katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 13.1.2006
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve, Ostatní
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
V jednom architektonickém projektu jsem se setkala s výrazem „votivní kostel“. Nevěděla jsem, co to znamená, tak jsem se zeptala architekta (autora projektu). Odpověděl mi, že přesně neví, ale že by to mělo být něco jako kostel všech církví. Tato myšlenka mi připadala zajímavá (kostela všech církví), a tak jsem se pokoušela zjistit více informací o „votivních kostelech“, ale nic jsem nenašla. Proto bych se ráda zeptala, co přesně znamená slovo „votivní“, jestli existuje něco jako „votivní kostel“, a pokud ano, jestli jde skutečně o kostel všech církví, případně kde bych se o tomto typu kostelů mohla dozvědět více.

Datum zveřejnění: 6.1.2006
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Dovolte mi zeptat se, které svátostiny může udělovat laik. Je možné kupříkladu udělat někomu křížek na čelo nebo větší kříž a říct třeba Ať Tě požehnává a na tvých cestách doprovází Všemohoucí Bůh Otec...
Jak se postupuje při svěcení obydlí bez kněze na slavnost Zjevení Páně?
Musí laik při vykonávání svátostin splňovat nějaké zvláštní podmínky, např. být ve stavu milosti?
Jsou v Benedikcionále obsaženy i formulky pro laiky?

Datum zveřejnění: 8.8.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Prosím o informaci ohledně archivních křestních listů. Sestavuji rodokmen svých předků. V devatenáctém století se moji předkové z otcovi strany narodili v Olomučanech. Vzhledem k tomu, že jsem nenašla žádný kontakt na farnost v Olomučanech nebo Rudici, chtěla jsem poprosit o radu, kam bych se mohla v této věci obrátit. Jestli existuje archiv křestních listů v této oblasti a kde by byl uložen. Předem moc děkuji za informaci.
Poláčková

Datum zveřejnění: 5.8.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Měla bych dotaz ohledně pojmu „apoštolský nuncius“. V podstatě vím, že je zástupcem české církve ve Vatikánu, ale jinak skoro nic. Proto bych ráda věděla více.

Datum zveřejnění: 8.6.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Dobrý den,
někdy se setkávám s výrazem "paraliturgické obřady". Nikde se mi zatím nepodařilo zjistit, co se pod tímto pojmem skrývá. Prosím o vysvětlení. Děkuji.

Datum zveřejnění: 7.6.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Dobrý den, mohli byste mi prosím pomoci zjistit, proč je svátek sv. Zdislavy právě 30. května? Pokud se mi podařilo najít, z jejího života není známo žádné datum mimo 1.1.1252, blahořečena byla 28.8.1907 a svatořečena 24.5.1995. Děkuji.

Datum zveřejnění: 18.5.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Kolko je eucharistickych modlidieb a ake su pravidla pre ich pouzivanie ?

Datum zveřejnění: 9.5.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Chvála Kristu!
Stále nemohu přijít na kloub otázce svátostin. Co všechno řadíme do svátostin. Co řadíme do svěcení, co (koho) světíme. Co řadíme do žehnání, co (koho) žehnáme. Kostel se světí nebo žehná? A svěcená voda se světí nebo žehná? Zkoušel jsem odpověď nalézt i v mnohých knihách, ale většinou jsem našel jen povídání o projevech, původu atd, mnohdy i autoři míchají dohromady pojmy "svátostina", "žehnání" a "svěcení". Lze říci, že svěcením se dnes označuje pouze udělování svátosti svěcení kněžstva, a vše ostatní je žehnání?
Pak mám ještě druhý dotaz z úplně jiného soudku: jak to dopadne s římskokatolickým knězem, který se rozhodne oženit. Je i nadále knězem? Smí udělovat svátosti, sloužit mši, být dále členem řádu?
Děkuji mnohokráte za Vaši ochotu


Datum zveřejnění: 5.5.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Jak se stavíte k polskému požadavku na vydání papežova srdce? Na jednu stranu je mi jejich touha blízká, vidím v ní i následování staré tradice ve shromažďování částí těl osob, u nichž se předpkládá svatořečení...
Na druhou stranu je to ale trochu zvláštní. Jaký je na to názor církve, jak se to dělo v historii?

Datum zveřejnění: 30.4.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Nie je to tak dávno, čo ma náhle opustil môj blízky. Pri vkladaní tela do truhly som si všimol, že do rúk mu bol vložený ruženec. Ostro som protestoval proti tomuto podľa mňa pohanskému zvyku dávať zomrelým do truhly predmety. V rodine kvôli mne vznikla aj menšia zvada, až som nakoniec kapituloval. Naši pohanskí predkovia vkladali mŕtvym do hrobu rôzne predmety, ktoré ich mali sprevádzať na ich ceste posmrtným životom. Myslel som si, že prijatím kresťanstva sme sa podobných zvykov zbavili. Na moje veľké predstavenie, keď som sledoval pohreb Jána Pavla 2. som si všimol, že aj on má niečo ( na tú diaľku som nevedel presne rozoznať čo, ale myslím, že to bol ruženec ) vložené v rukách. Trochu to otriaslo mojou predstavou kresťanstva. Chcem sa spýtať, ako vykonávali pohreb ranní kresťania. To aj sv. Peter alebo sv. Pavol mali v hrobe vložené nejaké predmety? Je vôbec vkladanie predmetov do hrobu k zosnulému kresťanské? Je proces pohrebu popísaný niekde v Biblii?
Ďakujem.


Datum zveřejnění: 30.4.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se dozvědět nějaké informace ohledně světového setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem, které se bude konat tento srpen v Německu.
Chtěla bych se zeptat: kolik je to kilometrů (např.z Brna),jaká je asi předběžná cena, a jestli se sociálně slabým rodinám přispíva nějaká částka na toto setkání a kolik.
Dále jsem slyšela, že stanovená příčka nejnižšího věku je 16 let.Znamená to, že mladí, kterým započne 16 rok život až například v říjnu 2005 se vůbec nemohou zůčastnit?
Předem děkuji za zodpovězení.

Datum zveřejnění: 25.4.2005
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Dobrý den, Mám dvě otázky. První se týká údajného hrobu Pána Ježíše v Kašmíru. Nemáte o tomto podrobnější informace? Druhá se týká horčice. Ta je v evangeliích označená slůvkem strom. Údajně se však jedná o keř vysoký 0,75 m., druhá odrůda vyrůstá do výše 2 metrů a eště existuje odrůda třetí.

Děkuji za odpovědi.
VM...

Datum zveřejnění: 24.4.2005
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Měl bych několik spolu navzájem souvisejících otázek a možná byste mi na ně dokázali odpovědět. Rok 2005 je prý rokem Milosrdenství? Je možné získávat odpustky duším zemřelých a sobě? Za jakých podmínek? Jsou s možností získání těchto odpustků spojeny nějaké liturgické svátky v roce? Srdečně Vám děkuji za odpověď


Datum zveřejnění: 24.4.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Dobrý den,
chtěli bychom jít svatojakubskou pouŤ do Santiaga de Compostela. Kde můžeme zjistit nějaké podrobnější informace o této cestě? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 17.4.2005
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Rad by som sa spytal , preco pri pohrebnych obradoch za papeza bol celebrant v cervenom ruchu . Kedysi bola pohrebna farba cierna , dnes fialova . Dakujem .

Datum zveřejnění: 13.4.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Tento rok připadá Velký pátek na den 25.března. Podle liturgického kalendáře se sice slavnost Zvěstování Páně přesouvá až na pondělí 27.3., nicméně nelze si nepovšimnout jisté symboliky, že se vlastně setkává začátek a konec fyzického života Božího syna na Zemi.V této souvislosti jsem se doslechl o slavení této události (nebo spíše souběhu připomínek těchto událostí) ve slavném francouzském poutním místě Le Puy na horní Loire; vzhledem ke kalendáři dochází k této situaci zhruba jednou za třicet let a jedná se tedy o jisté jubileum.Zajímá mě, jak probíhají poutě do Le Puy při této příležitosti dnes; ve středověku měly velkou odezvu (např. se ví o účasti matky Jany z Arku ve slavném roce 1429), nyní se zdá, že o tomto není vůbec slyšet.Nevíte, jestli se nepořádá nějaká organizovaná pouť z České republiky? Děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Slyšel jsem, že posvěcené věci by se nikdy neměly spálit - je to pravda? Můžou se tedy maximálně vyhodit? Mám na mysli třeba posvěcené větvičky.

Datum zveřejnění: 10.3.2005
Rubrika: Věrouka, Liturgika
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Chtěl bych se zeptat,jsou-li někde k dispozici ke stažení v elektronické podobě nedělní evangelia(cyklu C)? Děkuji

Datum zveřejnění: 22.2.2005
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Chvála Kristu,
mám tři dotazy:
1) Jaký překlad Písma se používá v lekcionářích? Neshoduje se totiž ani s Ekumenickým překladem, ani (myslím) s NBK.
2) Čtení v „Liturgickém kalendáři“ z těchto stránek odpovídají čtením z lekcionáře? Proč se mi tedy stalo to, že se čtení (myslím, že první z Popeleční středy) od lekcionáře trochu lišilo?
3) Jak získat texty čtení z lekcionářů (i pro všední dny) pro přípravu (vyjma zakoupení samotných lekcionářů či „Misálu na každý den liturgického roku“)? Nechystá se třeba doplnění těchto textů do výše zmiňované aplikace (s souladu s lekcionáři)?

Datum zveřejnění: 29.10.2004
Rubrika: Liturgika, Duchovní život, Ostatní
Počet reakcí: žádná reakce
Otázka:
Krásný den,
všimla jsem si, že lidé patřící do „františkánské rodiny“ nenosí na krku kříž, ale popsala bych jako „téčko“ – myslím, že se tomu říká „františkánské tau“ – je to z písmeno t z řecké alfabety? Nemá to pak něco společného se slovem Theos (Bůh)?
Díky za vysvětlení.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1101-1120  1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář