katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 10.1.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 74
Otázka:
Dobrý den. Při jedné diskusi s ateistou jsem byla vehnána do úzkých dotazem, který zněl asi takto: je-li Ježíš Bohem, jakto, že na kříži zvolává: Bože můj, proč jsi mě opustil? Chtěla bych Vás proto požádat o pomoc s odpovědí. Děkuji.

Datum zveřejnění: 12.8.2002
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 74
Otázka:
Jsem velkym sympatizatem katolicke cirkve a pred nedavnou dobou jsem se zucastnil setkani krestanske skupinky, ktera byla dosti skepticka vuci katolicke cirkvi.
Napr. neuznavaji katolickou cirkev kvuli papezi, ze pry je nazyvan svatym Otcem (Hlavou cirkve,Kristuv namestek...) atd. oduvodnuji to tim ,ze Otec je jen jeden a to je Buh a zadnemu cloveku neprislusi se nazyvat Otcem ,atd...
Dale ze kataloci prehnane uctivaji Pannu Marii; pry Jezis k Panne Marii velkou uctu nechoval(Marek 3:31 "Podivej se, tva Matka a tvoji bratri jsou venku a hledaji te" On jim vsak odpovedel:"Kdo je ma Matka a moji bratri?"........)
Pry se ma modlit(nebo prosit) k Bohu ne k cloveku(Panna Marie,svati...) atd.

Jak jim mam pri dalsim podobnem setkani odporovat?
Diky za Vasi odpoved.
Preji pekny den.

Datum zveřejnění: 19.1.2010
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 72
Otázka:
Velmi mě zajímá, nikde o tom není žádná informace, co znamenají jednotlivé atributy v papežském znaku Benedikta XVI.

Datum zveřejnění: 7.2.2007
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 72
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak se církev staví k problematice Ježíšových sourozenců (Lk 8,19 - Παρεγενετο δε προς αυτον η μητηρ και οι αδελφοι αυτου) - předpokládám, že se myslí bratr ve významu sourozenec, který přišel s matkou, tedy dalším rodinným příslušníkem (i když to jistě mnozí nepřipouštějí); bratr v přeneseném významu se objevuje až v Ježíšově odpovědi (Μητηρ μου και αδελφοι μου ουτοι εισιν οι τον λογον του θεου ακουοντες και ποιουντες.), tedy něco jako bratr v Bohu.
Z rozhovorů s přáteli vím, že některé odnože církve a některé sekty (co si budeme nalhávat, i křesťanství bylo původně sektou, tak je neodsuzujme) o Kristových sourozencích mluví běžně, proč tedy katolická církev taktně mlčí? Alespoň to je můj subjektivní dojem.
Narušuje to snad vnímání Panny Marie jako „čisté“ a panny?
Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 10.2.2006
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 72
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na povinnou účast na mších svatých o svátcích, které nepřipadají na neděli a přesto by se jich měl katolík zúčastnit, aby se nedopustil hříchu. Jsou to tzv. zasvěcené svátky? Které to jsou?

Datum zveřejnění: 27.2.2003
Rubrika: Církevní právo
Počet reakcí: 72
Otázka:
Dobry den, chtel jsem se zeptat, jestli byl svaty Petr zenaty. Pokud ano, proc se tedy nemuze zenit papez, kdyz je jeho primym nastupcem?

Datum zveřejnění: 23.7.2008
Rubrika: Věrouka, Etika a morálka
Počet reakcí: 71
Otázka:
Ti, kteří jeli za papežem do Austrálie byli zajisté movitější - boháči. Běžný člověk si to dovolit nemůže. Kristus říká, spíš projde velbloud uchem jehly, než boháč co království nebeského. Z toho logicky vyplývá, že do Austrálie se sjeli ti, kteří do království Božího nevejdou. Takže, proč takový mediální humbuk (Velehrad apod.) kolem zavržených?
To jsem moc zvědavý, jak mi tyhlety papežovy triufální výlety zodpovíte. Asi nijak, ono se lepší odpovídá na otázku, kdy a kolikrát mají ministranti při mši zvonit. Že.

Datum zveřejnění: 10.1.2006
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 71
Otázka:
Nedávno jsem měla možnost poznat nové přátele z různých zemí světa a to mě přimělo více se zamyslet nad některými částmi Písma. Prosím Vás o názor na následující otázky, připadně odkaz na příslušnou literaturu.
Jednou jsem strávila příjemný večer s kamarádem, který pochází z Egypta. Pak jsme se rozloučili, já jsem odešla do svého pokoje a otevřela breviář. Zrovna na ten den připadl Žalm, ve kterém stálo: "Pobil Egypťany v jejich prvorozených, jeho milosrdenství trvá navěky." Úplně mě to vyvedlo z míry a vůbec jsem nemohla pokračovat v modlitbě. Představila jsem si tu spoustu zabitých nevinných lidí a nedokázala jsem pochopit, co je na tom milosrdného. Připadlo mi to od Boha spíš jako teroristický utok než milosrdný čin.
Můj další kamarád je Arab a pochází z Palestiny. Povídal mi o tom, jak ho jeho otec učil milovat tuto zemi, a co pro něho jeho rodný Jeruzalém znamená. Ještě jsem nepotkala nikoho, kdo by měl tak silný vztah ke své zemi. Povídal mi o válce mezi Izraelity a Palestinci. O útocích na nevinné lidi i na děti. O utrpení a smrti, které se staly každodenní záležitostí. Říkal, že Izraelité mají moderní zbraně a tanky, kterými se snaží získat Palestinu za své uzemí. Proti nim často stojí špatně vyzbrojení Palestinci i děti s kameny v rukou, kteří jsou ale odhodlaní bránit svou zemi, ve které už po generace žijí, i za cenu vlastního života. Kteří jsou ochotni nechat vybuchnout bombu na vlastním těle, aby zastavili izraelský útok. Říkal mi, že oni necítí nenávist vůči Židům, že osobně mezi nimi mají i přátele, že nechtějí bojovat, že chtějí jen zůstat ve "své" zemi. To ale chtěji Židé taky. Věřím, že nic není černobílé a rozhodně se v tomto konfliktu nestavím na žádnou stranu, na to mám málo informací.
Přejdu k otázce. Tento Palestinec je křesťan. Ptala jsem se ho, jak rozumí tomu, když čte v Bibli o Izraeli jako vyvoleném národě a on mi odpověděl: "Nevím. Nerozumím tomu. Já kdybych měl dvě děti, nemohl bych jedno z nich milovat víc než druhé. Nevím, proč to tak Bůh dělá." Tato věta mě donutila k přemýšlení, jak to teda vlastně je. Odpověď jsem hledala napřed v Bibli, ale tam jsem pořád narážela na výrazy jako: "dokud nepoložím tvé nepřátele za podnož k tvým nohám", "ujal se svého služebníka Izraele". Vůbec mi to nejde dohromady s Bohem milujícím otcem všech, kterého jsem se učila znát od dětství. Teď mi to připadne, jako by byl Bůh sice milující otec, ale jenom některých a ty ostatni patří pobít, případně vyhnat z jejich země, aby uvolnili misto jeho oblíbencům. Myslím, že to tak není, že to jenom špatně chápu, pomozte mi to tedy prosím pochopit správně.
Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 10.10.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 71
Otázka:
Srdečně zdravím, chtěl jsem se zeptat na otázku, když opustí kněz církev, tj. např ( možná jeden z nejčastějších ):zamiluje se a shledá že nemůže v církvi působit nadále jako kněz. Zajímaly by mě dopady tohoto činu. Je zřejmé, že takový člověk se již nemůže oženit ( církevní sňatek ), takže v případě nějakého trvalého svazku se ženou , popřípadě manželství ( na úřadě ) se jedná o konkubinát? Takže z osoby plně zasvěcené se stane člověk, který v podstatě nemůže přistupovat ke svátostem? Jak na tento "hřích" pohlíží církev? Dá se na tomto místě vůbec mluvit o hříchu, když se jedná o lásku mezi mužem a ženou. Je jasné, že tento muž dal již své srdce Bohu prostřednictvím slibů a přijetím svěcení. Dá se mluvit o nějaké špatnosti, když tito dva třeba pak dobře vychovaj své děti a mají harmonickou rodinu? Dá se od církve získat nějaký dispenz, který by tomuto člověku umožňoval přistoupit ke svátostem. A může např. žena požádat o dodatečný církevní sňatek, jak se to dělá, např když jeden z manželů je nevěřící a ani si nepřeje svatbu v kostele, tak druhý si požádá o církevní splatnění tohoto manželství, takže může přistupovat ke svátostem. Je to možné i v tomto případě, nebo dotyčná žena je svým způsobem také vyloučena a nese se svým mužem ( knězem ) kříž? Na závěr taková možná zvláštní otázka, možná těžko zodpověditelná, možná ne. Ale dá se říct, že by se dotyčný člověk mohl kvůli tomuto výše popsanému činu "bát o spásu své duše"?
Předem mockrát děkuji za odpověď. Nechci aby můj dotaz vyzněl špatně. Za Vaší pomoci bych rád odpověděl nejen sobě, ale i těm, se kterými jsem nad touto otázkou uvažoval.

Datum zveřejnění: 29.9.2003
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Počet reakcí: 70
Otázka:
Potřebovala bych poradit, zda mohu cvičit jógu a zústat dobrým křesťanem, tj jestli tyto věci nejdou zcela proti sobě. Myslím tím to-sama za sebe- že mám alergie, astma, mizernou fyzickou kondici a jóga jakožto systém cvičení se mi jeví jako řešení. Nechci však nic činit proti Pánu Bohu. Děkuji za odpověď a mějte se pěkně!

Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 70
Otázka:
Chtěl jsem zeptat, jak je to s Vassulou. Vím, že MCM vydala její spisy. Není to bludné? Jaký je vztah k Medjugorje? Nejedná se o něco zcela vybočujícího? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 9.10.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 69
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jak moc může křesťan zpochybňovat. Byl nám totiž dán dar rozumu, který je nesmírně důležitý a nikdo se bez něj neobejdeme. Rozumově se však Bůh dokazuje těžko, je to spíše otázka víry. Naše víra je ovšem formována i mnoha vnějšími vlivy, a proto nemůžeme někým pohrdat jen proto, že neuvěřil. Nejedná se o nic vrozeného. Kdybychom vyrůstali my ve stejném prostředí, patrně bychom ani my neuvěřili. Boha můžeme poznat například skrze Bibli. V hodinách náboženství nám říkali, že Bible byla napsána z vnuknutí Ducha svatého. I tomu ovšem musíme jen věřit, po světě koluje spousta materiálů různých sekt, které tvrdí, že byly osvíceny Duchem svatým, a takovým sektám přece nevěříme. Nebo lze předpokládat, že když Ježíš řekl Petrovi "cokoliv svážete na zemi, bude svázáno na nebi,...", měla být rozhodnutí budoucích hlav církve správná, jenže jsme byli svědky různých schizmat a inkvizicí. To vede ke zpochybnění neomylnosti církve. Zpochybnit nemůžeme snad jen vlastní svědomí, jenže ani nevěřící lidé necítí výčitky svědomí proto, že neuvěřili. Co je to vlastně víra? Je to jen cosi, jako axiom v matematice? Nebo je to dar, který dává Pán pouze vyvoleným? Věřit se dá totiž všeličemu, i zrůdným ideologiím. Jak si mohu být jist, že právě víra, ve které jsem by vychováván a již vyznávám, je ta správná? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 7.7.2006
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 68
Otázka:
Chvála Kristu.Chtěla bych se zeptat,kde je v Bibli zmínka o tom,že Marie Magdaléna byla prostitutkou.Slyšela jsem tento názor i v kázání.Děkuji.

Datum zveřejnění: 9.12.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 68
Otázka:
S manželkou teď čteme knihu Výklady ke Starému zákonu I.
Autorem je Starozákonní biblická společnost.
Nelíbí se nám tam jedna citace. Mohl bys k tomu zaujmout svůj postoj?
Cituji str. 30:
"I když ovšem člověk dostal dech života způsobem tak jedinečným, neříká se o něm více, než že se stal živým tvorem jako každý jiný živočich. Nedostal živou duši, jak se pod vlivem řeckého myšlení často vykládá toto místo. Nejde tu o duši jako samostatný princip schopný života i mimo tělo, do těla jen dočasně uzavřený jako do žaláře. Člověk je stvořen jako nedílný celek."

Nejde o blud? Duše opravdu není schopná žít mimo tělo?
Děkuji za případnou odpověď.
Bob

Datum zveřejnění: 14.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 68
Otázka:
zajímalo by mně ,proč 80% věřících TVOŘÍ ŽENY.PROČ JE MUŽŮ TAK MÁLO MEZI VĚŘÍCIMI?dekuji za odpověď

Datum zveřejnění: 10.10.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Ostatní
Počet reakcí: 68
Otázka:
Zajímalo by mně, co přesně závažného obsahuje pojem "Registrované partnerství". Co lze odpovědět na dotaz: "A co proti nim máš?" Děkuji

Datum zveřejnění: 13.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 67
Otázka:
Chvála Kristu!
Měla bych jeden dotaz. Je možné, že už tu asi podobné dotazy byly, ale ptám teď kvůli sobě... Asi 4 roky jsem cítila povolání do kláštera, asi rok a půl jsem byla aspirantkou. Ale pak jsem nastoupila do školy - na Vš a tam jsem poznala jednoho kluka, se kterým teď chodím. No ale je to takové chození nechození. Myslelas jsem, že mi tím Pán ukázal cestu, ale nevím... Když jsem u sester v klášteře cítím takový jakýsi klid a vnitřní štěstí, kdežto s tím klukem se necítím tak dobře. Ale nevím, k čemu mě Bůh volá? Proč by mě jinak posílal do školy a toho kluka do cesty? Jak poznám,kam mám jít, kde mě Pán chce mít???
Děkuji,Tereza

Datum zveřejnění: 5.10.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 67
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na právě zveřejněnou zprávu o blahořečení císaře Karla I. Je u ní uvedeno, že to bylo na základě jednoho zázraku. Nechápu jak si může dnes církev, už tak dost v očích sekuláru pošramocená, s odpuštěním nadělat do vlastního hnízda blahořečením tak sporné osobnosti jen na základě tak chabého důkazu. Mají-li být blahoslavení a svatí pro nás vzorem, nevím v čem by mi mohl být vzorem člověk, který se podílel na vedení první světové války, byť se možná snažil Rakousko z tohoto podniku dostat. Ve zprávě je představen jako mírotvůrce. Ale z tohoto pohledu by bylo možno blahořečit několik tisíc lidí z mnohatisícileté historie válek.

Datum zveřejnění: 24.1.2007
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet reakcí: 66
Otázka:
Chci se zeptat, jak přistupuje církev k tomu, když si věřící bere nevěřícího. Slyšela jsem, že to musí povolit biskup a že i ten nevěřící musí přistoupit ke zpovědi. A jak je to s výchovou dětí ve víře?

Datum zveřejnění: 8.12.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 66
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na základě čeho je v katolické církvi tolik vyvyšovaná Panna Marie? Byl jsem přítomen na několika mších svatých a někdy mi připadalo, jako by snad byla Panna Marie důležitější než Ježíš. Slyšel jsem před vlastním začátkem mše svaté také přítomné věřící, jak se modlí k Marii. Je to správné? Není tím jediným, ke komu se máme modlit Bůh, ke kterému se, jak je psáno, dostaneme pouze prostřednictvím Syna Jeho, tedy Pána Ježíše Krista? Děkuji za odpověď, opravdu mi to není příliš jasné a nerad vyvozuji závěry bez vyslechnutí někoho povolanějšího. Pán s vámi, V.N.

20   40   60   80   100   120   121-140  160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář