katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 6.7.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 129
Otázka:
Dobrý den. Měl bych na Vás jeden dotaz. Při surfování na internetu jsem se setkal s tvrzením o krutostech katolíků, i kněží a řeholnic, za druhé světové války v Jugoslávii. Chtěl bych se Vás zeptat, je to pravda? Pokud ano, tak bude má víra v katolickou církev pravděpodobně velmi otřesena. Možná bych i uvažoval o zřeknutí se poslušnosti. Jinak Vám děkuji za velmi hezké stránky.

Datum zveřejnění: 26.9.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 128
Otázka:
Chvála Kristu!

Chtěl bych se zeptat, jaký je postoj českého episkopátu k Bratrstvu sv. Pia X., zároveň jak je upraveno slavení „Tridentské mše“.

S Pánem Bohem a děkuji.

Datum zveřejnění: 9.11.2005
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 123
Otázka:
Chvála Kristu !
Prosím Vás o zodpovězení následujících dotazů. Jak se má zachovat katolík,který dělá něco,co je v rozporu s oficiálním postojem církve,ale pro něho samotného toto chování není v rozporu se svědomím a tedy není ani těžkým hříchem. Mám na mysli třeba používání kondomů v manželském životě. Může takový člověk přistupovat k přijímání nebo je nutná "alespoň" Svátost smíření ? Víme přece z minulosti o spoustě případů, kdy církev prohlašovala něco za hřích, ale postupem času se její postoj změnil. O co se
opírá církev, když žádá od svých věřících, aby kondomy nepoužívali, ale metoda neplodných dnů je v pořádku? Není to trochu pokrytecké, jakým způsobem zabráním početí? Vždy se přece jedná jen o jakési snížení pravděpodobnosti otěhotnění, ne o 100% jistou věc. Je pravda, že za určitých podmínek může používání kondomů zpovědník povolit? Jaké jsou tyto podmínky ? Není zde zpovědník postaven do role, která mu nenáleží? Co když mi jeden kněz používání kondomu nepovolí, ale já půjdu za jiným a ten bude jiného názoru ? Předem děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 18.6.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 120
Otázka:
Zajímám se o Aničku Zelíkovou z Napajedel. Církev ji chce beatifikovat. Nicméně mně není vůbec jasný důvod. Co udělala? Vždyť za svůj život stihla pouze zemřít na tuberkulózu.
Jak tím komu prospěla? Co to znamenlo pro nenarozené děti?

Datum zveřejnění: 4.10.2005
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 117
Otázka:
Dobrý den! Narazil jsem v Bibli na místo, se kterým si nevím rady. Vím, že otázka původu zla je složitá a na Vašich stránkách se jim věnují zejména otázky č.294 a č.1431. Člověk asi opravdu nemůže (nebo nemá) proniknout do tajemství, kde se ve světě dobrého Boha vzalo Zlo. Bůh přeci o všem stvořeném, řekl "..že to je dobré". V této oblasti je těch otázek opravdu příliš mnoho. Kde se vzalo to původní "zrnko" v "dobrém stvoření", ze kterého vyklíčilo zlo? Na toto právě reagují ony otázky výše zmíněné. V odpovědi na otázku č.294 je doslovně napsáno "...Bůh není původcem zla..". Tento výrok víceméně koliduje s mítem v Bibli u Izajáše "Já vytvářím světlo a tvořím tmu, působím pokoj a tvořím zlo, já Hospodin konám všechny tyto věci." (Iz 45,7) Dle výkladu ekumenické překladatelské komise je zde dokonce pro "tvoření tmy a zla" použito termínu, který se používá v Bibli výhradně pro tvůrčí zásah Boha. Má hlavní otázka se tedy týká toho, jak mám rozumět tomuto ojedinělému místu v Písmu? Bůh je všemohoucí a rozumím tomu, že jaksi je v jeho moci "tvořit" zlo. Ale nedovedu si představit, že se tak může stát, když je dobrý a milující. Ani v kontextu celého odstavce mi to nedává jiný význam, než jaký je u proroka Izajáše napsaný. Vždyť "Bůh je světlo a není v něm nejmenší tmy." (1 Jan 1,5) Za odpověď předem děkuji.

Datum zveřejnění: 4.10.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 115
Otázka:
Bůh ví, co si myslíme. Jak vědí světci, že s k nim modlíme a že je o něco prosíme (např. sv. Antonin nebo Tadeáš..). Ví také ďábel, ci si v "skrytu duše" myslíme????
Děkuji za odpověď. M.E.

Datum zveřejnění: 4.6.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 115
Otázka:
Koho by měl katolík volit ve volbách?

Datum zveřejnění: 13.10.2009
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 114
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, člověk zhřeší, např. pohlavním stykem s jinou osobou, pak toho lituje a jde k sv. zpovědi, tak se vyzpovída a jsou mu hříchy odpuště... Jen mi to přijde strašně nějak lehké, člověk si může hřešit kolik chce a pak se ztoho vyzpovída a hříchy jsou odpuštěny... to už opravdu nás po smrti za ty hříchy nic nečeká??

Datum zveřejnění: 4.11.2005
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 114
Otázka:
Toto je reakce na pojednání pana Voltěcha Protivínského:

http://www.katolik.cz/otazky/otx.asp?ot=693

Vážený pane Vojtěchu Protivínský,

vaše pojednání o masturbaci, interpretace masturbace z pohledu křesťanské ideologie a zejména vymezení místa pro masturbaci v našem životě je pro mě pochopitelné. Ani jedinkrát, když jsem si četl vaše pojednání, jsem se nepřistihl, že bych se jemu divil. Nicméně, toto je pohled křesťana, není to ani pohled správný, ani nesprávný. Není jediný a zároveň ne poslední. Jediné, co se o něm dá říci je, že je. Je mezi všemi ostatními pohledy na masturbaci, pohledy psychologů, sexuologů, obyčejných lidí, kteří, dejme tomu, zcela samozřejmě onanují a necítí se při tom ani provinile, ani nepatřičně, ani hříšně.

Pohled křesťana Vojtěcha Protivínského je zcela pochopitelně jiný než pohled sexuologa Radima Uzla. Já se proto zeptám právě Vás, jak se stavíte k pohledu již zmíněného sexuologa, který o onanii v jedné ze svých knih mimo jiné, říká:

"Onanie je zcela běžná, naprosto normální sexuální aktivita, která v určitých fázích a vývojových etapách lidského jedince má charakter jediné a nejdůležitější pohlavní činnosti."

(Mýty a pověry v sexu)

Toto samozřejmě není jen pohled Radima Uzla, je to pohled dnešních sexuologů a psychologů.

Jistěže onanie svého druhu může za jistých okolností odstranit ze sexuality onen specificky lidský prvek - partnerský vztah. Je to zřejmě ale jediná námitka proti onanii, která může být brána vážně. Pokud ovšem budeme nazírat na masturbaci prizmatem srovnání s partnerským sexem (ať již jde o sex heterosexuálních či homosexuálních partnerů), potom se dopouštíme velké chyby. Onanie je povětšinou náhradním řešením, které umožňuje člověku v jistých údobích, někdy i po celý život, vyrovnat se s nadmírou sexuální touhy, která nemůže být jinak ventilována a může tak velmi negativně působit na lidskou psychiku. Je dokázáno z klinické praxe nesčetného množství psychologů a psychoanalytiků, že omezování této praktiky, její násilné potlačování (ať již u dětí či u dospělých), přispívá velkou měrou velmi často ke vzniku těžce léčitelných a povětšinou zanedbávaných neuróz, které působí velmi negativně na kvalitu lidského života.

Tedy na prvním místě jistě stojí partnerství, láska dvou lidí (dvou žen, dvou mužů, ženy a muže), pravá láska, která začíná v lásce ke člověku, který nenaplňuje naše cíle, je chtěním dobra a růstu a všeobecného prospěchu milovaného člověka, nezná instrumentálního chování. Na prvním místě tedy jistě stojí partnerský sex. Masturbace bude asi pro většinu zdravých lidí opravdu jen náhradním a dočasným řešením. Není třeba se toho obávat.

Jaký je váš názor na tuto interpretaci, na toto vymezení místa pro onanii v našem životě?

Děkuji za odpověď a přeji krásný den.


Datum zveřejnění: 15.1.2004
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Počet reakcí: 113
Otázka:
Pokud chce člověk Bohu něco soukromě slíbit (např. čistotu), musí tak učinit před knězem?

Datum zveřejnění: 1.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 112
Otázka:
Dobrý den. Mohl by jste prosím napsat neco k dárcovství spermií a mimoděložního, umělého oplodnění. Jaký je postoj církve atd... Předem mockrát děkuji

Datum zveřejnění: 8.12.2008
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet reakcí: 110
Otázka:
V rubrice Seznamka jsem viděl inzerát, kde rozvedená věřící žena hledá věřícího muže pro trvalý rodinný život. Takový vztah ale přece není možný. Nebo snad může rozvedená věřící žena žit v manželství s jiným můžem?
Dějuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 26.10.2005
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet reakcí: 110
Otázka:
Jsem zdrav.sestra,pracuji 2 roky na onkologii.Jsem katolicka.Chtela bych se zeptat,jak si mam vysvetlit otazku lidskeho utrpeni ve vztahu k Bohu.Casto se setkavam s reakcemi nejen personalu naseho oddeleni-kdyby Buh byl milosrdny nebo kdyby jen existoval,tak by se na to nemohl divat. Proc nechava tak cloveka trpet?Nahlodava mi to viru v Boha,protoze si to neumi vysvetlit.Vidime tady jako sestry az moc bolesti a proto me nekdy napada,jaky bych mela mit pohled na vec.
Dekuji za odpoved Jitka

Datum zveřejnění: 24.11.2009
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 109
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na otázku týkající se partnerství. Mám kamarádku katoličku, která má přítele muslima. Přátelé i rodiče jí ho rozmlouvají, že vztah nemá budoucnost. Oni se však moc milují, cítí k sobě upřímnou a čistou lásku. Kamarádka poznala, že v jeho životě má Bůh stejné místo jako v jejím, že je Bůh pro něj stejně důležitý jako pro ni. VždyťBůh je láska, tak proč by jim měl bránit? Proč by je mělo náboženství rozdělovat? Myslíte si, že mají šanci?

Datum zveřejnění: 10.4.2009
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 109
Otázka:
Zajímal by mne současný oficiální postoj k církve k otázce pohřbívání sebevrahů. Případně lidí s odlišným politickým názorem(komunista). Mé známé se údajně stalo, že jí kněz odmítl pohřbít (dospělého)syna, který spáchal sebevraždu s tím, že v místní vesnické kapli pohřeb nevystrojí a mají ho nechat spálit v okrením městě. Je to postoj církve, nebo názor pana faráře? děkuji

Datum zveřejnění: 19.9.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 108
Otázka:
Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na Americany-katolíky (a krestany vubec), kterí vyjdou z kostela, kde se konala mse sv. za obeti terorismu, a vytáhnou transparenty s hesly Bombardujte! (není to totéz co Zabijejte???) Jak se to váze k prikázání Nezabijes? Neprotirecí si tím???? Díky predem za odpoved. (tím nechci ríct, ze sympatizuji s teroristy, ale mám pocit, ze pri bombardování prijdou o zivot tisíce nevinných...)

Datum zveřejnění: 25.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 107
Otázka:
Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat, v čem by mi měl býti vzorem současný papež? Sám rodinu nemám a v čem je mi otcem? (docentem a profesorem nechci být) Zatím jsem od něho slyšel "modlete se za mě, pokorného služebníka".
Jestli budete moci odpovědět, budu velice rád.


Datum zveřejnění: 19.9.2003
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 107
Otázka:
Chvála Kristu!
Byl bych Vám vděčný za vysvětlení následujícího: v knize Genesis se hovoří o stvoření Země. Podle této knihy však Země vznikla dříve než Slunce. Neodporuje to poznání moderní vědy ? Předem děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 1.4.2005
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 106
Otázka:
Jak se církev dívá na případ Terri Schiavová?
Existuje nějaké oficiální stanovisko kat.církve?
Děkuji.

Datum zveřejnění: 10.12.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 103
Otázka:
Co si mám myslet o stránkach http://katolikrevue.cz/, které se prezentují jako katolické? Jsem celkem zděšen. To nemá nějaké hodnocení ze strany biskupů apod.?

20   40   60   61-80  100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář