katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 30.9.2003
Rubrika: Etika a morálka, Ostatní
Počet reakcí: 103
Otázka:
Dobrý den,Jde vlastně o dva dotazy:
1)" Jak je v římsko-katolické církvi zajištěno, aby děti nebyly při výuce náboženství zneužívány pedofilními kněžími?"
2)" Mají se takto zneužívané děti nebo jejich rodiče obrátit na policii nebo se mají nejdříve obrátit na svého biskupa?"
Děkuji za zveřejněnou odpověď.
Josef Dolejš

Datum zveřejnění: 22.10.2009
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet reakcí: 102
Otázka:
Kdy už konečně přestanete lidem lhát? Víra a bůh jsou vymyšlené nesmysly.

Datum zveřejnění: 31.3.2009
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 101
Otázka:
Jakým způsobem vysvětlit ateistům, proč má sňatek smysl i pro nevěřící.

Datum zveřejnění: 10.2.2005
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 100
Otázka:
Dobry den,
zajimalo by me,jake jsou zakladni rozpoznavaci prvky pri posednuti cloveka dablem. Napr. v dokumentu Sileni mistri je zaznamenan obrad nigerijske sekty, ktera vyznavala kult Hauka. Na zaznamu je videt, jak se puvodne zcela normalni lide prestavaji ovladat, delaji zvlastni pohyby, maji penu u ust, mluvi cizimi jazyky nebo rikaji o sobe, ze jsou lide davno zemreli, jejich existence je dolozena. Na druhe strane se potom rozhodnou zabit psa. Toho psa chteji snist, ale nekteri clenove rikaji, ze by bylo dobre ho uvarit, aby maso a krev mohli ochutnat i clenove, kteri nejsou pritomni. Toto ale ukazuje na racionalni chovani, coz dle meho laickeho nazoru posedlost vylucuje. Zrejme se tedy jednalo o jakysi skupinovy trans.Zajimalo by me tedy, jsou-li nejake znaky, podle kterych je mozno takovou skutecnost rozpoznat, popripade, vyjadrila-li se cirev nekdy k tomuto dokumentu. Tento dokument totiz vzbudil v dobe sveho uvedeni pomerne velky ohlas. Predem dekuji za odpoved a souhlasim s uverejnenim.

Datum zveřejnění: 13.2.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 100
Otázka:
Chtěla bych vědět, jestli je k uzavření církevního manželství potřebná zamilovanost. Moje kamarádka má přítele, kterého si chce vzít. Svěřila se mi, že ho má ráda a je jí s ním dobře, ale že do něho nikdy nebyla zamilovaná. I já jsem slyšela od mnoha manželů, že většinou na začátku jejich vztahu mezi nimi existovala vášnivá zamilovanost, ale po čase se začala ztrácet a někde vymizela dokonce úplně. Ale přitom pravá láska zůstala. Není ale to manželství pak o něco ochuzené? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 10.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 99
Otázka:
Pracuji jako anesteziologická sestra v nemocnici, což bohužel představuje i asistenci při umělám přerušení těhotenství. Jsem poněkud na rozpacích zda konám správně ?

Datum zveřejnění: 1.7.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 99
Otázka:
Přečetl jsem všechny otázky a odpovědi ohledně etiky a morálky, ale svou odpověd jsem nenašel. Bojím se spáchání hříchu, je mi 24 let a již dál zřejmě v čistotě žít nemohu. Víra a svědomí mi zatím brání spáchání hříchu v 6.přikázání. V dnešní době je to však velmi těžké pokud chci žít jako obyčejný člověk v této společnosti. To však není hlavní důvod, asi ten největší je ten, že potřebuji mít někoho u sebe ,někoho fizicky milovat. Není však žádná ta pravá a vzhledem k mému aktivnímu způsobu života asi v blízké době ani nebude. Nechtěl bych však od vás číst rady "více věřte v Boha" o to se snažím, to mi věřte. Chtěl bych si přečíst jasně formulovanou radu jak toto mám jako zdravý muž řešit a to od křestana který je také pouze člověk se svými touhami. Moc děkuji , Mirek

Datum zveřejnění: 9.11.2001
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Počet reakcí: 99
Otázka:
Panna Maria – taky vám připadá tak fantastická? Jako by ani nepatřila mezi nás, lidi. Ano, všichni jdeme za Bohem, chceme mu sloužit a být mu k dispozici. Ale každý z nás (soudím podle sebe) si nechává kousek svého já pro sebe, nevydáváme se Boží lásce zcela. Maria se ale Bohu vydala zcela, celou svou bytostí, docela prostě: „… ať se mi stane podle tvého slova.“ Takhle bezvýhradně a cele – to bych nesvedl. Nepřipadá vám svým odevzdáním se Bohu fantastická? Mně ano. Ruda

Datum zveřejnění: 10.6.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 98
Otázka:
Moje otazka je dvoji:
1/Jak se diva katolicka cirkev na rozvedeneho cloveka? Cirkev sama rozvod manzelstvi neuznava, jsou tedy rozvedeni vecnymi hrisniky bez naroku na dalsi plnohodnotne spolecenstvi v cirkvi? A nebo se jejich provineni casem umori do ztracena a cirkev primhouri oko? Faktem je, ze nemohou znovu vstoupit do manzelstvi, takze hrich rozvodu na nich oficialne lpi.
2/Maji rozvedeni (permanentni hrisnici) narok na eucharistii a nebo se svatokradeznym prijimanim dale a hloubeji zatracuji?

Datum zveřejnění: 22.10.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 97
Otázka:
Zajímala by mne otázka neposkvrněnosti panny Marie.Jak to,že mohla zůstat pannou i po porodu Ježíše Krista?Otěhotnění panny bych chápal jako možné,ale jak to,že při porodu nedošlo k perforaci pannenské blány?Když jsem se ptal své babičky,která je věřící,řekla mi,že je to boží tajemství.Ale má snad potřebu nám bůh něco zatajovat?Neumím si to vysvětlit.Díky za odpověď. Martin Mareš

Datum zveřejnění: 15.5.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 96
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, zda mohou být i ženy ministrantkami. Nemyslím pouze malé holčičky, ale i ty odrostlejší. V naší zemi to není příliš běžný jev, ale např. v Německu a ve Španělsku dospělé ženy ministrují a podávají i svaté přijímání. Je to snad u nás zakázáno nebo to záleží na rozhodnutí každého kněze, zda dovolí ženám, aby pomáhaly při mši anebo je nechá sedět jen v lavicích?

Datum zveřejnění: 8.1.2010
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 95
Otázka:
Mohu jít ke sv. přijímání vícekrát, když jsem třeba na dvou mších sv. za den?
A ještě jeden dotaz: když přijdu do kostela později (stane se), mohu jít ke sv. přijímání?

Datum zveřejnění: 12.3.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 93
Otázka:
Jak se katolická církev dívá na názor reinkarnací, tedy znovuzrození duše, která se vrátila z věčnosti do hmotnosti, aby čerpala další zkušenosti a přiblížíla se tak více, pokud možno absolutně, Bohu? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 27.11.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 93
Otázka:
Blíží se advent, adventní věnce a čtyři svíčky na něm. Je pravda - jak se říká - že ty čtyři svíčky znázorňují 4000 let, které lidstvo od Adama čekalo na Spasitele?
Jak to koresponduje s Darwinovou teorií? Děkuji.

Datum zveřejnění: 5.3.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 92
Otázka:
Pěkný den,
zajímá mně, je li možno tancovat během 40dní postu.
Nevím proč, ale jako zákon schválnosti je půst v době
plesové sezony a také mně zajímá zda musím oželet
taneční ca 4 lekce z 8,které jsem si zaplatil a které
pak již po postu nebudou stejně tak jako plesová sezona.

Datum zveřejnění: 24.11.2006
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 91
Otázka:
Mám na vás jednu, řekněme ekonomickou, otázku. V jednotlivých diecézích ČR jsou do očí bijící rozdíly v ekonomické situaci farností (mám na mysli především farnosti v pohraničí, v diecézích jako je plzeňská, litoměřická, ...). Napadlo mne to v souvislosti s se sbírkami v naší farnosti během Vánoc, kdy se vybralo kolem 100.000 kč během pár dní. Vzhledem k tomu, že se nyní kompletně spravil celý kostel a farnost má splácet poměrně dost peněz, tak to jinak než sbírkami nejde. V jiných farnostech v Čechách by tuto sumu vybírali 50 let.
Když byly před lety velké povodně, tak se ve farnostech dělaly sbírky, v naší farnosti se udělala sbírka pro
jinou konktrétní farnost postiž. povodní a také jsme dostali zprávu o tom, jak bylo s penězi naloženo a co všechno bylo opraveno.

Můj dotaz zní: neuvažuje se o podobném modelu financování farností např. u zmíněných diecézí (litměřická, plzenská,...), kdy některá "lépe situovaná" farnost z brněnské či olomoucké diecéze si "adoptuje" farnost v Čechách?
Jinými slovy udělá 2-3x za rok sbírku pro konkrétní farnost a na konkrétní účel jiné farnosti ? Uvažuje se o něčem podobném? Kdy se vytipují farnosti ke spolupráci, kde to "má smysl" a rozjet tuto výpomoc ? Díky za odpověď.

Datum zveřejnění: 4.8.2006
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 90
Otázka:
Dobrý den,

Rád bych věděl, s jak těžkým hříchem mohu přistoupit ke svátosti eucharistie. Mám totiž poci, že opustím zpovědní místnost, a než nastane neděle, netroufám si se svými hříchy předstoupit před oltář.

děkuji

Datum zveřejnění: 21.9.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 88
Otázka:
Chtel bych se zeptat co rikate na novy fenomen tzv. reality show - Big Brother a VyVoleni ? Proc je takovy zajem o tak primitivni zabavu, ktera s realnym zivotem nema nic spolecneho ? Jak vysvetlit detem, ktere takove porady neberou s nadhledem, ale mohou to brat jako skutecny zivot (jako urcitou spolecenskou normu)? Myslite si, ze by se krestane v takovych soutezich meli / mohli / nemeli angazovat ?

Datum zveřejnění: 4.6.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 88
Otázka:
Dobrý den!
Nedávno mi položil kamarád takovou otazku.
Začnu takto: Je to člověk, který navštěvuje pravidelně kostel a věří v Boha ... a chodí s dívkou (nevěřící), která po něm chce sex.
Myslím si, že dnešní doba je trochu jenom o sexu a asi to není dobře. Výrobci kondomů, antikoncepcí ... v tom vidí spoustu peněz. (ale to bych odbočil, kdybych tu psal, že výroba antikoncepce stojí 60 haleřů a prodávají se za 300 i více korun).
On tu dívku zná pomněřně dlouho a nechce ji stratit, protože si hodně rozumí. Zažili spolu hodně radosti ... , ale také hodně smutku a situacích, v kterých si navzájem pomáhali. Zažili toho spolu hodně.
Ta dívka se s ním chce milovat. On je však na váškách, jestli ano a nebo jestli ne.
Jako staršího kamaráda (mně) se zeptal, jaký by to mělo dopad na jeho křestanský život, kdyby se rozhodl pro ANO.
Nikdy, jsem na nic takového neodpovídal a popravdě mě zaskočil.
On ji opravdu miluje ... a opravdu věří v Boha. A snaží se žít spravně. Znám ho pomněrně dlouho a nikdy nekouřil a nebral drogy. Spousta jeho přátel mu ji nabízela. Vždy odřekl ... (takovej správnák).
(je tak trochu nepochopen svými přáteli a bojí se, že o tu dívku přijde). Kdyby ho opravdu milovala, počká. Ale opakuji - je nevěřící a už jsou spolu dlouho ... A ta dívka měla před tím pár vztahů, (to mi neřekl kolik) ..., ale měla pár kluku s kterýma chodila a měla s nima sex. Proto ji to jakoby chybí.
On by strašně rád, ale neví jaký bude dopad na jeho křesťanský život. Jak bude vypadat před bohem atd. Když zvolí ANO. Musí to přiznat před církví a ona ho vyšoupne? (metafora :)
.. Jak ho bude posléze církev příjmat? ..
Doufám, že tento dotaz jde pochopit, ačkoliv po prvním mém přečtení bych ho smazal. Doufám, že to nějak přelouskáte.
Předem děkuji za odpověd ...

Datum zveřejnění: 28.3.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 86
Otázka:
Chvála Kristu!
Prosím o odpověď k mému dotazu: je či není hřích hlasovat pro vstup ČR do EU? Dočetl jsem se totiž, že každý uchazeč vlastně svým členstvím jakoby přebíral nejrůznější zákony EU. Dříve jsem byl jednoznačně pro vstup do EU, nyní nevím. Jením z těchto zákonů je totiž legalizace potratu. Pokud vím, pouze Poláci žádali o výjimku, ČR ne. Svým hlasem pro vstup do EU tedy prakticky souhlasím s legalizací potratu...

20   40   60   80   81-100  120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář