katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
660.
Datum zveřejnění: 1.2.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5157
Otázka:
Mam sice tri otazky, ale myslim, ze spolu uzce souviseji - 1. Jsou nekde k sehnani pro verejnost dokumenty 2. vatikanskeho koncilu? - 2. Jak se v hlavnich bodech zmenila bohosluzba po 2. vatikanskem koncilu? - 3. Proc se jiz po prijeti daru nemodli "...aby byla pozehnanim pro nas i pro celou cirkev?" Dekuji za odpovedi.

661.
Datum zveřejnění: 3.7.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5154
Otázka:
Jak dloho trvá katechumenát dospělého člověka a jak probíhá příprava? Má kmotr katechumena velkou zodpovědnost? Je možné v jeden den přijmout svátost křtu, svátost biřmování a svátost oltářní? Děkuji za odpověď. Marta

662.
Datum zveřejnění: 2.4.2008
Rubrika: Věrouka, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5153
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na možnosti mít Bibli v mobilu nebo v PDA a MDA. A jak je to s použitelností ekumenických překladů?

663.
Datum zveřejnění: 17.3.2005
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5153
Otázka:
Dobrý den, před časem jsem v knize Hovory od Bakerova jezera nalezl kapitolu o tzv. Biblickém kódu, o informomacích zakódovaných v textu Starého zákona nalezených díky počítačové analýze. Prý to před časem vzbudilo rozruch zejména v USA. U nás jsem však o tom neslyšel vůbec nic. Nakolik byly tyto informace seriózní? Existuje opravdu něco jako Kód skrytý uvnitř SZ? Děkuji za opdověď.

664.
Datum zveřejnění: 3.10.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 5152
Otázka:
Prosím o vyjadrenie k téme "Darwinova teória" v učive dejepisu, konkrétne na cirkevných školách. Nestotožňujem sa totiž s názorom kolegýň prechádzať túto tému mlčky. Ďakujem (učiteľka na zákl.cirk. škole)

665.
Datum zveřejnění: 3.4.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5151
Otázka:
Dobrý den, ráda bych věděla, proč se katolická církev nazývá svatá? Proč si tak říká? Říká to o ní snad někde v Bibli Ježíš?? To znamená, že ostatní církve nejsou nic??

666.
Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5150
Otázka:
Chtela bych se zeptat, zda-li clovek musi vyznat pri svatosti smireni i neco, co sice povazuje za hrich, ale nechce o tom s nikym mluvit(nebo to je hodne tezke pro neho)? Nebo nestacilo by treba rici, lituji jedne veci, co se stala v mem zivote? Vzdyt prece Jezis vidi do srdce cloveka a vi, co se stalo i to, ze toho ten clovek lituje.

667.
Datum zveřejnění: 4.3.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5146
Otázka:
Chtěla bych se ještě vrátit k prodeji v trafikách. Při tom sortimentu, co se tam dnes prodává (porno časopisy) je vůbec vhodné nebo přesněji a přísněji řečeno přípustné, aby křesťan v takové branži prodával? Děkuji za odpověď.

668.
Datum zveřejnění: 5.11.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5145
Otázka:
Co může člověk jako laik dělat ve farnosti (kromě modlitby samozřejmě),když se v ní neděje kromě bohoslužeb nic a kněz neprojevuje žádnou další aktivitu ? Kněz je naví nesmělý a neudělá nic, co by mu nepovolil nadřízený děkan. Proč se opravdu všichni nesnaží uskutečňovat závěry II. vtikánského koncilu v praxi?

669.
Datum zveřejnění: 30.12.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5144
Otázka:
Dobrý den,

četl jsem ve Vašem článku http://www.katolik.cz/texty/vira/k8.asp mimo jiné tento text "Dnešní evoluční teorie předpokládá, že se člověk vyvinul z nižších organismů; tento předpoklad není - pokud jde o lidské tělo - v zásadním rozporu s křesťanským pojmem stvoření. "
Musím se přiznat, že mne to velmi překvapilo. Vždyť podle Bible byl první člověk stvořen nesmrtelným, a tím se zcela odlišoval od všech ostatních organismů. čili evoluční teorie musí být díky tomu zcela v rozporu se svědectvím o Stvoření člověka.
Dále mi není jasné, proč Bůh stvořil dva živočišné druhy nadané uměním řeči: člověka a hada. Proč pouze člověk a had uměli mluvit? Bojím se, aby v tom nebyl Boží záměr k vyprovokování prvotního hříchu. Jak vypadal had před svým potrestáním? Umělci, kteří zobrazují Evu u Stromu Poznání, kreslí hada v jeho dnešní, obvyklé podobě. Ale had se plazí po zemi pouze z důvodů trestu. Předtím se neplazil a navíc uměl mluvit. Jak tedy mohl vypadat?


670.
Datum zveřejnění: 23.2.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5143
Otázka:
Jsou evangelíci heretiky? Není ekumenické snažení spíše utopickou vizí, když ŘKC nemůže a ostatní křesťanské "církve" nechtějí ustoupit od svých ustavujících principů.
Děkuji za odpověď.

671.
Datum zveřejnění: 5.5.2005
Rubrika: Věrouka, Liturgika
Počet shlédnutí: 5141
Otázka:
Chvála Kristu. Několikrát jsem se už setkal s tím, že je Panna Maria označována jako "blahoslavená Panna Maria". Vždy jsem měl za to, že je svatá. Při hledání v archivu, kde jsem se snažil najít odpověď na tuto otázku, jsem zaregistroval, že i v odpovědích je označena jako "přesvatá", či je přímo napsáno : "O svatosti Josefa či Marie bych se v tomto případě nebál: když ne oni, kdo vůbec...?". Z výše uvedeného jsem nabyl přesvědčení, že je skutečně svatá a proto mě o to víc zaráží užívání výrazu "blahoslavená". Chtěl bych poprosit o alespoň krátký komentář k této otázce. Blahoslavenost chápu jako jakýsi předstupeň svatosti. Proč je tedy používán nižší "titul" :-) ? Děkuji za odpověď.


672.
Datum zveřejnění: 11.2.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5140
Otázka:
prosím můžete mi zdělit, který katolický řád byl založen jako vůbec první ve světě. Děkuji za odpověď

673.
Datum zveřejnění: 6.9.2005
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5139
Otázka:
Přeji Vám požehnaný den. Moc děkuji všem, kdo se podílejí na vytváření těchto stránek. Také se mi líbí právě toto oddělení otázek a odpovědí, protože přestože jsem věřící, jsem ráda, že se mohu poučit v mnoha otázkách, ve kterých mi není jasno.
Chtěla jsem se optat na jeden částečně okrajový, ani se nedá říci, problém svého života. Vím, že v dnešní době, kdy se upouští od spousty katolických názorů, které jsou tzv. zastaralé, že v dnešní světské době se velmi snadno naše lidské svědomí mýlí. A tak tedy k věci:) Jsem mladá dívka z nevěřící rodiny. Zajímalo by mě, do jaké míry je svým způsobem v pořádku starat se sama o sebe. Myslím, že tohle je otázka šitá namíru kněžím:):):) Zajímalo by mě, co všechno je marnivostí a zakrýváním nedostatků a také povrchností a co přirozenou a dobrou touhou líbit se. Konkrétně mluvím o líčení, ale samozřejmě se to týká oblečení atd. Vím, že úkolem ženy je snažit se vypadat pěkně pro svého muže. Myslím, že to je i můj úkol, přestože na toho pravého teprve čekám. Asi jako ve všem člověk musí být upřímný sám k sobě a nakonec si odpoví, ale Váš názor by mě zajímal také. Moc děkuji. Posílám Vám pochvalu:) a modlitbu.

674.
Datum zveřejnění: 19.10.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5137
Otázka:
Dobry den. Chci se prihlasit ke katolicke cirkvi a nechat se pokrtit. Muj problem je nasledujici: Uz jsem jednou krtena byla, a to jednou z onech nove vzniklych liberalnich cirkvi (konkretne Apostolska cirkev). Do teto cirkve jsem vsak oficialne nevstoupila – nez k tomu mohlo dojit, prestala jsem toto spolecenstvi navstevovat. (Vadilo mi pokrytectvi hlavnich predstavenych). Muj krest probehl v rybnice nekde na kutnohorsku, zadny doklad však o nem nemam. Muzu byt tedy v pripade vstupu do katolicke církve krtena znovu? Predem dekuji za odpoved a zdravim.

675.
Datum zveřejnění: 17.5.2002
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5137
Otázka:
Cele Pismo svate ma jiste mnoho nepochopitelnych casti pro mnohe lidi,ja si pripadam nekdy moc neinteligentni a slaboduchy, kdyz jej ctu."Mezi tebe a zenu polozim nepratelstvi, i mezi sime tve
a sime jeji.Ono ti rozdrti hlavu, a ty jemu rozdrtis patu."
Co to znamena?
Podle meho selskeho rozumu to znamena, ze had-satan-dabel - se rozmnozuje jako my lide.Cili, ze se rodi dalsi satanove, porad a porad.
A temto my mame rozdrtit hlavu? Jak? Cim?
Satan-dabel-had nam rozdrti patu? Nechapu!!!
Vim, ze spravnou odpoved na tuto otazku naleznu v den, kdy potkam
Boha tvari v tvar, ale presto vyuziva moje zvedavost sluzeb Internetu.

S Bozim pozdravem
RUZENEC

676.
Datum zveřejnění: 8.12.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5136
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na základě čeho je v katolické církvi tolik vyvyšovaná Panna Marie? Byl jsem přítomen na několika mších svatých a někdy mi připadalo, jako by snad byla Panna Marie důležitější než Ježíš. Slyšel jsem před vlastním začátkem mše svaté také přítomné věřící, jak se modlí k Marii. Je to správné? Není tím jediným, ke komu se máme modlit Bůh, ke kterému se, jak je psáno, dostaneme pouze prostřednictvím Syna Jeho, tedy Pána Ježíše Krista? Děkuji za odpověď, opravdu mi to není příliš jasné a nerad vyvozuji závěry bez vyslechnutí někoho povolanějšího. Pán s vámi, V.N.

677.
Datum zveřejnění: 17.1.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5136
Otázka:
Často se mi stává, že mi chybí argumenty k obraně katolické církve. Jak bych měla argumentovat, když se mě někdo zeptá, proč se křesťané dělí na různé menší či větší církve? Co je v katolické církvi "lepšího", že jsem zrovna v ní a nechci ji zaměnit na jinou? V čem se vlastně liší katolíci od evangelíků?
PS: V odpovědi nemusíte být vůbec stručný!
PS: Predem dekuji.

678.
Datum zveřejnění: 20.11.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5134
Otázka:
Modlitba je osobní rozhovor s Bohem.
Po zpovědi dostáváme "dostiučinění", prostě trest za hříchy, a to ve formě modlitby.
Může být rozhovor s Bohem dáván jako trest za hříchy?

679.
Datum zveřejnění: 1.8.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5133
Otázka:
Jak se katolická církev staví k otázce tzv. mesiánských židů? A jaký je oficiální postoj katolické církve k židovství všeobecně - myslím, zda vyšel nějaký apoštolský list, encyklika apod.?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   661-680  700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář