katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 13.5.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 19.5.2004 17:15
Otázka:
Dobrý den,
stála nemohu přijít na to, co přesně znamenají slova z Jan 19,34 : ale jeden z vojáků mu probodl kopím boků a ihned vyšla krev a voda.
Přesněji řečeno, moc nechápu, co má znamenat ta voda. Kdesi jsem slyšela, že to má nějakou spojitost se křtem, ale nevim, co je na tom pravdy.
Děkuji a přeji hezký zbytek dne.

Datum zveřejnění: 10.5.2004
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 13.5.2004 1:54
Otázka:
Dobry den.
Zajimalo by me, co znamena, ze "Jezis svou smrti usmiril svet." Znamena to, ze umirajici Buh (ktery si sam tak pustil zlo k telu) ma presvedcit cloveka o moznosti prijeti nedokonalosti sveta a smireni se s touto nedokonalosti a tak ho osvobodit od jeho nad-ja, ktere vyzaduje dokonalost a neurotizuje ho?
Dekuji.V.

Datum zveřejnění: 3.6.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 11.5.2004 17:57
Otázka:
Napište mi ,prosím Váš názor na Vassulu Rydenovou.Děkuji

Datum zveřejnění: 7.5.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 10.5.2004 13:54
Otázka:
Dobry den,
zajmalo by me jaky vyznam ma kadidlo a pri jakych prilezitostech se pouziva.
Predem dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 29.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 5.5.2004 22:07
Otázka:
Chci se zeptat, proč se církev nechce zviditelnit v televizi Nova? Já si myslím, že se jedná o nejsledovanější televizi u nás, a že by zde mohla církev vykonávat misijní činnost a hlásat evangelium, které lidé tolik potřebují. Nebo snad církev u nás nemá o hlásání evangelia zájem?

Datum zveřejnění: 7.5.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 4.5.2004 23:52
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě, odkud pochází většina písní, které se zpívají při mších v katolických kostelích. Mají nějaké autory, nebo je jich většina anonymních?
Můj další dotaz se týka liturgie. Vím, že existují tři cykly, po třech letech se to celé opakuje, o důležitých svátcích se čte každý rok stejný text. Odkud tento systém pochází? Jak je to s pohřby a svatbami? Podléhají čtení při těchto svátostech také aktuálnímu cyklu? Před sto lety se četly stejné texty, nebo se čas od času obmění?
Děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 21.4.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 1.5.2004 18:18
Otázka:
Má devítiletá dcera mi položila otázku, odkud pochází slovo katolík nebo katolická církev; byl jsem tím zaskočen, protože jsem si tuto otázku doposud nepoložil.
Můžete mi odpovědět?

Datum zveřejnění: 16.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Katolická církev a církve, Duchovní život
Datum poslední reakce: 30.4.2004 22:36
Otázka:
Mám prosbu - zajímá mě, kdo je autorem všech mešních modliteb. Z jaké doby pocházejí? Některé slovní obraty mi připadají „nešťastné“, např. „…podle Spasitelova příkazu…“ atd. Chápu, že při jakémkoliv obřadu dochází i k určitým „obřadním frázím“. Spíš mě mrzí, že pro hledající návštěvníky kostela jsou některé mešní modlitby, navíc pronášené patetickým nebo naopak monotónním hlasem kněze, jaksi nepochopitelné a odrazující. Sama vím, jak hodně moji konverzi brzdila právě tato skutečnost. Měla jsem možnost zažít mši svatou v neformálním prostředí, kdy kruh studentů i s knězem seděl kolem kulatého stolu – a prožitek byl velmi hluboký. Nemluvím teď o nějakém povrchním citovém pohnutí, mám na mysli opravdu sounáležitost, dotyk v duši. A věřím, že nezanedbatelnou roli splnila právě přirozená mluva. I přímluvy se obešly bez nicneříkajících frází. Fráze a „nábožný“ slovník modliteb - to je pro mne kámen úrazu. A nejsem sama. Jenže ostatní se nechtějí zeptat, říkají, že tohle nikdo nemá v úmyslu změnit.

Datum zveřejnění: 2.7.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Datum poslední reakce: 29.4.2004 16:27
Otázka:
Někde ve Vašich odpovědích jsem četla, že ten, kdo žije v manželství neuzavřeném před círví nemůže přistupovat ke svatému přijímání. Týká se to i ostatních svátostí? Například svátosti smíření nebo biřmování? Děkuji

Datum zveřejnění: 9.4.2004
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 27.4.2004 10:38
Otázka:
Kamarád se mě zeptal: "Udělals už dobrý skutek?" To slovo udělal mě zarazilo. Dají se dělat dobré skutky, něco jako výroba dobrých skutků? Je někde nějaká firma, kam bych mohl zajít a koupit si hotový dobrý skutek? Díky.

Datum zveřejnění: 13.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Ostatní
Datum poslední reakce: 24.4.2004 0:10
Otázka:
Dobrý den.
Chtěla jsem hlasovat ve vaší anketě o MDŽ, ale pak jsem si uvědomila, že si nejsem jistá svým postojem. V poslední době slyším dva pohledy:
1. MDŽ byl čistě komunistický svátek
2. MDŽ má daleko hlubší historii a komunisté si jej pouze přivlastnili
Nevíte jak to bylo?
Každopádně je hezké, když budou mít ženy (nejen matky) svůj svátek, ale dříve se slavil velmi podivně, spočíval hlavně v tom, že ženy dostaly v práci karafiát a muži se opili, takový svátek by dobrý jistě k ničemu nebyl.
Děkuji.

Datum zveřejnění: 10.12.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 23.4.2004 17:30
Otázka:
Zajímalo by mě otázka pekla, pokud tedy existuje, kdy vzniklo, kdy, popř. kdo je jeho tvůrcem.

Datum zveřejnění: 8.4.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 23.4.2004 14:09
Otázka:
Mám otázku týkající se sobotní vigilie Vzkříšení Páně. Má tato nedělní platnost (a obdobně vigilie Narození Páně)?

Datum zveřejnění: 3.3.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 21.4.2004 20:11
Otázka:
Příběh jedné farnosti.
Ještě před rokem jsme byli malou poklidnou farností v osamělé obci s malým počtem obyvatel, kam kněz dojíždí jednou týdně na bohoslužbu. Nechyběli tu místní dětští ministranti, lektor ani varhaník. Farníci se společně podíleli na úpravách kostela, úklidu, zajišťovali čtení i žalmy. Věřících v naší obci není mnoho, ale vztahy tu byly dobré. Tento klid postupně začala narušovat stále větší skupina dětí a mládeže. Začaly se zúčastňovat bohoslužeb a dlouhou dobu byly vítány, bylo i tolerováno, že se jedná o děti z nevěřících rodin, pro které toto byla první setkání s vírou a prostředím kostela. Farníky i duchovním byla tato skupinka uváděna do liturgie, setkávaly se zde s přátelským postojem.Rušení dětí, i starší mládeže z neznalosti pochopí ještě každý. Když ale ani po uplynutí několika měsíců nedochází ke změně, spíše je neúcta stále zřejmější - hlasitý hovor při mši, smích, hvízdání, posměšky na kněze, nedopalky v lavici, házení kameny do oken při odchodu, průběh mše sv. spíš připomíná návštěvu cirkusu - nabízí se otázka, co dál. Důstojnost průběhu mše bývá narušena natolik, že znemožňuje jakékoli duchovní vyžití stálých farníků. Stále více je zřejmé, že skupinka omladiny ve skutečnosti nehledá cestu k víře, ale dobrou zábavu na úkor ostatních. Tato skupinka obtěžuje především starší farníky tím, že jim cestou domů po mši například hází petardy pod nohy, vysmívá se jim na náměstí, pronásleduje děti - ministranty apod. Postoj kněze k tomuto problému byl takový, že této mládeži nabídl pravidelná setkání ve společenství. Avšak ani toto nepřineslo valnou změnu v chování mládeže. V současné době je již situace ve farnosti natolik vyhrocena, že původní farníci jsou skupinou mladých bráni jako nevítaný prvek, slovně na ně útočí a začínají být v převaze nad těmi, kteří v kostele hledají víru a klid. Neustálé posměšky již odradily ministranty i lektora. Nejstarší farníci se již obávají, co je zase v kostele potká a ti, co ještě vydrželi, do kostela chodí se strachem. A co na to kněz? Kostel je pro všechny, nejdůležitější je pastorace, na starších /moudřejších/ tedy je, aby tuto situaci přijali a pochopili. Ten, kdo to nechápe, není sám dostatečně duchovně vyzrálý. Komu se daná situace nelíbí, je to jeho problém, nikdo ho z kostela nevyhodil, pokud se mu tu nelíbí, je to jeho věc. (Vzhledem k dopravní obslužnosti je nemožné bez vlastního auta navštěvovat jiný kostel v jiné farnosti.) Ze stálých farníků již zůstala jenom hrstka, a tak převažuje skupina nezvedené omladiny.
Dávám dotaz do diskuze. Jaký je váš názor na tuto situaci a jaké řešení navrhujete?

Datum zveřejnění: 15.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Církevní právo
Datum poslední reakce: 21.4.2004 17:19
Otázka:
Srdečně Vás zdravím.
Potřebovala bych poradit. V naší farnosti, kde je každou neděli plný kostel lidí, se slouží pouze jedna jediná nedělní mše svatá, a sice v 7.30 ráno. To je konkrétně pro naši rodinu se třemi malými dětmi dost velký problém, tak brzy ráno se všemi dětmi se včas do kostela vypravit. Podobně jsou na tom i mnohé jiné rodiny z naší farnosti, které to řeší tak, že jezdí do vzdálených kostelů, kde je mše v rozumnější dobu. U nás konkrétně to obvykle dopadá tak, že jde v neděli na mši jen jeden z nás, protože nemáme možnost dojíždět jinam.
Mám dva dotazy – 1. Je vynechání mše svaté za těchto okolností hříchem, nebo nikoliv? – Podotýkám, že tento stav trvá již několik let a není vyhlídka, že by se na tom mělo v dohledné době něco změnit.
2. Je možné nějakým způsobem dosáhnout toho, aby u nás byla sloužena v neděli ještě jedna mše svatá nebo alespoň aby ta stávající byla posunuta na pozdější dobu? Na koho se s touto prosbou obrátit? S naším farářem už jsme na toto téma hovořili opakovaně, ale bez efektu. Přitom v obci o kousek dál jsou v neděli čtyři mše svaté!
Děkuji předem za odpověď.

Datum zveřejnění: 11.10.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 7.4.2004 8:40
Otázka:
Zajímaly by mě památky na Kristovo umučení, které se dochovaly různě po světě. Tak třeba vím o Turinském plátnu, o Roušce z Ovieda, o hřebíku z kříže, který je v Římě v bazilice sv. Kříže... A to je všechno? Nedávno jsem četl, že byla nalezena Pilátova tabulka INRI. Existuje nějaký seznam těch památek včetně mučicích nástrojů, které souvisí s umučením Pána?

Datum zveřejnění: 19.12.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 5.4.2004 21:22
Otázka:
Prosím o vysvětlení stavby celého liturgického roku. Nevím přesně kdy začíná, končí, jak se to počítá, které jsou tzv. posuvné svátky, jaký to má smysl. Děkuji. Klára

Datum zveřejnění: 23.9.2001
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 5.4.2004 16:08
Otázka:
Jsem verici, ale nejsem clenem zadne cirkve. Chtela bych svou viru stvrdit krestem a prihlasenim se ke katolicke cirkvi. Co pro to musim udelat? Jaky je obvykly postup? Dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 14.3.2001
Rubrika:
Datum poslední reakce: 5.4.2004 15:37
Otázka:
měli by mít žáci středních škol přístup k internetu ve škole? S omezením nebo bez omezení? Jaké místo by měl zaujímat v katolické škole? Za váš názor děkuji. Zdenka

Datum zveřejnění: 13.3.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 5.4.2004 14:10
Otázka:
S evangelíky jsme zkoumali důvody, které je vedly k tomu, že se oddělili od Katolické církve.
Překvapilo mě, že popírají svůj historický původ v Jedné Církvi a že tvrdí, že navazují na hypotetickou Prvotní církev a církevní vývoj v průběhu 15 století se jich vůbec netýká. Nicméně mnohé poznatky, které ŘKC v průběhu dějin získala, se jim "hodí", např. vypořádání se s různými bludy (arianizmus atd.), ale berou je jen jako teologické východisko, které dává rozum, ne tradice.
Je důvodem jejich oddělení jen touha po snížení požadavků mravního zákona, který si sami určují - často i v rozporu s Božím zákonem (rozvod, zpověď, přijímání, svátosti vůbec, svévolné pojetí pojmu Boží lid a společenství svatých a jiné...)?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   621-640  660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář