse uvedene se nezda byt ani za sebou jdouci v biblickem textu (oddeleni statku - 10. prikazani od domu - zacatek textu v Exodu, a nebo naopak oddeleni manzelky - 9. prikazani od ostatnich lidi v jeho domacnosti - sluzebnictva atp.).
Z toho samozrejme vyplyva otazka, jestli je naopak spravne sloucit `Nebudeš míti bohů jiných přede mnou.Neučiníš sobě rytiny, ani jakého podobenství [těch věcí] , kteréž jsou na nebi svrchu, ani [těch] , kteréž na zemi dole, ani [těch] , kteréž u vodách pod zemí.` do jednoho prikazani, kdyz se naopak v textu zda, ze jde o prikazani dve.

Neni mozne, ze zpusob vyse uvedeneho tradicniho desatera dusledkem problemu, ktere mela Rimsko-katolicka Cirkev v minulosti s tim, jestli dovolit obrazy v Bohosluzbe nebo ne? (a pak by to bylo samozrejme ucelovym rozdelenim, ktere by velmi zle nakladalo s Bozim slovem)

Datum zveřejnění: 8.8.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 29.4.2005 11:57
Otázka:
Nedávno jsem se účastnil jedné zajímavé diskuze, kde jsem se dozvěděl, že "na koncilu v pátém století byla vyňata z Písma pasáž z projevů Ježíže Krista o reinkarnaci" a také o jakýchsi spisech, jež Církev rovněž vyřadila, které obsahovaly pro změnu něco o Lilith, údajné první ženě. Mohl bych se k těmto spisům nějak v dnešní době dostat? Chtěl bych vědět, co přátele z fóra vedlo usoudit, že Pán Ježíš "schvaluje reinkarnaci" ... asi nějaká překroucená zmínka o věčném, či co. Děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 15.5.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 29.4.2005 11:54
Otázka:
Dobrý den,
jsem praktikující katolička a až jednou dojdeme spolu s partnerem k rozhodnutí vzíti se, nevím, zda se nechat oddat v kostele, ve kterém jsem byla jako již dospělá pokřtěna (v mém rodném městečku) nebo v kostele, který navštěvuji nyní v městě mého současného bydliště, z jehož okolí pochází i partner.
A jak vybírat svědka? Měl by jím být rovněž praktikující katolík?
Děkuji za Vaši laskavost a ochotu mi odpovědět.
Andrejka

Datum zveřejnění: 23.10.2002
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 29.4.2005 11:52
Otázka:
Chvála Kristu,
chci se zeptat jaké oblečení (především liturgické) může nosit trvalý jáhen. Kleriku, biret, kolárek, kolárkovou košili, pluviál,...
P.S. Vím o obecně platném, že jáhen nosí štolu "přes rameno" a dalmatiku, ale tyto další vyjmenované části oblečení se jen tak na trvalých jáhnech nevidí, tak nevím...
Předem díky za odpověď!

Tomáš

Datum zveřejnění: 14.10.2003
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 29.4.2005 11:45
Otázka:
Obracím se na vás ještě s jedním dotazem: známí se mne ptají,zda pojede nějaká skupina poutníků v říjnu do Říma na blahořečení Matky Terezy a kde je možné se přihlásit. Děkuji!S.Š.

Datum zveřejnění: 30.4.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 29.4.2005 11:41
Otázka:
Dobrý den,
měla bych na Vás dva dotazy:1.Mám zpívat se sborem v evangelickém kostele, ale nevím jak se tam mám chovat.Myslím tím žehnání se svěcenou vodou při vstupu,klekání před oltářem,atd...¨Ve starém vydání katechismu se píše, že je výslovně zakázáno chodit na bohoslužby jinověrců, ale v jiné literatuře se píše, že je zakázáno chodit pouze k přijímání.Jak to tedy je?Můžete to uvést na pravou míru.
2.Jak to,že kněz se nesmí oženit, ale jáhen ano? Není to nespravedlivé vůči kněžím?
Děkuji

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   441-460  480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář