katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 13.5.2004
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mne, zda se v křesťanské historii vyskytuje nějaký případ člověka se schopností "vzít na sebe utrpení druhého", vyjímaje Krista. Myslím to v takové osobní rovině, že by jeden člověk tak pronikl do nějakého duševního stavu druhého člověka a jeho problému, že by ho na sebe mohl zčásti vzít a tak mu pomoci ho řešit, nebo by ho jen nesl místo něj, aby mu jaksi ulevil. Vím že je to asi nesmysl, odporovalo by to odpovědnosti za vlastní duši a duševní stavy jsou v tomto smyslu nepřenosné. A je také otázka, zda by to tomu člověku, jehož utrpení na sebe vzal někdo jiný, bylo vůbec na prospěch, protože každé utrpení má smysl pro toho, kdo ho nese. Ale tohle téma mě zajímá už delší dobu a občas jsem také prosila Boha, aby na mě nějaké utrpení cizí osoby naložil, aspoň zčásti, do té míry, do které bych ho byla shopna nést. Potřebovala bych to vyřešit hlavně kvůli povídce, kterou píšu a která s tímto tématem souvisí, ale v trochu jiném smyslu. Prosím, máte-li k tomu cokoli, budu vděčna.
S pozdravem Františka


Datum zveřejnění: 19.2.2004
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Počet reakcí: 3
Otázka:
Rád bych se prosím zeptal na označení "K+M+B+2004" s tím, že na dveřích Brněnské katedrály jsem viděl C+M+B+2004, s tím, že tato písmena označují nějaká slova a nejen jména mágů z východu.Můžete mi prosím vysvětlit, co tato písmena znamenají a jak se případně překládají do češtiny? Děkuji za laskavost a přeji vše dobré.

Datum zveřejnění: 15.2.2004
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Chvála Kristu, snažím se získat informace ohledně sv. Dominika Savia, ale mnoho informací o tomto světci není dostupných, některé se rozcházejí. Můžete, prosím, napsat něco o tomto světci, popř. doporučit nějakou literaturu nebo www stránky? Také bych se rád dověděl, kdy tento svatý slaví svůj svátek, zda 9. března (dle data úmrtí v roce 1857), nebo 6. května, jak uvádějí některé kalendáře (i když v našem liturgickém kalendáři tento světec, bohužel, připomínán není).
Za odpovědi děkuji.
Pavel

Datum zveřejnění: 23.12.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 3
Otázka:
Stala se mi velmi zvláštní věc při sv. smíření, absolutně nevím, jak to řešit. Po vyznání hříchů, když mi kněz uděloval nějaké to napomenutí, mě napadla myšlenka, zda jsem také někoho nenáviděla. Nechtěla jsem ho hned přerušovat, protože pro stres jsem hned nevěděla, jestli ano nebo ne. Jenomže než jsem své chování vyhodnotila, bylo najednou rozhřešení a já šla ze zpovědnice. Celý den jsem ale neměla klid, pořád jsem o tom přemítala. a najednou odpoledne mi to konečně došlo, skutečně v mém okolí žije žena, kterou nemusím, dělala jsem jí naschvály, které vyplývaly právě z té nenávisti.
Jenomže co teď, mám neplatnou sv. zpověď a příjímala jsem svatokrádežně, nebo ne??
Předem děkuji!

Datum zveřejnění: 21.11.2003
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den, prosím o zodpovězení těchto dotazů:
1. Kde mohu zjistit, která píseň z kancionálu se v daný den při mši zpívá?
2. Jaký smysl má opakování "zdrávasů" při motlidbě růžence? Osobně mohu poznamenat, že to odvádí moji pozornost. Jak se rozjímá o tajemstvích?
3. Jak je možné, že lidé před příchodem Ježíše nemohli být vzkříšeni, neboť nevěděli, co pro to mohou udělat? Není to nespravedlivé?
4. Někdy mě pokouší myšlenka, že Boží království je pouze podobenství. Můžete se nad tím zamyslet?
Děkuji a přeji Boží požehnání. Jan

Datum zveřejnění: 30.10.2003
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 3
Otázka:
Prosím o pomoc při hledání závěrečného dokumentu z plenárního sněmu.Děkuji.Moje druhá otázka směřuje na neokatechumenát,jaký názor zastávají biskupové.Martin

Datum zveřejnění: 23.5.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den,nedávno jsem se setkala s tzv. malým růžencem(korunkou k Dítěti Ježíši),kde se jedná o uctění 12 tajemství Ježíšového dětství.Nikde jsem se ale s těmito tajemstvími nesetkala.Mohla bych Vás o ně požádat? Předem děkuji.
s pozdravem Anna

Datum zveřejnění: 6.5.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Zdravím celý kolektiv Katolika.
Chtěl bych se předně zeptat, jaký je vztah mezi Denní modlitbou církve (především ranními chválami a nešporami) a "klekáním", tj. modlitbou Anděl Páně (Raduj se, Královno...). Mám na mysli to, zda existují nezávisle vedle sebe, nebo zda Anděl Páně je jakousi náhražkou nešpor pro ty, kdo se nemodlí breviář, nebo jak to vlastně je. S tím souvisí to, zda zvonění ke klekání oznamuje i dobu k modlitbě breviáře (proč se ale potom všichni, včetně rádia Proglas, modlí nešpory po 21. hodině?), nebo zda zde není žádná souvislost.
Za druhé - z předkoncilních kancionálů jsem zjistil, že tam existovalo tzv. Offertorium. Vím, že zůstal zachován Introit, Graduale a Communio (i když se jmenují jinak). Několikrát jsem se totiž zúčastnil mše sv. bez zpěvu mešních písní, kdy kněz recitoval ony 3 antifony. Nikdy jsem však neslyšel antifonu k obětnímu průvodu. Chtěl bych se proto zeptat, zda vůbec ještě aspoň teoreticky existuje .
Za obě odpovědi děkuji.

Datum zveřejnění: 5.5.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 3
Otázka:
V katolických knihách bývá latinské "Nihil obstat" nebo "Imprimatur" a jméno církevní autority. Já se tímto řídím při výběru knih. Znamená to že nemám číst knihy bez církevního schválení? Ale podle čeho se mám řídit, jde-li o knihu, která není vyloženě teologická, např. s s psychologickým obsahem s jistou dávkou teologie a není označena "Imprimatur"(např. knihy Dr.Kašparů či jiných autorů)? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 30.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 3
Otázka:
Svátost smíření, mám příliš přecitlivělé svědomí ?

Je mi 24, byl jsem u svátostí smíření asi po sedmi letech. Pečlivě jsem se připravoval, chci znovu začít. Vše jsem se snažil vyznat, jak jsem myslel, že je to nejlepší. Z nervozity jsem MOŽNÁ nepřečetl jeden hřích vůbec, nebo přesně tak jak jsem to měl sepsáno. Opravdu nevím a také jsem mohl vše vyznat správně. Rozhodně to nebylo úmyslné. A teď, pořád mě hlodá svědomí, i když si řeknu, vždyť jsem nic schválně nezamlčel a kněz mi navíc před rozhřešením řekl, že se mi odpouštějí i hříchy, na které jsem zapomněl, abych prý mohl
být klidný.
Dále jsem si vzpomněl na toto: Když jsem byl asi v 6, nebo 7 třídě, kdosi nám říkal, že nemáme Bohu přísahat s něčím, co nevíme, jestli můžeme splnit a že nejlépe je nepřísahat vůbec. Matně si vzpomínám, že jsem prohlásil cosi jako, že přísahám že nikdy nebudu pít pivo, nebo alkohol, či chodit do hospody, opravdu nevím přesně a nevím jestli jsem to přísahal i Bohu.
Od té doby jsem toho samozřejmě vypil dost :-)
Jak se teda mám zachovat ? Přece na posezení u piva s přáteli není nic špatného (když se to nepřehání).
Sám sobě říkám, že jsou to hlouposti a že Bohu snad nezáleží na takovýchto věcech a jednotlivých slovech, ALE proč mi jdou pořád na mysl? Proč nemůžu pocítit opravdovou radost z odpuštění ? Mám jít znovu ke zpovědi ? Mám strach, že se do všeho ještě více zamotám, že vyvstanou nové a nové pochybnosti a já skončím jako před tím.
A já si tolik přeji vrátit se zase k Bohu, protože jsem poznal, že bez Boha byl můj život k ničemu. Chtěl bych zlepšit svůj život a jednání, přistupovat konečně pravidelně k sv. přijímání a tyhle věci jakoby mi chtěli stát v cestě. Je možné, že je tohle „hlodání svědomí“ formou, jak se ďábel snaží mě zmást a znovu odvést z cesty k Bohu ? Mám to brát jako zkoušku, kterou musím projít? Mám méně poslouchat svoje svědomí?
Rád bych udělal za svou pochybnou minulostí tlustou čáru a řekl Bohu svoje ANO, tady jsem, už nechci hřešit. Místo toho mám strach, jestli mi Bůh odpustil, jestli se nedopouštím dalšího hříchu.

Děkuji za Vaši odpověď a zároveň Vám děkuji za tuhle službu, kterou na internetu děláte.
Mezi tolika zlem a komercí, zde má své místo i Bůh a to je moc dobře.

S pozdravem Radek


Datum zveřejnění: 29.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 3
Otázka:
Prosím mohli byste mi poslat podrobně vysvětlující odpově´d či doporučení, kde bych našel informace-Proč je pornografie špatná?
Děkuji,

Datum zveřejnění: 14.3.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Přeji hezký den.

Nedávno jsem se dočetl o tom, že existuje rozdíl mezi způsobem, jakým "se křižují" katolíci a pravoslaví, a že se "pokřižování se"
i v daných církvích jinak interpretuje. Mohl bych požádat o informaci nebo odkaz, který by mi danou věc osvětlil? Případně alespoň popis a interpretaci římsko-katolického způsobu?(Prosím,v případě odpovědi mi to popište jako člověku, který se nikdy nekřižoval.)
Díky moc, uznáte-li mě hodna námahy.

M.

Datum zveřejnění: 27.2.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 3
Otázka:
Vzhledem k tomu, že jako řada jiných rodičů dospívajících dětí musíme čelit tlaku počítačových her, třeba půjčovaných od kamarádů, rádi bychom kromě zákazů nebo cenzury nabídli alternativu.
Vím, že ve světě existuje již řada počítačových her s křesťanskou tematikou, u nás jsem zatím narazil pouze na jedinou, totiž příběhy Starého zákona s různými úkoly, spíš pro mladší děti.
Nevěnuje se někdo u nás této problematice?
Díky

Datum zveřejnění: 25.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den.Chtěla bych Vás požádat o radu. Již delší dobu mám potíže v otázkách zpovědi.Nevím podle čeho bych měla zpytovat své svědomí (při použití zpovědních zrcadel vycházejících z desatera mi dělá velký problém svůj hřích proti Bohu "správně pojmenovat" a tak má zpověď pak často připomíná výčet hříchů v těchto zrcadlech abstraktně uvedených). Vnitřně cítím, že to není "opravdové".Je troufalá myšlenka říci, že někdy opravdu nevím ani z čeho se zpovídat? Je to výraz lidské pýchy, vždyť přece nikdo není bez hříchu? Děkuji za pomoc

Datum zveřejnění: 31.1.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
V polovině února zhruba je jeden den( tušim 11.) Svatým Otcem ustanoven jako Den nemocných. Jak si Svaty Otec, resp. cirkev představuje konkretní náplň tohoto dne - jako připomínku jen nebo probíhají také konkrétní akce nebo mají probíhat? A má tento Den souvislost se svátkem některého svatého, pečujícího o nemocné? Jde mi jen o praktické podrobnosti a smysl tohoto Dne, předem děkuji za odpověď. Kata

Datum zveřejnění: 12.12.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobry den. Mam dotaz tykajici se ruzence a mse. Opakovane jsem se v nekterych farnostech setkal s tim, ze v kvetnu, ale treba i v rijnu se modli desatek (posledne i cely ruzenec) jako soucast mse. Vim, ze jde o marianske mesice, ale tento zpusob se mi moc nelibi. Z nekolika duvodu. Predevsim mam pocit, ze mse je jedinecna slavnost, ke ktere neni potreba nic dodavat. Dale mi tento zpusob prijde ponekud nasilny (chces se modlit ruzenec nebo nechces, stejne budes. Znam par lidi pro ktere je dulezite pozehnani po msi, takze odejit neni snadne, navic na male vsi). Chci se zeptat, zda tyto zmeny maji oporu v misalu? A co delat s tim, kdyz se knez o techto vecech s laikem nehodla bavit a navic naznacuje, ze jeho vira je asi nejak spatna. Dekuji.

Datum zveřejnění: 5.12.2002
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobry den,
zajimalo by mne, zda lze dogma o sv. Trojici (RKC) oznacit za ryze biblickou nauku a zduvodnit, tak pouze na zaklade sv. Pisma (ze "suprema regula"; kanonicke spisy), kdyz se absolutne vyhnu Tradici (cirkevni Otcove, magisterium, teologie) RKC???

Dekuji
Borek

Datum zveřejnění: 28.11.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 3
Otázka:
Jaký smysl mají prvni pátky v měsíci? A je povinná zpověď před prvním pátkem nebo může být jindy s úmyslem, že je ona zpověď za první pátek?

Datum zveřejnění: 25.11.2002
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 3
Otázka:
Co Bible říká na procesí? Není to náhodou považováno za modloslužbu - idolatrii? Předem děkuji.


Datum zveřejnění: 14.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 3
Otázka:
Dobrý den. Má několik dotazů, všechny jsou ale o jednom - o duchovním svatém přijímání.
1) Mohl byste vysvětlit, co to je?
2) Jsou k němu stejné podmínky jako k normálnímu při mši? (půst před, stav milosti, jednou za den - četl jsem, že někteří svatí takhle přijímali až 200x za den!)
3) Lze pomocí tohoto přijímání získat i "vedlejší produkty", tj. plnomocné odpustky a odpuštění lehkých hříchů?
Děkuji za odpověď.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   781-800  820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář