katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 13.2.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 13.2.2004 2:28
Otázka:
Dobrý den. Čtu pŕíležitostně Bibli a poslouchám, co o ní říkají vzdělanější než já, a jak se vyrovnávají s různými pasážemi. Ale zajímaly by mě dvě věci, na něž bych rád znal váš názor.
1 Jak můžeme vědět, od koho Bible pochází?
To, že se v ní o něčem píše, přece není vůbec směrodatné. Je to jen jeden způsob interpretace událostí a názorů. Mám takový nejasný dojem, že je něco špatně, když stvoření obsahuje formulace "stvořil Bůh nebe a zemi" apod. Čekal bych spíš ich-formu, tedy "stvořil jsem nebe a zemi"! Tak, jak je to napsané, navozuje představu, že tam byl ještě někdo jiný, kdo sledoval, jak se to děje a podával o tom svědectví zápisem.
2 Kdo to byl?
Děkuji.

Datum zveřejnění: 21.6.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 12.2.2004 16:13
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych vědět, co je to "evangelijní strana" v kostele nebo v kryptě. Děkuji. Jan Richter

Datum zveřejnění: 11.3.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 11.2.2004 20:00
Otázka:
Jistá islámská teoložka (tuším) jednou řekla (napsala ?) asi toto:
"Prála bych si zapálit ráj, aby tě lidé nehledali z touhy po jeho blaženosti. Přála bych si uhasit
peklo, aby tě lidé nehledali ze strachu před jeho utrpením. Ty sám jsi mi dosti."
Nejsou představy nebe a pekla u křesťanů často, abych tak řekl, trochu "dětinské" ? Vždyť Pán Ježíš říká
o Božím království, že jej nemůžeme nějak lokalizovat v prostoru nebo v čase, ale že "ono je mezi
námi". Mají si vůbec křesťané nebe a peklo nějak představovat ? Jestli ne, proč, a jestli ano, jak ?
Jak se mám "do nebe" skutečně těšit už teď, když ještě nemám dostatečnou lásku k Bohu, abych se mohl
do nebe těšit jen kvůli němu ? Někteří lidé také namítají, že v nekonečném životě v nebi musí být
hrozná, nekonečná nuda. Jak se této představy zbavit a čím ji nahradit ?

Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 11.2.2004 17:13
Otázka:
Dobrý den. Zajímá mě možnost účasti člena Římskokatolické církve na Řeckokatolické bohoslužbě. Děkuji. F. H.

Datum zveřejnění: 21.11.2001
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 11.2.2004 12:33
Otázka:
Prosím o odpověď: Je možná zpověď po telefonu? (Když je zpověď nedostupná, např. proto, že se v místě zpovídá jen jednou týdně a v dobu, kdy je to pro mě nedostupné.) Ani když se kněz i kajícník osobně znají? Děkuji.

Datum zveřejnění: 29.4.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 11.2.2004 12:22
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na názor katolické církve na mimozemské civilizace.Proč by Bůh začínal nový život někde jinde?


Již předem díky za odpověď

Datum zveřejnění: 24.7.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Datum poslední reakce: 11.2.2004 11:56
Otázka:
Po 14 letech manželství /pravoplatný církevní sňatek/, mne opustila žena a nechala mi 2 děti. Jsem již 4 roky rozvedený a dceři je 18 a synovi 16 s matkou se stýkají minimálně. Jako důvod rozvodu uvedla, že jsem silně nábožensky založený a proti jejich vůli jsem je nutil žít podle víry a chodit do kostela a zanedbával jsem rodinu a ona se z toho psychicky zhroutila a proto si našla mladšího přítele a je s ním v jiném stavu /už je provdaná a má 3letého chlapečka. 10 let jsme žili pěkně, ač nebyla vychovávána ve víře, pravidelně na mši svatou se mnou chodila, byla i u biořmování i modlitba byla /je má vina, že nebyla důsledná a pravidelná - ochota byla/. Děti jezdily na tábory organizované přes kostel a do kostela chodí doposud. Po 10 letech začala marodit, ale veškerá vyšetření byla negativní. Skončila na psyciatrii a 4 roky se léčila /léčí se doposud- silné uklidňující prášy/. Střídavě ležela na psychiatrii a byla i v lázních a rodina začala moc trpět, když byla doma tak ji bylo špatně a když byla v nemocnici tak jsem byl na děcka sám, stal se z ní úplně jiný člověk. No a když si našla toho přítele, okamžitě jsem to poznal, hned začaly výčitky na kostel, a už se mnou nikdy na mši svatou nešla a přestala se mnou intimně žít a spávali jsme odděleně. To trvalo rok a pak mi sdělila že je v jiném stavu a že se chce rozvést a udělala to. Ctěl jsem za každou cenu zachránit manželství a chtěl jsem to dítě přijat, nechtěla. Ale tvrdila že nás má ráda a že se vrátí. No ale tahanice porozvodové /o děti ne , ale o majetek/ udělaly z její strany lásce konec. A ted uz i z mojí. Psychiatra jsem po tři roky navštěvoval s ní a on mi řekl, že se jedná o dědičnou poruchu a že se léčila už v dětství. Už si nepamatuji diagnózu. Tuto skutečnost jsem nevěděl. Histerické sklony mněla i po těch 10let, ale dařilo se mi ji nerozčilovat - poslouchal jsem. A já mám teď problém - samota, děti na internátě, prázdnota, smutek. Vím může to vše naplnit Bůh, ale.... Sklouzávám, mám strach. Je můj stav jednoznačný - doživotní nucený celibát? Nebo je to řešitelné - zrušení platnosti církevního sňatku? Pokušení a touha po ženě je čím dál tím sílnější a na druhé straně nechci žít v hříchu.

Datum zveřejnění: 30.1.2004
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 11.2.2004 11:44
Otázka:

Jak se staví církev k sebevraždě (event. přítomnost biskupa Malého

na pohřbu Pavla Tigrida)?

Datum zveřejnění: 11.8.2003
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 11.2.2004 11:43
Otázka:
Chvála Kristu.Chtěl bych si koupit bibli i s komentářem. Jedná se mi hlavně o Starý zákon. Před pár lety jsem si koupil tři knihy Malých stuttgartských komentářů ( k Evangeliu sv. Matouše, Marka a Jana ) a byl jsem z nich rozčarován, neboť některé názory v nich byly vzdálené oficiálním názorům katolické církve. Proto se obracím na Vás o radu, co mám koupit. Nechtěl bych se zase zklamat. Děkuji.

Datum zveřejnění: 1.10.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 10.2.2004 15:56
Otázka:
Proc vsemohouci a vsevedouci Buh stvoril nas ubohe lidi, veda pritom, ze zhresime, a ze se bude muset za nas sam obetovat? Odkud se vlastne vzalo zlo? Na zacatku prece stoji Buh=Laska, jak se tedy laska sama od sebe muze promenit v nenavist?

Datum zveřejnění: 13.3.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 9.2.2004 12:21
Otázka:
Za papeže Evžena IV. probehl koncil ve Florencii. Došlo na nem k vyrovnání s Jakobity. V dekretu "Decretum pro Jacobitis" stálo toto tvrzení: "(Svatá rímská církev) pevne verí,vyznává a zvestuje, že nedojde života vecného nikdo mimo církev, ani pohan, ani žid, ani neverící, ani nikdo odpadlý od jednoty; spíše propadne vecnému ohni..., jestliže se k ní ješte pred smrtí neprikne." Jde o doslovný výklad tvrzení: "Mimo církev není spásy." Tento výklad je ovšem chybný(Vat. koncil). Papež Evžen IV. však tento výklad schválil. Jak chápat tuto událost v souvislosti s papežskou neomilností? Dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 12.1.2004
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 7.2.2004 3:37
Otázka:
V predposlednim KT bylo uvedeno, ze v dobe sv.Pavla byly jen pohanske
chramy.
Co se stalo se synagogamy, tedy s tehdejsimi chramy, kde kazal i Pan?

Datum zveřejnění: 28.11.2001
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 4.2.2004 16:45
Otázka:
Dobrý den. Předně vám děkuji za vaše stránky.Fakt díky moc, myslím si, že pomohou mnoha lidem. Ale k tématu. Kamarád (evangelík)se mě zeptal, proč vůbec máme dušičky a já mu nebyl tak nějak schopen uspokojivě odpovědět. Nemohli byste mi pomoci? Díky moc. Fany

Datum zveřejnění: 17.10.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 3.2.2004 14:01
Otázka:
Dříve se chodilo na poutní místa i velmi vzdálená s procesím a korouhvemi, mladí, staří a s doprovodem kněžstva, jak píše P.Šikula na ot. 547. Prosím, zda byste mohli vyjmenovat taxativně důvody, proč lidé chodili a chodí na poutní místa a také, čím se ta místa liší od farních kostelů. Děkuji.

Datum zveřejnění: 13.6.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 3.2.2004 11:09
Otázka:
Právě si procházím otázky pro biřmovance a narazila jsem na otázku: „Co je ekumenické hnutí?“ a nějak na to neumím odpovědět tak aby to ve všech ohledech bylo pravdivé a objektivní.Mohl byste mi s tím pomoct? Děkuji

Datum zveřejnění: 24.1.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 2.2.2004 16:35
Otázka:
Proč se ještě teď tak fedrují tzv. božítělové průvody s korouhvemi a triumfalistickým pochodováním po městech? Slyšel jsem, že se tím prý symbolizuje církev jako putující boží lid. Toto vysvětlení mi však přijde zcestné, protože v průvodu se nese i eucharistie, čili živý Ježíš, tak kam putovat, když je mezi námi!? Není v tom tedy spíše jen snaha zviditelnit onen boží lid? Je smutné, že např. pan biskup Duka na letošní rok takový megalomanský průvod v Hradci Králové plánuje uskutečnit aniž by se zřejmě před tím poradil s místními věřícími zda o takovou formu vůbec v současné změněné době stojí (viz. např. nesouhlasný dopis v magazínu AD 11/2001).

Datum zveřejnění: 10.9.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 2.2.2004 13:35
Otázka:
Máme být jako katolíci otevření všem lidem nebo uzavřená komunita sama pro sebe? Když otevřená, tak proč... proč jako věřící se máme stýkat jen s věřícími kamarády? Proč pěvecký sbor našeho města nemůže zpívat v našem kostele, protože nevědí, co zpívají, nejsou věřící. Proč si máme budoucí partnery pro život hledat jen mezi věřícími? Když kolikrát jde o člověka, který žije životem, kterým by mnohé věřící strčil do kapsy? Bojíte se, že by nás svou bezvěrou nakazili? Ale to stejné riziko číhá i na ně. My zase svou vírou můžem "nakazit" je. Ježíš nechodil jen mezi své. Měl ovečky všude. Tak i my bychom naopak měli razit mezi lidi, mezi nevěřící i věřící z jiných církví. Razit, motat se mezi nimi, aby o nás denně zakopávali. My nejsme sůl, co by měla zůstat pěkně v teple solničky a bát se, že když bude smíchána s pokrmem, ztratí svou chuť!

Datum zveřejnění: 12.8.2002
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Datum poslední reakce: 30.1.2004 10:56
Otázka:
Jsem velkym sympatizatem katolicke cirkve a pred nedavnou dobou jsem se zucastnil setkani krestanske skupinky, ktera byla dosti skepticka vuci katolicke cirkvi.
Napr. neuznavaji katolickou cirkev kvuli papezi, ze pry je nazyvan svatym Otcem (Hlavou cirkve,Kristuv namestek...) atd. oduvodnuji to tim ,ze Otec je jen jeden a to je Buh a zadnemu cloveku neprislusi se nazyvat Otcem ,atd...
Dale ze kataloci prehnane uctivaji Pannu Marii; pry Jezis k Panne Marii velkou uctu nechoval(Marek 3:31 "Podivej se, tva Matka a tvoji bratri jsou venku a hledaji te" On jim vsak odpovedel:"Kdo je ma Matka a moji bratri?"........)
Pry se ma modlit(nebo prosit) k Bohu ne k cloveku(Panna Marie,svati...) atd.

Jak jim mam pri dalsim podobnem setkani odporovat?
Diky za Vasi odpoved.
Preji pekny den.

Datum zveřejnění: 1.11.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 29.1.2004 21:46
Otázka:
Pokud je mi známo,je smyslem rodiny plozeni a vychova deti,tuto funkci však zákon o registrovaném partnerstvi homosexualum nepřiznává. Jak tedy tento zakon "ohrozuje" postaveni rodiny?Dosud toto vysvětlení nezaznělo na patřičné úrovni z úst církve.Nezminuje se o tom ani onen protestní pamflet,jež je nám ku podpisu předkládán v kostelích. P.S.Myslíte, že zmíněná petice bude mít krom popuzení veřejnosti nějaký jiný účinek?

Datum zveřejnění: 17.6.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 29.1.2004 21:07
Otázka:
Zajímalo by mne, jestli může být do řehole přijata dívka-nepanna a dále, jaký je osud řeholnic, které byly znásilněny (např. ve válce). Zůstávají i nadále v řeholním společentví? Děkuji.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   701-720  740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář