katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 3.2.2004
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 24
Otázka:
Zajímá mne otázka, do jaké míry jsou přírodní síly nezávislé na Bohu. Zabývá se tím nějaký církevní dokument, nebo teolog ?

Datum zveřejnění: 27.11.2003
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet reakcí: 24
Otázka:
Když musí více než sedmdesátiletý kněz začínat kázání slovy, že „ sice prohlašoval, že na „ničení kostela“ stačí sám, ale že teď mu tedy dokazují, že to bez „kostelničení“ pana kostelníka už nezvládá“ – a to jen proto, že mu malý ministrant (nic zlého netuše – v dobré víře) narovnal ohrnutý ornát, vyvstává logická otázka, zda by nejen pro vlastní farnost, ale i pro samotného kněze nebylo lépe, aby i on měl nárok na zasloužený odpočinek. Rád bych se proto zeptal, zda mají katoličtí kněží – stejně jako všichni ostatní lidé - právo na důchod, nebo zda musejí pracovat až do doby, než umřou. Obvykle se totiž argumentuje tím, že katolických kněží je nedostatek a je proto lépe (údajně menší zlo), je-li kněz starý, než žádný. Proč však není možné se poučit např. zkušenostmi z ciziny ??? Nějaký čas jsem strávil na malém ostrově ve Skotsku, kde také katolický kněz stabilně nebydlel. Buď tedy nějaký přijel, nebo vedla obřady přítomná řádová sestra. Přečetla, evangelium, přečetla kázání, vedla bohoslužbu slova a rozdala Eucharistii ze svatostánku. (Biskupskou konferencí pro to měli dokonce připravené texty.) Pokud nebyla na ostrově ani ona, tak vedl obřady někdo z místních laiků. Moje zkušenost byla velmi pozitivní a tato farnost opravdu rostla a žila.

Jednak se totiž lidé „prostřídali“ a byli tak zapojeni do samotné liturgie – nespali (jeden četl evangelium, jiný kázání, nebo vedl obřad liturgie nebo rozdával sv. přijímání – příště to mohl být jiný), navíc si pak i přítomnosti katolické kněze o to více vážili.

Pokud je tedy u nás (v ČR) SKUTEČNĚ takový nedostatek kněží, proč nemůže vést nedělní (římskokatolickou) liturgii např. některá řádová sestra, či některý z laiků (např. jáhnové, či lidé biskupem k tomu pověření – alespoň v menších farnostech) ???

MH.

PS.: Nečiním zde srovnání, zda má větší cenu mše či „jen“ bohoslužba slova, pouze mám zkušenost, že i nedělní liturgie vedená „laiky“ je cestou k životu a farnost stmeluje a zároveň se domnívám, že i kněz je „jen“ člověk a měl by proto mít právo na důstojné dožití svého života. Proč? Protože kvalita společnosti se pozná i podle toho, jak se dokáže postarat o lidi slabé to jest nejen o ženy a děti, ale třeba i o lidi staré či nemocné. Není v tom tedy česká ŘKC opět jen „znamením doby“ ???


Datum zveřejnění: 17.9.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 24
Otázka:
Je Bůh nějak přítomen i v pekle?

Dík za odpověd (doufam, ze se ji jeste doziju)

Datum zveřejnění: 1.8.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 24
Otázka:
Dobry den,
chtel jsem se zeptat, zda je foceni aktu ci samotne jejich prohlizeni hrichem dekuji nashledanou

Datum zveřejnění: 26.3.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 24
Otázka:
Slyšel jsem z úst známého teologa výrok: "Teolog je profesionální pochybovač". V katechizmu jsem si našel odstavec 2088, kde se pochybnosti hovoří jako o hříchu.Rozdělení pochybnosti jak je rozdělena v katechizmu nerozumim. Je pochybnost hřích? Je tato tefinice teologa správná?

Datum zveřejnění: 29.5.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 24
Otázka:
Kde by církev našla podporu pro svá tvrzení a své postoje, které jdou proti srsti dnešnímu svitu, v mimokatolických (ted myslím nejlépe ateistických resp. nenáboženských) kruzích ? Když nico takového tvrdí
napr. církev u (nevericich) lidí to nemá velkou váhu, takhle by to podle me vzali vážneji. Konkrétne by mi napr. zajímalo tvrzení ohledni toho, že kondom nechrání proti AIDS, problém cloveka vyvinutého z opice a vubec Darwinovy teorie, problém prelidniní, neschopnost naší planety uživit "nadmerné" množství lidí a na základe toho obhajoba antikoncepce, nebo vubec ruzné veci týkající se predevším sexuální morálky, materialismu, liberalismu, pozitivismu atd. Máte-li nejaké konkrétní odkazy na literaturu nebo ješte lépe webové stránky, prosím neváhejte a urcite je
v odpovedi uvedte !

Datum zveřejnění: 1.11.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 24
Otázka:
Pokud je mi známo,je smyslem rodiny plozeni a vychova deti,tuto funkci však zákon o registrovaném partnerstvi homosexualum nepřiznává. Jak tedy tento zakon "ohrozuje" postaveni rodiny?Dosud toto vysvětlení nezaznělo na patřičné úrovni z úst církve.Nezminuje se o tom ani onen protestní pamflet,jež je nám ku podpisu předkládán v kostelích. P.S.Myslíte, že zmíněná petice bude mít krom popuzení veřejnosti nějaký jiný účinek?

Datum zveřejnění: 23.7.2007
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 23
Otázka:
Hezký den,
před určitou dobou se mi dostal do rukou leták Svědků Jehovových. V nich je citována bible:
Ez 18,4
"Hle, mně patří všechny duše; jak duše otcova, tak duše synova jsou mé. Zemře ta duše, která hřeší."
V letáku toto bylo prezentováno, jako důkaz smrtelnosti duše.
Chtěl bych vás poprosit o výklad tohoto citátu.
Děkuji

Datum zveřejnění: 16.8.2004
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 23
Otázka:
Chvála Kristu !

V NZ Římanům 16 se píše: Doporučuji vám naši sestru Foibé,diakonku církve v Kenchrejích...
Zajímalo by mě, zda by na základě této věty mohla přijmout jáhenské svěcení žena? Pokud zde nedošlo v průběhu času k významovému posunu slova diakon(ka), šlo opravdu o člověka, který je dnes nazýván jáhen ? Předem děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 21.4.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 23
Otázka:
Má devítiletá dcera mi položila otázku, odkud pochází slovo katolík nebo katolická církev; byl jsem tím zaskočen, protože jsem si tuto otázku doposud nepoložil.
Můžete mi odpovědět?

Datum zveřejnění: 17.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 23
Otázka:
Dnes jsou lidé hodně orientovaní na úspěch a na majetek, prestiž a pýchu. Myslel jsem si, že se to týká jen nevěřících nebo lidí se slabou vírou, ale teď pozoruji i v našem sboru, že se lidi ode mě a od mé rodiny odtahují - nemáme dost peněz, bereme dávky, nemůžeme na různé akce, nemáme na různé slavnosti a oslavy, nemáme technické vybavení - samozřejmé: video, mobil, auto, máme tři děti a starost, jak se uživíme.
Je pro křesťana handicapem být chudý?
Anebo je to Boží trest?
Nás to hodně trápí a neumíme si pomoci. Máme trapný punc těch, kteří nikdy nikam nejdou a ničeho se neúčastní, některým připadáme jen jako uzavření, jiní ale vědí, že je potřeba být od nás dál, aby taky nedostali prašivinu chudoby.
Jak se má správný křesťan chovat?

Datum zveřejnění: 13.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 23
Otázka:
Názor katolické církve na ostatní náboženství okrajově znám. Chtěl bych se zeptat, kde v Bibli je k této "širší ekuméně (nejedná se o můj výraz)" zaujatý stejný postoj typu - že muslimové jsou něco jako naši bratranci (citace p. Halíka) atp. a typu toho, že i papež pořádá (a nejen on) modlitební setkání s představiteli jiných náboženství. Náš Bůh přeci není totožný s Alláhem ani jiným "bohy"!

Datum zveřejnění: 2.8.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 23
Otázka:
Zdravim Vas vsechny a prosim o informaci, tykajici se univerzalni zivotni energie REIKI, do niz byla zasvecena sestra me zeny. Jake stanovisko k tomuto jevu zaujima cirkev, nevim, jak s takovymi lidmi komunikovat, protoze citim, ze to neni to prave orechove pro katolicku. Dekuji za radu.

Datum zveřejnění: 13.11.2007
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet reakcí: 22
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký máte názor na hraní RPG her (fantasy), kde se velmi hojně objevuje magie (byť ve hře).

Datum zveřejnění: 4.3.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 22
Otázka:
Kde Ježíš mluví o hierarchizované organizaci---církev???

Datum zveřejnění: 3.10.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 22
Otázka:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat na jednu věc, která mě trápí.
Jsem elektrotechnik a mým koníčkem jsou různé úpravy mobilních telefonů, odblokování, přehrání software a v poslední době klonování SIMkaret. Kamarádům jsem tyto služby poskytoval v podstatě zadarmo od dalších lidí jsem si nechával zaplatit. Můj příjem z těchto
činností nepřesáhne 6000Kč, takže jsem ho ani nedanil.
Myslím, že věci jako je: odblokování
telefonu na všechny operátory, přehrání software jsou v pořádku.
Ale co klonování SIMkaret?
Operátor má ve své smlouvě se zákazníkem, že se zakazuje karty kopírovat, nebo nějak upravovat jejich software.
( Jedná se o to, že na jednu smart kartu se nahraje 1- 10 dalších karet, které majitel vlastní.
Jde o to, že když chce používat více SIMkaret, nemusí je v telefonu měnit, ale připíná si je
přímo přes menu. Originály karet mu leží doma v šuplíku
Pokud by tedy nebyly klony, musíte si koupit k telefou nevzhledný
a často pochybně fungující kryt na dvě, max. 3 karty. Na některé telefony se tento kryt vůbec
nedělá. Např. sám tohoto klonu využívám, protože neustálé měnění karet prostě není možné.
Vhodnou kombinací operátorů tak výrazně ušetřím na měsíčních platbách za telefon. )
Před klonováním operátoři varují zejména proto, že ten kdo klony dělá, může jich pak samozřejmě zneužít. Nikdy jsem nic takového neudělal. Je tedy hřích provádět tuto činnost ? Co když mě o klon požádá můj známý ? Mám dosud nakoupené polotovary (smart karty)
zase prodat ?
Někteří prodejci klony dokonce nabízejí i jako reklamu v novinách.
Jak se tedy mám stavět k těmto „pololegálním“ věcem ?

Dekuji Radek

Datum zveřejnění: 26.9.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 22
Otázka:
Zdravím,
ve škole v češtině probíráme Bibli a narazili jsme na jeden problém. Lidé místo Jahve psali JHV, protože neměli samohlásky. Jméno Boha prý bylo zakázáno vyslovovat, a tak místo chybějících samohlásek dali mezi souhlásky JHV samohlásky z jiného slova, které je synonymem k Jahve. Nikde se nám nepodařilo to synonymní slovo najít. Prosím vás o pomoc při "pátrání" , nebo alespoň o vhodnou literaturu. Děkuji


Datum zveřejnění: 23.10.2002
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 22
Otázka:
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu (pravděpodobně spadá do oblasti psychologie). Jak hluboce pravdivě lze brát vysvětlení jednoho z partnerů při rozchodu, že mám takovou a takovou povahu a že se naše povahy nedoplňují? Existuje z pohledu psychologie nějaká šablona, která jasně a jednoznačně říká, že spolu za žádných okolností nemohou žít např. dva melancholici, nebo jiné konkrétní kombinace povah? Nebo jde spíše o jiné problémy (špatná komunikace, nechtít toho druhého chápat,...), které se dají pod toto zdůvodnění schovat?

Datum zveřejnění: 16.10.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 22
Otázka:
Jenom mě tak napadlo, jestli kouř z kadidla neobsahuje karcinogenní látky?

Datum zveřejnění: 15.7.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 22
Otázka:
Někde jsem četl, že existuje i peklo pro křestany. Co musím udělat, abych se tam nedostal a abych se vyhnul i očistci, což je skoro totéž s jedinou útěchou, že to jednou skončí. Mám z Boha strach.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   341-360  380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář