katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 30.12.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 42
Otázka:
Dobrý den,

četl jsem ve Vašem článku http://www.katolik.cz/texty/vira/k8.asp mimo jiné tento text "Dnešní evoluční teorie předpokládá, že se člověk vyvinul z nižších organismů; tento předpoklad není - pokud jde o lidské tělo - v zásadním rozporu s křesťanským pojmem stvoření. "
Musím se přiznat, že mne to velmi překvapilo. Vždyť podle Bible byl první člověk stvořen nesmrtelným, a tím se zcela odlišoval od všech ostatních organismů. čili evoluční teorie musí být díky tomu zcela v rozporu se svědectvím o Stvoření člověka.
Dále mi není jasné, proč Bůh stvořil dva živočišné druhy nadané uměním řeči: člověka a hada. Proč pouze člověk a had uměli mluvit? Bojím se, aby v tom nebyl Boží záměr k vyprovokování prvotního hříchu. Jak vypadal had před svým potrestáním? Umělci, kteří zobrazují Evu u Stromu Poznání, kreslí hada v jeho dnešní, obvyklé podobě. Ale had se plazí po zemi pouze z důvodů trestu. Předtím se neplazil a navíc uměl mluvit. Jak tedy mohl vypadat?


Datum zveřejnění: 7.11.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 42
Otázka:
Chvála Kristu.
Nedávno jsem přemýšlel o věčném zatracení a spravedlností nad tím vším. V žádném případě nechci zpochybňovat Pánovo rozhodnutí, ale jen tak mi napadlo, jestli je "fér" že člověk je souzen podle pár roků života a pak toto malé, mžiknutí oka je později důvodem o rozhodnutí jeho věčnosti. Zda bude na věky v Boží milosti či nemilosti. Není to trochu kruté?
Dále mě zajímá, když např: dva přátelé, nerozluční kamarádi... po smrti je jeden přijat do Božího království a druhý ne. Není to protoho v nebi jistý způsob muka, že se již nikdy nesetká s člověkem, na kterém mu záleželo, kterého miloval.
Předem mockrát děkuji za odpověď, doufám, že mé otázky jsou srozumitelné. S Bohem, DU

Datum zveřejnění: 9.5.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 42
Otázka:
Co si myslíte o Christnetu? Má církevní schválení? Jsou tam oficiální stanoviska katolické církve?

Datum zveřejnění: 28.5.2004
Rubrika: Církevní právo
Počet reakcí: 41
Otázka:
Má pro mě z hlediska církevního práva nějaký konkrétní dopad fakt, že mí rodiče, oba pokřtění katolíci, uzavřeli pouze civilní sňatek?

Datum zveřejnění: 27.5.2004
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 41
Otázka:
Dobrý den, ráda bych se zeptala na judaismus. Co je to vlastně za náboženství Judaismus ? Je to židovské náboženství ? Kdy vzniklo a jak souvisí s křesťanstvím ? Díky za odpověď.

Datum zveřejnění: 20.8.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 41
Otázka:
Častokrát slýchám, že Bůh na nikoho z nás nenaloží více, než unese. Co to v praxi znamená?

Datum zveřejnění: 16.10.2001
Rubrika: Etika a morálka, Církevní právo
Počet reakcí: 41
Otázka:
Dobrý den, měl bych několik dotazů. Zajímalo by mě, zda stále existuje "Index zakázaných knih" a zda může být katolík stále potrestán až exkomunikací, pokud čte knihy bludařů nebo knihy zakázané. Pokud takový Index stále existuje, kde je dostupný? Dále, v dekretu, kterým byla v roce 1949 odsouzena "Katolická akce", se o možném trestu exkomunikace (citát z tohoto dekretu uvádím jako příklad, předpokládám, že podobná definice je i v jiných dekretech tohoto rázu) píše, že "exkomunikovaný... jest vyloučen z účasti na modlitbách, přímluvách Církve..." Můžete mi prosím objasnit, co to konkrétně znamená? Jedná se o vyloučení např. z obecných přímluv věřících při mši sv.? Poslední otázka směřuje k pátému přikázání - nakolik lze považovat za hříšné jednání kuřáka, který se svým zlozvykem sebepoškozuje? Děkuji.

Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Biblistika, Liturgika, Církevní právo
Počet reakcí: 41
Otázka:
Dobrý den, mám několik otázek... Chtěla bych se zeptat, zda mohu přistoupit ke svatému přijímání, když nejsem přítomna mše sv. od začátku. Moje druhá otázka se týká postu před sv. přijímáním. Vím, že je hodinový. Je to myšleno hodinu před začátkem mše nebo hodinu před sv. přijímáním? Dále bych se chtěla podělit s jednou zkušeností. Chtěla jsem koupit kříž na stěnu a zavítala jsem do jednoho obchodu, který patří člověku z nekatolické církve. Řekla jsem mu své přání (kříž z tělem Krista), a on mi namítl, proč chci kříž s Kristem, když Kristus na kříži nezůstal a že ho chci znovu ukřižovat... Přemýšlela jsem o tom a došla jsem k závěru, že je sice pravda, že Kristus na kříži nezůstal, ale pro mě kříž bez Krista nemá smysl. Zajímalo by mě, od kdy si vlastně lidé vyráběli kříže s Kristem na připomenutí ukřižování. A jaký je na to Váš názor?

Datum zveřejnění: 19.11.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 40
Otázka:
Dobrý den, preji peknou nedeli. Poslední dobou reším následující vec: mám neverící kamarádku, cloveka velice mimorádných kvalit. Známe se asi pul roku a predtím, než jsme se sprátelily, mela ku církvi a ke krestanství klasický postoj ateisty. Postupne ovšem zacínám zjištovat, že se její názory zacínají ponekud promenovat (byt velmi pomalu a nenápadne)- zrejme i pod vlivem toho, že jediného krestana, kterého v živote poznala zblízka a osobne, jsem já, takže odpadla spousta ruzných povrchních zkreslení. Jde mi o to, jakým zpusobem mám pokracovat od chvíle, kdy jsem tento promenující se postoj zaregistrovala - jde mi o to, abych toho moc nepokazila, protože mi na její ceste k Bohu velmi záleží, a cítím se za celou vec zodpovedná.

Datum zveřejnění: 11.11.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 40
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, zda může laik ve výjimečných případech přijmout zpověď a udělit rozhřešení namísto zpovědníka. Mám na mysli situaci, kdy je člověk přítomen u nehody, při které někdo umírá a chce se vyzpovídat. Co všechno může laik v takovéto situaci pro umírajícího udělat (z duchovního hlediska)? Děkuji, Bohdan.

Datum zveřejnění: 15.9.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 39
Otázka:
Měl bych takový dotaz, který se týká duchovního růstu. Zajímalo by mě, jsou resp. mohou-li být jakési "deprese", výraznější poklesy nálady a těžké psychické stavy - nevím jak to mám přesně pojmenovat - průvodcem resp. pozitivním signálem při duchovním růstu a při procesu (postupného) přijímání poznávané a často tvrdé pravdy - tvrdé samozřejmě asi z pohledu "ještě neobráceného člověka". Jeden ex-seminarista mi říkal: "exercicie jsou vždy bolestné". (Otázku teď ale vůbec nesměřuji na exercicie, resp. ne pouze na ně) Otázka by se tedy dala položit tak, je-li jedna z možných cest/způsobů duchovního růstu taková, že se člověk do lepšího stavu tzv. "prodepresuje". Je tady jeden možná silný argument proti, a to Ježíšovo "poznáte pravdu a pravda vás osvobodí", což alespoň zdánlivě s depresemi rozhodně příliš neladí. Ještě z jiného pohledu se mi ale za život vykrystalizovalo takové neustále se mi osvědčující heslo, které zní "čím tvrdší, tím pravdivější", přičemž řekneme-li jej prohozeně ("čím pravdivější, tím tvrdší"), platí ještě silněji.
Ještě jedno upřesnění na závěr aby nedošlo k nedorozumění. Je jasné že cesta obrácení není procházka růžovým sadem ("vejďete úzkou branou", "zapři sám sebe a vezmi svůj kříž" apod) a že člověk bude určitou bolest prožívat. Ovšem většinou se zde asi myslí bolest nad vlastní slabostí a špatností, nad svými hříchy, která je však jasně spojená s velikou touhou po změně. Tohoto typu bolesti se však ve své otázce příliš nedotýkám. Jde mi spíš o to, kdy člověk nějak usiluje nebo se snaží usilovat o přijmutí a ztotožnění se s pro něj tvrdou pravdou (byť takto vnímá nějakou zcela zásadní pravdu o Bohu), po které - ve své sobecké přirozenosti - ne-touží a je to pro něj často něco co se "musí, protože nic jiného nezbývá", resp. ví že kdyby se vědomě nesnažil o pravdu jednal by velmi špatně. Prostě o proces, kdy touha zčásti či zcela absentuje a je to často především/jen o vůli a sebeumrtvování. Zopakuji ještě na závěr větu z prvního odstavce: "Otázka by se tedy dala položit tak, je-li jedna z možných cest/způsobů duchovního růstu taková, že se člověk do lepšího stavu tzv. "prodepresuje"." - je totiž nějakým způsobem ústřední a celý zbytek je takovým jejím upřesněním.

Datum zveřejnění: 16.1.2004
Rubrika: Církevní právo
Počet reakcí: 39
Otázka:
Je nějak právně ošetřeno zpovědní tajemství? Tedy, pokud se zpovědník při svátosti smíření dozví o trestném činu, nebo má na něj podezření, je povinen jej nahlásit? Vím, že v případě lékařského tajemství tato povinnost zústává.

Děkuju za odpověď.


Datum zveřejnění: 12.6.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 39
Otázka:
Dobry den,
mam dotaz. V Bibli se pise, ze jednou pri vyhaneni zlych duchu Jezis poslal tyto demony do stada prasat. Znamena to snad, ze maji zvirata jakousi dusi??

Datum zveřejnění: 31.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 39
Otázka:
Halloween, který se slaví v USA 31.10., je prý satanskou oslavou černých sil. Přátelé z USA mi ale tvrdí, že jde jen o nadílku dětem, něco jako u nás pomlázka na velikonoční pondělí.
Ale co ty masky, vydlabané dýně, zaklínání atd.?
Myslíte, že tohle máme slavit také? Děti ve škole se už ve výtvarce připravují. Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 10.9.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 39
Otázka:
Co je hlavním důvodem tělesné čistoty v předmanželském životě? Obávám se, že mě z důvodu dodržování této čistoty opustí také můj nový přítel.Co mi tedy v té chvíli může být oporou a jak mohu najít smysl navázat v budoucnu nový partnerský vztah? Není totiž snadné najít aktivně věřícího katolíka se stejným pohledem na věc.

Datum zveřejnění: 30.1.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 38
Otázka:
Prosím, vysvětlete mi, jaký význam má modlitba růžence.
A je vůbec možné, aby se někdo modlil tolikrát jednu modlitbu za sebou a plně se přitom souistředil? Já jsem duševně vyčerpaná po 5 Zdrávas, Maria. Asi jsem špatná katolička...?????


Datum zveřejnění: 24.5.2001
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 38
Otázka:
Prosím o vysvětlení následujících otázek spojených s mým hledáním víry: V poslední době jsem se začal zajímat o víru o něco hlouběji - nestačí mi vědět, že je Bůh, okolím jsem viděn spíše jako nevěřící a proto nemám odvahu se ptát na otázky, které mě zajímají - nechodím do kostela, snad proto, že mi bohoslužba bez pochopení víry dle katolických pravidel nic moc neříká. Zaujalo mě zrození Krista a neumím si jej příliš vysvětlit, ale již v souvislosti s tímto počátkem křesťanství jsem se setkal s mnoha církevními `nařízeními` ohledně samotné bohorodičky. Citáty z encyklopedie: Maria - Historické zprávy o matce Ježíše z Nazareta jsou především v historii dětství v evangeliích Nového zákona. Jako Židovka měla prý po vzoru starozákonní prorokyně jméno Mirjam, které bylo později v řeckém jazyku překládáno jako Maria. Ve skrovných biblických pramenech je popisována jako žena, která je ochotna podle vůle Boží porodit mimořádného syna. Prorocky vyslovuje slova `Magnificat` (evangelium sv. Lukáše 1,46 násl.), aby upozornila na význam Ježíše jako Syna Božího a mesiáše Izraele. Pod Ježíšovým křížem je jí spolu s učedníkem Janem předána odpovědnost za obec učedníků (evangelium sv. Jana 19, 25). Proto se v alegorických textech církevních otců od 2. stol. označuje jako `nová Eva`. Neposkvrněné početí míní Mariinu nevinnost, tj. její nedotčenost dědičným hříchem. Tím se Maria stala protitypem hříšné Evy. Podle tradice Maria porodila Ježíše, aniž pozbyla svého tělesného panenství. S Josefem žila v panenském manželství a neměla další děti. Evangelisty zmiňovaní `bratři` a `sestry` Ježíšovy nepokládá katolická církev za tělesné sourozence, ale za příbuzné. Po Velikonocích a Kristově nanebevstoupení žila Panna Maria spolu s apoštolem Janem v Jeruzalémě a v Efesu. Víru v její nanebevzetí s tělem a duší povýšil r. 1950 papež Pius XII. na dogma. Zatímco katolická církev uskutečňuje výraznou úctu Panně Marii, protestantská teologie tento fenomen nezná. Právě mariánská dogmata stavějí ekumenický proces před velké problémy. Také uvnitř římskokatolické církve jsou v nejnovější době prudké kontroverze o adekvátním mariánském chápání. Neposkvrněné početí Tato nauka, kterou r. 1854 papež Pius IX. prohlásil za dogma, říká, že Matka Boží Maria v okamžiku svého početí byla zvláštní milostí Boží uchráněna dědičného hříchu. NEROZUMÍM CÍRKEVNÍM DOGMATŮM ohledně zrození Marie: Proč jsou `mariánská` dogmata vyhlašována až v 19-20.století? Proč jsou problémem - proč je ostatní věřící nepříjmají absolutně? Proč dal Duch Svatý (a byl to vůbec Bůh?) právě tomu kterému papeži právo takové dogma vyhlásit? Proč, když za 2.sv.války jednal papež Pius XII. (papežem: 2.3.39-9.10.58) chybně (p.Jan Pavel se za jednání církve v té době omluvil) má právo vyhlašovat tak důležité nařízení (pravdy), nemůžou se i ostatní papežové mýlit? Proč i uvnitř katolické církve je vedena polemika o správném mariánském chápání? Proč by Bůh skrze Bibli nezjevil, že Maria byla již při svém stvoření obdařena zvláštní milostí? (myslím, že je to docela dost závažný problém pro ty, kteří dají více na formu – vytváří to další možný důkaz, že se jedná o Spasitele (snad proti židům) – než pro opravdově věřící, pro které je důležitější obsah: samotné zrození Ježiše) Děkuji za odpověď Jura Malík

Datum zveřejnění: 27.10.2009
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 37
Otázka:
Zajímal by mne názor na pohanský svatební zvyk - házení rýže na novomanžele vycházející z kostela. Je třeba ho zakazovat a odsuzovat nebo tolerovat?
Jedná se možná zdánlivě o malichernost ale v naší farnosti toto vzbudilo velké pohoršení u kněze a následně u farníků, kteří nesouhlasili s kritikou kněze. Děkuji za možnost dotazu.

Datum zveřejnění: 13.5.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 37
Otázka:
Dobrý den...¨
I já bych měl dotaz týkající se mě osobně. Je mi 27 let. je to složitější, budu se snažit to říct stručně a jasně. Jsem věřící a od mládí si buduji cestu k Bohu. Když jsem s Bohem, respektive ve společnosti věřících je mi nepopsatelně dobře. Můj problém je v tom, že jsme z malého města, kde věřící lidé mého věku vůbec nejsou, takže nemám nikoho s kým se o víru a věci s ní související podělil. Což je někdy opravdu zlé...
Jelikož mě zajímá teologie, filozofie a učení katolické církve, rozhodl jsem se studovat CMTF obor Křestanska výchova....abych tak byl blíže Bohua a snad i lidem věřícím v Ježíše Krista.
Musím také říct, že ta absence věřících lidí mého věku (ale samozřejmě, že to nebylo jen tím, je to i má vlastní vina) vedla kolikrát k tomu, že jsem se od Boha vzdálil, což opravdu NECHCI. A teď otázka. Myslíte si, že studiem a snažením se dozvědět o křesťanství více a snažením se sdílet víru s druhými je dobrý způsob jak se přiblížit Bohu? Mám silnou touhu milovat lidi a být dobrým člověkem, ale když je člověk sám je těžké toto realizovat.
Moc rád bych se studiem dozvěděl o učení Ježíše Krista více, abych mohl víru v Ježíše Krista např. šířit dál lidem, kteří zatím neobjevili Lásku a Pravdu Boha Otce...
Děkuji mockrát za Vaši reakci.... Pavel...

Datum zveřejnění: 6.2.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 37
Otázka:
Kdo je syn Boží? Ptám se proto, abych si sám odpověděl na otázku, zda je jeden a zda to je Kristus.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   221-240  260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář