katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Další stránka  

Datum zveřejnění: 24.4.2006
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 1578
Otázka:
Dobré ráno, chtěla bych se zeptat, jak se katolická církev dívá na skutečnost, že většina obřadů nebo jejich části pochází z pohanského světa?

Datum zveřejnění: 15.5.2007
Rubrika: Věrouka, Etika a morálka, Liturgika, Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet reakcí: 1167
Otázka:
Dobrý den, manželka mi dnes řekla, ať svým autem jedu na nákup do Globusu, ale já jsem řekl, že je neděle a že se v neděli nemá jezdit na nákupy. Ona nemá řidičský průkaz a tak si musela jet na nákup v této zimě na kole. Nákup nutně potřebovala dnes, protože musela nachystat svačiny dětem na pondělní pracovní den. Zachoval jsem se zprávně ? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 19.1.2005
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 800
Otázka:
Zajímalo by mne, jaký je Váš názor na to, ke komu směřoval Bůh svou nekonečnou lásku v době, kdy svět ve své, řekněme současné podobě, neexistoval. Bůh jakožto věčný, nestvořený, bez konkrétního počátku a konce musel, měřeno lidským pohledem, trpět pocitem „nenaplněnosti svých vztahových potřeb“, a to vzhledem k poměru doby existence světa s věčností Jeho bytí relativně dosti dlouho… V Písmu svatém o skutečnosti Boha před stvořením světa příliš zmínek není, snad vyjma Geneze.

Datum zveřejnění: 21.2.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 782
Otázka:
Proč jsou otázky reagujících tak konfliktní? Proč mají diskutující tak malou kulturní úroveň a hned přechází k osobním útokům, urážkám, sarkasmu...? Nebylo by řešením diskusi více moderovat? Případně některým diskutérům rovnou zakázat přístup? Klasickým příkladem je diskuse k otázce "Trápi ma otázka ohľadne ukrižovania Krista". Jak brzo se odbočí od věci k osobním útokům... Člověk někdy nemá náladu to ani číst...

Datum zveřejnění: 2.12.2004
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 673
Otázka:
Přeji hezký den,
zajímalo by mne, zda judo, karate, homeopatie, akupunktura, akupresura apod. jsou nevhodné praktiky pro křesťana? Jestli ano, tak proč?
Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 24.2.2010
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 670
Otázka:
V ČT běžel dokument o horském národě Akha a mj. i o misiích: Zajatci bílého Boha. Mohu se nějak dozvědět, kam jdou peníze ze sbírek kostelů na misie? Alespoň přibližně oblast. Nebo jakým způsobem se určuje, do jaké misie budou peníze odeslány?

Datum zveřejnění: 27.11.2008
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet reakcí: 558
Otázka:
Chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem můžu zrušit křest? Byl jsem pokřtěný jako dítě a vzchovávaný v křesťanské demagogii, ačkoliv jsem ateista a nechci mít s náboženstvím nic společného.

Datum zveřejnění: 27.1.2005
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka, Duchovní život
Počet reakcí: 535
Otázka:
Vážená redakce,
prosím o uveřejnění a zodpovězení mého dotazu ohledně věci, která jistě bude zajímat i jiné čtenáře:

V poslední době je u nás populární americký kněz Richard Rohr, který zde letos vedl jakési iniciační rituály pro muže. Ti prý při nich měli nevysvětlitelné vnitřní zážitky. P. Rohr také údajně praktikuje tzv eneagram. což má být něco podobného jako horoskop. Zajímalo by mne, jak mám poznat, že se zde nejedná o nějaké formy gnosticismu a okultismu.

Datum zveřejnění: 22.8.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 474
Otázka:
Otázka: "Zajímá mě, je-li masturbace hříšná. Připadá se mi, že se to Bohu asi nelíbí. Na druhé straně mi úplná sexuální zdrženlivost připadá jako něco dost těžkého. Mluvit o tom se zpovědníkem se stydím. Je mi 19 let a v manželství zetím nežiji."

Datum zveřejnění: 28.5.2010
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Počet reakcí: 431
Otázka:
Několik dnů už pátrám po tom, kdo je patronem řečníků, rétoriků. Možná evangelista Lukáš, možná zakladatel retorické školy sv. Augustin. Bohužel, jsem odpověď nenašel ani v Ravikově publikaci O světcích a patronech. Můžete mi na to odpovědět?

Datum zveřejnění: 15.11.2005
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 416
Otázka:
V poslední době jsem přemýšlel o názoru církve na předmanželské pohlavní soužití.Církev 1900 let kázala, že předmanželský sex je špatný, jelikož z každého styku může vzniknout dítě.Dítě patří do rodiny a proto tento názor církve byl jistě zcela správný.Ve 20.století však byla vynalezena antikoncepce, která do velmi vysoké míry otázku nechtěného těhotenství řeší. Já mám pocit, že církev na tuto změnu vůbec nezareagovala. Respektive zareagovala tak, že jednoduše dál odmítá předmanželský pohlavní styk a spolu s ním i antikoncepci.Domnívám se, že Bible v šestém přikázání zakazuje Cizoložství, neboli nevěru v manželství. Bible sice v Dt 22,21 přikazuje pokutu sto šekelů a ukamenování ženy, u které manžel zjistí, že při svatbě není pannou, ale tato pasáž mi přijde vágní a přežitá.Sexuální styk má podle mého názoru dva smysly. Za prvé může vést ke splození dítěte, v manželství, za předpokladu, že oba manželé mají zájem zplodit dítě. Za druhé však sexuální styk je výrazem nejvyšší lásky mezi dvěma partnery, a ta může nastat dříve než nastane manželství.Vždyt co je správnější-když se Britney Spears opije a týž den se v Las Vegas provdá za neznámého muže a může s ním mít bezhříšný styk, a nebo když spolu muž a žena tři roky žijí, pak začnou spolu žít i sexuálně a po čtyřech letech se vezmou a zplodí děti Zajímal by mě názor církve na tyto moje myšlenky.Děkuji.

Datum zveřejnění: 8.7.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 372
Otázka:
Vím, že církev v manželství doporučuje "přirozené plánování rodičovství". Jak je to ale v případě, když se dvojice rozhodne používat prezervativ? Slyšel jsem, že je to z hlediska morálky těžký hřích.

Datum zveřejnění: 18.10.2005
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 365
Otázka:
Dobrý den,

rád bych chtěl malinko oživit diskuse zde vedené. Jaký by měl být muž pokud chce být partnerem, manželem? Jaká by měla být jeho role? Eventuelně jaká by měla být žena, partnerka případně manželka? Jaká by měla být její role? Co dělá v partnerském vztahu správného muže mužem a správnou ženu ženou? Po čem ženy u mužů touží, co od muže očekávají? Jaký má podle vás podíl feminismu na problémech v partnerských vztazích a v manželství v dnešní době?

Ptám se z jednoho prostého důvodu. Vyrůstal jsem bez otce, tedy bez mužského vzoru. Nemyslím si, že bych byl zrovna nějaká zženštilá napodobenina muže, navíc jsem i docela komunikativní. Samozřejmě jsem jako chlap ješitný, dokážu být protivný, dokážu se naštvat a nemluvit, zalést si do své "jeskyně" a tam si věci zpracovávat atd.
Stále se však ve svých vztazích potýkám s problémy. Dostávám se do stavů, kdy ať dělám cokoli, není to nikdy dobře, nebo možná je, ale není mi to dáno najevo.

Často pozoruji, především u katoliček, spoustu strachů z toho, aby se špatně nevdaly, z toho aby nedělaly něco špatného, nespokojenost samých se sebou, z toho plynoucí spousta druhů duchovního aktivismu, strachů z toho, aby nebyly ve vztahu "domácí puťky a služky", neustálé snahy u muže potírat a likvidovat ješitnost, sobectví apod. Na jednu stranu velice citlivé (až přecitlivělé) a 'milující', ale na druhou stranu těžké "obranářky", hrdé aktivistky a bojovnice často působící dojmem, že vědí co chtějí, avšak svá zranění si jsou schopné v sobě "hýčkat" aniž to dají najevo a pak "vystřelit".
Dost často jde o perfekcionalistky, které si vrtají vrtačkou díry do zdi, zatloukají hmoždinky a hořekující nad neschopností mužů.

Co všechno má být dnes schopen opravdu dobrý muž unést?

Vím, že je dost těžké na výše položené otázky jednoznačně odpovědět, ale to ani neočekávám. Každému vyhovuje něco jiného. Jakási "kostra" alespoň v zásadních věcech a postojích existuje. Uvidíme. Zajímavá bude jistě i diskuse.

Děkuji.

Datum zveřejnění: 17.5.2005
Rubrika: Věrouka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 345
Otázka:
Dobrý den, při studiu Bible - části nazvané Nový zákon,jsem narazil na Ježíšova slova-nevím zda je odcituji přesně-muž smí ženu propusti dáli ji lístek pouze z důvodu cizoložství-pokud chápu dobře smysl slov jednalo by se o možnost kdyby Ježíš připouštel rozluku manželství v tomto přesném vymezení tj.rozluka manželství pro cizoložství.

Datum zveřejnění: 13.2.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 342
Otázka:
Když se teď tolik mluví o muslimech v souvislosti s terorizmem - byl jsem jednoznačným přívržencem vojenského řešení v Iráku (a podle mého názoru nejenom tam) a to jenom proto, aby už konečně měli slušní a nevinní lidé pokoj!! Cítím s těmi, které tohle teroristické šílenství osobně postihlo a je mi zle když vidím, jak se spousty muslimů raduje z neštěstí druhých a bezbranných lidí. Nejvíc mě na tom zaráží to, že k tomuto nešťastnémmu myšlení a jednání vedou i své děti. Ptám se tedy - co od těchto dětí můžeme v budoucnu čekat?? A teď, proč jsem na začátku řekl, že jsem byl přívržencem vojenského řešení a proč teď už nejsem? Je to z úplně prostého důvodu - protože papež řekl jednoznačné ne válce v Iráku. Myslím si, že je třeba řídit se tím co říká, i když se musím přiznat, že v tomto případě mi to dělá problémy. Jaký na to máte názor Vy?

Datum zveřejnění: 8.4.2003
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství, Duchovní život
Počet reakcí: 315
Otázka:
Oslovilo mne kázání o pěstování ctností. Ráda bych se zdokonalovala v poslušnosti. Můžete mi poradit jak na to? Jak si správně tuto ctnost vysvětlit? Kde čerpat ponaučení, inspiraci, vzory?
Můj muž si ze mne udělal služku. Dříve jsem s ochotou zastávala v naší rodině mnohé úkoly, které mi ani nepatřily, jenže jsem zapomněla odpočívat a tak se stalo, že jsem to přestala zvládat. Teď když se snažín vrátit některé povinnosti mužovi, narážím na jeho odpověď, že žena má poslouchat svého muže a vyhrožuje mi, že mi nebude dávat peníze. Nevím jak tuto sitaci řešit. Chci být poslušnou, tak jak si to přeje Bůh.
Ps: Začala jsem modlitbou.

Datum zveřejnění: 21.3.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 304
Otázka:
Dobry den,
najskor by som sa Vam chcela podakovat za tieto stranky. Navstevujem ich casto, aby som si precitala Vase trpezlive odpovede, ktorymi ste uz aj mne vela nejasnosti objasnili. A preto by som aj ja chcela prispiet jednou otazkou:
Jedna sa o tzv. „kontroverzne“ filmy, ku ktorym sa Cirkev vyjadruje negativne (ako napr. Posledne pokusenie Jezisa Krista alebo Zivot Briana). Nie som si ista, ci su tie negativne vyjadrenia oficialnym stanoviskom Cirkvi, dozvedam sa o tom vacsinou z novin a recenzii alebo osobnych nazorov niektorych knazov. Zaujimalo by ma, ci je hriech potom si taky film pozriet. Nie pozriet z dovodu, ze by som tym chcela znevazovat Jezisa alebo stanoviska Cirkvi. Skor preto, ze ma zaujima pozriet sa na veci aj z inych uhlov pohladu. Stretla som sa ale s radikalnymi odsudeniami typu: Ako sa na to mozes pozerat, je to ruhanie! Je to naozaj z mojej strany ruhanie? Ja to tak necitim, ale chapem, ze sa mozem mylit. Velmi pekne vopred dakujem za Vasu odpoved.

Datum zveřejnění: 2.2.2006
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 293
Otázka:
Mohu jít v katolickém kostele ke svatému přijímání, když jsem křtěná i konfirmovaná v Českobratrské církvi evangelické?

Datum zveřejnění: 10.1.2005
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika
Počet reakcí: 274
Otázka:
Ráda bych věděla, do jaké míry může celebrující kněz rozhodovat o podobě mše svaté. Setkala jsem se např. s tím, že se vynechává tajemství víry nebo po celou eucharistickou modlitbu (i při proměňování) lidé v kostele stojí a nepoklekají. Je to tak možné?

Datum zveřejnění: 15.1.2011
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet reakcí: 268
Otázka:
Uplynuly tři roky od vydání Motu propria Benedikta XVI. ke slavení mše dle misálu z roku 1962. Mám dotaz, zda katolík se může zúčastnit mše a přijímání slavených kněžími FSSPX. Mše v dominikánském ritu je velice podobná. Je však slavena dominikány, kteří konají službu legitimně.

1-20  40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář