katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 7.5.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 3.9.2002 10:02
Otázka:
Dobrý den! Rád bych se zeptal, zda je možné si myslet o žijícím člověku, že je svatý. Pokud ano, za jakých podmínek? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 5.12.2001
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 2.9.2002 9:08
Otázka:
Ráda bych se zeptala na viru v Pannu Marii. Mam v hlave zmatek, katolici i evangelici tvrdi kazdy neco jineho. Podle logiky mi prijde spravny nazor evangeliku, ze vira v pannu Marii je blud, na druhou strabu tu jsou ruzna zjeveni a zazraky, padre Pio... Odporuji Bibli, ze mam verit jen v Krista, kdyz se modlim k Panne Marii?
A co vira ve svate? Je spravne se k nim modlit? Nebo se mame modlit jen k Bohu? Evangelici mi rikaji: proc primluvci, vzdyt mame oslovit primo Pana. Tvrdi, ze se katolici modli k lidem, kteri zemreli stejne jako ostatni.
jak to je ve skutecnosti? prosim, poradte mi a pomozte vyresit toto dilema. citim se vnitrne rozpolcena...


Datum zveřejnění: 1.8.2001
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 31.8.2002 23:04
Otázka:
V jakém stavu hříšnosti, (dá-li se to tak říci) je podle katolické církve katolík, případně jaké církevní tresty mu hrozí když:
1) Chodí k přijímání téměř u všech církví v republice a zůčastňuje se aktivně i bohoslužeb nekřesťanských?
2) Povinnost nedělní účasti realizuje podle toho jak potřebuje
3) Neuznává katolické učení o antikoncepci a potažmo sexuální morálce
4) Neuznává papežskou neomylnost a že papež má být nejvyšší hlavou církve.
5) Neuznává, že jen katolická církev je tou nejpravější církví Kristovou (ve smyslu Dominus Iesus)
6) Nechodí ke svátosti smíření, ale k přijímání ano.
7) Výroky církevního magisteria prostuduje, ale vždy se zařídí dle svého svědomí a nečiní mu to problém a výčitky (myslí si své).
8) Připouští preexistenci a reinkarnaci v rozporu s učením církve.
9) Kromě toho, že je již 20 let katolíkem konvertitou, praktikuje zen, taoistická a jógová cvičení, kabalu, astrologii, spirituální alchymii a studuje bílou magii rovněž bez pocitu konfliktu s učením církve.

Datum zveřejnění: 4.1.2002
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 31.8.2002 15:11
Otázka:
Nevím,jestli se už na tuto otázku někdo neptal,ale já jsem ji tady nenašla.Co je to vůbec breviář-vím,říká se modlitba církve.Ale proč se má modlit,co je to za texty,kdy vznikly,...?Děkuji moc za odpověď.

Datum zveřejnění: 19.4.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 26.8.2002 12:01
Otázka:
Jeden můj dobrý kamarád opravdu žije víru. Boha poznal asi před 5 lety,ale stále nemůže pochopit jednu věc týkající se zpovědi. Říká, že ke zpovědi jde asi tak max. 2x do roka, protože víckrát do zpovědnice nemusí, protože se Bohu zpovídá a lituje svých prohřešků každodenně při rozhovoru s Ním. Nevím co mu mám na to říct a jak mu to všechno vysvětlit, protože se mi zdá, že má v podstatě pravdu, i když já chodím ke zpovědi 1x za měsíc, i častěji, když je potřeba.
Můj druhý dotaz se také týká svátosti smíření. Když jdu ke sv. zpovědi a úmyslně neřeknu před knězem a tím pádem i před Bohem nějaký hřích, znamená to, že je celá tato zpověď neplatná a řečené hříchy se mi neodpustí?

Datum zveřejnění: 30.4.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 20.8.2002 14:41
Otázka:
Byli na foru mladeze ve Zdaru nad Sazavou take nekteri cirkevni predstavitele, kteri rikaji, ze se o mladez zajimaji, pisou o ni a nebo take o ni prednaseji? (Mam na mysli P. Ales Opatrny, Kristan, Kaplanek, .....) Jestli nebyli - proc? Nebyli pozvani???Dekuji.

Datum zveřejnění: 12.6.2002
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 19.8.2002 22:21
Otázka:
Chtela bych se zeptat co presne znamenaji zasnuby jak probihaji.
Dekuji.

Datum zveřejnění: 5.8.2002
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 8.8.2002 20:58
Otázka:
Manžel byl jako dítě pokřtěn a vychováván nepříliš intenzivně v katolické víře (nedokončil přípravu k prvnímu sv.přijímání). Občas navštěvoval katolické mše, spíše jako doprovod své babičky (bez zpovědí a sv.přijímání). Sama jsem vyrostla v rodině nevěřící, ale několik let po svatbě jsem uvěřila a přijala křest v evangelické církvi. Manžel zprvu navštěvoval bohoslužby sporadicky, souhlasil s křtem našich dětí, postupem času jeho víra ožívala, až se nakonec s dobrým svědomím zúčastnil Večeře Páně (v naší církvi jsou zváni "všichni pokřtění věřící") a teď se pravidelně účastní života naší církve. Ve sčítání lidu se (tehdy ještě k mému překvapení) přihlásil k "mé" církvi. Nicméně předpokládáme, že je stále veden v církvi katolické. Jeho křestní list je léta ztracen. Uvažujeme o tom, že by se do evangelické církve dal oficiálně "zapsat", ale není mi jasné, co je třeba učinit vůči katolické církvi?

Datum zveřejnění: 6.6.2002
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 5.8.2002 9:45
Otázka:
Zdravím Vás,
zajímalo by mne jak církev vysvětluje přítomnost mentálně postižených lidí. Mým blízkým věta ve smyslu - že jsou zde proto aby se lidé kolem nich (rodiče, ošetřovatelé) naučili milovat – nestačí.
A jak je to s povoláním k zasvěcenému životu při ptaní se Boha na Jeho vůli, měl by člověk hledat výlučně podle toho co ho baví, tedy co chce dělat? Není to spíš o darování sebe, dání se k dispozici Bohu, druhým skrze službu kterou mne Bůh vede a učí lásce? Dospívám k názoru že každá služba, činnost musí vycházet z hlubokého duchovního života (díky Bohu se člověk stává šťastným, milovaným a milujícím) a pak už je celkem jedno co člověk dělá. Je to tak? Díky za odpověď. Johanka


Datum zveřejnění: 14.11.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 11.7.2002 22:01
Otázka:
Zajimalo by me, zda v Sydney funguje take nejake ceske duchovni centrum podobne jako v Londyne Velehrad , o kterem jsem se docetla na vasich webovych strankach. Predem dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 25.2.2002
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 26.6.2002 14:59
Otázka:
Zajímalo by mě, jak je možné že Pán Ježíš trpěl fyzickou smrtí, když smrt do světa vstoupila až
jako důsledek (prvotního) hříchu a ten se přece na Ježíše nevztahoval. Co si zde neuvědomuji ?

Datum zveřejnění: 20.6.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 21.6.2002 16:06
Otázka:
Přeji hezký den. Mám možná trochu zvláštní otázku. Bojím se šéfa, pokaždé, když mi něco vytkne, připadám si jako pristižená při zločinu. Moje babička mi vždycky říkala, že se nemám bát lidí, ale jenom Boha. Snažím se neustále si to říkat, ale nějak mě to strachu nezbavuje. Co mám dělat?

Datum zveřejnění: 13.6.2002
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 14.6.2002 11:56
Otázka:
Můj dotaz zde již zazněl z jiných úst, tudíž potřebuji jen doplňující odpověď. Já jsem praktikující katolička, můj přítel je nevěřící, respektuje mou víru a souhlasí s katolickou výchovou dětí. Nyní z praktického hlediska: Do kostela chodím v Praze, tam jsem byla také křtěna,ale bydliště mám na druhém konci republiky. Nevím tedy, do které diecéze jsem byla zařazena a kde mám žádat o dispenz. Dále, pokud bych chtěla být oddána v jiné diecézi než mi přísluší, je to problém? Doufám, že je můj dotaz srozumitelný. Díky za odpověď.

Datum zveřejnění: 9.10.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 13.6.2002 12:19
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, proč není římskokatolická církev členem Světové rady církví a proč je v případě Ekumenické rady pouze přidruženým členem (a co to vlastně znamená "přidružený člen"). Děkuji.

Datum zveřejnění: 28.5.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 5.6.2002 18:57
Otázka:
Je hmota trvalá ? (neříkám věčná) Tzn. pomine jednou (snad bych mohl poukázat na "nebe a země pominou") ? Jestliže ano, velmi rád bych se zeptal na to, proč byla vlastně stvořena. Jistě, řeknete, že to vše bylo stvořeno pro člověka a pro realizaci Božího plánu, plánu Božího obrazu, tedy člověka (pro kterého bylo toto vše stvořeno), plánu lásky a svobody. Ale nemohlo toto vše být realizováno v tzv. "ryze duchovním" světě, kde by žádná hmota neexistovala, nebylo by jí potřeba ? Jestliže ne, proč ? A nebojte se o podrobnou, detailní odpověď :)

Datum zveřejnění: 15.5.2002
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 29.5.2002 22:53
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, zda mohou být i ženy ministrantkami. Nemyslím pouze malé holčičky, ale i ty odrostlejší. V naší zemi to není příliš běžný jev, ale např. v Německu a ve Španělsku dospělé ženy ministrují a podávají i svaté přijímání. Je to snad u nás zakázáno nebo to záleží na rozhodnutí každého kněze, zda dovolí ženám, aby pomáhaly při mši anebo je nechá sedět jen v lavicích?

Datum zveřejnění: 24.5.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 27.5.2002 14:26
Otázka:
Dobrý den,
mám neustálé pochybnosti ve svém životě a ve vztahu k Bohu. Uvažuji o duchovních cvičeních na prázdniny, protože věřím, že ty by mi mohly pomoci a povzbudit mě a hlavně posilnit můj vztah k Bohu. Jen přesně nevím, kde je hledat. Nemůžete mi napsat nějaký odkaz na termíny DC , které jsou pořádány v rámci Brněnské diecéze?

Datum zveřejnění: 23.5.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 23.5.2002 18:02
Otázka:
Slyšel jsem, že člověk může znovu získat křestní milost, to znamená, že jsou mu odpuštěny všechny hříchy? Kdy takovou milost získá? (Údajně řeholník při věčných slibech) je to pravda?

Datum zveřejnění: 25.9.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 21.5.2002 15:32
Otázka:
Casto na me neverici utoci otazkou poceti z Ducha svateho. Odpoved, ze jde o tajemstvi, neni uspokojiva. Vsechny zazraky,ktere popisuje Bible, jsou pro ne pochopitelne, ale toto ne. Vzdy pro vznik noveho zivota je potreba dvou bunek (vajicka a spermie). Kde se ta spermie vzala? Jak to mam vysvetlit?

Datum zveřejnění: 10.5.2002
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 21.5.2002 13:04
Otázka:
Chvála Kristu! Četl jsem, že když při koncelebrované mši svaté koncelebrující kněz neříká slova proměňování (slyšitelně), je jeho koncelebrace neplatná. Prý to potvrdila i Jeho Svatost papež Pius XII. Zajímá mě, jestli by pak byla mše svatá neplatná, nebo jestli jenom onen kněz neproměňoval platně a ostatní ano. Máme pak před sebou Pána Ježíše, nebo jen chleba a víno?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1001-1020  1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář