katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 20.5.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 7.6.2005 1:54
Otázka:
Zajímala by mě jedna dosti vážná věc. Totiž, jak je možné, že papež zakázal protestantům přijímat spolu s katolickými bratří hostii? Jsou snad prostestanté coby křesťané něco méně než buddhisté, hinduisté a jiní pohané, se kterými se papež běžně účastní bohoslužeb???

Datum zveřejnění: 17.6.2004
Rubrika: Biblistika, Liturgika, Katolická církev a církve, Církevní právo
Datum poslední reakce: 7.6.2005 0:42
Otázka:
Dobrý den,
působím jako učitel na základní škole a zajímaly by mě základní informace o přijímání podobojí v katolické církvi běžnými věřícími.
Děkuji.

Datum zveřejnění: 3.4.2001
Rubrika: Katolická církev a církve, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 7.6.2005 0:06
Otázka:
zajímalo by me, kdyz holka - katolicka chodi s klukem např evngelikem, jak se diva katolicka cirkev na pripadny snatek. je-li to mozne a za jakych podminek.predem dekuji Dagmar

Datum zveřejnění: 24.9.2004
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 6.6.2005 11:02
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na tuto dle mého úsudku důležitou věc. Vysvětluji si správně promluvu kardinála Schönborna nad rakví prezidenta Klestila ve věci neodsouzení a pochopení jeho nového – dle církve nedovoleného – vztahu s druhou ženou jako zcela nový závan otcovského pochopení církve v těchto mnohých nelehkých případech v dnešní době, kdy je třeba nově přehodnotit někdy postoj církve k takto žijícím lidem a zároveň nepodemlít pilíře, na nichž stojí manželství uzavřené před Bohem?

Datum zveřejnění: 4.5.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 4.6.2005 19:10
Otázka:
Potřebovala bych vědět, jak slovo KŘESŤANSTVÍ vzniklo. Mohli byste mi poradit?

Datum zveřejnění: 25.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 4.6.2005 11:45
Otázka:
Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat, v čem by mi měl býti vzorem současný papež? Sám rodinu nemám a v čem je mi otcem? (docentem a profesorem nechci být) Zatím jsem od něho slyšel "modlete se za mě, pokorného služebníka".
Jestli budete moci odpovědět, budu velice rád.


Datum zveřejnění: 29.4.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 27.5.2005 12:49
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě,čeho je třeba vyvarovat se při debatě s muslimy, v čem se můžeme dostat do sporu... Mezi mými spolužáky na fakultě jsou i lidé tohoto náboženství a protože o několika následujících víkendech budeme nuceni spolu komunikovat více, než obvykle, mám obavu z případných konfliktů, byť samozřejmě pouze slovních, jsem katolička...taky nerada,ač nevědomky, bych urazila něčí náboženské cítění... Děkuji,

Datum zveřejnění: 22.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 27.5.2005 12:41
Otázka:
Obraciam sa na Vás s dost váznym problémom. Môze sa knaz zamilovat? A ak sa zamiluje do slobodnej zeny, je správne, ze sa snazí vyhladávat túto zenu a stretávat sa s nou osamote? Je pre mna dost dôlezity Vas názor, preto Vás prosim o skorú odpoved a vopred dakujem.

Datum zveřejnění: 4.5.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 24.5.2005 21:23
Otázka:
Při kázání kněz rozebíral Ježíšův požadavek lásky k bližnímu a podobenství o milosrdném Samaritánovi. Nejprve Ježíš odpovídá na otázku co je třeba činit pro získání věčného života: Milovat Boha tak moc jak jen to půjde, nade vše, a bližního svého jako sebe samého.
A pak Ježíš nechává zákoníka odpovědět na svou otázku, kdo že se mu zdá být bližním tomu, kdo se dostal mezi lotry. Zákoník odpovídá: "Ten, kdo mu prokázal milosrdenství."
Je snad potřeba ještě něco dodávat? Vše teď bylo již řečeno! Oloupenému a zraněnému člověku se najednou stal milosrdný Samaritán jeho bližním! Vznikl nový vztah a s ním pro pocestného povinnost lásky k tomu Samaritánovi. Zákoník, který Ježíše pokoušel, od Ježíše dostal odpověď. Když se zákoník vžije do osudu onoho oloupeného a zraněného pocestného, a zeptá se sám sebe, jak by se po svém uzdravení choval k milosrdnému Samaritánovi, co si po pravdě odpoví? Od teď ví, že takového člověka má pro jeho milosrdný skutek který sám na sobě pocítil milovat jako sebe sama, chce-li dostat věčný život. Jenže nebyl by to Ježíš, kdyby ještě něčím nepřekvapil, kdyby si ještě "nepřisadil" řka "Jdi a čiň i ty podobně." Nemáme tu tedy celkem TŘI požadavky, z nichž pouze jediný z nich hovoří o mém vztahu k mým bližním? Takto oloupený a zraněný pocestný asi dobře cítí (v souhlase se soudobým chápáním Ježíšovy doby), kdo je jeho bližní. Druhá podmínka vstupu do věčného života po lásce k Bohu nadevše je - považuj svého zachránce za svého nejlepšího přítele. Miluj ho jako sebe sama. Rozděl se s ním, když bude něco potřebovat. -
Najednou zmizel neurčitý pojem "lásky k bližnímu" a na jeho místo nastoupily požadavky dva:
1.Láska k mým vlastním bližním, které nemohu neznat, protože každý z nich osobně pro mne úmyslně vykonal něco o čem byl přesvědčený že to nutně potřebuji.
2. Pomáhej těm, kteří to nutně potřebují!(Všem, nejen tvým bližním, tedy nejen těm, kteří pomohli tobě předtím. O Samaritánu se nepíše, že by přemýšlel, jestli pro něj pocestný předtím něco vykonal, on se ustrnul, nechal na sebe působit svůj cit a proměnil ho ve skutek.) (A oni nezískají život věčný když tě nebudou mít za to rádi jako sami sebe! Ha ha ha! Opravdu až teď při psaní mi došlo, že "pomoc druhému člověku na základě lásky k bližnímu" v souladu uvedeným podobenstvím znamená mou pomoc druhému člověku na základě jeho povinnosti následné lásky ke mně, prostě proto, že mou pomocí jemu v nouzi, se stanu pro něj jeho bližním, kterého mu Ježíš ukládá milovat. Není to skvěle vymyšlené na židovskou povahu tradovanou jako věčně kalkulující?)
Že by ten třetí požadavek (pomáhat druhým v nouzi) byl podmínkou dosažení věčného života, to v tomto podobenství myslím Ježíš neříká, ale říká to asi jinde (A kde jsme Tě viděli žíznit a nedali Ti pít ??...).
Kdy došlo ke změně obsahu pojmu "bližní" v naší kultuře, v katolické věrouce?


Datum zveřejnění: 22.2.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 20.5.2005 15:26
Otázka:
Mám pro Vás více dotazů, zasílám je najednou, doufám, že to pro Vás bude jednodušší, samozřejmě chápu, že na odpověď si asi budu muset počkat trochu delší dobu. 1. Nikdy jsem neměl problém modlit se vlastními slovy, vždycky jsem to naopak dělal rád, protože jsem to považoval za dobré pro osobní vztah k Bohu. Poslední dobou s tím mám ale velké problémy. Nejde mi o samotnou podstatu osobní modlitby, ale o oslovování Boha. Dělá mi problém pochopení Nejsvětější Trojice a dvojí podstaty Ježíše Krista. Když říkám můj Pane a Bože, nechápu zcela jasně koho tím myslím. Když říkám přijď Duchu Svatý říkám si jak je možné mluvit jen s jednou božskou osobou a ostatní dvě z toho vynechat. Když o něco Boha prosím a modlitbu končím slovy "prosím Tě o to skrze Tvého syna našeho Pána Ježíše Krista" říkám si jestli jsem se modlil "i" k Ježíši nebo jestli Ježíše o nic prosit nemohu. A když mluvím o Ježíši, kterou z jeho přirozeností mám na mysli? 2. Co je to přímluva svatých. Mohou nám být na přímluvu našich patronů či jiných svatých odpuštěny časné tresty, nebo tak můžeme získat jejich vlastnosti? 3. Když jsem u těch svatých, docela nepříjemně mě překvapilo, že někteří z nich (Jiří, Kryštof, Kateřina) byli vyřazeni, pro nedostatečně potvrzenou existenci. Když to tak vezmu, o některých svatých z Ježíšovy doby máme jen velice málo údajů. Co třeba svatý Josef, vždyť o něm máme jen pár řádek z evangelií. A když to vezmu fakt hodně drsně a ad absurdum, nevim jestli by podle těchto měříte svatořečena Panna Maria. Předem děkuji za odpovědi S pozdravem Vít Ludvík Grundman

Datum zveřejnění: 12.5.2005
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 19.5.2005 16:48
Otázka:
Dobrý den,
chci se zeptat na dotaz, který má kamarád, který nemá internet. Byl řádně v dětství pokřtěn. Po nějakém čase celá rodina vystoupila oficiálně výmazem z církve (byl ještě dítě). Nyní by se rád stal katolíkem se vším všudy, tedy s přijímáním atd. Někteří mu říkají, že křest je smazán a on by musel projít katechumenátem s novým křestem, jiní, že křest platí stále, že se nikdy nemaže. Dokonce se setkal s názorem, že je navždy zatracen. Jak to tedy je? Děkuji

Datum zveřejnění: 7.11.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 18.5.2005 19:44
Otázka:
Vážení, můžete mi stručně přiblížit života odkaz sv. Víta - kdo to byl, kdy a kde žil? Jaký k němu mělo vztah Království koruny české? Kolik později kanonizovaných historických postav pocházelo z Čech/Moravy/Slovenska - jako sv.Vojěch a sv.Anežka Česká Děkuji. Jitka

Datum zveřejnění: 3.2.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Datum poslední reakce: 18.5.2005 12:42
Otázka:
Trápi ma otázka ohľadne ukrižovania Krista. Som katolík a verím, že Kristus bol ukrižovaný. Problém je samotný kríž. Mám pocit, že cirkev si z kríža urobila ikonu, ktorá ju charakterizuje a v celom spektre činností posiluje. Dozvedel som sa však, že slovo kríž v prvotných gréckych písmach sa vôbec nenachádza. Miesto „ukrižovaný“ používa termím „zavesený na drevo“ alebo nejaký podobný. Z gnostického hľadiska kríž predstavuje rozblesk svetla na počiatku alebo rozblesk samotného dobra. Neverím gnostickej náuke a nie som ani fundamentalista. Chcem len vedieť, či samotné ukrižovanie prebiehalo tak, ako to vidím v kostole, alebo či cirkev pripúšťa, že Kristus bol ukrižovaný možno iným spôsobom. Napríklad v tvare písmena „T“ alebo vo vertikálnej polohe tvaru písmena „I“. Ďakujem.

Datum zveřejnění: 13.2.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 17.5.2005 8:16
Otázka:
Dobrý den, osm?luji se obrátit se na Vás s následujícím delikátním dotazem. Podle list? sv. Pavla, papežských encyklik Arcanum, Casti connubii a ješt? i Humanae vitae je dodnes hlavou katolické rodiny muž a žena se má podrobovat svému muži. Jsetliže však žena odpírá muži poslušnost, jakými prost?edky m?že muž p?ivést ženu zp?t k domácí kázni? Muže v této v?ci pomoci zpov?dník ?i církevní soud? Pokud ano, jak? D?kuji p?edem za Vaše laskavé zodpov?zení mého svrchupsaného dotazu.


Datum zveřejnění: 22.11.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 16.5.2005 16:31
Otázka:
Dobrý den, já bych potřebovala poradit, kde bych se dočetla nějaké podrobnější informace o kanonizačním procesu, co všechno to obnáší a pod. Děkuju.

Datum zveřejnění: 19.11.2003
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 16.5.2005 12:25
Otázka:
Tady čtu: KATOLICKÁ TELEVIZE UŽ I NA SIBIŘI

Počet katolíků v Rusku je malý (několik set tisíc ze 147 milionů), ale jejich prezentace je viditelná. Vedle celoruských periodik (týdeník Svet Evangelija, měsíčník Charity Samaritan, časopis pro mládež Svjataja Radost) vycházejí i místní listy: například na Sibiři jsou to "Sibiřské katolické noviny". Na Sibiři funguje i katolický televizní kanál "TV Kana". (ResCatholica, 23.8.2003)

A co u nás - chystá se něco? Katolíků je tu 47% obyvatelstva, ne několik promile jako v Rusku. Tam to jde. Nešlo by to i u nás?

Datum zveřejnění: 6.10.2002
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 16.5.2005 12:22
Otázka:
Již několikrát jsem si z různých reportážích či seriálech v televizi všimla, že věřící, kteří se pokřižují, si po tomto políbí pravou ruku. Zajímalo by mě, jestli to má nějaký význam. Děkuji

Datum zveřejnění: 11.3.2005
Rubrika: Etika a morálka, Církevní právo
Datum poslední reakce: 12.5.2005 13:25
Otázka:
Dobrý den,
již dlouhou dobu přemýšlím o jedné věci, na kterou jsem se nakonec rozhodl zeptat Vás, aby jste mi udělali jasno. Je ve farnosti kněz pro lidi a nebo lidi pro kněze? Někdy mám smíšené pocity, jak to doopravdy je. Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 2.10.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 7.5.2005 21:10
Otázka:
Problém dlouho nevyslyšené prosby. Když se dívám na historii Církve a vidím v ní svaté, jsou to lidé, kteří byli Bohem bez svých zásluh obdarováni. Bůh si vybírá zcela svobodně ty, kterým se dává poznat nebo které obdarovává. Existují tedy lidé Bohu milí, jeho vyvolení, a ti druzí. Když mě Bůh neslyší, zřejmě nepatřím do skupiny "jeho milých". Nejedná se tady o určité předurčení? Jedněch, které Bůh miluje a zahrnuje je svými dary, a těch druhých na indexu, jejichž víra, snaha a prosba je vlastně zbytečná a marná? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 3.10.2003
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 6.5.2005 11:20
Otázka:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat na jednu věc, která mě trápí.
Jsem elektrotechnik a mým koníčkem jsou různé úpravy mobilních telefonů, odblokování, přehrání software a v poslední době klonování SIMkaret. Kamarádům jsem tyto služby poskytoval v podstatě zadarmo od dalších lidí jsem si nechával zaplatit. Můj příjem z těchto
činností nepřesáhne 6000Kč, takže jsem ho ani nedanil.
Myslím, že věci jako je: odblokování
telefonu na všechny operátory, přehrání software jsou v pořádku.
Ale co klonování SIMkaret?
Operátor má ve své smlouvě se zákazníkem, že se zakazuje karty kopírovat, nebo nějak upravovat jejich software.
( Jedná se o to, že na jednu smart kartu se nahraje 1- 10 dalších karet, které majitel vlastní.
Jde o to, že když chce používat více SIMkaret, nemusí je v telefonu měnit, ale připíná si je
přímo přes menu. Originály karet mu leží doma v šuplíku
Pokud by tedy nebyly klony, musíte si koupit k telefou nevzhledný
a často pochybně fungující kryt na dvě, max. 3 karty. Na některé telefony se tento kryt vůbec
nedělá. Např. sám tohoto klonu využívám, protože neustálé měnění karet prostě není možné.
Vhodnou kombinací operátorů tak výrazně ušetřím na měsíčních platbách za telefon. )
Před klonováním operátoři varují zejména proto, že ten kdo klony dělá, může jich pak samozřejmě zneužít. Nikdy jsem nic takového neudělal. Je tedy hřích provádět tuto činnost ? Co když mě o klon požádá můj známý ? Mám dosud nakoupené polotovary (smart karty)
zase prodat ?
Někteří prodejci klony dokonce nabízejí i jako reklamu v novinách.
Jak se tedy mám stavět k těmto „pololegálním“ věcem ?

Dekuji Radek

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   421-440  460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář