katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
640.
Datum zveřejnění: 30.7.2001
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5218
Otázka:
Je mi 30 let a v nejbližší dobe budu pokrtena. Mám urcité obavy ze svátosti smírení,nevím,z ceho se zpovídat a jak.Poradíte mi? Dekuji.

641.
Datum zveřejnění: 25.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5214
Otázka:
Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat, v čem by mi měl býti vzorem současný papež? Sám rodinu nemám a v čem je mi otcem? (docentem a profesorem nechci být) Zatím jsem od něho slyšel "modlete se za mě, pokorného služebníka".
Jestli budete moci odpovědět, budu velice rád.


642.
Datum zveřejnění: 12.12.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5212
Otázka:
Dobry den. Mam dotaz tykajici se ruzence a mse. Opakovane jsem se v nekterych farnostech setkal s tim, ze v kvetnu, ale treba i v rijnu se modli desatek (posledne i cely ruzenec) jako soucast mse. Vim, ze jde o marianske mesice, ale tento zpusob se mi moc nelibi. Z nekolika duvodu. Predevsim mam pocit, ze mse je jedinecna slavnost, ke ktere neni potreba nic dodavat. Dale mi tento zpusob prijde ponekud nasilny (chces se modlit ruzenec nebo nechces, stejne budes. Znam par lidi pro ktere je dulezite pozehnani po msi, takze odejit neni snadne, navic na male vsi). Chci se zeptat, zda tyto zmeny maji oporu v misalu? A co delat s tim, kdyz se knez o techto vecech s laikem nehodla bavit a navic naznacuje, ze jeho vira je asi nejak spatna. Dekuji.

643.
Datum zveřejnění: 20.10.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5208
Otázka:
Během mého pobytu ve Španělsku, jsem navštívil i katedrálu sv. Kalicha ve Valencii. Zaprvé jsem si povšiml, že se přímo v budově chrámu prodávaly pohlednice a jiné upomínkové předměty. A ihned jsem si vzpoměl, na tu pasáž písma, kdy Ježíš vyhnal z chrámu prodavače a směnárníky. Zdálo se mi, že ta situace byla takřka podobná.
A za druhé, se mi osobně zdá zasvěcení katedrály kalichu, o němž se s jistotou může prohlásit , že se jedná o podvrh (neboť kalich ozdobený perlami a celý ze zlata, mi k Ježíši, jež celý život říkal: "Vzdejte se majetku a rozdejte ho potřebným" (cituji nepřesně, pouze podle paměti). Nuže klanění a zasvěcování katedrály kalichu mi prostě připadá jako modlářství.
Již předem děkuji

644.
Datum zveřejnění: 25.2.2009
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5208
Otázka:
Můj dotaz spočívá ve vyjádření se církve k pojmům EMO, GOTHIC a sebepoškozování. Na Internetu, hlavně v oblíbených blogách dětí od 12 výš, se lze dočíst o jejich názorech, které většinou jsou názory zmatenými (často vulgárními) hledajících. Ve vyšším věku člověk často tato témata opouští, ale ne vždy. Nezdá se mě, že je to až tak neškodná móda. Tedy neptám se, o co jde (ale i to by se zde mohlo pro ostatní objevit), ale o názor církve a o přístupu k tomuto fenoménu. Týká se to totiž i křeťanů, pokud si nebudeme zakrývat oči. Díky za odpověď na ne zrovna lehké otázky. Zdraví Rudof.

645.
Datum zveřejnění: 16.2.2005
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5205
Otázka:
přeji krásný den,
Chtěla bych se optat zda existuje a je možno někde získat opis rukopisů nalezeného v prosince r.1945 u Nag Hammádí-chtěla bych si jej přečíst a udělat si vlastní názor.
Zajimal by mne i názor církve, jako instituce i váš osobní, jako bytosti k obsahu a poselství tohoto rukopisu.
Děkuji


646.
Datum zveřejnění: 7.11.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 5199
Otázka:
Dobrý den!
Měl bych dotaz ohledně „platnosti a závaznosti“ přikázání ve Starém zákoně pro křesťana. Většinou je mezi křesťany rozšířený názor, že SZ je užitečné číst, ale není pro ně závazný. Mě takový názor hraničí s marcionismem. Argumentují, že platí jen to, co je potvrzeno v NZ a udávají příklady nařízení, která dnes už prý stejně nikdo nedodržuje. Je to poměrně obsáhlejší problém, ale stručně asi takto. Přikázání SZ lze rozdělit do 3 oblastí:
1) Rituální jsou dle mého přeznačeny obětí Ježíše Krista;
2) Morální zásady – jsou platné stále a k jejich plnění několikrát vybízí i náš Pán (Mt 5,18-19; Mk 10,17-19…);
3) Příkazy řekněme „trestně-právní“ – toto je trochu problém a zajímá mě oficální stanovisko církve. Ve SZ je velice mnoho míst, kde za různá provinění jsou poměrně tvrdé tresty. Není vyjímkou trest smrti. Cizoložství, homosexualita, zabití jiného člověka...
Ve SZ jsou z mého pohledu i nepochopitelná nařízení ... viz.: Lv 19,19 je typický příklad. Dnes se běžně kříží různé druhy zvířat, pole se osívá smíšenými několikerým druhem semen a šaty utkané z dvojího (i vícerého) druhu vláken si odvážím tvrdit, že nosí každý. Jak se tedy má správně křesťan stavět k nařízením Starého zákona?

Předem děkuji.


647.
Datum zveřejnění: 16.10.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5198
Otázka:
Jenom mě tak napadlo, jestli kouř z kadidla neobsahuje karcinogenní látky?

648.
Datum zveřejnění: 11.8.2004
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5191
Otázka:
Zajima me, co si predstavit pod pojmem "negativni teologie".
Tez bych rad porozumel terminu "teologie nahrady" - cim je podlozena, tj. jakymi misty v Bibli apod. (jde predpokladam o ulohu cirkve jako "noveho Izraele" - Smlouva se rozsiruje na vsechny, kt. prijmou Krista. V materialech nekterych krestanskych sionistu (ICEJ) jsem se seznamil s postojem, ktery tuto teorii odmita - rad bych vedel, co je predmetem jejich nesouhlasu.)


649.
Datum zveřejnění: 7.1.2005
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5190
Otázka:
Jsou katolíci opravdu jen anebo převážně hledači náboženských zážitků? Jaké „zážitky“ katolictví nabízí? Existuje i „suchá“ víra, nesensualistická? Děkuji za odpověď.

650.
Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 5186
Otázka:
Slyšela jsem, že smrt je následkem dědičného hříchu, zajímalo by mne tedy proč umírají i zvířata, která se vůči Bohu prvotním hříchem neprovinila. Je to něco jako kolektivní vina nebo je smrt něco naprosto přirozeného, co s prvotním hříchem nemá nic společného?Děkuji za odpověď.

651.
Datum zveřejnění: 24.1.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5180
Otázka:
Co soudí církev o tanci (poi liturgii)? Je tanec zmioován v Písmu sv. (kde)?
Nemáte kontank na skupinu-spoleeenství(?) "Lev z Judy"?


652.
Datum zveřejnění: 18.9.2001
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 5177
Otázka:
Chtěl bych se zeptat jakou formou se volí nový papež. Děkuji za odpověď.

653.
Datum zveřejnění: 13.6.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5176
Otázka:
Dobrý den! Vím, že se o tomto témtu již na katolíku debatovalo, ale mně to stále nedá spát. Mám na mysli neochotu některých kněží podávat svaté příjmání "na ruku." Vím, že kněz má právo rozhodnout podle svého svědomí. Nedokážu, ale pochopit následující:
1. Proč má ale některý kněz svědomí citlivější než samotný papež a sbor biskupů?
2. Jestliže mohu přijímat "na ruku" u jednoho kněze a je to v pořádku, přece totéž nemůže být problém jen proto, že jsem v jiném kostele.
3. Měla jsem pocit, že církev má být jednotná a tohle je přece věc natolik zásadní, že nedokáži pochopit, jak v ní může pamovat v církvi takový rozkol. ? Z jednoty církve plyne i síla jejích modliteb.
4. Měla jsem pocit, že církev vždy vydává jednotné pokyny. Stalo se už někdy v církevních dějinách, že si kněz mohl tzv. "vybrat?"

Děkuji za odpověď. Renata.

654.
Datum zveřejnění: 1.8.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5174
Otázka:
Dobry den,
nedokazu kamaradce zodpovedet 1 otazku, proto Vas prosim o radu. Otazka zni: Kdyz je Buh jen dobro,kde se vzalo zlo? Jak je to mozne, ze se vubec andele Bohu vzbourili,kde se v nich vzala pycha? Kde se vzalo zlo,kdyz vse vytvoril Buh a ten je dobro. Ptam se na prvopocatek zla, ne na zlo, ktere vytvareji lide. Dekuji

655.
Datum zveřejnění: 29.10.2002
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5173
Otázka:
Jedna se spise o zajimavy clanek. Docetla jsem se na www.idnes.cz, v oddile zpravy nasledujici:
Vědci mají zřejmě důkaz, že Ježíš žil
Archeologové zřejmě našli nejstarší dochovaný důkaz fyzické existence Ježíše Krista. Je jím nápis na schránce pro kosti mrtvých, nalezené nedávno v Izraeli. Objev oznámil v odborném časopise Biblical Archeology Review francouzský odborník na staré nápisy z francouzské Vyšší školy aplikovaných studií André Lemaire.
Odborníci o Kristově fyzické existenci většinou nepochybují. Zatím ale nebyl nalezen a prověřen jako pravý jediný hmotný artefakt z prvního století spojený s jeho životem. Nynější objev dává naději, že důkaz je na světě. Podle expertů však zůstává otázka, kde se schránka nacházela po uplynulých devatenáct století.
Nápis v aramejštině na prázdné schránce zní: Jakub, syn Josefův, bratr Ježíšův. Francouzský odborník ho datuje do roku 63 po narození Krista, tedy do doby třicet let po jeho ukřižování.
"Styl nápisu a fakt, že Židé provozovali pohřbívání ve schránkách jen v letech 20 před naším letopočtem až 70 let po našem letopočtu, poskytuje vysokou pravděpodobnost, že se zmiňuje skutečně o Ježíšovi," uvedl Lemaire.
Všechna tři jména na nápisu, Ježíš, Jakub i Josef, však byla v tehdejším Jeruzalémě velmi rozšířená. Na druhé straně ale jmenování bratra a otce na schránce je podle Lemaira velmi neobvyklé a vyskytuje se jen v jednom dalším případě. Zmínka proto naznačuje, že takový člověk se musel těšit nezvyklé slávě, a Ježíš Nazaretský, jak víme, tuto podmínku splňoval, napsal Lemaire.
Prokázat nade vší pochybnost, že jde opravdu o Ježíše, však nelze. Lemaire dodal, že v tehdejším Jeruzalémě bylo dvacet mužů nosících jméno Jakub, kteří měli zároveň bratra Ježíše a otce Josefa. S odvoláním na izraelské vědce, kteří provedli mikroskopický průzkum patiny na schránce, archeologický časopis poznamenal, že tam nejsou žádné stopy po falšování.
Starověký židovský historik Josephus napsal, že muž jménem Jakub, bratr Ježíše nazývaného Kristem, byl ukamenován k smrti za odpadlictví od židovské víry v roce 62 našeho letopočtu. Pokud byly jeho kosti uloženy do schránky, muselo se tak stát právě v roce 63.

656.
Datum zveřejnění: 23.10.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5172
Otázka:
Můžete mi, prosím, říci, jak vzniklo slovo Hospodin? Je mi jasné, že to není od slova hospoda. Myslím si, že to je od slova hospodář (jakožto nejvyšši na statku). Nebo se mýlím?

657.
Datum zveřejnění: 4.8.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5172
Otázka:
Dobrý den. Byla jsem vychovávaná ve ve víře,podle starých zvyklostí-do kostela se musí.Podle vzoru svých rodičů jsem nesprávně vychovala i své děti-jsou dnes dospělé a do kostela nechodí.Dříve jsem nad tím nepřemýšlela,ale asi 3 roky máme nového kněze.Ten mi svým způsobem otevřel oči,ale i nasadil brouka do hlavy.Do kostela chodím,že se to má.Trašně ráda bych chodila do kostela s radostí,ale nějak se mi to nedaří.Je mi málem 50 a nechápu různé liturg.texty a podobné věci.Někdy si říkám,že je líp lidem,kteří se k víře dostali až v dospělosti-dobrovolně.Prosím Vás o radu,psych.mně to dost deptá.Děkuji Anna.

658.
Datum zveřejnění: 19.9.2007
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5169
Otázka:
Dobrý den,mám dotaz k užívání hmotných věcí a vztahu k nim. Každá běžná rodina vlastní spoustu majetku, věcí běžného užívání od potravin až po automobil a rodinný dům. Jak si má cenit tyto věci a jak vy osobně se cítíte a jak se vypořádáte s tím, když vám něco někdo ukradne, něco rozbijete (porcelán od pradědečka), zničíte. Mávnete nad tím rukou nebo pláčete a nadáváte a nemůžete se se škodou několik let smířit a obviňujete druhé(„kdybys dávala pozor, tak ten ubrus, který jsem dostal od mé zemřelé matky, by neměl fleky od vína“ apod). Je dobrý přístup nevážit si věcí a tak na nich nelpět, když něco se už prakticky neužívá, tak to vyhodit do popelnice (staré oblečení apod.)? Děkuji.

659.
Datum zveřejnění: 23.4.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5165
Otázka:
Dobrý den, rád bych Vás poprosil o zodpovězení následujících dvou otázek.
Zajímalo by mě, proč se na Zelený čtvrtek při Gloria se rozezní zvony? Četl jsem si jednu z dřívějších odpovědí na podobnou otázku, kde je psáno, že „Svaté třídení je totiž dobou ztišení, kdy se zvony a varhany odmlčí od Gloria (Sláva na výsostech Bohu) večerní mše na Zelený čtvrtek a znovu zazní při Gloria Velikonoční vigílie.“ Nenašel jsem tam, ale odpověď na to, proč ve čtvrtek vůbec zní? Je ten „rámus“, který se vždy dělá, důležitý jen pro to, aby si lidé všimli, že od teď se mají ztišit? Nestačilo by pouze zvony od Gloria na Zelený čtvrtek nepoužívat?
A pak bych se chtěl zeptat ještě na jednu věc. K čemu zákoníci a farizeové potřebovali, aby jim Jidáš zradil Ježíše? Mohli si ho snad dost dobře najít sami i bez jeho pomoci.
Za odpověď děkuji.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   641-660  680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář