katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
1220.
Datum zveřejnění: 29.3.2008
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 3931
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat proč je letos slavnost Zvěstování Páně (25. 3.) přeložena na pondělí 31. 3. Děkuji za odpověď.

1221.
Datum zveřejnění: 3.1.2006
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 3896
Otázka:
Rad by som sa spytal, co si ma katolik mysliet a ako ma reagovat na obvineniach s kacirstva padajucich na Hlavu sucasnej Cirkvi (http://www.patrickpollock.com/ 101heresiesofbenedictxvi.html). Nie som teolog a uvedeny zoznam herez Benedikta XVI ma dost zaskocil.

1222.
Datum zveřejnění: 26.2.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 3892
Otázka:
Dobrý den,
často se setkávám s námitkou, že církev měla před r.89 obrovský morální kredit, která nedokázala využít a ztratila jej. Cítím, že to není tak úplně pravda, ale jak na takovouto námitku reagovat?

1223.
Datum zveřejnění: 30.10.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 3887
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký smysl mají v římskokatolické církvi tzv. přímluvy, když stejně vychází z předpokladu, že bůh je všemohoucí(což by nevadilo) a hlavně vševědoucí. Tyto aspekty jsou podle mě v rozporu a lze z nich vyvodit pochybnosti o tzv. přímluvách.
Jinak předpokládám, že se shodneme na tom, že hlavní účel přímluvy je tzv. pomoc bližnímu. Podle mě se to dá realizovat jen kontaktem s ním.
Dál tato otázka u mě vyvolává analogii s častými připomínkami nevěřících alias když je bůh, tak proč jsou války atd. - a to proto, že oni vycházejí ze zažitého dogmatu, že věřící si svoje přání takříkajíc vymodlí (v čemž bych právě viděl jistou podobu s těmi tzv. přímluvami)
Na základě čeho tedy uznáváte význam přímluv?

Zdravím a děkuji za odpověď!

1224.
Datum zveřejnění: 26.4.2005
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 3850
Otázka:
Četl jsem ve Vlastivědě moravské (vydaná v r.1948), že v naší farnosti fungoval Apoštolát sv.Cyrila a Metoděje. Nepodařilo se mně sehnat podrobnější informace o tomto apoštolátu, především o jeho fungování. Chtěli bychom jej obnovit, proto prosím-můžete mi říct o něm něco podrobnějšího nebo mě na někoho odkázat. Předem děkuji.

1225.
Datum zveřejnění: 13.3.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 3826
Otázka:
Vazeni, chtel bych se zeptat na nekolik veci. Je mozne sehnat na internetu "Buh Emanuel" ve formatu mp3? Po kolika letech byva zpravidla svetove setkani (den) mladeze a kdy a kde bude nasledujici?
Dekuji za Vasi ochotu.

1226.
Datum zveřejnění: 25.7.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 3793
Otázka:
Mám dotaz ohledně dané rubriky. Odpovídáte na všechny dotazy postupně nebo nejdříve na ty jednodušší a poté na ty složitější?? Je možné, že nejdříve odpovíte na dotaz třeba z dvacátého a posléze z třetího?? Děkuji předem za Vaší odpověď.

1227.
Datum zveřejnění: 6.5.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 3791
Otázka:
Srdečně Vás zdravím a prosím Vás o radu týkající se jedné z nejvyšších ctností, a to ctnosti pokory. Zajímala by mě její pozice v hierarchii ostatních ctností a zda existuje dostupná literatura, která by se tomuto tématu věnovala. Zatím jsem hledala v teologický ch slovnících, které jsou v tomto směru velmi stručné, a u Tomáše Akvinského, jehož dílo trpí zase opačným problémem. Je příliš rozsáhlé a nevím, jak se v něm správně orientovat.
Snad je to z mého dotazu částečně patrné, ale přece jen, aby byl správně pochopen - jsem studentkou FF a o pokoře bych chtěla napsat seminární práci. Zatím marně pátrám po literatuře, které zřejmě mnoho není /vhodné by byly i práce naopak o pýše, a nebo třeba o poslušnosti/, a zároveň při této cestě objevuji neskonalý význam této ctnosti.
Děkuji za trpělivost při čtení mého dotazu a za Vaši odpověď.
S pozdravem
Mirka J.

1228.
Datum zveřejnění: 13.5.2004
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 3781
Otázka:
Mnohost náboĎenství.

Dobr den. Rád bych se zeptal, co byste odpovűdűli ălovűku, jehoĎ víra v Krista je neustále podkopávána vűdomím o mnohosti nejrŰznűj‰ích náboĎenskch sműrŰ.

Z historickch pramenŰ vyplvá, Ďe Kristova smrt byla spí‰e osaműlou chvílí, Ďe se nejednalo o Ďádnou revoluci v Jeruzalémű. Církev pak byla vybudována vlastnű na základű nűkolika málo uăedníkŰ, ktefií vzkfií‰eného Krista vidűli. €eklo by se, Ďe situce, kdy se po dvou tisících letech ke Kristovi hlásí hodnű pfies miliardu lidí, svűdăí o pravdivosti a pŰsobení Ducha Svatého, kterého Kristus slíbil seslat. Jak si ale pak vysvűtlit sílu ostatních náboĎenskch sműrŰ, napfiíklad Islámu?

VĎdycky jsem se domníval, Ďe BŰh je tak velk a rozumem neproniknuteln, Ďe jeho úmysly jsou takové, Ďe se dává lidem poznat v mnoha rŰznch podobách, tedy Ďe kaĎdému národu bylo zjeveno to, co je jeho mentalitű nejbliωí, co je schopen pfiijmout. Jak si ale pak vysvűtlit slova evangelia, které vslovnű fiíká, Ďe nikdo nedojde spásy neĎ skrze JeĎí‰e Krista? To by pfiece znamenalo, Ďe spása skrze uăení proroka Mohammeda není moĎná, Ďe pokud Îidé nepŰjdou svou cestou skrze Krista, nedojde jejich úmluva s Hospodinem naplnűní...

Dűkuji.<

1229.
Datum zveřejnění: 14.5.2001
Rubrika:
Počet shlédnutí: 3746
Otázka:
Chtěla bych na misie do Indie, ale nemám k tomu finanční prostředky. Můžete mi poradit?

1230.
Datum zveřejnění: 26.6.2006
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 3741
Otázka:
Je církevní tradice zákon? Je strašně těžké dodržovat všechna ustanovení, přikázání, jen si pamatovat co je povinné a co ne. Srašně těžká břemena, strašně těžká! Není to proti tomu co říka Svatý Pavel o zákoně a čeho jsou jeho listy plné.

1231.
Datum zveřejnění: 10.5.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 3730
Otázka:
Zdravim Vas. Tento rok som sa zúčastnil slávenia veľkonočných obradov v Ríme. Počas obradu svetla bola celá svätopeterská bazilika zhasnutá a rozsvietila sa po treťom speve Lumen Christi. Po návrate som hovoril o zážitkoch s veriacim ostr.-opav. diecézy, ktorý mi povedal, že u nich v katedrále rozsvietili až pri speve Sláva Bohu na výsostiach. Túto prax odovodnil nejakým predpisom v misáli/inej knihe. Túto prax nepoznám ani zo Slovenska, i keď niektoré predpisy sú iné ako v CZ. Možete mi, prosím napísať, kde presne je predpis o tejto veci, alebo čo je správne?
Druhá otázka sa týka diakonov. Na Slovensku počas Baránok Boží diakoni stoja, pri pokľaknutí kňaza pokľaknú spolu s ním a zasa stoja. V CZ som si všimol, že diakoni kľačia, ako ostatní miništranti. Možete mi, prosím, vysvetliť, na ktorej strane je chyba alebo či existuje na tento prípad nejaký predpis? Za odpovede ďakujem.

1232.
Datum zveřejnění: 1.2.2004
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 3725
Otázka:
....rad bych si precetl zasveceny komentar k problemu, kdy je nutno milovat cloveka, ale odsoudit jeho pripadne zle ciny. Toto rozliseni mezi ciny a osobou mi jaksi nesedi.(Tezke dusevni choroby by mohly byt zde snad vyjimkou, ale jiz ne vedome a dobrovolne ovlivneni sebe sama drogami vseho druhu...)Mam na mysli tez dnesni rozsirene hajeni zlocincu svymi pravniky, kteri argumentuji tim, ze dotycna osoba byla v momentu zlocinu nepricetna a tudiz za to nemuze....propomina mi to popravu krvi potrisnene sekery v Kocourkove....jsem si vedom prislusnych pasazi u sv.Pavla....dekuji za komentar....

1233.
Datum zveřejnění: 25.4.2001
Rubrika:
Počet shlédnutí: 3720
Otázka:
V televizní soutěži Chcete být milionářem? dne 24. 4. 2001 zazněla otázka Které město je Davidovo město?.Po odstranění dvou nesprávných odpovědí zbyla města Jeruzalém a Betlém, jako správná odpověď byl označen Jeruzalém.Chtěla bych se zeptat, které město je skutečným městem Davidovým? Jeruzalém (srov. 2. Samuelova 5,7-9), nebo Betlém (Lukáš 2,10-11)?

1234.
Datum zveřejnění: 24.4.2005
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 3708
Otázka:
Měl bych několik spolu navzájem souvisejících otázek a možná byste mi na ně dokázali odpovědět. Rok 2005 je prý rokem Milosrdenství? Je možné získávat odpustky duším zemřelých a sobě? Za jakých podmínek? Jsou s možností získání těchto odpustků spojeny nějaké liturgické svátky v roce? Srdečně Vám děkuji za odpověď


1235.
Datum zveřejnění: 14.3.2001
Rubrika:
Počet shlédnutí: 3641
Otázka:
měli by mít žáci středních škol přístup k internetu ve škole? S omezením nebo bez omezení? Jaké místo by měl zaujímat v katolické škole? Za váš názor děkuji. Zdenka

1236.
Datum zveřejnění: 17.2.2006
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 3637
Otázka:
Moje otázka se týká podpisové akce, která proběhla asi první týden v lednu v kostelích a byla zaměřena proti Nově a Primě (Velký bratr a Vyvolení). Má smysl taková akce, když jsou obě stanice souromé? Zmůže něco pár podpisů převážně starších občanů?

1237.
Datum zveřejnění: 13.2.2004
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 3631
Otázka:
Dobrý den. Čtu pŕíležitostně Bibli a poslouchám, co o ní říkají vzdělanější než já, a jak se vyrovnávají s různými pasážemi. Ale zajímaly by mě dvě věci, na něž bych rád znal váš názor.
1 Jak můžeme vědět, od koho Bible pochází?
To, že se v ní o něčem píše, přece není vůbec směrodatné. Je to jen jeden způsob interpretace událostí a názorů. Mám takový nejasný dojem, že je něco špatně, když stvoření obsahuje formulace "stvořil Bůh nebe a zemi" apod. Čekal bych spíš ich-formu, tedy "stvořil jsem nebe a zemi"! Tak, jak je to napsané, navozuje představu, že tam byl ještě někdo jiný, kdo sledoval, jak se to děje a podával o tom svědectví zápisem.
2 Kdo to byl?
Děkuji.

1238.
Datum zveřejnění: 19.4.2001
Rubrika:
Počet shlédnutí: 3613
Otázka:
Zajímalo by mne podle čeho jsou v Bibli očíslované jednotlivé kapitoly a verše. Je na to nějaké pravidlo a nebo to tak někdo kdysi očísloval a tak to zůstalo?

1239.
Datum zveřejnění: 30.4.2005
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 3558
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se dozvědět nějaké informace ohledně světového setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem, které se bude konat tento srpen v Německu.
Chtěla bych se zeptat: kolik je to kilometrů (např.z Brna),jaká je asi předběžná cena, a jestli se sociálně slabým rodinám přispíva nějaká částka na toto setkání a kolik.
Dále jsem slyšela, že stanovená příčka nejnižšího věku je 16 let.Znamená to, že mladí, kterým započne 16 rok život až například v říjnu 2005 se vůbec nemohou zůčastnit?
Předem děkuji za zodpovězení.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1221-1240  1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář