katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 12.3.2002
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 25.2.2004 8:04
Otázka:
Vážený P. Šikulo, dovolila bych se zeptat na dvě věci. 1. Jak se má katolík bránit vlivu lefebvristů ("Bratrstvo sv. Pia X.", FSSPX)? Jak má argumentovat, když rafinovaně zpochybňují Nejsvětější Svátost Oltářní a proměňování při "Novus Ordo Missae"? Jejich bludy jsou v důsledku hrozné a naplňují mně děsem. Věřím ve Svátostného Ježíše a nechci se s pomocí Boží dát zmást nebo zviklat. Díky za Vaši odpověď. - 2. Zdá se mi, že - při vší úctě ke katolickým kněžím - chybí katolíkům nějaká kvalitní liturgická výchova. Lze s tím něco dělat anebo mohl byste, prosím, doporučit nějakou kvalitní i předkoncilní literaturu na toto téma (vždyť gesta jsou stejná, stejný Svátostný Ježíš na oltáři, atd.)? Děkuji Vám za odpověď. S úctou a prosbou o Vaše kněžské požehnání Anička T.

Datum zveřejnění: 10.11.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 24.2.2004 14:26
Otázka:
Dobry den,
mel bych jeden dotaz ohledne "lidoveho lecitelstvi",proutkare,....Jaky je postoj cirkve k temto alternativam?Nekdo tvrdi,ze pokud pouzivaji nejakeho predmetu (ruzne virgule,zavazi,...) ze je to spatne.Nikdy jsem na to nazor cirkve neslysel.Ze sve zkusenosti jse me to lidove lecitelstvi osvedcilo.

Datum zveřejnění: 2.1.2004
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 24.2.2004 14:16
Otázka:
Chvála Kristu milí bratři, rád bych se zeptal na dekret vydaný svatým otcem Piusem XII ohledně komunismus, a to ve čtyřech rovinách;
1) je tento dekret o komunismu stále platný, zrušil jej některý nástupce svatého otce anebo jej někdo potvrdil a kdo jej potvrdil a případně zda došlo k jeho rozšíření (zúžení) alespoň co do jeho výkladu.
2) do jaké míry byl tento dekret aplikován a to nejen u nás ale i v dalších teritorií.
3) jaká je jeho vymahatelnost v novém světle dnešní doby a to obzvláště u nás avšak i na jiných územích, byl někdo v novodobých dějinách (tím myslím po pádu komunismus) exkomunikován anebo bal do klatby či jiného trestu.
4) byl tento dekret použit i jinde, mám namysli takové státy Kubu či Čínu anebo byl po jeho vzoru vydán takový dekret i v obdobném politicko – hospodářském uspořádání.

Datum zveřejnění: 26.2.2003
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 24.2.2004 14:02
Otázka:
V souvislosti s jeruzalémským chrámem mě napadla praktická otázka: pokud do svatyně mohl jenom velekněz a to jednou do roka, tak kdo tam uklízel? Nějaké pavučiny a prach se tam přece musel objevit? Nebo tam šel ten velekněz s kýblem a hadrem?

Datum zveřejnění: 11.12.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 23.2.2004 14:36
Otázka:
¨Dobrý den. Možná je to dotaz triviální, ale já sama si s ním už delší dobu nevím rady. Přemýšlím nad tím, proč je v lidech, v nás všech, ve mě tolik sobeckosti a jestli s tím jde něco dělat a když tak co. Možná bych tu odpověď měla hledat u Boha (jsem věřící), ale nějak ji nenacházím. Nebo ji mám hledat v sobě? Chtěla bych v tom cosi změnit. Tereza

Datum zveřejnění: 28.10.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 23.2.2004 14:17
Otázka:
Při čtení Písma (Sk 17,26-28) „On [Bůh] stvořil z jednoho člověka všechno lidstvo, aby přebývalo na povrchu země, určil pevná roční údobí i hranice lidských sídel. Bůh to učinil proto, aby jej lidé hledali, zda by se ho snad nějakým způsobem mohli dopátrat a tak jej nalézt, a přece není od nikoho z nás daleko. „Neboť v něm žijeme, pohybujeme se, jsme“, jak to říkají i někteří z vašich básníků..." mě napadlo několik otázek, jak to vlastně je.
1) Bůh je "nahoře" a satan "dole". Vezmeme-li to geograficky, náš pohled vzhůru je jen relativní; jiným směrem se dívá „vzhůru“ např. Australan. Oba se díváme vzhůru, a přesto hledíme každý opačným směrem. Bůh „nahoře“ nás tedy zcela obklopuje. Jestliže Bůh všechno obklopuje a vše je v Něm obsaženo, kde je peklo? Může být "v části Boha"?
2) Jiná otázka je o velikosti (fyzické) Boha. Je Bůh omezen velikostí zeměkoule nebo vesmíru?
3) Na jiných otázkách se diskutuje o evoluční teorii. Mýlí se snad Pavel a jeho výklad zapsaný pod vnuknutím Ducha Svatého nesprávný nebo nevěrohodný?
4) Jestliže má Grygar pravdu, že se vesmír stále rozpíná, zvětšují se i rozměry Boha? Nepraskne? :-)))

Děkuji za odpovědi.

Datum zveřejnění: 3.2.2004
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 23.2.2004 14:14
Otázka:
Zajímá mne otázka, do jaké míry jsou přírodní síly nezávislé na Bohu. Zabývá se tím nějaký církevní dokument, nebo teolog ?

Datum zveřejnění: 6.2.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 23.2.2004 9:31
Otázka:
Kdo je syn Boží? Ptám se proto, abych si sám odpověděl na otázku, zda je jeden a zda to je Kristus.

Datum zveřejnění: 11.2.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 22.2.2004 22:20
Otázka:
Nedávno mi jedna žena tvrdila, že v Bibli nikde není zmínka o manželství s jednou ženou a že v době Ježíšově byla běžná bigamie. V Novém zákoně o tom nikde není ani zmínky, což prý mnohoženství nevylučuje. Manželství s jednou ženou je prý výmysl církve. Dále tvrdila, že katolická církev je moc přísná a že by měla povolovat rozvod v případě nevěry. I Abrahám měl více žen, přesto za smilstvo byl trest ukamenováním. Tyto názory mě překvapily, tak bych se ráda nechala poučit, jak to dříve s tím manželstvím vlastně bylo.
Děkuji

Datum zveřejnění: 13.2.2004
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 22.2.2004 14:17
Otázka:
Hezký den,
rád bych se zeptal jak vnímáte význam slova oběť? Křesťanství je tak trochu "posedlé" tímhle slovem, ale reálně je o této problematice málokdo schopen něco říct.
a) V jednom (vyhraněném) smyslu se mi zdá, že žádná oběť neexistuje, že existuje pouze „nutnost“. Myslím to tak, že žije-li člověk podle svého svědomí, nechce-li zrazovat sám sebe, tak mu jeho chování může přinášet radost, ale občas mu přinese větší nebo menší komplikace, v krajním případě pro život fatální. – Dá se mluvit o oběti, pokud člověk žije podle svého svědomí? Možná ano, ale „dobrému“ člověku přece nic jiného stejně nezbývá a v jistém smyslu to dělá v posledku kvůli sobě samému. („Aby se sám sobě mohl podívat do očí, Nezradil sám sebe a svou cestu atd.“)
b) Přesto, co jsem napsal výše (a s čím souhlasím), mám ale ne zcela jasně vyjádřitelný pocit, že oběť má nebo může mít v sobě i něco posvátného, což asi není v rozporu z bodem a), ale nějak mi to tam chybělo.
c) S tím souvisí i ta část významu slova oběť, kdy se něčeho vzdávám, nemyslím tak ani ve prospěch někoho nebo něčeho, (protože např. Bohu nemůžu ničím přispět), a nemusí to být nutně snad ani bohu. Kdy obětuji berana, nebo vyliji poslední kapku vína jako úlitbu bohům, nebo se vzdám něčeho, bez čeho můžu být, na čem lpím, co možná nahrazuje moje autentické já. Něco jako proces očišťování se, v něčem možná podobný postu.

Děkuji. Václav

PS: Pokud tento dotaz zveřejníte, budu rád.


Datum zveřejnění: 16.2.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 22.2.2004 3:44
Otázka:
Dozvěděl jsem se, že vše,co je v evangeliích, nemusel říct přímo Ježíš, ale je to třeba od první církve. Jak tedy vnímat NZ jako Boží slovo, jaký je skutečně Kristus, když nemusí být všechna slova, činy od něho? Děkuji!

Datum zveřejnění: 20.2.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 22.2.2004 3:41
Otázka:
Dobrý den! Mám jeden takový problém: Na tábor bychom potřebovali nějaká jména /mám-li být přesná, kolem 30, z toho asi 20 ženských/ běžná ve starověké Mezopotámii v době Abrahamově a nevím, kde bych je měla hledat, tak se obracím na vás: Mohli byste mi doporučit nějaké prameny? /Nevadily by mi ani konkrétní návrhy.:-)/ Díky za poskytnutý prostor a přeji vše dobré a hodně zdaru ve vaší práci. Šalom alejchem.

Datum zveřejnění: 19.2.2004
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Datum poslední reakce: 22.2.2004 3:41
Otázka:
Rád bych se prosím zeptal na označení "K+M+B+2004" s tím, že na dveřích Brněnské katedrály jsem viděl C+M+B+2004, s tím, že tato písmena označují nějaká slova a nejen jména mágů z východu.Můžete mi prosím vysvětlit, co tato písmena znamenají a jak se případně překládají do češtiny? Děkuji za laskavost a přeji vše dobré.

Datum zveřejnění: 3.7.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 20.2.2004 13:45
Otázka:
V současné době se připravuji na křest.Dost dobře nevím,co si mám představit pod pojmem vzkříšení a život věčný.Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 16.1.2004
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 18.2.2004 0:22
Otázka:
Je nějak právně ošetřeno zpovědní tajemství? Tedy, pokud se zpovědník při svátosti smíření dozví o trestném činu, nebo má na něj podezření, je povinen jej nahlásit? Vím, že v případě lékařského tajemství tato povinnost zústává.

Děkuju za odpověď.


Datum zveřejnění: 15.1.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 17.2.2004 13:42
Otázka:
Dobrý den, zajímá mě jedna věc a to problematika "filioque", obracím se tedy na Vás, jestli byste mi to nemohl trochu přiblížit. Co mě dále zajímá je to, jak je možné že se papež omlouvá, když vlastně přebírá primát po sv.Petrovi, apoštolovi a má být neomylný.

Datum zveřejnění: 22.3.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 17.2.2004 13:28
Otázka:
Mám dotaz, jestli je dobré, abych byla svýmu bráškovi za kmotru, je o 17 1/2 mladší než já.

Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 17.2.2004 11:12
Otázka:
Dobry den,je mi 20 let,uveril jsem teprve nedavno.Nejsem si zatim vesve vire uplne jisty.Trapi me otazka hrichu.Pravidelne se modlim k Bohuza odpusteni, ale potom spacham ten samy hrich znovu a nemam silu tomu zabranit.Nevim jak z toho ven.Dale by me zajimalo otazka krtu.Uvazoval jsem o tom, ale vubec nevim jak,co, a kde se to ma stat.Doufam ve Vasi odpoved. Diky.

Datum zveřejnění: 15.1.2004
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Datum poslední reakce: 17.2.2004 11:06
Otázka:
Pokud chce člověk Bohu něco soukromě slíbit (např. čistotu), musí tak učinit před knězem?

Datum zveřejnění: 12.6.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 13.2.2004 8:24
Otázka:
Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rozdíly mezi katolíky a adventisty sedmého dne a zda je křest u adventistů uznáván katolickou církví. Děkuji.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   681-700  720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář