katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 17.4.2002
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 6
Otázka:
Dobrý den, jsem pokrtena do katolické církve, ale od 18 let navštevuji církev protestantskou. Nyní mám snoubence katolíka a po delších úvahách a modlidbách jsem se rozhodla "vrátit se" do katolické církve, abych pozdeji nedrobila rodinu a nezpusobovala svým detem chaos v hlave. Chtela jsem se zeptat, jestli i v mém prípade platí zákaz prijímání. Nechodím k prijímání kvuli mému snoubenci, protože on si to nepreje. Pro mne však bylo napríklad velmi težké, když jsem se nesmela zucastnit prijímání v období velikonoc. Já osobne bych v tom mela pokoj, ale nechci jít pres víru mého snopubence a tak ho zranovat. Predem dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 16.4.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 6
Otázka:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, proč se užívá úsloví "zvony odletěly do Říma", když přestanou zvony na Zelený čtvrtek zvonit. Má to nějakou bližší souvislost s velikonočními slavnostmi nebo je to pouze takové lidové rčení.
Děkuji Libuše

Datum zveřejnění: 15.4.2002
Rubrika: Církevní právo
Počet reakcí: 6
Otázka:
Co je to "kanonický výslech", kdy se provádí?

Datum zveřejnění: 28.2.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 6
Otázka:
Často je pro mě velkým problémem věřit v eucharistii. Mou víru v ní (která je ale navíc hodně pasivní
a málo živá) hodně drží nad vodou eucharistické zázraky. Je nějaký pomocný prostředek, jak to změnit
(teď nemyslím ty zázraky ale víru v eucharistii vůbec) ?

Datum zveřejnění: 21.1.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 6
Otázka:
Chtěla bych se zeptat,jestli mohou ženy studovat teologii a jaké potom mají uplatnění?

Datum zveřejnění: 17.1.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 6
Otázka:
Vím,že je to už hrozně ohraná otázka,ale přesto na ni nevím odpověď.Jak mám odpovědět člověku ,který se ptá:Když je Bůh tak milující,proč nechává trpět nevinné lidi,nebo proč musí umírat malé děti,které se ničím neprovinily?Co potom třeba jejich rodiče-vždyť můžou na Boha zanevřít a ten to přece nechce.Chce,abychom ho měli rádi.Děkuji za odpověď. M.

Datum zveřejnění: 7.11.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 6
Otázka:
Vážení, můžete mi stručně přiblížit života odkaz sv. Víta - kdo to byl, kdy a kde žil? Jaký k němu mělo vztah Království koruny české? Kolik později kanonizovaných historických postav pocházelo z Čech/Moravy/Slovenska - jako sv.Vojěch a sv.Anežka Česká Děkuji. Jitka

Datum zveřejnění: 2.11.2001
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 6
Otázka:
Zdravím Vás.
Chtel bych se zeptat na nároky kladené na sluzbu akolyty a podmínky, za kterých muze být poveren touto sluzbou. Omluvte, prosím, text psany cesky.

Datum zveřejnění: 27.10.2001
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 6
Otázka:
Dostali jsme se spolu do sporu o výklad knihy Zjevení sv. Jana. Máme ji chápat jako alegorický popis historických událostí s poselstvím nadeje do budoucna anebo jako prímou vizi budoucnosti? Za odpoved predem dekujeme.

Datum zveřejnění: 29.9.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 6
Otázka:
Zajímalo by mne, jak daleko je řešení otázky navracení církevního majetku státem. Před cca 14 dny stát vrátil židovské náboženské obci cca 600 staveb, v tom případě netuším, proč není možné vrátit církevní stavby i katolické církvi.

Datum zveřejnění: 24.9.2001
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 6
Otázka:
Mam dotaz ohledne rozdeleni andelu. Jak mam chapat satana? Zminuje se o tom Bible? Mluvi Bible o satanu, jako takovem? Jaka je hierarchie andelu? Dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 23.9.2001
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet reakcí: 6
Otázka:
Již několik let mám strach jít k svátosti smíření. Když si projdu zpovědní zrcadlo,jsem dost zhnusen. Navíc mne trápí svědomí.Přidaly se zdravotní potíže. Zdá se mi,že stav duše se odráží ve stavu těla.

Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 6
Otázka:
Mě velmi trápí situace, kdy katolíci uctívají sochy, např. Panny Marie Fatimské požehnané papežem Janem Pavlem II. nedávno, i obrazy, např. sv. Aněžky nebo sv. Jana Sarkandra při kanonizaci. Četl jsem mnoho katolických knih, kde je psáno, že katolíci ve faktu neklání před těmi obrazy či sochami, ale jenom uctívají. Spousta špičkových katolických teologů praví, že klanění náleží jenom Pánu Bohu, ne světcům ani Panně Marii, což nepotvrdí stav, kdy Svatý Otec jako hlava této Církve, Pastýř a Učitel vlastně klečel před sochou Panny Marie mnohokrát veřejně. To by bylo považováno někým každým nekatolického vyznání za modloslužbu. Já jako pravý katolík bych s tím taky souhlasil. Mohl byste mi vysvětlit,jak k tomu šlo, že je to povoleno Církví? Nechci od Vás dostat známou odpověď: toto uctívání je jako když někdo na daleké cestě má s sebou fotku své milované osoby apod. Děkuji.

Datum zveřejnění: 12.7.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 6
Otázka:
Mam dotaz ohledne stridani knezi ve farnostech. Od roku 1997 je nasi farnosti 3 dekan a 4 kaplan, nepocitaje obdobi, kdy tu nebyl kaplan zadny. Za totality se mezi lidmi rikalo, ze knez nesmi nikde byt moc dlouho, aby si s lidmi vzajemne nezvykli, ze to statni moc nepripusti. Ale proc dnes. Nekdy mam dojem, ze duvod vymeny nikdo nesdeluje ani knezim ani farnikum. Je to snad zkouzska poslusnosti knezi? Dekuji

Datum zveřejnění: 12.6.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 6
Otázka:
Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rozdíly mezi katolíky a adventisty sedmého dne a zda je křest u adventistů uznáván katolickou církví. Děkuji.

Datum zveřejnění: 29.5.2001
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 6
Otázka:
Pokud je to možné, prosím Vás o alespoň stručné vyjádření k následujícím větám... Nejdříve úvod do problematiky - trochu `ze široka`: V poslední době je nemožné si nevšimnout prudce se zrychlujícího vývoje v oblasti platebních a také jiných (např. identifikačních) systémů. V minulosti se hojně používalo karet magnetických, které však byly v některých oblastech lidské činnosti nahrazeny dokonalejšími a bezpečnějšími kartami čipovými. S rozvojem mobilních zařízení a internetu a zejména s jejich větší dostupností veřejnosti podporovanou nejen místními politickými vládami, ale i světovými velmocemi a nadnárodními společnostmi jako je např. Microsoft (viz např. jeho snahy o rozšiřování `počítačové gramotnosti` v Rusku) lze však vysledovat jakousi `další fázi` ve vývoji všech těchto systémů - jedná se o snahy propojit celý svět elektronicky - bez ohledu na hranice států a rozdíly mezi kontinenty. V důsledku tohoto technického rozvoje je možné vysledovat rostoucí využívání mobilní a elektronické komunikace, elektronického obchodu, elektronického vedení účtu, elektronického podpisu atd. Přináší to celou řadu výhod, které jsou také často prezentovány při obavách lidí ze zavádění těchto technologií do jejich života. Z těchto výhod jmenujme např. to, že již nikdy více nemusíte čekat dlouhé fronty ve svém bankovním ústavu kontrolujete-li svůj ůčet např. přes internet, mobilní telefon či přes jiný elektronický platební systém, své výhody má i elektronická zdravotní dokumentace a identikační karta atd. Všechny tyto údaje je již dnes možné umístit na jediný čip - umístěný např. v osobní čipové kartě. A teprve nyní se dostávám k jádru své otázky, která pro mnohé může znít nesmyslně, nicméně já ji přesto pokládám: Nedomníváte se, že současný stav v oblasti komunikačních, informačních a ostatních technologií je přinejmenším přípravou pro naplnění obsahu ZJ 13:16-17 ? Nikdy v minulosti lidstva si totiž nebylo možné představit, že by mohla být prováděna kontrola nad každým jedincem... v současné době to již - díky vyspělé technice, kterou si člověk vytvořil - možné je. Avšak - jak vážná je tato doba, to ať posoudí každý sám s pomocí Ducha Svatého. Bratři a sestry v Kristu - modlete se a studujte Písmo Svaté tím usilovněji, čím vážnější tuto dobu shledáte! Buďte si vědomi toho, že stále ještě zažíváme dobu velké milosti - vždyť můžeme bez jakéhokoliv trestu a hrozby vyznávat svou víru v Ježíše Krista, našeho Pána a hlásat Evangelium! Ale zároveň si položme otázku: `Jak dlouho ještě tato doba milosti potrvá?`. Proto Vás, bratři a sestry, z celého srdce prosím - BDĚTE!!!

Datum zveřejnění: 7.5.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 6
Otázka:
Dobry den, precetl jsem si odpoved, ktera se tyka predmanzelskeho sexualniho zivota. Rad bych se jeste zeptal na pripad, kdy oba partneri vedi, ze se v budoucnu (za rok a půl) vezmou. Pritom ten z nich, ktery neni verici, by chtel sexualnim zivotem - z lasky - zit i pred svatbou. Mozna by mu mohlo ublizit odmitnuti, protoze v soucasne dobe spolu takto ziji. ? Dekuji. Nashledanou F.

Datum zveřejnění: 10.1.2012
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 5
Otázka:
Teď v zimě mě to napadlo – proč si mají muži sundávat v kostele čepice a pro ženy to neplatí? Je v tom nějaká historická souvislost?

Datum zveřejnění: 5.10.2010
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo, Ostatní
Počet reakcí: 5
Otázka:
Kolik má ČR dnes kardinálů? Kdo může volit nového papeže?

Datum zveřejnění: 14.2.2007
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 5
Otázka:
Mám osobní dotaz ohledně svátosti smíření, respektive lehký a těžký hřích. Kamarádka dostala vynadáno, že jde ke zpovědi pouze s lehkým hříchem, že se má zpovídat pouze z těžkých hříchů.
Mně na větu, že mám pouze ty lehké hříchy, kněz vypěnil. Cituji: Tak ty jsi pouze urazila Boha, jinak se nic neděje. Tak jak to vlastně je, má se člověk vyznávat jen z těžkých hříchů, a pokud ho nemá, má počkat, až ho udělá, anebo to záleží na tom, na koho narazí?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   661-680  700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář