katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 28.7.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 4
Otázka:
Dneska jsem cetla o setkani Jana Pavla II s prezidentem Buschem. Na konci je pripominka, ze si obe zeny, podle katolicke tradice, zahalili vlasy cernym satkem (priblizna formulace). Od detstvi jsem vychovana v katolicke vire pote, co jsem uverila, se ji snazim praktikovat a ziskavat, co nejvice informaci, ale o tomhle jsem nikdy neslysela. Mohl by jste mi to prosim vysvetlit? Moc Vam dekuji.

Datum zveřejnění: 24.7.2001
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Byl jsem pokrten (v rimskokat. kostele) behem sveho dlouhodobeho pobytu v zahranici. Plati mi krest automaticky i v CR, nebo bych mel navstivit farni urad a pozadat o uznani nebo to aspon nahlasit? Jako doklad mam krestni list v anglictine. Dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 24.7.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet reakcí: 4
Otázka:
Po 14 letech manželství /pravoplatný církevní sňatek/, mne opustila žena a nechala mi 2 děti. Jsem již 4 roky rozvedený a dceři je 18 a synovi 16 s matkou se stýkají minimálně. Jako důvod rozvodu uvedla, že jsem silně nábožensky založený a proti jejich vůli jsem je nutil žít podle víry a chodit do kostela a zanedbával jsem rodinu a ona se z toho psychicky zhroutila a proto si našla mladšího přítele a je s ním v jiném stavu /už je provdaná a má 3letého chlapečka. 10 let jsme žili pěkně, ač nebyla vychovávána ve víře, pravidelně na mši svatou se mnou chodila, byla i u biořmování i modlitba byla /je má vina, že nebyla důsledná a pravidelná - ochota byla/. Děti jezdily na tábory organizované přes kostel a do kostela chodí doposud. Po 10 letech začala marodit, ale veškerá vyšetření byla negativní. Skončila na psyciatrii a 4 roky se léčila /léčí se doposud- silné uklidňující prášy/. Střídavě ležela na psychiatrii a byla i v lázních a rodina začala moc trpět, když byla doma tak ji bylo špatně a když byla v nemocnici tak jsem byl na děcka sám, stal se z ní úplně jiný člověk. No a když si našla toho přítele, okamžitě jsem to poznal, hned začaly výčitky na kostel, a už se mnou nikdy na mši svatou nešla a přestala se mnou intimně žít a spávali jsme odděleně. To trvalo rok a pak mi sdělila že je v jiném stavu a že se chce rozvést a udělala to. Ctěl jsem za každou cenu zachránit manželství a chtěl jsem to dítě přijat, nechtěla. Ale tvrdila že nás má ráda a že se vrátí. No ale tahanice porozvodové /o děti ne , ale o majetek/ udělaly z její strany lásce konec. A ted uz i z mojí. Psychiatra jsem po tři roky navštěvoval s ní a on mi řekl, že se jedná o dědičnou poruchu a že se léčila už v dětství. Už si nepamatuji diagnózu. Tuto skutečnost jsem nevěděl. Histerické sklony mněla i po těch 10let, ale dařilo se mi ji nerozčilovat - poslouchal jsem. A já mám teď problém - samota, děti na internátě, prázdnota, smutek. Vím může to vše naplnit Bůh, ale.... Sklouzávám, mám strach. Je můj stav jednoznačný - doživotní nucený celibát? Nebo je to řešitelné - zrušení platnosti církevního sňatku? Pokušení a touha po ženě je čím dál tím sílnější a na druhé straně nechci žít v hříchu.

Datum zveřejnění: 3.7.2001
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Rodiče pokřtění katolíci(nepraktikující)žádají na knězi křest druhého dítěte s tím, že nepředpokládají náboženskou výchovu ani nehodlají mít s katolickou církví něco prakticky společného (častý jev dnešních rodičů - chtějí též nechat na dítěti samém k čemu se v období dospívání rozhodne). První již sedmileté dítě nemá o věcech náboženských ponětí. Může kněz odmítnout křest dalšího dítěte ?

Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Rada bych se jeste jednou vratila k tak casto opakovane otazce Mariina panenstvi. Nani to problem, ktery by me vyslovene trapil, ale jelikoz se ted vice seznamuji s veroukou Rimskokatolicke cirkve, nemuzu se teto otazce uplne vyhnout. Zajima me, jak se toto dogma shoduje s s timto biblickym mistem: `Kdyz se Josef probudil ze spanku, ucinil, jak mu prikazal andel Hospodinuv, a prijal svou manzelku k sobe. Ale nezili spolu, dokud neporodila syna; a dal mu jmeno Jezis.` Mt 1,24-25 Za odpoved predem dekuji. Hanka

Datum zveřejnění: 25.11.2010
Rubrika: Duchovní život, Církevní právo
Počet reakcí: 3
Otázka:
Zajímalo by mne, zda jsou stanovena pravidla určující, kolik kmotrů a jakého pohlaví může mít křtěný.

Datum zveřejnění: 31.3.2010
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 3
Otázka:
Můžete mi, prosím, sdělit, nakolik je důvěryhodný „nadační fond dětí matky Terezy“? Než někam něco pošlu, rád bych měl více informací.

Datum zveřejnění: 6.10.2009
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den!Již jsem na toto fórum psal dotazy.Chtěl bych se zeptat:kde a jak bych se mohl nechat pokřtít?Jaká jsou pravidla?Rodiče oba pokřtění jsou,já už ne.Nebude věk překážkou?Právě pročítám Nový Zákon(kralický) a je tam někde psáno,že aby člověk mohl vstoupit do království Božího,musí být pokřtěn po narození.Děkuji za odpověď.S pozdravem:Vácha Benedikt

Datum zveřejnění: 3.7.2009
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 3
Otázka:
Proč se slaví svátek sv. Cyrila a Metoděje 5.července.

Předem děkuji.

Datum zveřejnění: 27.2.2009
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 3
Otázka:
Rád bych se zaptal, jaký je český výraz pro anglické slovo MATINS (z kontextu vyplývá, že jde o druh ranní modlitby).

Datum zveřejnění: 24.6.2008
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den! Ráda bych se zeptala, zda je při mši svaté zakázáno při přinášení obětních darů a před evangeliem zpívat mariánské písně. Existuje na to nějaký předpis, anebo je to čistě na varhaníkovi či schole? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 29.5.2008
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 3
Otázka:
Rád bych se vás zeptal, zda existuje patron fyziků.

Datum zveřejnění: 3.4.2008
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 3
Otázka:
Rád bych věděl, jestli existuje nějaký „kanonizovaný“ český text modlitby Zdrávas, Maria. Jde mi hlavně o slova „…požehnaná ty/tys/jsi mezi ženami…“. Vzhledem k tomu, že modlitba růžence patří bezesporu k nejčastějším společným modlitbám, bylo by asi vhodné stávající nejednotnost nějak usměrnit.

Datum zveřejnění: 19.9.2007
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den,mám dotaz k užívání hmotných věcí a vztahu k nim. Každá běžná rodina vlastní spoustu majetku, věcí běžného užívání od potravin až po automobil a rodinný dům. Jak si má cenit tyto věci a jak vy osobně se cítíte a jak se vypořádáte s tím, když vám něco někdo ukradne, něco rozbijete (porcelán od pradědečka), zničíte. Mávnete nad tím rukou nebo pláčete a nadáváte a nemůžete se se škodou několik let smířit a obviňujete druhé(„kdybys dávala pozor, tak ten ubrus, který jsem dostal od mé zemřelé matky, by neměl fleky od vína“ apod). Je dobrý přístup nevážit si věcí a tak na nich nelpět, když něco se už prakticky neužívá, tak to vyhodit do popelnice (staré oblečení apod.)? Děkuji.

Datum zveřejnění: 26.4.2007
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den, mám otázku ohledně modlitby. Jaký smysl má modlitba nahlas? Je rozdíl mezi tichou a hlasitou modlitbou co do významu? Například při modlitbě ve společenství? Děkuji a přeji pěkný den.

Datum zveřejnění: 25.4.2007
Rubrika: Biblistika, Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Nejsem pokřtěn, ale chystám se vstoupit do katechumenátu. Účastním-li se nyní mše svaté, mohu zůstat až do závěrečných obřadů (samozřejmě bez přijímání)nebo je mou povinností po homilii kostel opustit?

Datum zveřejnění: 28.10.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 3
Otázka:
Chvála Kristu!
Zajímala by mě otázka zasvěcení kostelů v Čechách a na Moravě. Někde jsem kdysi četl, že nejčetnější zasvěcení je sv.Mikuláši, ale je to již dlouho a nevím o jak spolehlivý zdroj šlo. Jistě je i mnoho mariánských kostelů, kostelů zasvěcených našim patronům či sv.Klimentovi. Existuje nějaký přehled na internetu?
Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 14.9.2005
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Přeji dobrý den, ráda bych si objasnila některé otázky týkající se svátosti smíření a eucharistie:
1. Podle Katechismu katolické cirkve jsou zasvěcené svátky neděle, 1. svátek vánoční a Nový rok. Církev ovšem doporučuje slavit i jiné svátky… Chápu to správně, že povinnost účasti na mši svaté a zachování prac. klidu se týká pouze zasvěcených svátků a když nejdu do kostele třeba ve svátek Cyrila a Metoděje, není to hřích? (Mohu pak přistoupit k svatému přijímání, nebo musím nejdřív vykonat svátost smíření?)
2. Je nakupování v neděli těžký hřích – musím se z toho vyznat?
Děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 20.4.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den,ráda bych se zeptala na některé okolnosti volby nového papeže,kolem kterých se dohadujeme s kolegou z práce. Já jsem si v jednom článku na internetu a v časopise Týden přečetla, že nyní se již volební lístky kardinálů archivují (z úspěšné, či jen neúspěšné volby?) a k "výrobě" kouře se využívají chemikálie. Kolega tvrdí, že se volební lístky spalují. Moc by mne zajímalo, jaká je skutečnost. Předem děkuji za odpoveď. (Kontaktovala jsem i známého kněze,ale bohužel mi nedokázal otázku zodpovědět)

Datum zveřejnění: 6.11.2004
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Zdravím! Chtěl bych se vás dotázat na Váš názor na Buddhismus. Děkuji za případnou odpověď a přeji štěstí!

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   761-780  800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář