katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 26.8.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 10.3.2005 11:51
Otázka:
Všimnul jsem si, že při mši sv. je nejednotnost v tom, kdy věřící poklekají, kdy se bijí v prsa a co při tom říkají. Jsou pro to jasná a veřejně dostupná pravidla? Nebo je to otázka místního zvyku či ustanovení v diecézích?

Datum zveřejnění: 30.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 10.3.2005 11:40
Otázka:
Prosím o zodpovězení několika otázek:
1. Existuje nějaké podrobnější členění hříchů podle závažnosti v rámci dvou známých hlavních skupin: lehké x těžké? Závažnost hříchů v každé z těchto skupin je přece různá. Je rozdíl, pokud člověk o někom špatně smýšlí, a když na druhé straně nechá volný průchod vyřčení těchto špatných slov. Nezúčastnit se z vlastní viny nedělní mše svaté se nedá srovnávat např. s úmyslným zabitím člověka…, v obou případech nesmí člověk přistupovat ke sv. přijímání.
2. Mají dobré skutky člověka, který ztratil těžkým hříchem milost posvěcující, svou plnou hodnotu a smysl pro spásu jeho duše?
3. Jak může napravit svůj život člověk, který se dostal svým jednáním do exkomunikace, např. katolický kněz, který se oženil a má děti?



Datum zveřejnění: 15.11.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 10.3.2005 11:34
Otázka:
Zdravím Vás.Chtěla bych se zeptat:od mala jsem byla vychovávána ve víře.Můj taťka věřící nebyl,ale už asi deset let chodí s námi pravidelně do kostela,modlí se s námi před jídlem,dokonce teď o prázdninách pár dní četl s námi na dovolené Bibli.Není pokřtěný a pokřtít se ani nechce,tvrdí,že mu to stačí takhle.S mnoha církevními věcmi nesouhlasí-je v tom asi i neznalost,protože některé se už nepraktikují/prodávání odpustků,.../Poraďte mi,prosím,jak mu pomoct najít cestu,po které společně půjdeme k našemu Otci.Někde jsem slyšela,že člověk,který věří a je nepokřtěný,se nemůže dostat do nebe.Je to pravda?Děkuji moc za odpověď.M.

Datum zveřejnění: 2.11.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 9.3.2005 12:12
Otázka:
Četl jsem odpověďna otázku ze dne 2.10.2001... Otázka svatých, odpověď doplněná o citace z Bible, ale nikde tam není psáno, že Tito "privilegovaní" budou po své fyzické smrti vzkříšeni před dnem posledního soudu a budou rádci, nebo prosebníky Ježíše Krista... Ani Ježíš ve svém učení nehovoří o nějakém předčasném vzkřišování... Svatí jsou pouze výmysl Katolické církve ! Cožpak Ježíš neřekl, když mu oznámili: ,,Tvoje matka a bratři stojí venku a chtějí se s tebou setkat,ale nemohou pro tento veliký zástup.´´A on jim odpověděl: ,,Má matka a moji bratři jsou ti, kdo slyší Boží slovo a podle něho jednají.´´ Je psáno.Když mluvil, zvolala jedna žena ze zástupu: ,,Blaze té, která tě zrodila a odkojila!´´ Ale on řekl: ,,Blaze těm, kteří slyší slovo Boží a zachovávají je.´´ Jistě.Marie,matka Ježíše Krista, Božího Syna, je požehnaná mezi všemi ženami, jak je psáno v Bibli. Ale modleme se k Bohu Všemohoucímu,Hospodinu zástupů, našemu Stvořiteli a Spasiteli, jeho Synu, Ježíši Kristu a Duchu svatému, jak je psáno. (citace z www) Děkuji za odpověď... J.

Datum zveřejnění: 19.6.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 9.3.2005 12:09
Otázka:
Ráda bych se dozvěděla, jaký je oficiální názor Katolické církve (a kde ho najdu) na důvod vykoupení, proč vlastně Pán Ježíš Kristus zemřel. Dočetla jsem se, že existují různé filozofické doktríny: objektivní (Kristus zemřel proto, aby učinil zadost Boží spravedlnosti a abychom se stali pro Boha přijatelnými.), subjektivní (Kristus přišel a zemřel spíše proto, aby změnil nás než Boží postoj k nám) a klasická (vítězství nad zlými silami světa). Já osobně zastávám názor, že se tyto důvody doplňují a že všechny jsou pravdivé. A myslím si, že pokud bychom některý z nich označili za zbytečný (zvl. objektivní), pak by to mohlo vést k herezi.
Jak mám odpovědět člověku, který vůbec neuznává objektivní pohled na vykoupení a říká, že Pán Ježíš nemusel zemřít, kdyby se k němu lidé tenkrát zachovali jinak, a že šel na smrt hlavně z toho důvodu, aby lidi vyprovokoval (jako proroci)?
Prosím též o doporučení nějaké literatury. Děkuji.


Datum zveřejnění: 13.6.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 9.3.2005 11:12
Otázka:
Dobrý den,

Zajímalo by mne, proč tvrdíte, že pouze Ježíš byl počat neposkvrněně. Znamená to tedy, že Bůh jedinou přirozenou možnost (pohlavní styk), jak počít dítě, současně kvalifikoval jako hřích? Jak tedy je možné počít dítě tak, aby to nebylo hříchem, a tudíž to bylo neposvrněné? Opravdu je každé přirozené početí dítěte hříchem?

Datum zveřejnění: 27.6.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 9.3.2005 11:07
Otázka:
Mám takový problém, který mi neustále vrtá hlavou. Ač je křesťanství ve světě velmi rozšířené, ne všichni lidé jsou křesťané. Existují i jiná náboženství, spousta lidí jsou ateisté. I mezi křesťany existují různá vyznání, různé pohledy na svět. Navíc se ne všichni křesťané řídí do puntíku přikázáními. Shrnuto a podtrženo, je jen málo lidí, kteří by si Boží království opravdu zasloužili. Co s těmi lidmi bude? Připadalo by mi nesmírně kruté, kdyby měli být zavrženi. Já osobně miluji mnoho nevěřících lidí, a ze srdce bych jim přál, aby došli věčné spásy. A protože Bůh je ztělesněním lásky, musí je přece milovat daleko více než já. Mezi námi žije spousta lidí, kteří pro ostatní mnoho udělali -- lékaři, zachraňující jeden život za druhým, záchranáři, politici zaslouživší se o blaho země, nebo i jen maminky a babičky, které dali mnoho krásného svým potomkům. S nimi se ani já nemohu srovnávat, zasloužili se o mnoho dobrých věcí, ač jsou nevěřící. Navíc většina věřících, které znám, pochází z věřících rodin. Takže je jen málo lidí, kteří se k víře dostali během života, a vlastně za to nemohou. Existuje snad nějaká predestinace? Tomu nevěřím. Dostanou se do nebe i lidé, kteří nejsou křesťany, mají-li vůli konat dobro? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 10.2.2005
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 8.3.2005 16:17
Otázka:
Dobry den,
zajimalo by me,jake jsou zakladni rozpoznavaci prvky pri posednuti cloveka dablem. Napr. v dokumentu Sileni mistri je zaznamenan obrad nigerijske sekty, ktera vyznavala kult Hauka. Na zaznamu je videt, jak se puvodne zcela normalni lide prestavaji ovladat, delaji zvlastni pohyby, maji penu u ust, mluvi cizimi jazyky nebo rikaji o sobe, ze jsou lide davno zemreli, jejich existence je dolozena. Na druhe strane se potom rozhodnou zabit psa. Toho psa chteji snist, ale nekteri clenove rikaji, ze by bylo dobre ho uvarit, aby maso a krev mohli ochutnat i clenove, kteri nejsou pritomni. Toto ale ukazuje na racionalni chovani, coz dle meho laickeho nazoru posedlost vylucuje. Zrejme se tedy jednalo o jakysi skupinovy trans.Zajimalo by me tedy, jsou-li nejake znaky, podle kterych je mozno takovou skutecnost rozpoznat, popripade, vyjadrila-li se cirev nekdy k tomuto dokumentu. Tento dokument totiz vzbudil v dobe sveho uvedeni pomerne velky ohlas. Predem dekuji za odpoved a souhlasim s uverejnenim.

Datum zveřejnění: 3.7.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 7.3.2005 13:56
Otázka:
Rodiče pokřtění katolíci(nepraktikující)žádají na knězi křest druhého dítěte s tím, že nepředpokládají náboženskou výchovu ani nehodlají mít s katolickou církví něco prakticky společného (častý jev dnešních rodičů - chtějí též nechat na dítěti samém k čemu se v období dospívání rozhodne). První již sedmileté dítě nemá o věcech náboženských ponětí. Může kněz odmítnout křest dalšího dítěte ?

Datum zveřejnění: 25.9.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 5.3.2005 8:13
Otázka:
Chapu, ze katolicka cirkev je proti potratum, ale proc je proti antikoncepci? Pokud je sex podle vetsiny knezi pouze na plodeni deti, tak je timto tvrzenim clovek degradovan na pouhe zvire, protoze jen zvirata soulozi, kdyz chteji potomky. Jindy ne.

Datum zveřejnění: 18.9.2001
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Datum poslední reakce: 4.3.2005 11:26
Otázka:
Rád bych se zeptal, jaký je v současné době postup při získávání odpustků. Četl jsem, že jsou spojeny s některými modlitbami a bohoslužebnými úkony. Mohli byste, prosím, napsat, jaké je potřeba splnit podmínky pro získání odpustků a jaké jsou k tomu možnosti? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 12.11.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 4.3.2005 10:19
Otázka:
Proč se Bibli říká "slovo boží"? Vždyť Bibli psali lidé, a nota bene jen muži, psali to ze svých osobních a dobových hledisek, mnohé z Bible jsou jen pověsti převzaté z legend starších národů (jako např. o potopě světa pochází z legendy Sumerů atd.)Tak proč bych měla Bibli brát jako knihu, s jejímž obsahem Bůh souhlasí. Bůh nenařizoval lidem ,co mají napsat,Bůh je neopravoval, když napsali nějaký nesmysl, Bůh je nekontroloval,když jako náboženské doporučení do Bible napsali svůj rodový tradiční zvyk a prohlásili tím, že toto si Bůh také přeje, aby lidé dodržovali (jako např. v Koránu, kde podle něj mají mít muslimové více manželek a to, jak se k nim mají chovat, také není náboženské doporučení, které nařídil jejich Alláh, ale pouze když to prorok Muhammad psal, tak si nedovolil dotknout se rodových tradic a zvyků arabského světa, pak by jeho náboženství nebylo tak "oblíbené" a nebyla by taková pravděpodobnost, že se ujme v masovém měřítku), když to nebyla pravda.

Datum zveřejnění: 23.12.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 4.3.2005 10:09
Otázka:
Stala se mi velmi zvláštní věc při sv. smíření, absolutně nevím, jak to řešit. Po vyznání hříchů, když mi kněz uděloval nějaké to napomenutí, mě napadla myšlenka, zda jsem také někoho nenáviděla. Nechtěla jsem ho hned přerušovat, protože pro stres jsem hned nevěděla, jestli ano nebo ne. Jenomže než jsem své chování vyhodnotila, bylo najednou rozhřešení a já šla ze zpovědnice. Celý den jsem ale neměla klid, pořád jsem o tom přemítala. a najednou odpoledne mi to konečně došlo, skutečně v mém okolí žije žena, kterou nemusím, dělala jsem jí naschvály, které vyplývaly právě z té nenávisti.
Jenomže co teď, mám neplatnou sv. zpověď a příjímala jsem svatokrádežně, nebo ne??
Předem děkuji!

Datum zveřejnění: 28.4.2003
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 2.3.2005 13:02
Otázka:
Chci se zeptat, proč se katolická církev někdy chová přímo přesně proti slovům Ježíše - mám na mysli označování otec, kdy Ježíš říká: "Nikomu neříkejte otec...", a přitom katolická církev je "otců" plná a slovní spojení Svatý otec neznamená Boha, nýbrž papeže... Proč má církev majetek, z toho se vždycky nějak vykroutíte, ale tohle je už vyloženě proti Písmu!

Datum zveřejnění: 18.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 1.3.2005 20:55
Otázka:
Jsem věřící dívka a je mi 16 let. Ráda bych se Vám svěřila se svým problémem a chtěla bych Vás poprosit o radu, jak se mám na svůj problém dívat. Můj problém jsou totiž pupínky na obličeji (samozřejmě
neprosím o lékařskou radu, ale o duchovní). Osobně si totiž myslím, že by bylo ode mne velmi sobecké, kdybych Boha prosila, abych dobře vypadala. Já to prostě nedokážu, když si uvědomím, jak jsou některé děti nemocné a postižené a já bych měla sobecky prosit za svoji krásu. Snažím se to brát jako svůj "kříž", který musím nést. Někdy mi ale dochází síly. Všechny moje spolužačky tyto problémy namají a já se snažím jim to nezávidět, ale někdy se tomu neubráním a prostě je mi to líto. Kožní lékařka mi předepsala už několik různých léků a mastí, ale nic mi moc nepomáhá. Věřím, že mi Bůch časem pomůže, ale je možné, že mi pupínky vydrží až do 30 let. Prosím, poraďte mi.


Datum zveřejnění: 14.8.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 28.2.2005 11:38
Otázka:
Léta se modlím modlitbu "Otčenáš". Teprve nedávno jsem si všiml, že ta modlitba je výhradně oslavou Boha Otce a že vzhledem k lidem je tam jen zmínka o tom, abychom byli zachováni (chlebem) při životě a vzájemně se milovali (odpouštěli si). Je to aktualizace Kristovy výzvy, abychom nejprve hledali Boží království, že ostatní nám bude přidáno (automaticky).
Chápal jsem ji úplně jinak: jako platidlo u Boha, jako časový úsek věnovaný společenství s Bohem apod., ale ne jako modlitbu, aby byl oslaven Bůh. Tuto modlitbu nám odkázal Pán; nezmýlil se v našich potřebách?
Má tedy logiku se modlit za časná dobra, za mír, za úrodu, za jednotu, za národ, za víru, za... ? Nemáme se snažit výhradně o oslavu Boha?
Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 23.2.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 28.2.2005 11:32
Otázka:
Lze obhájit nauku o pekle, popoípadi jakým biblickým veršem. Dikuji.

Datum zveřejnění: 17.12.2002
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 28.2.2005 11:30
Otázka:
Dobre odpoledne, rada bych se dovedela, odkud vychazi pribeh o padu andela Lucifera, o jeho vzpoure proti Bohu. V Bibli se mi o tom nepodarilo nic konkretniho najit. Dekuji.

Datum zveřejnění: 19.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 28.2.2005 11:26
Otázka:
Ráda bych věděla, jaký je názor katolické církve na adopci nebo jiný způsob přijetí dítěte do rodiny - pěstounskou péči.
Podle odpovědi na dotaz týkající se umělého oplodnění by se takto muž a žena stávali rodiči jiným způsobem, než prostřednictvím sebe navzájem. V tomto případě se vztah pěstounů a dítěte nepovažuje za rodičovství? Blahodárný vliv toho, ze dítě vyrůstá v rodině je ale zřejmě nepopiratelný..
Bylo by v tomto případě nutné dítě co nejdříve seznámit s jeho skutečnou identitou? Děkuji.

Datum zveřejnění: 12.6.2003
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 28.2.2005 11:24
Otázka:
Dobry den,
mam dotaz. V Bibli se pise, ze jednou pri vyhaneni zlych duchu Jezis poslal tyto demony do stada prasat. Znamena to snad, ze maji zvirata jakousi dusi??

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   501-520  540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář