katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 27.10.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 37
Otázka:
Chtěla jsem se zeptat jak je s křty mimek v katolicke cirkvi. Nedávno jsem byla jednomu takovemu pritomna a rodice nedali dohromady ani Otce nas. Jak se stavi kat. cirkev k temto krtum, kdy ocividne rodice dite k vire nepovedou, nebot nepraktikuji. Dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 6.6.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 37
Otázka:
Jsem věřící katolík,ale jsem taky gay.Moc mě bolí že církev proti nám podepisuje petice atd.,ale co pro nás dělá pozitivního?Jak probíhá v české katolické církvi pastorace gayů,probíhá-li vůbec.Všechno je zaměřeno na rodiny a manželství,ale my taky existujeme.Proč nejsou mše svaté pro gaye společenství pro gaye...?Existuje požehnání přatelství,žehnáme zvony,pokrmy,domy,ale když se mají lidi rádi tak to si zaslouží přece mnohem víc? Byl některý svatý gay?Mají gayové svého patrona?

Datum zveřejnění: 14.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 37
Otázka:
Muzete se prosím nejak vyjadrit k situaci na prazske KTF. Jsem naprosty laik - prilis nerozumim ani problemum "svetskych" VŠ. Ale ctu tolik protichudnych tvrzeni - Pan Halik ríká "Dejvicky Taliban" studenti fakulty "Vseználek Halik", napadani napadají kardinala Vlka a CBK kteri udajne chteji privest katolickou viru nekam jinam, projev rektora (doufám, ze to je správná funkce) Wilhelma o tom, ze studenti mohou dostudovat na husitské nebo evangelické fakulte UK - vubec tomu nerozumim, ale je mi z toho smutno. Nevim jestli to nepisu zmatene, ale co se to vubec deje???

Datum zveřejnění: 18.1.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 37
Otázka:
Prosím,napiste mi proč někteří lidé přijímají na ruku,a proč je v kostelech svatostánek na boku?Myslím,že to Pána uráží.

Datum zveřejnění: 15.12.2008
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 36
Otázka:
Kdysi jsem vstoupil do diskuze se Svědky Jehovovy. S jejich učením obecně nesouhlasím. U jednoho tématu ale nemám jasno. Týká se trojice. Když si pročítám Bibli, při "selském" uvažování mi z toho trojice nevychází. Je opravdu Ježíš Kristus Bůh? Nebo je to prostě "jen" syn Boha, který dělá to, "co viděl u svého Otce"? Na jakém základě vzniklo učení o trojici a jejím uctívání? Popravdě, když se zkusím oprostit od tradice, vůbec by mě na základě Bible nenapadlo o trojici uvažovat. Je tam prostě vztaj otec a syn. A otec je Bůh. Neberte to prosím jako rouhání. Děkuji za vysvětlení!

Datum zveřejnění: 20.5.2008
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 36
Otázka:
Chvála Kristu,
prosím Vás o fundovaný názor, popř. přímo vyjádření odpovědných míst katolické církve, na časopis Milujte se! a názory v něm prezentované. Přiznám se, že po důkladném pročtení několika jeho čísel, jsem byl skoro zděšen obsahy krátkých statí prezentovaných jako „svědectví“. Výpověď mladíka, kterého půst a modlitba vyléčily (!) z homosexuality nebo svědectví ženy-matky tvrdící, že ji Bůh potrestal bezbožnými a morálně zkaženými dětmi za to, že ještě před svatbou sexuálně žila se svým manželem (a nebo spíš nezvládla jejich výchovu?) atd. Tohle snad ani nemůže být myšleno vážně! Podobně za nevhodné, ne-li přímo nechutné, považuji zaměňování výrazu přítelkyně a konkubína nebo všudypřítomné „strašení“ démony, exorcismem a propadnutím peklu! Protože (nejen) mně byl tento časopis doporučen vedoucím našeho laického společenství mládeže, zajímá mě oficiální postoj římskokatol. církve k jeho obsahu. Je Milujte se! církevně schváleno a je tedy vyjádřením závazných postojů a morálních apelů církve nebo se jedná jen o svéráznou, okrajovou iniciativu skupinky radikálních polských duchovních a podobně laděných laiků?
Osobně se přimlouvám, aby se oficiální místa rozhodně a jednoznačně vyjádřila k tomuto tématu ve smyslu, zda Milujte se! ano či ne a samozřejmě proč (například v respektovaném Katolickém týdeníku). Předem děkuji za Váš čas a odpověď.

Datum zveřejnění: 2.5.2007
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 36
Otázka:
Mám 16letou dceru, po celý její život se snažím ji vychovávat v duchu katolické víry. Dcera mě však překvapila prohlášením před několika týdny, že nevěří v Boha, odmítá chodit do kostela, na bohoslužbách demonstrativně předvádí, jak se nudí, jak „trpí“. Co dál? Mám trpělivě čekat, až ji přejdou tahle nešťasná léta? Můžete mi doporučit nějakou vhodnou literaturu na toto téma? Rozhodně nechci boj o další duševní život mé dcery vzdát!

Datum zveřejnění: 1.2.2004
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 36
Otázka:
Jakým způsobem se narodil Pán Ježíš? Narodil se jako každý jiný člověk, nebo bylo v jeho narození něco nadpřirozeného ? Děkuji

Datum zveřejnění: 13.3.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 36
Otázka:
Chvala Kristu!

Rad by som vedel Vas pohlad na otazku vecneho zatratenia a vecnej blazenost vzajomne. Ak budem napriklada ja spaseny, ale moj otec /fizycky/ bude zatrateny /samozrejme teoreticky!/, ako budem moct byt v nebi dokonale blazeny? Nudem ho MUSIET prestat milovat? NErozumiem tomu. Vdaka za odpoved.

Datum zveřejnění: 13.11.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 36
Otázka:
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jakými předpisy je upraveno podávání sv. přijímání na ruku, zda je zde stanovena spodní věková hranice pro přijímajícího nebo zda ji může stanovit kněz. Děkuji

Datum zveřejnění: 2.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 36
Otázka:
Vazeni, chtela bych se zeptat, jak je to s moznosti pristupovat ke svatostem v pripade, kdy bylo manzelstvi uzavreno na urade. Kolegyne, za kterou prosim o vase vyjadreni,pred svatbou pristupovala ke svatostem pravidelne. Snatek byl uzavren na urade pred 35 lety. Jeji pritelkyne ji rekla, ze za techto podminek v zadnem pripade nesmi pristoupit se sv.prijimani.
Ja sama ji nedokazu poradit, jen tolik, at se poradi se svym knezem. Jenze ..... Kolegyne ma pocit, ze ji cirkev odstrkuje. Mse sv. se pravidelne ucastni, moc rada by vsak pristoupila i ke svatostem (po hodne dlouhe dobe).
Je to mozne?
Neverim, ze by do konce zivota nemohla pristopit ke svatosti smireni a sv.prijimani. Dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 29.10.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 36
Otázka:
Katolická církev je sice nejstarší a může se "ohánět" následovnictvým apoštolů..., ale za celou dobu její existence se na ní nalepila spousta věcí, která nejsou psána v Novém Zákoně a která mnohdy i odporují učení Ježíše Krista? A nebýt násilné rekatolizace po roce 1620, peněžní a světské moci, v dnešní době hlavně té peněžní, kde by asi u Nás byla katolická církev dnes? A proč se snaží "omlouvat" ostatní křesťanské proudy... zejména ty reformační...? To Oni jsou na správné cestě podle odkazu Ježíše Krista a Bible - nepotřebují "omlouvat" !?

Datum zveřejnění: 19.2.2009
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet reakcí: 35
Otázka:
Dobrý den,
prosím pěkně, jak je to s definicí Boží vůle? Co je to Boží vůle??

Datum zveřejnění: 4.5.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 35
Otázka:
Potřebovala bych vědět, jak slovo KŘESŤANSTVÍ vzniklo. Mohli byste mi poradit?

Datum zveřejnění: 15.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Církevní právo
Počet reakcí: 35
Otázka:
Srdečně Vás zdravím.
Potřebovala bych poradit. V naší farnosti, kde je každou neděli plný kostel lidí, se slouží pouze jedna jediná nedělní mše svatá, a sice v 7.30 ráno. To je konkrétně pro naši rodinu se třemi malými dětmi dost velký problém, tak brzy ráno se všemi dětmi se včas do kostela vypravit. Podobně jsou na tom i mnohé jiné rodiny z naší farnosti, které to řeší tak, že jezdí do vzdálených kostelů, kde je mše v rozumnější dobu. U nás konkrétně to obvykle dopadá tak, že jde v neděli na mši jen jeden z nás, protože nemáme možnost dojíždět jinam.
Mám dva dotazy – 1. Je vynechání mše svaté za těchto okolností hříchem, nebo nikoliv? – Podotýkám, že tento stav trvá již několik let a není vyhlídka, že by se na tom mělo v dohledné době něco změnit.
2. Je možné nějakým způsobem dosáhnout toho, aby u nás byla sloužena v neděli ještě jedna mše svatá nebo alespoň aby ta stávající byla posunuta na pozdější dobu? Na koho se s touto prosbou obrátit? S naším farářem už jsme na toto téma hovořili opakovaně, ale bez efektu. Přitom v obci o kousek dál jsou v neděli čtyři mše svaté!
Děkuji předem za odpověď.

Datum zveřejnění: 18.8.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 35
Otázka:
Dobrý den. Zajímala by mě definice kreacionismu a postoj katolické církve k tomuto směru. V různých encyklopediích jsem našel zavádějící a zjednodušené definice a výklady, které mi připadaly neuspokojivé a matoucí. Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 17.2.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 35
Otázka:
Zajímalo by mě jak se máme dívat na homeopatii jako způsob léčby?

Datum zveřejnění: 7.8.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 35
Otázka:
Tak vám nevím, ale za svých 45 let jsem se setkal s čímkoliv, a nabyl přesvědčení, že každá ideologie vznikla jen jako způsob ovládání člověka člověkem, či skupinou lidí. Tyto skupiny využívají toho, že ne každý člověk je natolik silný, aby věřil sám v sebe a musí mít nějakou tu obezličku věřit v něco. Ono to je pak velice jednoduché říct, já za to nemůžu to bůh. Ale kdo je to, nebo co je to bůh ? V něco člověk věřit musí, v sebe, rodinu, atd. Jenže jedno přísloví říká, že chytrý člověk se poučí z chyb druhých, ale jen hlupák se nepoučí z chyb vlastních. Doufám, že není nikdo kdo by mi chtěl toto vyvracet. Takže pokud vezmeme tuto odvěkou pravdu jako zákon pak jen slušně a mírně řečeno slaboch a prostoduchý človíček věří v jakoukoliv idologii, tedy i církevní. Historie mi jasně dává za pravdu - viz upalování lidí, pálení knih, prodej odpustků , a oproti tomu třebas i ten tzv. celibát. Kdo ho dodržuje ? Soudný člověk si něco přečte, něco vidí. K čemu sloužily ony farské slečny, kuchařky apod. s nimiž pak farář ( i za dom komunistické totality, nejvyššího ražení tzv. normalizačního procesu) jezdil na Mezinárodní výstavu do OSAKY v Japonsku do KANADY a jinam? Mohu dokázat, že to tak je. Kde se "najednou" vzalo tolik úchyláků v církvi ? Vzalo se tam, kde se vzít muselo, co je proti přírodě je nenormální, celibát je proti přírodě a vznikl jen jako ochrana církevního - jinak řečeno nakradeného majetku, před dědici apod.Jistě, pokud se vytrhnou věci z kontextu lze doložit cokoliv, stejně tak se zveřejní jen to co komu vyhovuje. No jak jsem řekl, každá ideologie má svůj cíl. Cíl ovládat a předkládat vlastní řešení. Píši zde po několikáté, ale zatím jsem žádný svůj dotaz na vašich stránkách nenalezl. Taky objektivita. ing. Josef MUSIL

Datum zveřejnění: 13.6.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 35
Otázka:
Dobrý den! Vím, že se o tomto témtu již na katolíku debatovalo, ale mně to stále nedá spát. Mám na mysli neochotu některých kněží podávat svaté příjmání "na ruku." Vím, že kněz má právo rozhodnout podle svého svědomí. Nedokážu, ale pochopit následující:
1. Proč má ale některý kněz svědomí citlivější než samotný papež a sbor biskupů?
2. Jestliže mohu přijímat "na ruku" u jednoho kněze a je to v pořádku, přece totéž nemůže být problém jen proto, že jsem v jiném kostele.
3. Měla jsem pocit, že církev má být jednotná a tohle je přece věc natolik zásadní, že nedokáži pochopit, jak v ní může pamovat v církvi takový rozkol. ? Z jednoty církve plyne i síla jejích modliteb.
4. Měla jsem pocit, že církev vždy vydává jednotné pokyny. Stalo se už někdy v církevních dějinách, že si kněz mohl tzv. "vybrat?"

Děkuji za odpověď. Renata.

Datum zveřejnění: 12.3.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 35
Otázka:
Vím, že je to hodně věc pýchy, ale pokud se jedná o něco velmi osobního a důležitého, je pro mě často velmi obtížné v něco věřit jen pro něčí autoritu (kterou bych podle někoho měl uznávat). A když bych tomu měl věřit vskutku jen pro tu autoritu, musím nutně vědět, zda je ta autorita dostatečně věrohodná. Jak by tedy katolická církev před katolíky i nekatolíky prokázala svou dostatečnou věrohodnost, hovořící pro její autoritu tak, aby to nebyla "jen otázka víry" (je-li to takhle vůbec možné) a s přihlédnutím k jejím chybám, které můžou podle mnohých hovořit proti ní ? Kde bych měl tuto věrohodnost spatřovat ?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   241-260  280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář