katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 15.12.2008
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 12.2.2009 0:06
Otázka:
Kdysi jsem vstoupil do diskuze se Svědky Jehovovy. S jejich učením obecně nesouhlasím. U jednoho tématu ale nemám jasno. Týká se trojice. Když si pročítám Bibli, při "selském" uvažování mi z toho trojice nevychází. Je opravdu Ježíš Kristus Bůh? Nebo je to prostě "jen" syn Boha, který dělá to, "co viděl u svého Otce"? Na jakém základě vzniklo učení o trojici a jejím uctívání? Popravdě, když se zkusím oprostit od tradice, vůbec by mě na základě Bible nenapadlo o trojici uvažovat. Je tam prostě vztaj otec a syn. A otec je Bůh. Neberte to prosím jako rouhání. Děkuji za vysvětlení!

Datum zveřejnění: 20.5.2008
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 6.2.2009 0:35
Otázka:
Chvála Kristu,
prosím Vás o fundovaný názor, popř. přímo vyjádření odpovědných míst katolické církve, na časopis Milujte se! a názory v něm prezentované. Přiznám se, že po důkladném pročtení několika jeho čísel, jsem byl skoro zděšen obsahy krátkých statí prezentovaných jako „svědectví“. Výpověď mladíka, kterého půst a modlitba vyléčily (!) z homosexuality nebo svědectví ženy-matky tvrdící, že ji Bůh potrestal bezbožnými a morálně zkaženými dětmi za to, že ještě před svatbou sexuálně žila se svým manželem (a nebo spíš nezvládla jejich výchovu?) atd. Tohle snad ani nemůže být myšleno vážně! Podobně za nevhodné, ne-li přímo nechutné, považuji zaměňování výrazu přítelkyně a konkubína nebo všudypřítomné „strašení“ démony, exorcismem a propadnutím peklu! Protože (nejen) mně byl tento časopis doporučen vedoucím našeho laického společenství mládeže, zajímá mě oficiální postoj římskokatol. církve k jeho obsahu. Je Milujte se! církevně schváleno a je tedy vyjádřením závazných postojů a morálních apelů církve nebo se jedná jen o svéráznou, okrajovou iniciativu skupinky radikálních polských duchovních a podobně laděných laiků?
Osobně se přimlouvám, aby se oficiální místa rozhodně a jednoznačně vyjádřila k tomuto tématu ve smyslu, zda Milujte se! ano či ne a samozřejmě proč (například v respektovaném Katolickém týdeníku). Předem děkuji za Váš čas a odpověď.

Datum zveřejnění: 20.1.2009
Rubrika: Liturgika, Duchovní život, Církevní právo
Datum poslední reakce: 22.1.2009 13:45
Otázka:
Vím, že základní povinností každého křesťana je zúčastnit se v neděli a zasvěcené svátky mše svaté. Můžete mi, prosím, vypsat, které jsou ony zasvěcené svátky?

Datum zveřejnění: 23.10.2007
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 20.1.2009 20:20
Otázka:
Rád bych se zeptal, jak se katol. církev staví k otázce buddhismu, ve smyslu jeho myšlení o emocích (např. soucit, zloba) a jejich dopadech na lidské zdraví(fyzické, duševní i duchovní). Jsem katolík, ale chybí mi jakési bližší katolické rozpracování těchto otázek, nebo o něm alespoň nevím a pak bych byl vděčný za nějaký odkaz. Je možné, abych v některých případech (pokud nebudou v rozpor s katol. vírou) naslouchal i buddhistickému zpracování?

Datum zveřejnění: 11.4.2008
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 9.1.2009 7:43
Otázka:
Viděl jsem v televizi při přenosu mše sv. z Vatikánu (ale také u nás v katedrále) rozmístněno sedm obrovských svícnů na oltáři. Zajímalo by mě, co má tato symbolika znamenat, když ve většině kostelů jsou dvě nebo tři svíce. V jedné knize jsem četl, že se doporučuje raději jedna velká svíce vedle oltáře, stejně tak i u květinové výzdoby, aby zůstal oltář při mši prázdný a kalich s patenou se neztratil v záplavě předmětů.

Datum zveřejnění: 15.4.2002
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 4.1.2009 12:59
Otázka:
Dobrý den. Chtěl bych Vás poprosit alespoň o krátký komentář k mému problému a nebo o odkaz na dostupnou literaturu či odkaz na internetu. Chcete-li můžete otázku i odpověď zveřejnit na internetu. Můj problém se týká svátosti smíření. Mám pocit, že se nezpovídám správně. Vlastně ani nevím, jak se mám zpovídat. Vezmu-li u úvahu například délku zpovědi. Většina lidí stráví ve zpovědnici v průmeru tak kolem 10 minut. Já jsem vždy "hotov" za 3-4 minuty. Rozhodně to není tím, že bych málo hříšný. Dále jsem se setkal se spoustou téměř shodných svědectví ve kterých lidé říkají, jak moc je tato svátost posiluje. Já bych to tak asi formulovat nemohl. Nevím, kde je chyba a prosím o pomoc. Za odpověď děkuji.

Datum zveřejnění: 28.5.2004
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 15.12.2008 17:25
Otázka:
Má pro mě z hlediska církevního práva nějaký konkrétní dopad fakt, že mí rodiče, oba pokřtění katolíci, uzavřeli pouze civilní sňatek?

Datum zveřejnění: 12.9.2008
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 8.12.2008 21:14
Otázka:
Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o odpověď na otázky, které mě poslední dobou velmi trápí a to
1. Je hřích, pokud se dívka, která cítí volání k řeholnímu životu, která ví, že v klášteře je její místo a že tam bude šťastná, přesto všechno rozhodne, že se vdá?
2. Může uzavřít sňatek s mužem, který ji miluje, ale ona jeho ne, svým způsobem ,,sňatek z rozumu"? Ten muž je velmi bohatý a ona samozřejmě bude tohoto bohatství užívat,ale především chce s jeho pomocí (=z jeho peněz) postavit hospic nebo LDN pro umírající a jinak pomáhat?
Předem děkuji za odpovědi

Datum zveřejnění: 9.9.2008
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 3.12.2008 12:31
Otázka:
Dobrý den.
Je pravda, že jestliže u svátosti smíření vědomě zatajím nějaký hřích, ačkoli ho lituji, tak se mi neodpouští? Opakuji, že jsem si ho vědoma a velice ho lituji.... Nemůže přece jít jen o to, že jsou ta slova vyslovena... Ano, vím, že pokud by to tak bylo všeobecně, zpověď by vůbec nemusela být. Ale když právě za tu jednu věc se stydím a bylo by mi velmi trapné svěřovat se zpovědníkovi?


Datum zveřejnění: 23.7.2002
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Datum poslední reakce: 1.12.2008 16:15
Otázka:
Vážený pátere Šikulo, dovolte, abych se na Vás obrátila s následujícím dotazem své kamarádky. Je pokřtěná v katolické církvi (jako miminko), byla u zpovědi, u přijímání a je biřmovaná. Nyní po několikaletém zvažování chce přestoupit do církve českobratrské evangelické, neboť cítí, že se proto, že je katolickou křesťankou, nerozhodla nikdy svobodně a cítí to, jako kdyby žila v manželství s někým, koho si nevybrala sama, a s kým si nevyhovuje. Vím, že se nemusí nechávat znovu křtít, protože křest mezi sebou tyto církve uznávají. Zajímalo by mne, zdali z hlediska katolické církve bude tím, že přestoupí do jiné církve v těžkém hříchu. Mohla by pak mít ještě svatbu s katolíkem v katolickém kostele? Osobně proti katolické církvi nic nemá a neuzavírá se ani možnosti sňatku s praktikujícím katolíkem, jenom ona sama cítí, že by svým pozdějším dětem katolickou víru nebyla schopna předávat a že jí více odpovídá křesťanský život v pojetí českobratrské církve evangelické. Děkuji Vám za Vaši odpověď.
PS: prosím o neuveřejnění mých osobních údajů (mail)

Datum zveřejnění: 13.10.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 1.12.2008 0:52
Otázka:
Dobry den,rada bych se zeptala na Vas nazor na provozovani Tai chi. Jako cviceni se mi libi, ale nevim, jestli nema nejake "nezdrave" propojeni napr. s ruznymi vychodnimi nabozenstvimi atp.
Dekuji.

Datum zveřejnění: 6.12.2007
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 27.11.2008 1:37
Otázka:
Křesťanské víře jsem se otevřel celkem nedávno (i když jsem byl pokřtěn v dětství), a horlivě čtu Písmo a jiné materiály. Mám otázku, kde nenacházím uspokojivou odpověď.V Gn je řečeno, že Bůh stvořil svět a vše na něm během šesti dnů, sedmý den odpočíval. Židovství počítá že svět je "starý" asi 6000 let. Další věc: vývoj člověka od australopitéka po člověka dnešního typu oproti tomu stvoření Adama a Evy a vyhnání z ráje, dle židovství před 6tis. lety.... Víte, nevím, jaký náhled je v tomhle směru správný. Samozřejmě, že beru za zcela vlastní, že Bůh stvořil vše a vše pochází od něho a tento zdánlivý nesoulad mou víru v Něj nijak nezmenšuje, ale v tomhle celém mám nejasnost, beru-li Písmo jako zdroj informací od Pána..... Pokud bych bral, že je tu svět opravdu pouze 6000let, pak mě nenapadá obstojné vysvětlení všech archeologických nálezů a poznatky dnešní astrofyziky.

Datum zveřejnění: 12.6.2008
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 18.10.2008 14:48
Otázka:
Zajímal by mě váš postoj k jiným náboženstvím. Pocházím z ateistické rodiny, ale později jsem začla hledat, číst knihy s náboženskou tematikou a myslím, že v současné době o sobě můžu prohlásit, že jsem věřící. Pokud se hlásím ke křestanství, znamená to, že musím odmítat všechny „cizí“ nauky? Všimla jsem si, že v Dotazech striktně odmítáte každé zmínky o východních náboženstvích. Já si ale myslím, že některé jejich zásady jsou dobré a obohacující, a že by nebylo správné je odmítat, jen proto, že jsou „cizí“. V poslední době jsem hodně četla knihy o mezináboženském dialogu z nakladatelství Vyšehrad… Znamená to, že nejsem křesťanka, jestliže zjistím, že u mě některé myšlenky z jiných kultur vyvolávají určitou odezvu a obohacení mého duchovního života? – Omlouvám se, jestli dotaz působí zmateně, ale tahle věc mě v poslední době dost trápí. Předem děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 2.5.2008
Rubrika: Liturgika, Církevní právo
Datum poslední reakce: 18.10.2008 13:52
Otázka:
Dobrý den.
Mám dotaz, co by měl splňovat člověk, který chce dělat kmotra u křtu. Děkuji za odpověď. Marie

Datum zveřejnění: 13.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 18.10.2008 8:53
Otázka:
Chvála Kristu!
Měla bych jeden dotaz. Je možné, že už tu asi podobné dotazy byly, ale ptám teď kvůli sobě... Asi 4 roky jsem cítila povolání do kláštera, asi rok a půl jsem byla aspirantkou. Ale pak jsem nastoupila do školy - na Vš a tam jsem poznala jednoho kluka, se kterým teď chodím. No ale je to takové chození nechození. Myslelas jsem, že mi tím Pán ukázal cestu, ale nevím... Když jsem u sester v klášteře cítím takový jakýsi klid a vnitřní štěstí, kdežto s tím klukem se necítím tak dobře. Ale nevím, k čemu mě Bůh volá? Proč by mě jinak posílal do školy a toho kluka do cesty? Jak poznám,kam mám jít, kde mě Pán chce mít???
Děkuji,Tereza

Datum zveřejnění: 27.5.2008
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 17.10.2008 23:06
Otázka:
Pěkný den, prosím o vysvětlení, kdy je při mši sv. ustanoveno či doporučeno věřícím stát, kdy sedět, kdy klečet. Co farnost, to určité odlišnosti, někdy i výrazné… Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 15.9.2003
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 17.10.2008 15:09
Otázka:
Dobrý den,
viděl jsem teď v médiích několik komentářů a zprostředkovaných zpráv o postoji Vatikánu k otázce partnerství homosexuálů. Zajímal by mne jednak Váš pohled na tuto věc a pak také možné zdroje informací o této problematice a přesných vyjádřeních církevních představitelů. Děkuji. Pavel


Datum zveřejnění: 27.3.2008
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 16.10.2008 13:34
Otázka:
Dobrý den, kamarádka mi tvrdila, že byl rozšířen seznam smrtelných hříchů o takové věci jako je například požívání geneticky modifikovaných potravin. Ráda bych věděla, jestli byla tato informace opodstatněná, a případně, kde bych se o této problematice mohla dozvědět více. Děkuji

Datum zveřejnění: 10.6.2008
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Datum poslední reakce: 5.10.2008 23:59
Otázka:
V tisku jsem zaregistrovala pro mě zcela novou informaci, že byl po speciálním povolení Svatého Otce vysvěcen v ČR první ženatý muž. Jistě se jedná o mimořádnou skutečnost. Chci se zeptat, co to znamená „podmínečné“ vysvěcení a zda tento kněz nadále plně žije v i manželství nebo se po domluvě a se souhlasem manželky rozhodl pro celibát.

Datum zveřejnění: 7.1.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 30.9.2008 12:54
Otázka:
Myslite, ze je na tomhle svete mozne najit normalni hezkou divku, starsi 15ti let, ktera jeste s nikym nic nemela? Zacinam totiz upadat do beznadeje, ze takova neexistuje. Zamerne jsem se zminil o veku 15 let, protoze prave to je podle statistik vek ve kterem prichazi o panenstvi vetsina divek. Driv jsem o tom asi tak nepremyslel a tudiz jsem (presto ze jsem verici) tomu neprikladal vahu neceho tak zasadniho. Je mi 19 let a posledniho pul roku jsem chodil s divkou(18), o ktere vim, ze pannou neni. Diky tomu jsem asi zacal premyslet a mam pocit, ze jsem se dostal do slepe ulicky. Pokud bych chtel najit "cistou" holku, musel bych asi hledat nekde ve skolce. Proc ty holky proste nemuzou mit rozum od stejne chvile jako fyzickou krasu a dospelost? Prisel jsem na to, ze z tohoto nebudu ochoten slevit a proto nevim, co mam delat. Jedina cesta snad je, udelat to taky, ale to prece neni to, co bych chtel. Chci mit v lasce dokonalost, vzdyt je to na cely zivot. diky za odpoved.

20   40   60   80   100   101-120  140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář