katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 22.4.2008
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 23.4.2008 12:21
Otázka:
Dobrý den,účastním se někdy při mši Sv. četbou z Písma Svatého. Je mi často líto, že se vstupní antifona vynechává. Ptám se proč, vždyť je to vlastně ochuzení o slavnostní vstup do Božího slova. Alespoň já to tak pociťuji. Děkuji.

Datum zveřejnění: 17.4.2008
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve, Ostatní
Datum poslední reakce: 20.4.2008 19:52
Otázka:
Dobry den, zajimalo by me, jestli jsou nejake internetove stranky ci odkazy, kde by se clovek mohl vice dovedet o krestanske tradici a 'deni v kostele' jako napriklad, jak jste odpovidali na otazku ohledne svicnu, ... Jsem konvertita a jeste stale nemam zabehnute vsechny tyto veci a velmi me to zajima, bohuzel momentalne nejsem v Cechach, ale muzete mi doporucit i knizni tituly v jakychkoli jazycich, nejen v ceskem, dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 7.4.2008
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 17.4.2008 10:34
Otázka:
Díval jsem se jako pravidelný divák na televizi Noe na přenos z chrámu sv.Petra ve Vatikánu na obřady Zeleného čtvrtku. Je mi 64 let, ale nechápu jak je možné, že ještě v roce 2008 umývá panež nohy kardinálům ve zlatém umyvadle a se zlatým džbánem. Kdy skončí tento triumfalismus? Při této mši sv.se konala sbírka na chudé děti,myslím si, že právě to zlaté umyvadlo a džbán do ní patřily. Děkuji.

Datum zveřejnění: 3.4.2008
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 15.4.2008 18:06
Otázka:
Rád bych věděl, jestli existuje nějaký „kanonizovaný“ český text modlitby Zdrávas, Maria. Jde mi hlavně o slova „…požehnaná ty/tys/jsi mezi ženami…“. Vzhledem k tomu, že modlitba růžence patří bezesporu k nejčastějším společným modlitbám, bylo by asi vhodné stávající nejednotnost nějak usměrnit.

Datum zveřejnění: 15.4.2008
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Datum poslední reakce: 15.4.2008 9:08
Otázka:
Dobry den,

prosila bych o odpověď na otázku, jak je to v případě člověka, který byl jako malý pokřtěn, ale ve víře nebyl vychováván. Teď je dospělý, hledá a snad i nachází cestu k Bohu, chodí každou neděli do kostela. Kdyby chtěl přistoupit k přijímání, musí absolvovat nějakou dlouhodobou přípravu? Nebo „stačí“ se vyzpovídat a pak už může k přijímání chodit? U prvního svatého přijímání jako dítě nebyl.

Děkuji moc za odpověď.

Datum zveřejnění: 11.3.2008
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Datum poslední reakce: 11.4.2008 19:17
Otázka:
Zmiňují se o Ježíši a křesťanech nějaké čistě židovské knihy, např. Talmud? (Nemyslím teď Josefa Flavia.)

Datum zveřejnění: 1.3.2010
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Datum poslední reakce: 26.3.2008 7:21
Otázka:
Zajímalo by mne, proč se Zelenému čtvrtku říká Zelený čtvrtek.

Datum zveřejnění: 19.3.2008
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 19.3.2008 9:06
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, proč se Velikonoce neslaví k určitému (každý rok stejnému) datu jako třebas Vánoce, ale je to vždy první neděli po jarním úplňku (čili každý rok jiné datum).

Datum zveřejnění: 7.3.2008
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 15.3.2008 10:49
Otázka:
Dobrý den, chci se zeptat, jaké oblečení je vhodné na den křtu dospělého člověka, ženy.
Případně prosím o o tip, kde najdu odpověď.
Děkuji a přeji požehnaný den.

Datum zveřejnění: 4.4.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 4.3.2008 17:20
Otázka:
Zajímalo by mne, jak je to s dušemi. Kamarád mi říkal, že všechno živé má duši, nejen lidé, ale všechno v přírodě. Zvířata, stromy, prvoci a buňky i viry...
1) Jak katolíci přišli na to, že jen lidská duše je nesmrtelná a ostatní duše jsou smrtelné?
2) Je jiná duše prvoků (= jednobuněčných živočichů) a lidského embrya (také jednobuněčného "živočicha")?
3) Vykoupil Kristus taky všechny, kteří nemohli spáchat žádný osobní hřích (nenarozené, nesvéprávné, děti do doby užívání rozumu...)?

Datum zveřejnění: 9.5.2007
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Datum poslední reakce: 23.2.2008 17:22
Otázka:
Nemělo by se začít mluvit o smyslu účasti dětí na mši? Praxe je taková, že rodiče děti do kostela prostě vodí - a to bez ohledu na jejich věk, zájem o mši a schopnost spoluúčastnit se aktivně bohoslužby anebo alespoň schopnost poslechnout maminku a být zticha.
Takový rodič evidentně pouze nechce přijít o "čárku" za to, že nebyl v neděli v kostele. Bude-li mi rodič pobíhajícího, žvatlajícího a jinak rušícího dítěte tvrdit, že je do kostela bere pro to, aby vnímalo a nasávalo atmosféru bohoslužby, je to pokrytecká lež. Tento argument pod sebou může skrývat nechuť rodičů věnovat se dětem v oblasti náboženské výchovy. Je to stejně absurdní a neadekvátní, jako brát čtyřleté dítě na přednášky na medicíně, pokud projeví přání stát se lékařem. Naopak je jistě chvályhodné se dítěti na jemu pochopitelné rovině v tomto ohledu věnovat.
Rodič by měl být k sobě upřímný a uvědomit si, jak sobecké (opravdu to dělá pouze kvůli sobě - dítě z toho žádný užitek nemá) a bezohledné (z pohledu ostatních lidí, kteří se v kostele snaží pozvednout svá srdce k Bohu) je jeho jednání. Nakonec ruší okolí i tento dospělý svým napomínáním a těžko věřit tomu, že se může soustředit na modlitbu, pokud jeho dítě vesele cupká směr oltář anebo kňouravě žádá o pozornost.
Dítě má zpravidla dva rodiče a bývalo dobrým zvykem, že jeden z rodičů zůstával s dětmi doma a šel na bohoslužbu dřív nebo později, třeba do jiného kostela. Toto řešení nemohou využít pouze svobodné matky a vdovy s dětmi. Problém ale obvykle není v tom, že by děti neměl kdo pohlídat, ale v tom, že rodiče považují za zásluhu nosit do kostela svá nic nechápající robátka. Je na čase, aby se vžilo do povědomí, jak velmi neslušné je takové jednání. Rodiče by si měli uvědomit, že těch pár facek, který by leckdo rád jejich neposednému děcku věnoval, si vlastně zaslouží pouze tito naoko zbožní tatínkové a maminky. Kde najít místo pro tuto připomínku?

Datum zveřejnění: 24.1.2007
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Datum poslední reakce: 14.2.2008 14:51
Otázka:
Chci se zeptat, jak přistupuje církev k tomu, když si věřící bere nevěřícího. Slyšela jsem, že to musí povolit biskup a že i ten nevěřící musí přistoupit ke zpovědi. A jak je to s výchovou dětí ve víře?

Datum zveřejnění: 14.3.2003
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 26.1.2008 9:33
Otázka:
Mám otázku ohledně Ankety. Je zcela správné, že hlasy, které by jedna osoba poslala vícekrát, budou odečteny. Zajímalo by mě, zda je hlas z počítačové sítě (více počítačů zapojených do sítě třeba ve školách, u firem atd.) považován za hlas z téhož počítače. V této souvislosti by potom mohlo dojít k odečtení hlasu, který z vedlejšího počítače odešle někdo jiný. Za odpověď díky! Pavel

Datum zveřejnění: 9.11.2005
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 31.12.2007 14:08
Otázka:
Chvála Kristu !
Prosím Vás o zodpovězení následujících dotazů. Jak se má zachovat katolík,který dělá něco,co je v rozporu s oficiálním postojem církve,ale pro něho samotného toto chování není v rozporu se svědomím a tedy není ani těžkým hříchem. Mám na mysli třeba používání kondomů v manželském životě. Může takový člověk přistupovat k přijímání nebo je nutná "alespoň" Svátost smíření ? Víme přece z minulosti o spoustě případů, kdy církev prohlašovala něco za hřích, ale postupem času se její postoj změnil. O co se
opírá církev, když žádá od svých věřících, aby kondomy nepoužívali, ale metoda neplodných dnů je v pořádku? Není to trochu pokrytecké, jakým způsobem zabráním početí? Vždy se přece jedná jen o jakési snížení pravděpodobnosti otěhotnění, ne o 100% jistou věc. Je pravda, že za určitých podmínek může používání kondomů zpovědník povolit? Jaké jsou tyto podmínky ? Není zde zpovědník postaven do role, která mu nenáleží? Co když mi jeden kněz používání kondomu nepovolí, ale já půjdu za jiným a ten bude jiného názoru ? Předem děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 15.11.2007
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 16.12.2007 9:43
Otázka:
Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie, akú majú súvislosť alebo čo majú
spoločné (alebo nemajú spoločné) nasledovné spojenia:
1. Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam...
2. Neprišiel som svetu priniesť pokoj, ale meč...

Datum zveřejnění: 4.11.2005
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 15.12.2007 1:16
Otázka:
Toto je reakce na pojednání pana Voltěcha Protivínského:

http://www.katolik.cz/otazky/otx.asp?ot=693

Vážený pane Vojtěchu Protivínský,

vaše pojednání o masturbaci, interpretace masturbace z pohledu křesťanské ideologie a zejména vymezení místa pro masturbaci v našem životě je pro mě pochopitelné. Ani jedinkrát, když jsem si četl vaše pojednání, jsem se nepřistihl, že bych se jemu divil. Nicméně, toto je pohled křesťana, není to ani pohled správný, ani nesprávný. Není jediný a zároveň ne poslední. Jediné, co se o něm dá říci je, že je. Je mezi všemi ostatními pohledy na masturbaci, pohledy psychologů, sexuologů, obyčejných lidí, kteří, dejme tomu, zcela samozřejmě onanují a necítí se při tom ani provinile, ani nepatřičně, ani hříšně.

Pohled křesťana Vojtěcha Protivínského je zcela pochopitelně jiný než pohled sexuologa Radima Uzla. Já se proto zeptám právě Vás, jak se stavíte k pohledu již zmíněného sexuologa, který o onanii v jedné ze svých knih mimo jiné, říká:

"Onanie je zcela běžná, naprosto normální sexuální aktivita, která v určitých fázích a vývojových etapách lidského jedince má charakter jediné a nejdůležitější pohlavní činnosti."

(Mýty a pověry v sexu)

Toto samozřejmě není jen pohled Radima Uzla, je to pohled dnešních sexuologů a psychologů.

Jistěže onanie svého druhu může za jistých okolností odstranit ze sexuality onen specificky lidský prvek - partnerský vztah. Je to zřejmě ale jediná námitka proti onanii, která může být brána vážně. Pokud ovšem budeme nazírat na masturbaci prizmatem srovnání s partnerským sexem (ať již jde o sex heterosexuálních či homosexuálních partnerů), potom se dopouštíme velké chyby. Onanie je povětšinou náhradním řešením, které umožňuje člověku v jistých údobích, někdy i po celý život, vyrovnat se s nadmírou sexuální touhy, která nemůže být jinak ventilována a může tak velmi negativně působit na lidskou psychiku. Je dokázáno z klinické praxe nesčetného množství psychologů a psychoanalytiků, že omezování této praktiky, její násilné potlačování (ať již u dětí či u dospělých), přispívá velkou měrou velmi často ke vzniku těžce léčitelných a povětšinou zanedbávaných neuróz, které působí velmi negativně na kvalitu lidského života.

Tedy na prvním místě jistě stojí partnerství, láska dvou lidí (dvou žen, dvou mužů, ženy a muže), pravá láska, která začíná v lásce ke člověku, který nenaplňuje naše cíle, je chtěním dobra a růstu a všeobecného prospěchu milovaného člověka, nezná instrumentálního chování. Na prvním místě tedy jistě stojí partnerský sex. Masturbace bude asi pro většinu zdravých lidí opravdu jen náhradním a dočasným řešením. Není třeba se toho obávat.

Jaký je váš názor na tuto interpretaci, na toto vymezení místa pro onanii v našem životě?

Děkuji za odpověď a přeji krásný den.


Datum zveřejnění: 25.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 14.12.2007 23:07
Otázka:
Dobrý den!
Vyrůstám ve věřící rodině. Až teď si uvědomuji, když potkávám nové lidi (nevěřící), že nejsem schopna pořádně jim vysvětlit, proč má kat.církev na různou problematiku takový a takový názor. Já tomu věřím, protože to tak prostě je, protože mi to říkali rodiče, kněz, ti mají zkušenosti. Poznala jsem člověka, který nechápe, proč je špatné číst satanskou bibli. Vždyť přece bible jako bible. Není to jedno, jestli satanská, židovská či křesťanská? Ten kamarád o sobě tvrdí, že je ateista. Mám strach ale, že mu četba sat. bible může ublížit, a on si to ani neuvědomí. Četla jsem knížku o exorcismech a vím, že kdo si se satanem začne, tak může špatně dopadnout. Věřím v existenci reálného zla, ale jak to vysvětlit nevěřícím, když nevěří ani v Boha, ale třeba v sebe? Doufám, že můj dotaz je srozumitelný a moc prosím o odpověď.

Datum zveřejnění: 13.11.2007
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Datum poslední reakce: 24.11.2007 23:36
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký máte názor na hraní RPG her (fantasy), kde se velmi hojně objevuje magie (byť ve hře).

Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 20.11.2007 19:52
Otázka:
Chtěl jsem zeptat, jak je to s Vassulou. Vím, že MCM vydala její spisy. Není to bludné? Jaký je vztah k Medjugorje? Nejedná se o něco zcela vybočujícího? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 12.4.2006
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Datum poslední reakce: 2.11.2007 23:21
Otázka:
Momentálně čtu knihu Dana Browna, Šifra mistra Leonarda, jsem si jistá, že vám je velmi dobře známa. Chtěla bych znát vaše názory k tomu, jak se autor staví k organizaci zvané Opus Dei, a celkově k tomu, jak se staví ke katolické církvi. Velmi by mě zajímal přístup katolíků k tomuto momentálně nejprojednávanějšímu knižnímu dílu. Předem velmi děkuji za vaší odpověď, Tereza K.

20   40   60   80   100   120   140   141-160  180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář