katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 10.10.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 184
Otázka:
Chtěla bych se zeptat proč trpí zvířata,když ta žijí podle Božího záměru?Jak se to shoduje s Božím milosrdenstvím? Myslím si,že křesťané a církev by se měli více zasazovat o ochranu zvířat,jako Božích stvoření a o zmenšení jejich utrpení.Proč to nedělají? Jak se mohou katolíci účastnit krutých siest na počest různých svatých ve Špaňelsku?Proč se proti tomu církev rázně neozve? Křesťan může jíst maso.Je však pro křesťana přípustné podílet se tímto na týrání zvířat ve velkochovech? Děkuji za odpovědi.

Datum zveřejnění: 9.3.2011
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 182
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli se eucharistie může přijímat pouze po svaté zpovědi a jestli se může přijmout pouze jednou. Myslím, když jdu v jeden den ke svaté zpovědi, zda mohu přijmout eucharistii pouze v ten den na mši svaté jednou, popřípadě dvakrát, nebo se po jedné zpovědi eucharistie příjmá delší dobu – týden nebo dva týdny.
A ještě bych se chtěla zeptat, proč se na Popeleční středu dává popelec. A je to nějak závislé na tom, jestli člověk bude dodržovat půst??

Datum zveřejnění: 9.9.2008
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 171
Otázka:
Dobrý den.
Je pravda, že jestliže u svátosti smíření vědomě zatajím nějaký hřích, ačkoli ho lituji, tak se mi neodpouští? Opakuji, že jsem si ho vědoma a velice ho lituji.... Nemůže přece jít jen o to, že jsou ta slova vyslovena... Ano, vím, že pokud by to tak bylo všeobecně, zpověď by vůbec nemusela být. Ale když právě za tu jednu věc se stydím a bylo by mi velmi trapné svěřovat se zpovědníkovi?


Datum zveřejnění: 12.5.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 168
Otázka:
Je pro mě nepochopitelné, kolik různých názvů církevní hodnostáři nosí, a prosím o vysvětlení, proč to a co přesně znamenají:
Kanovník, vikář (proč mají na Moravě místo vikáře děkana?), sídelní biskup, titulární biskup, biskupský vikář, generální vikář, farní vikář…
A „čestné tituly“ jako Kaplan Jeho Svatosti, Prelát Jeho Svatosti, Apoštolský Protonotář a další, které jsem na vlastní oči viděla, jsou k čemu? K odlišení od „normálních“ lidí? Označení BRATR nestačí?
Je vůbec normální, říkat někomu Jeho Svatost? Není přece Svatý jen Bůh?

Datum zveřejnění: 1.2.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 167
Otázka:
Já se chci zeptat o radu. Mam kamarada katolika a on na me loudi. Ja sem obyčejná holka z dilny, ale sem eště pana. A taky věřím. A on mi řiká, že to nic neni že si vezmu prasek aby s toho nic nebylo a on gumu a je to. Ale ja sem mu rekla ze to je hřich. a on ze jen maly stín, to se snadno pak vyspovidá. Tak nevim co mám dělat. Holky z dilny taky řikaj, že jo že to nic neni. Ale pak už nebudu panou že jo uz nikdy To by jsem nechtěla. A to uz nejde spravit. A to jako katolik nemuze chtet, ne? Tak ja nevim co ted. Tak mi poradte ja se přídu zase kouknout dík B.

Datum zveřejnění: 30.8.2005
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 163
Otázka:
Muzete mi, prosim, vysvetlit, proc katolicka cirkev v dnesni (moderni) dobe jeste stale odsuzuje (a zabranuje) pouzivani kondomu. Tento postoj primo zpusobuje nakazeni a pozdeji smrt statisicu nevinnych lidi a neprimo ohrozuje celou spolecnost. Budu rad, kdyz mi odpovite. Neberte to, prosim, jako narazku; jsem jen uprimen zvedavy. Dekuji za Vas cas.

Datum zveřejnění: 12.4.2006
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet reakcí: 160
Otázka:
Momentálně čtu knihu Dana Browna, Šifra mistra Leonarda, jsem si jistá, že vám je velmi dobře známa. Chtěla bych znát vaše názory k tomu, jak se autor staví k organizaci zvané Opus Dei, a celkově k tomu, jak se staví ke katolické církvi. Velmi by mě zajímal přístup katolíků k tomuto momentálně nejprojednávanějšímu knižnímu dílu. Předem velmi děkuji za vaší odpověď, Tereza K.

Datum zveřejnění: 14.11.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 159
Otázka:
Ekumena
Mám dotaz ohledně současného ekumenického hnutí. Jsem evangelík a líbí se mi text Charty ekumeniky, kterou za ŘKC podepsal váš kardinál Vlk. Od katolíků ale občas slyším názory, že ekumenické hnutí je vlastně požadavek na nás protestanty, abychom se vrátili do ŘKC, protože jsme heretici. To je ale v rozporu s Chartou ekumenikou. Chtěl bych v tom jako protestant mít jasno. Jaký je tedy vlastně oficiální pohled ŘKC na současné (a snad i budoucí) ekumenické hnutí.
Díky za odpověď.

Datum zveřejnění: 26.6.2006
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 157
Otázka:
Je církevní tradice zákon? Je strašně těžké dodržovat všechna ustanovení, přikázání, jen si pamatovat co je povinné a co ne. Srašně těžká břemena, strašně těžká! Není to proti tomu co říka Svatý Pavel o zákoně a čeho jsou jeho listy plné.

Datum zveřejnění: 29.4.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 156
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě,čeho je třeba vyvarovat se při debatě s muslimy, v čem se můžeme dostat do sporu... Mezi mými spolužáky na fakultě jsou i lidé tohoto náboženství a protože o několika následujících víkendech budeme nuceni spolu komunikovat více, než obvykle, mám obavu z případných konfliktů, byť samozřejmě pouze slovních, jsem katolička...taky nerada,ač nevědomky, bych urazila něčí náboženské cítění... Děkuji,

Datum zveřejnění: 16.12.2009
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve, Duchovní život, Církevní právo
Počet reakcí: 152
Otázka:
Jsem katolík a žiji dlouhodobě v Anglii. Nemám-li možnost chodit na nedělní katolickou bohoslužbu, je brána jako alternativa účast na anglikánské bohoslužbě a svatém přijímání (případně ostatních svátostech)?

Datum zveřejnění: 15.10.2003
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Počet reakcí: 150
Otázka:
V posledním čísle KT je výzva biskupů, aby věřící nečetli Mezinárodní (dříve katolický) report, protože redakce pomlouvá a kritizuje představitele katolické církve a Michal Semín je známý lefebrista. Přiznávám, že mnohé myšlenky zde zveřejněné napadaly i mě, pan Semín je lépe formuloval. Do Reportu píše i řada kněží a ti děkují Pánu Bohu, za to, že zde Report je,takže věřící jsou pravdivě informováni o dění v církvi a jeho přežívání označují za důkaz Boží přízně. Je
možné, že by Pán Bůh přál jak KT tak i MR?
Jak dlouhou platnost má stanovisko, které papež vyřknul zcela nepochybně "ex cathedra"? Po dobu života dotyčného papeže? Nebo po dobu jeho uznávání kolegiem biskupů; nebo je snad "nafurt?"

Datum zveřejnění: 3.11.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 150
Otázka:
Dobry den,chtela bych se zeptat,proč dochází k zavádění různých "novinek" jako např. dětské koutky v kostelích,umístění svatostánku na postraní oltář,podávání na ruku.Kdo o tom rozhoduje (navrhuje)?Proč se církev nedrží určité tradice?Děkuji.

Datum zveřejnění: 21.5.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 148
Otázka:
Mám dotaz: Jste toho názoru, že katolická církev je jediná, která je pravou Boží organizací? Na světě je spousta náboženství i spousta křesťanských církví. Každá náboženská organizace o sobě tvrdí, že je ta pravá a že všichni ostatní se mýlí. Myslíte si, že dnešní církev se může ztotožnit se sborem, který založil Kristus? Jsem člověk, který se snaží upřímně hledat Boha. Děkuji předem za odpověď.

Datum zveřejnění: 3.2.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 147
Otázka:
Trápi ma otázka ohľadne ukrižovania Krista. Som katolík a verím, že Kristus bol ukrižovaný. Problém je samotný kríž. Mám pocit, že cirkev si z kríža urobila ikonu, ktorá ju charakterizuje a v celom spektre činností posiluje. Dozvedel som sa však, že slovo kríž v prvotných gréckych písmach sa vôbec nenachádza. Miesto „ukrižovaný“ používa termím „zavesený na drevo“ alebo nejaký podobný. Z gnostického hľadiska kríž predstavuje rozblesk svetla na počiatku alebo rozblesk samotného dobra. Neverím gnostickej náuke a nie som ani fundamentalista. Chcem len vedieť, či samotné ukrižovanie prebiehalo tak, ako to vidím v kostole, alebo či cirkev pripúšťa, že Kristus bol ukrižovaný možno iným spôsobom. Napríklad v tvare písmena „T“ alebo vo vertikálnej polohe tvaru písmena „I“. Ďakujem.

Datum zveřejnění: 16.1.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 146
Otázka:
Chtěl bych se stát svatým. Co pro to mám udělat a kolik to stojí, aby mě katolická církev prohlásila za svatého?

Datum zveřejnění: 8.2.2007
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 137
Otázka:
Zdravíčko,
byla jsem upozorněna našimi věřícími, že nedělám dobře, když se zdravotními problémy nechodím
k lékaři, ale k léčitelce, která léčí tělo dodáním energie, nebo na reiki.
Chtěla bych vědět, co je na tom špatného
a na co si mám dát pozor ?

Datum zveřejnění: 22.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 135
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na věc pro mě dříve jasnou – vztah dvou věřících mladých lidí před svatbou. Mé dívce totiž někdo půjčil knihu od Joshua Harrise – S nikým nechodím a nejsem cvok, která se (dle mého názoru zdánlivě) opírá o Bibli. Hlavní myšlenkou téhle knížky je, že není správné chodit s někým na rande, jestliže nemohu (anebo nechci) tenhle vztah dovést do úspěšného konce – manželství. (S tím souhlasím, i když si nejsem jist, co by na to řekl křesťanský psycholog, kterým nejsem. Nepatří náhodou navazování vztahů tak trochu k pubertě? V dnešní době, abych to mohl myslet vážně, musím mít po škole a trochu jisté zaměstnání, tzn. věk min. 25 let. Nevím, jak by na tom byl člověk po psychologické stránce, kdyby měl mít první rande ve svých pětadvaceti.)
Dál tahle kniha popisuje, jak má vypadat vlastní chození, když už to spolu (můžem) myslet vážně. Mělo by prý být naprosto asexuální (není to náhodou protimluv?). Oblékat se tak, aby to u partnera náhodou nevzbudilo žádostivost (ale co by to mělo být? Kožich?). Dotyky – vyloučeno! Polibek – hrůza!!!
Asi bych se měl dostat k vlastní otázce. Nemá někde církev stanoveno to, co se smí a co se nesmí před manželstvím? Ale v konkrétní podobě? Snažil jsem na tohle téma sehnat další informace z katolické literatury, ale nikde nejsou napsána jasná pravidla.
Já vím, že by bylo asi nejlepší vyřešit tohle se zpovědníkem, ale nevím, na kterého kněze bych se s tímhle obrátit.
A ještě k mé přítelkyni a ke mně:
Nepatříme už do skupiny lehkovážných teenagerů (je nám 23 a 28 let). Chodíme spolu přes rok a až do teď jsme si rozumněli i po této stránce. Nyní je to všechno jinak. Já, když jsme tuhle knižku četl, jsem to považoval za pěknej blábol. Ona jí uvěřila. Když se spolu nyní bavíme, co je dovoleno a co ne, tak se nemůžem shodnout. Když se jí zeptám, jestli cítila výčitky svědomí při polibku, tak mi odpoví, že ne. Ale může prý mít své svědomí otupělé. A mě už teď taky napadá, jestli mé svědomí není taky někde na houbách a jestli ta knížka nakonec přeci jen nemá pravdu.
Chtěl bych ujistit v tom, že je normální, když spolu dva lidi už nějaký čas chodí a myslí to spolu vážně, tak že vzájemné dotyky jsou v pořádku.

PS: Ještě jedna věc. Ta knížka nezasáhla jen mou přítelkyni. Dostala ji od své spolužačky na škole, která ji taky bere smrtelně vážně. Mám pocit, že se tenhle názor v jistých skupinách mladých křesťanů docela šíří. To je další důvod, proč hledám pomoc touhle formou. Protože kdybych měl pravdu, mohli byste nějakou reakci na tuhle knihu uveřejnit i na tomto webu. Usnadnili byste tím situaci některým pochybujícím.

Datum zveřejnění: 8.1.2002
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 131
Otázka:
Moje 25 leta sestra se rozhodla ,ze se pristehuje ke svemu priteli do podnajmu.Intimne spolu jiz ziji.U nas doma to tezce neseme.Co na to rika Buh?Ona v tom nevidi nic spatneho.Prosim o vyjadreni vaseho stanoviska.

Datum zveřejnění: 8.9.2005
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 130
Otázka:
Chvála Kristu!
Trápí mne ta obrovská averze vůči církvi. Proč v naší vlasti lidé tak moc nenávidí všechno co souvisí s církví? Myslel jsem si, že to má na svědomí komunistická výchova, ale když to slyším od mladých, kteří socialismus nezažili, tak mne to trápí. Lze to nějak změnit? Zajímalo by mne, co pro to dělá sama církev a co pro to může udělat každý jednotlivý katolík.
Děkuji za odpověď.

20   40   41-60  80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář